Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2019 00:00 - Всеки е Светлина и едно с Бога
Автор: bven Категория: Други   
Прочетен: 2386 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                           
                                        из "Земята - прекрасна отново" ,б.кларк

Големият Праз­ник, ко­га­то се въз­к­ре­ся­ва спо­ме­нът за Един Въз­к­ръс­нал, за да въз­вес­ти, че жи­во­тът е ве­чен и всич­ки ще въз­к­ръс­не­те, ко­га­то дой­де и ва­ши­ят час. Ще за­гу­би­те тлен­но­то си тя­ло, но ще се съ­е­ди­ни­те с Ис­тин­с­ко­то На­ча­ло, с Пра­на­чал­на­та Свет­ли­на, как­ва­то сте и вие са­ми­те. При въз­к­ръс­ва­не­то си на­ис­ти­на ще по­вяр­ва­те, че сте Свет­ли­на.

Пра­на­чал­на­та Свет­ли­на е ва­ша­та ис­тин­с­ка същ­ност, но в зем­ния си жи­вот вие или не зна­е­те за то­ва, или не го вяр­ва­те. В ча­са на Въз­к­ре­се­ни­е­то си все­ки раз­би­ра, че и той е Свет­ли­на и е Ед­но с Бо­га, Ед­но с ця­ло­то Ми­роз­да­ние. Ак­тът на Въз­к­ръс­ва­не­то за вас е тайн­с­т­во и по­ве­че­то хо­ра го въз­п­ри­е­мат ка­то мит, не ка­то дейс­т­ви­тел­ност. Мис­лят, че сми­съ­лът на то­зи мит е по­не ед­на сед­ми­ца или един ден в го­ди­на­та да от­ оп­ра­ви­те ми­съл­та си към Бо­га и да се за­мис­ли­те над ду­хов­на­та стра­на на жи­во­та.

Ва­ши­ят Гос­под е у вас. Не­го­ви­ят прес­тол е в сър­це­то ви, за­що­то то е сим­во­лът на Лю­бов­та. Вие но­си­те ва­шия Гос­под вся­ка се­кун­да в се­бе си и Не­го­ва­та енер­гия треп­ти у вас през це­лия ви зе­мен жи­вот и след него.

Пред­с­та­ве­те си ония вре­ме­на, ко­га­то Той е бил на Зе­мя­та. Мис­ли­те ли, че е бил в пищ­ни одеж­ди и е из­вър­ш­вал пищ­ни ри­ту­а­ли? Зна­е­те, че не е та­ка. Прос­та ро­ба и прос­ти сан­да­ли и прос­та хра­на са би­ли при­съ­щи на то­ва Ве­ли­ко Свет­ло Съ­щес­т­во, ко­е­то е дош­ло в чо­веш­ко тя­ло и мо­гъ­щи­ят Му Дух е тряб­ва­ло да пре­би­ва­ва сред чо­ве­ци­те.
Как­ва ог­ром­на про­мя­на е нас­та­на­ла! От ед­на прос­то­та и ес­тес­т­ве­ност се е стиг­на­ло до днеш­ни­те ри­ту­а­ли, из­лъч­ва­щи не­ве­ро­ят­на пом­поз­ност. Ри­ту­а­ли­те са та­ка ус­лож­не­ни, че е не­об­хо­ди­мо бо­гос­лов да обяс­ня­ва на хо­ра­та как­во се случ­ва на цър­ков­ни­те бо­гос­лу­же­ния и ка­къв е тех­ни­ят сми­съл.

Бог, кой­то е в сър­ца­та ви, нуж­дае ли се от тол­ко­ва пос­ред­ни­ци, за да се се­ти­те за Не­го? Има ли ня­къ­де в Пи­ са­ни­я­та, къ­де­то да се го­во­ри за сът­ во­ря­ва­не на ръ­кот­вор­на цър­к­ва и на слож­ни ри­ту­а­ли и за не­об­хо­ди­мост от пос­ред­ни­ци меж­ду Гос­под и чо­ве­ка?
Не! Хра­мът е у вас и там е и ва­ши­ят Гос­под! Вие във все­ки миг мо­же­те да вле­зе­те в то­зи храм и да про­из­ве­де­ те бо­гос­лу­же­ние.

По­ис­кал ли е Бог от вас да бъ­де­те на ко­ле­не, до­ка­то се мо­ли­те? Не! По­ис­кал ли е Бог да се стра­ху­ва­те от Не­го? Не! Зап­лаш­вал ли ви е с на­ка­за­ния? Не! Ис­кал ли е от вас жер­т­ва­не на аг­не­та? Не! По­ис­кал ли е праз­ни­ци, в ко­и­то да го по­чи­та­те? Не!

А как­во е по­ис­кал? По­ис­кал е да се оби­ча­те и ува­жа­ва­те, да си по­ма­га­те и да се гри­жи­те за Ду­ша­та си все­ки ден, как­то пра­ви­те то­ва за тя­ло­то си. Не е не­об­хо­ди­мо да има спе­ци­а­ лен праз­ник, за да се пог­ри­жи­те за Ду­ша­та си. Нап­ра­ве­те все­ки ден праз­ник за Ду­ша­та си, ка­то по­чи­та­те и про­я­вя­ва­те Доб­ро­де­тел­та. То­ва е по­ис­кал ва­ши­ят Гос­под от вас. Всъщ­ност, ка­то сте на­рек­ли оп­ре­де­ле­ни дни „ду­хов­ни“ праз­ни­ци, те ду­хов­ни ли са? Има­те тол­ко­ва мно­го гри­жи око­ло хра­на­та и дре­хи­те си, че от умо­ра от при­го­тов­ле­ни­я­та изоб­що не ви ос­та­ва ми­съл и же­ла­ние да вле­зе­те в „скриш­на­та си ста­ич­ка“, къ­де­то е Той, и да се ста­и­те в ду­шев­но бла­жен­с­т­во, за да се съ­е­ди­ни­те на­ ис­ти­на с ва­шия Гос­под. То­ва ис­ка и ча­ка Той от вас.

Оп­рав­да­ни­е­то на цър­к­ва­та, че всич­ки­ят бля­сък е за­ра­ди Бо­га, са не­ле­пи. Не­об­хо­ди­мо ли е то­ва на Бо­га? То­ва е не­об­хо­ди­мо на цър­ков­ни­те слу­жи­те­ли, за да се ви­ди кол­ко мно­го по­чи­тат Бо­га и как Бог е на не­дос­ти­жим пи­е­дес­тал. И та­зи не­дос­ти­жи­мост изис­ к­ва обик­но­ве­ни­ят чо­век да се доб­ли­жи до своя Гос­под чрез слож­ни ри­ту­а­ли, чрез скъ­пи одеж­ди, ко­ро­ни и спе­ци­ал­на хра­на.

Не ни се сър­де­те. Не ис­ка­ме да от­не­мем или да опо­ро­чим ва­ши­те най-ува­жа­ва­ни праз­ни­ци, ко­и­то са свър­за­ни с Ии­сус Хрис­тос (за хрис­ти­я­ни­те), и праз­ни­ци­те на дру­ги­те ве­ро­из­по­ве­да­ния. В „Чо­ве­кът – Бо­жес­т­вен от­но­во“ има те­ма „Праз­ни­кът“ и там сме го­во­ри­ли по-под­роб­но за яв­ле­ни­е­то праз­ник в зем­ния чо­веш­ки жи­вот. От­чет­ли­ва е не­об­хо­ди­мост­та на чо­ве­ка от праз­ни­ци и те са се ум­но­жа­ва­ли и ус­лож­ня­ва­ли все по­ве­че и по­ве­че, за­що­то из­кон­на­та ра­дост от съп­ри­кос­но­ве­ни­е­то с хо­ра­та, с при­ро­да­та и с Ду­ша­та се е от­да­ле­ча­ва­ла от чо­ве­ка. Той е за­поч­нал да връ­ща та­зи ра­дост, съз­да­вай­ки праз­ни­ци, в ко­и­то да се съ­бе­ре с близ­ки­те си, да об­ле­че кра­си­ви дре­хи, да при­гот­ви спе­ци­ал­ни хра­ни, да учас­т­ва в оп­ре­де­ле­ни цър­ков­ни ри­ту­а­ли и по то­зи на­чин да се доб­ли­жи до ду­хов­но­то и до сво­я­та ис­тин­с­ка същ­ност.

Ве­лик­ден е ус­лов­на да­та и тя се ме­ни вся­ка го­ди­на, но съ­дър­жа­ни­е­то на то­зи праз­ник, по­чи­та­ни­е­то към съ­би­ти­е­то Въз­к­ре­се­ние, не­об­хо­ди­мост­та от не­го­во­то при­пом­ня­не има мно­го дъл­бок ду­хо­вен сми­съл. Съ­би­ти­е­то Въз­к­ре­се­ние бе­ле­жи но­ва ера за зем­но­то чо­ве­чес­т­во, то е знакът за началото на промяната.

Ко­га­то ин­во­лю­ци­он­ни­ят раз­вой на не­ща­та е стиг­нал до край­на­та си фа­за, на хо­ра­та е бил не­об­хо­дим мо­гъщ ду­ хо­вен тла­сък, за да се тръг­не към ево­лю­ци­я­та – има­ме пред­ вид въз­в­ръ­ща­не­то на ду­хов­на­та същ­ност в чо­ве­ка, ко­я­то е би­ла пре­неб­рег­на­та. За да се по­ви­ши виб­ра­ци­он­на­та чес­то­та на Свет­ли­на­та в кон­к­рет­ния ма­те­ри­а­лен свят, е тряб­ва­ло тя да бъ­де по­ви­ше­на в чо­ве­ка, да бъ­де „съ­бу­де­на“ и разкрепостена за по-ин­тен­зи­ вен жи­вот.

Ии­сус Хрис­тос е Доб­рот­во­ре­цът, кой­то със Сло­во­то и с дейс­т­ви­я­та си, с мо­гъ­щия си Дух сът­во­ри стъ­па­ло, вър­ху ко­е­то стъ­пи днеш­но­то чо­ве­чес­т­во. Той пов­диг­на свет­лин­на­та чес­то­та в хо­ра­та, ка­то за­дейс­т­ва ми­ло­сър­ди­е­то в сър­ца­та им и по то­зи на­чин по­ви­ши чес­то­та­та на ця­ла­та пла­не­та. Той из­пъл­ни зем­но­то прос­т­ран­с­т­во с виб­ра­ци­и­те на Сло­во­то Си и да­де тла­сък на чо­веш­ка­та ево­лю­ция.

Вну­ше­но ви е, че Той е из­ку­пил гре­хо­ве­те ви и след Не­го­во­то раз­пя­тие ед­ва ли не сте без­г­реш­ни. Ако бе­ше та­ка, за­що бяха всич­ки­те вой­ни по­меж­ду ви и мно­го от тях в име­то на Бо­га? Ако ав­то­ма­тич­но след Не­го­во­то раз­пя­тие вие сте ста­на­ли съ­вър­ше­ни, на Зе­мя­та щя­ха да ца­рят ра­дост и хар­мо­ния.

Ние ще да­дем ед­но дру­го тъл­ку­ва­не, а да­ли ще го при­е­ме­те, из­бо­рът е ваш.

Съв­сем яс­но е, че Хрис­тос е мо­гъл да из­бег­не кръс­т­на­та смърт, но Той съз­на­тел­но я е при­ел. Хрис­тос на кръс­та е ос­но­вен сим­вол на хрис­ти­я­ни­те ве­че 2000 г. Бо­го­чо­ве­кът, при­ко­ван на кръс­та от зем­ни хо­ра, из­тър­пял сми­ре­но мъ­ки­те на тя­ло­то, след ко­е­то въз­к­ръс­нал, е вън­ш­на­та стра­на на ис­то­ри­я­та за Ии­сус Хрис­тос. Не­що Бо­жес­т­ве­но е при­не­се­но в жер­т­ва за­ра­ди зем­ни­те хо­ра, за да мо­гат те да осъз­на­ят, че жи­во­тът е ве­чен и Въз­к­ре­се­ни­е­то е дейс­т­ви­тел­ност. Тя­ло­то Хрис­то­во е за­ги­на­ло на кръс­та, но Хрис­тос е въз­к­ръс­нал и се е по­я­вил пред уче­ни­ци­те си. Са­ми­ят факт на Не­го­во­то въз­к­ръс­ва­не е най-съ­щес­т­ве­на­та част от ця­ла­та Хрис­то­ва ис­то­рия. Тряб­ва­ло е хо­ра­та да бъ­дат убе­де­ни, че фи­зи­чес­ки­ят свят и фи­зи­чес­ко­то тя­ло са са­мо част  и то съв­сем нез­на­чи­тел­на част, от нес­пир­но­то съ­щес­т­ву­ва­не, за да не бъ­дат та­ка зав­ла­де­ни от ма­те­ри­я­та. Гри­жа­та са­мо за фи­зи­чес­ка­та стра­на на жи­во­та на­пъл­но е от­да­ле­чи­ла чо­ве­ка от ду­хов­на­та му същ­ност. Чрез Сло­во­то си, чрез кръс­т­на­та смърт и въз­к­ръс­ва­не­то си Ии­сус Хрис­тос е про­бу­дил ду­хов­ност­та в хо­ра­та, ак­цен­ти­рал е вър­ху нет­лен­но­то и е дал енер­ги­ен тла­сък за об­ръ­ща­не към зна­че­ни­е­то на Ду­ша­та.

Рождество Христово и Възкресение Христово са като указателни табели, когато сте на кръстопът. Тези два, най-големи празника на Духа, ви напомнят да спрете и да сверите посоката на живота си. Но за да изпълнят това свое предназначение, в тях трябва да преобладават духовното стремление, духовното осмисляне и духовното вглъбяване; чисто земните приготовления и ритуали трябва да заемат много по-малка част от времето и усилията за посрещането и преживяването на празника.

Енергиите, които протичат по време на тези празници, са с високи честоти. Те са в подкрепа на човешкия Дух, на светлите мисли и чувства и целят да усилят светлите стремежи към един нов земен свят – свят на Вяра, Надежда, Любов, Хармония и Всеобщо Благо.






Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14872841
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава