Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2018 08:12 - как може да се развие ясновидство
Автор: bven Категория: Други   
Прочетен: 619 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
                       КАК МОЖЕ ДА СЕ РАЗВИЕ ЯСНОВИДСТВОТО


След като човек е изучавал ясновидството, възниква въпросът: „Щом се твърди, че тази сила е скрита във всеки човек, как мога да я развия у себе си? " Съществуват много начини за това - доста от тях вредят на здравето и са нежелателни, а само един може да бъде препоръчан на всеки човек.

Както обясних в една по-ранна глава, във всеки цивилизован човек способностите на астралното тяло са вече напълно развити, но работата е там, че ние още не сме свикнали да си служим с тях. През дългите епохи на еволюцията те са се развивали бавно, но ние не схващаме силата им. Те все още са неизпитани оръжия в нашите ръце. физическите способности, с които изцяло сме привикнали, изтласкват другите и скриват тяхното съществуване. Какво следва от това?

Ако искаме да получим тази част от наследството ни като развити човешки същества, трябва да направим две неща: да отклоним временно физическите си способности от нашия път и да се приближаваме към другите, още непознати за нас. Следователно първото нещо е да се отстранят временно от нас физическите чувства. Има много начини за постигане на това, но, общо взето, се свеждат до две групи. В първата влизат методите, при които чувствата се отклоняват чрез временно усилено самовъзпитание, а втората включва много по-бавни, но надеждни подходи, които водят до сигурно контролиране.

Повечето от методите за усилено възпитание са вредни за физическото тяло и имат нежелателни последици. Една от тях е, че довеждат човека до пасивно състояние - той вече може в някаква степен да си служи с висшите способности, но е твърде ограничен в избора на приложението им. Друго следствие от използването на тази група методи е, че придобитите способности са временни само докато трае прилагането им, или в най-добрия случай - до края на земния живот.
На Изток, където тази материя е изучавана столетия, методите за развитие се разделят на два класа, наречени Лаукика и Локотра, от които първите са „светски", или временни, а с вторите се достига до „аза", до духа, до истинския човек и постигнатото остава завинаги притежание на носителя си.
Помнете, че само по себе си ясновидството не е признак на велико развитие. То е само един от тях и човек трябва да напредва по много посоки едновременно, за да достигне съвършенството. 

Нежелателни методи

Най-напред ще изложа някои от нежелателните пътища, по които понякога се развива ясновидството. Сред някои племена в Индия тази способност често се достига чрез различни билки - бханг, хашиш и други. Те премахват чувствителността на физическото тяло, както става с упойващите средства, и човек остава в астралното си тяло, като по време насън, но с по-малка възможност за събуждане. Преди да вземе питието, човек залага в съзнанието си решение да прояви астралните си чувства. Като се освободи от физическото тяло, той опитва да си служи с тези способности. Когато се събуди, си спомня повече или по-малко своето видение и се опитва да го разтълкува. По този начин често достига висок авторитет на ясновидец и пророк. По време на транс някой умрял може да говори чрез него, също както чрез всеки обикновен медиум. Други постигат същото състояние, като вдишват упоителен пушек при горенето на билкова смес. Вероятно древното ясновидство е било от такова естество. Казват, че една от прочутите пророчици в древността се навеждала над цепнатина в една скала, откъдето излизали пари. След като ги вдишвала известно време, изпадала в транс и някой говорел чрез нейните гласови органи, също както по време на спиритичен сеанс. Не е трудно да се види колко са нежелателни тези методи от гледна точка на истинското развитие.

Навярно повечето от нас са чували за въртящите се дервиши, чиято религия включвала този екзалтиран танц. След многобройните завъртания те падат безчувствени на земята. В този транс, подбуден от религиозен жар, често се появяват необикновени видения, откъслечно се виждат и запомнят картини от низшите астрални области.
За съжаление и ние на Запад прилагаме нежелателни методи за самохипноза, които трябва да бъдат старателно избягвани от всеки. Това е гаранция, че развитието му ще върви сигурно напред.
Практиката е такава: човек приковава погледа си в светла точка и я гледа, докато се парализира някой от нервните му центрове и постигне състояние на пълна пасивност, при което е възможно долните астрални чувства да се активизират в известна степен. Разбира се, при такива условия той няма сили да избере това, което иска, а случайността му предлага добро или зло, като второто е по-вероятно. Същият резултат може да се постигне и чрез безкрайно повтаряне на някоя фраза, от което се притъпява умствената способност, както при блестящия предмет.

Тук ще спомена твърдението на поета Тенисън, че можел чрез многократно бързо повтаряне на собственото си име да премине в друго състояние. Той описва това в писмо от 7 май 1874 г., изпратено от остров Уайт до един господин, който имал видения под влиянието на упойващи средства:

Никога не съм използвал упойващи средства, но като юноша, когато оставах често сам, изпитвах един транс в будно състояние. Това ми се случваше като повтарях наум името си и от напрегнатото състояние моята индивидуалност сякаш се разпиляваше и изчезваше в безграничното битие. Това не е смътно съзнание на обърканост, а най-ясно от най-ясните, най-сигурно от най-сигурните, неописуемо с думи. Смъртта изглежда почти смешна невъзможност, личността сякаш се изгубва и достига истинския живот. Срамувам се, че описанието ми е така бледо. Състоянието е недостижимо за думите. Това е най-силното доказателство, че духът на писателя е способен да се прехвърли в един друг свят, който е не само действителен и ясен, а е безграничен в пространството и вечен във времето."

Без съмнение тук имаме случай на достигане до висшия живот и всеки с опит в това отношение ще оцени достоверността на описанието, в което поетът се спира тъкмо на прага пред нещо безкрайно по-велико. Въпреки добрия резултат, и този метод не може да се препоръча като сигурен и безопасен за здравето.

Упражнения с дишане

Някои твърдят, че тази способност може да се постигне чрез упражнения, които регулират дишането. Методът е широко разпространен в Индия. Вярно е, че по този начин може да се развие известно ясновидство, но твърде често това става с цената на физическа и умствена загуба. Много подобни опити са правени в Европа и Америка, но аз познавам лично мнозина, които от това са съсипали здравето си и са довели себе си до прага на лудостта. Някои са развили своето астрално виждане точно толкова, че да се чувстват вечно преследвани, други са отчаяни от съсипването на физическото здраве и отслабването на мисълта. И само малка част твърдят, че тази практика е била благотворна за тях.

Вярно е, че индийските йоги се стараят да постигнат развитие по-скоро чрез физически средства, отколкото с вътрешно умствено и духовно усъвършенстване. Но дори сред тях тези упражнения се правят под непосредственото ръководство на опитни учители, които следят резултата и веднага ги спират, ако има нежелателни симптоми. Но за хора, които не знаят нищо по въпроса, занимаването с такива упражнения е опасно, защото полезното за един може да бъде унищожително за друг.

Хипноза

Друг метод, чрез който може да се развие ясновидството, е хипнозата, при която един човек въздейства на друг и го довежда до хипнотичен транс, отключващ астралното зрение. При този случай хипнотизаторът напълно владее волята на другия, чиито физически способности остават в бездействие. Това открива полето и хипнотизаторът може да възбуди астрални чувства, като влее жизненост в астралното тяло. По този начин са постигани добри резултати, но се изисква твърде специална комбинация от условия - една почти свръхчовешка чистота в мисълта и намеренията както на оператора, така и у субекта, за да може опитът да бъде безвреден. Хипнотизаторът постига твърде голямо влияние върху своя пациент, а тази власт може да се упражнява и несъзнателно. Всяко качество на сърцето и ума, които първият притежава, лесно се прехвърлят върху субекта. Виждаме как се отваря вратата на опасността, ако хипнотизаторът не е достатъчно духовно чист. Да разреши човек да бъде хипнотизирай, означава да отдаде своята индивидуалност. Аз лично никога не бих се подложил на това и не го препоръчвам на никого, но нямам нищо против практиката на лекарите-хипнотизатори.

                                              Начините, които препоръчваме

Не мога да препоръчам нито един от тези начини за ясновидско развитие, като приложим за всеки. Кои са тогава подходящите методи? Общо казано - тези, които вместо да ограничават физическото тяло със сила, развиват душата. Най-сигурният и здравословен начин е човек да попадне на компетентен учител и да върши само това, което той му каже. Но къде да се намери надежден учител? Във всеки случай не между тези, които сами се обявяват за учители, и не между тези, които вземат пари, за да учат. Знанието може да се постигне единствено там, където е било достижимо винаги - при адептите на великата идея за душата.

Винаги е съществувало едно велико братство на знаещи мъже, които са били готови да предадат тези знания на достойния човек, защото тъкмо затова са ги събирали с труд. Как можем да открием тези хора? Ако ни се случи да ги видим, няма да ги различим от другите. Но те могат да ни намерят и сигурно ще го направят, когато се убедят, че сме готови да работим за подпомагането на света. Техният единствен велик интерес е да тласкат еволюцията на човечеството. Те имат нужда от хора, предани на това дело и непрестанно ги търсят внимателно. Ако е готов за тази работа, никой не бива да се плаши, че ще остане незабелязан. Тези хора няма да задоволят само простото ни любопитство, няма да помогнат на онзи, който иска да придобие сили само за себе си. Но когато човек с дълго и последователно самообразование е показал желание да помага на другите, силна воля и чисто сърце, той ще почувства присъствието и помощта на учителите.

Вярно е, че те основаха Теософското общество, но само членството в него не е достатъчно да свърже някой човек с тях. Това е работа на онези, които виждат по-дълбоко от нас в сърцата на хората.

Как може да се започне?

Ако имате желание да постигнете висшето виждане, преди да започнете, трябва да се погрижите за своето умствено и морално развитие. Защото да притежавате силата, без да сте придобили тези качества, би било наистина проклятие, а не благословия и бихте могли да злоупотребите с разкритата си дарба. Ако сте убедени, че може да вършите добро заради самото добро и никога не ще имате егоистично поведение, съществуват два основни метода, които ще ви изведат благополучно до ясновидството. Първият е полезен и безвреден, но не е подходящ за всеки, както вторият. От опит знам, че и двата са резултатни.

Първият метод е чисто интелектуален и се състои в изучаването на споменатото вече четвърто измерение на пространството, физическият мозък няма навик да действа в тази посока и се чувства неспособен да реши проблема. Но мозъкът, като всеки друг орган на физическото тяло, може с постоянство да бъде обучаван на неща, които са били недостижими за него. Въпросът е просто да се разшири силата на възприемчивостта, докато тя обхване и астралната материя. Мисля, че по този метод не всеки ще успее бързо да повиши способността на физическия мозък до степен да схваща астралните форми и да събуди скритите си астрални способности. Но въпреки това прилагането му е твърде полезно за тези, които имат математическа нагласа и във всеки случай ще разшири техния поглед към света.

Ако този начин за развитие е достъпен само за малко хора, вторият метод е общо приложим. Той не е лесен, но има велико преимущество и ползата от него е огромна. Той води човека към силите, които горещо желае да познава и владее. Но скоростта, с която се движи, зависи от постигнатото развитие в тази област по време на другите му раждания на земята. Следователно никой не може да гарантира за колко време ще се постигне резултат. Като следва този път, човек и да прекара даже целия си живот, без да постигне астрално виждане, ще се чувства умствено, нравствено и дори физически по-добре.
За да изследваме по-пълно този метод, наречен медитация, ще разгледаме неговите три последователни етапа: съсредоточаване, размишление и съзерцание.

продължава



Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14906310
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39057
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава