Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2019 08:41 - Съдбоносен избор на бивш папа: Бенедикт изсипва сол в стари рани, вместо да помага на църквата да напредва в борбата със сексуалното насилие.
Автор: zahariada Категория: Други   
Прочетен: 258 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 18.04.2019 08:43


Съдбоносен избор на бивш папа: Бенедикт изсипва сол в стари рани, вместо да помага на църквата да напредва в борбата със сексуалното насилие.

  От ДЖОН ГЕРИНГ НЮ ЙОРК ДЕЙЛИ НЮЗ | 17 АПРИЛ, 2019 |
 
  image

Бенедикт трябва да позволи на Франсис да бъде папа. (АР)

https://www.nydailynews.com/opinion/ny-oped-a-former-popes-fateful-choice-20190417-s7eugl5bnze4pgoyzzuudcdquq-story.html?fbclid=IwAR2sh5Jz-ITieT3IcxpiBZ15V6gmXxAAvdqpU1pEMTQE-EW5M84N1_QPQO8

Странен и безполезен бизнес, в който живеят повече от един папа в същото време. Когато Бенедикт XVI обяви, че ще се оттегли през 2013 г., първият понтифик за шест века, за да се отрече от позицията си, обеща да „остане скрит за света”. тонално глухо настояване да се преценява с неговите мнения, дори когато тези заключения могат да бъдат използвани за подкопаване на папа Франциск.

„Единият папа“, който все още носи бял цвят - заглавие и цвят, които Бенедикт трябва да спре да използва, за да избегне възприемането на конкуриращите се папства, колкото бившият началник на полицията или генерал би свалил униформата, когато коментираше откъм страничната линия на медийно отразяване и богословско превъртане на глави миналата седмица, когато той претегля кризата с сексуалната злоупотреба с духовенство.

В продължително есе за германско църковно списание, публикувано в Съединените щати от консервативни сайтове католици, които често критикуват Франсис, Бенедикт посочва сексуалната революция от 60-те години, липсата на Бог в обществения живот и дори моралните теолози, които оспорват аспекти. на ученията на църквата като принос към духовното насилие.

Културата на сексуалната всепозволеност през 60-те години, смята той, приема педофилията като „позволена и подходяща”. Сексуалното образование на децата и голотата в рекламата създават „склонност към насилие.” Ето защо, в една от по-странните си твърдения, „ филми за секс вече не са били допускани на самолети ”, защото“ насилие ще избухне сред малката общност от пътници ”.

 

В разказа на Бенедикт, смесицата от социален протест и промяна на сексуалния нрав остави самата църква като жертва. "Хомосексуалните клики" корумпират семинариите, пише той, аргумент, взет на неговата пагубна крачка от някои консервативни епископи, които продължават да обвиняват гей свещениците за кризата с злоупотребата, въпреки доказателствата за противното.

[Още становище] Ню Йорк, да се противопоставят на големите пари в политиката »

Много по-лесно е да се обвинят пръстите на светските сили, за които се предполага, че са заговорнически срещу църквата или за гей свещеничеството на изкупителната жертва, отколкото да се гледа твърдо на собствената си къща. Всъщност, този стил на крепостния католицизъм - отбранителен и реакционен - ​​помогна да се формира манталитет, който накара църковните лидери да се изолират, привилегировани и удобни. Свещениците и епископите, считани за героичен клас, са по-малко служители от онези, които се очаква да бъдат обслужени, покровители на институцията, а не защитници на деца.

Франсис, напротив, правилно е диагностицирал системните и културни проблеми в сърцето на клерикализма, които твърде често са довели до злоупотреби с власт. „Да се ​​каже„ не ”на злоупотреба е да се каже категоричен„ не ”за всички форми на клерикализъм - пише папата в писмо до католическите вярващи миналото лято.

Бенедикт е мил, нежен човек с дълбока духовност. Той наранява и църквата, която обича. Тъжно е да гледате как той несъзнателно дава доверие на малък, но гласов контингент от реакционни католически епископи и десни католически активисти, които гледат на реформаторския папството като на заплаха. Във време, когато са необходими прозрачност, отчетност и решителни действия за предотвратяване на бъдещи злоупотреби, католическата църква не се обслужва добре от бивш папа, чието видение е замъглено от богословска и културна носталгия.

[Още Становище] С лице към него: Технологията за разпознаване не е близо до готови за първи път време »

Американските католици, които са израснали преди Ватикана II, си спомнят като "молете се, плащайте и се подчинявайте" на католицизма през 50-те години. Веднъж командваното църковно ръководство и очакваното сляпо отношение. Тези дни са отдавна минали и с основателна причина. Нуждаем се от църква, която слуша, преди да говори, да се покае, преди да го осъди. Както християните наблюдават Страстната седмица и размишляват върху овъглените руини на катедралата Нотр Дам, моята молитва е католическите лидери да признаят, че в смирение, дори отчаяние, могат да се раждат нови животи и обновени институции.

Геринг е католически програмен директор във Faith in Public Life.




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39923083
Постинги: 21940
Коментари: 21634
Гласове: 31038
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930