Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2014 09:04 - ангелската сила на сезоните (тед андрюс)
Автор: bven Категория: Други   
Прочетен: 1755 Коментари: 2 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

"Светът обширен честно погледни обгърнат в тайнство три пъти по три: макар поредните пророци да не могат да ни предадат на биещото му сърце мистерията, ти бий във ритъм на Природата с пулсиращи та гръд и всичко ще е ясно от изток до отвъд. Духът, обвиващ всички форми, зове духа на своите сродни. И всеки атом със своя светлина блести и предвещава бъдеще, което му принадлежи."
Ралф Уолдо Емерсън
Природа


Всяко общество, по едно или по друго време, се научавало за святостта на сезоните. Древните мистерии включвали знания за ритмите и циклите на природата и за това, как по-хармонично да се нагаждаме към тях. Част от задачата ни при разгръщане на скритите ни възможности е адаптирането на всички наши енергии към енергиите и ритмите на Вселената. Трябва да се научим да ги разпознаваме, да се нагаждаме към тях и да ги използваме за заздравяване обстоятелствата в собствения си живот.
В школите на древните тайни учения ученикът учел за святостта на сезоните и за силата, която е на разположение по това време. Всеки сезон носи със себе си съответна промяна в енергията, въздействаща върху човечеството по съвсем реален, макар и незабележим, начин.

Годината може да се разглежда по много начини. Тя може да бъде определена като започваща от 1 януари и свършваща на 31 декември. Може да бъде разглеждана и чрез проследяване на сеитбата и жътвата, започвайки с пролетта, минавайки през лято и есен и свършвайки със зимата. В много от древните общества годината е следвала друг ход, ход, който е имал голямо значение и важност за окултното християнство. Годината започвала от есенното равноденствие, минавала през зимното слънцестоене, пролетното равноденствие и достигала най-високата си точка с лятното слънцестоене.
Този начин на разглеждане съсредоточава вниманието върху това, как градината въздейства върху Душата на индивида. Всяка година е смятана за "Година на Душата", защото дава възможности за ново Душевно израстване, ако човек се нагоди към природните ритми.
Четиридневният период, включващ края на един сезон и началото на следващия бил смятан за време на "Свещен интервал". Това било пресичането на две енергии, създаващо вихрушка, която изтънявала булото между духовното и физическото. Това оказвало силно въздействие върху живота на изучаващия тайните учения. По това време може да се достигне до някои енергии, които не могат да бъдат достигнати по друго време на годината. Този четиридневен интервал, обозначаващ края и началото на различните сезони, е време, когато духовните сили оказват по-голямо въздействие върху Земята. Всеки сезон отбелязва време, когато определена проява на духовната сила на Вселената става доминантна и въздейства на всеки жизнен атом върху планетата.

"Годината на Душата" е година на интензивен растеж и промяна на индивида, който се съобразява с наличните енергии и ги използва. За всеки човек някои години са свързани с по-голям духовен растеж в сравнение с други. Задача на ученика на Христовите тайнства е да направи всяка година "Година на Душата".
Начало на "Годината на Душата" е есенното равноденствие. Всяка сезонна промяна след това носи нов духовен импулс. Той въздейства чрез природата върху живота ни, докосвайки всеки от нас на атомно ниво на енергията ни. Този импулс докосва душата, като осигурява възможност за израстване. През есента енергиите въздействат върху човечеството като улесняват приемането на нов духовен импулс в живота ни. След това този духовен импулс се превръща в посвещаване на зимата, за да възкръсне през пролетта в нова форма на изява в живота ни. После идва лятото и той достига до осъществяване и завършеност.
При всяка повратна точка на годината вратите на вътрешните духовни храмове и светове се отварят към Земята и освобождават нов прилив на духовна сила към нея. Колкото по-чувствителни станем и честваме тези моменти, толкова повече ще използваме силите им, за да ускорим израстването и за да повишим стойността на живота си.

Зад всяко физическо явление има специфична архетипна духовна сила, поради което в древни времена физическите науки били свещени. Природата е била каналът, чрез който Божественото е говорело на човечеството. В древните мъдрости се включвали религия, наука, изкуство и астрономия. Движението на звездите и смяната на сезоните отразявали своеобразно енергийно взаимодействие между божествените светове и физическия свят.
Атомната структура на целия живот се повлиява от всяка смяна на сезоните. Това раздвижване се отразява в условията на живот на всеки човек като създава уникални възможности на личността за растеж, изява и промяна. Комуникацията с други същества и измерения става много по-лесна и много по-обширна. Да знаем коя енергия действа през всеки сезон и как тя се проявява в земната среда, е първата стъпка към това, да се научим да ги насочваме и да проявяваме ефекта им по-динамично в нашия живот.

Животът на всеки мъж и на всяка жена съответства на сезоните и е отразен чрез тях. Зимата е времето на светото раждане. Пролетта е младостта на изявяването. Лятото е зрелостта, а есента е време за жътва и равносметка. Това е времето за смяна на старото с ново.

Египет е първоизточник на съвременното западно тайно учение и за значението на сезоните в Христовите тайнства. Според Библията Давид прекарал известно време в Египет, докато бягал от Саул. Йосиф бил продаден като роб в Египет и постигнал огромна слава. Мойсей учил в Хелиополис, градът на Слънцето. В египетския живот святостта на сезоните била на голяма почит. Тя се връщала периодично с движението на Земята около Слънцето при едногодишната обиколка. Благодарение на гръцките и езотеричните еврейски учения, повлияни от Египет, все още имаме възможност да разберем приложението на Христовите тайнства в тези свещени моменти.
В годината на Душата като главни моменти в Христовите тайнства се отбелязват раждането смъртта, възкресението и възнесението. След "издъхването" на Исус на кръста Христовата енергия, сега част от енергийната материя на Земята, се появява в живота на човечеството в съответствие с естествените й ритми. Христовата енергия увеличава ефекта на нормалните ритми и, следвайки този цикъл, ще продължава да прави това, докато човечеството надживее нуждата от физическото.
Четирите сезона ни приканват да достигнем по-големи висини. Те са време на раждане на нови изяви на божествената ни енергия, на по-висше ясновидство и посвещение. Те са време за пробуждане и използване на Христовата енергия като по-силен стимул в процеса на израстването ни.




Гласувай:
12



1. precoria - Всичко е енергия. Христово енер...
13.04.2014 21:46
Всичко е енергия.Христово енергия, която ни издига над материалното и ни движи към Пето измерение.
Поздрави за теб!
цитирай
2. bven - На 1: Да Петя - всичко е енергия и за всичко и всички важат законите за енергията,
15.04.2014 15:24
както и много други. Дано Христовата енергия ни помогне и да се отърсим от силата на материалните зависимости, които ни задържат в земните страсти. Дано и тази Страстна седмица донесе размисъл, идеи и решения за всички!
Хубава седмица!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14874998
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава