Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2011 08:05 - Паметта на Древна България
Автор: bven Категория: История   
Прочетен: 6912 Коментари: 8 Гласове:
14

Последна промяна: 17.01.2012 23:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Интересна е връзката на прабългарските КОЛОБРИ с ТАНТРА ЙОГА. Като прикрепен файл предоставям древен индийски манускрипт от ТАНТРА ЙОГА:


image

Символиката на обреда в него има връзка със свещения знак на прабългарите - " I Y I " Най-вероятно това трябва да е тантрическия ритуал - ЗМИЙСКИ ЧЬОД.
Обърнете внимание на прическите на двете фигури - характерни и за прабългарите - на темето кичур коса (чембас)

ЦИТАТ -

It has been mentioned: "The Sammoha Tantra speaks of the Tantric culture of foreign countries like Bahlika, Kirata, Bhota, Cina, Mahacina, Parasika, Airaka, Kamboja, Huna, Yavana, Gandhara and Nepal".

Документът - извор САМОХА ТАНТРА говори за Тантрическата култура на страните като БАХЛИКА, КИРАТА .... ГАНДХАРА и НЕПАЛ.

В подземията на ламаисткия храм Хар Долоон в Алтай се съхранява сандък с плочки, изписани, както е отбелязано в храмовата хроника, от "33-мата Тенгри". Британският пътешественик Едуин Томас в своето изследване за ритуала "змийски чьод" (публикувано през 1897) привежда откъси от монголския превод на тези текстове, отнасящи се до космологията на (пра)българските жреци (колобри). От тях става ясно, че древните българи са почитали върховния бог Тангра, който за тях не се персонифицирал в някакъв конкретен обект или личност. Съгласно тази концепция, те вярвали, че Тангра е самият живот във всичките му проявления, както и че Вселената е преди всичко енергия(доказва го и съвременната наука) и няма начало и край.

Колобрите. Законът на Дуло
Близки до друидите по своите функции са и древнобългарските жреци – КОЛОБРИТЕ. Самите друиди също са носили почтителното звание КОЛ, чието производно в съвременния английски HOLY означава “свещен”. Подобни звания са носили още и жреците на древния Шумер и на съвременната му Протоиндийска цивилизация в долината на р. Инд. Обрядът на ритуалното постригване на детето-брахман също се нарича КАУЛА. Когато навърши три години, то се постригва, като му се оставя на темето кичур коса (чембас). Същото ритуално постригване се провежда и сред народите на Памир, но когато мъжкото дете навърши един слънчев месец (31 дни).() Духовникът, който извършва обряда, се нарича КУЛБЪР, производно на КОЛОБЪР. Това свидетелствува за приемствеността на памирските духовници с традицията на древната Балхара. Но и в тантрическата традиция КУЛА (КАУЛА)е най-високата степен на посвещение - равностойно на БРАХМАН. Това е още една следа, водеща към общите корени на колобрите и брахманите.

Всичките тези гореизложени успоредици свидетелствуват, че колобрите, друидите и брахманите, както и шумерските и протоиндийските жреци, са приемници на една могъща працивилизация, разпростряла своята култура в Стария свят много преди индоевропейците. При всичко това древните българи, келти и индоарии са индоевропейски народи, но духовните понятия от рода на КАУЛА са непознати в езиковото наследство на повечето индоевропейски народи. Изобщо категорията “индоевропейци”, като понятие за езикова общност, не е достатъчен критерий за изясняването на културно-историческото наследство на народите от тази група.

Известният чилийски публицист Мигел Серано свързва въпросната арийска працивилизация с Хиперборея – митичната прародина на арийците в Крайния север. Той разглежда тантрическото учение като наследство от нейната традиция. “Първата категория (дивя – б.а.) съответствува на посветения в семейството Кула – само той може да извършва тайния обряд Панчататтва “(петте енергийни принципа на човека).() Така Серано обяснява същността на жреческото посвещение в тази изначална арийска цивилизация.

Усложнената държавна йерархия на древните българи обхваща повече от 40 държавни и военни титли. Една титла може да съдържа най-много три звания:
Първото – за служба (назначение): БАГАТУР – войскова; ЧИТКОИ (БОРИ) – крепостна (градска); ЖУПАН – за областна управа; ЮК – транспортна; ЗЕРА – инспекционна; КАНА – дворцова.
Второто – за ранг: БОИЛА – само в благородническите титли.
Третото (или второ) – за длъжност: БАГАИН – младши войскови командир; БАГАТУР – старши командир, тежковъоръжен конник; ТАРКАН – висш администратор; КОЛОБЪР – жрец.
В четири от известните български титли се съдържа званието КОЛОБЪР : БАГАТУР БОИЛА КОЛОБЪР, КОЛОБЪР БОИЛА КОЛОБЪР, КАНА БОИЛА КОЛОБЪР и ИЧИРГУ КОЛОБЪР. Познанията върху общите принципи на древнобългарската държавност ни позволяват да изясним смисъла различните колобърски титли и начина на тяхното образуване.
Първото, което забелязваме при тях, е че званието КОЛОБЪР винаги е съчетано със званието БОИЛА, следователно във всички случаи колобрите са боили. БОИЛА е основното звание на българския господарски елит. Боили са не само колобрите, но сащо така и висшите военачалници – например БОИЛА БАГАТУР. ИЧИРГУ КОЛОБЪРът също е БОИЛА, макар че това звание не се съдържа в неговата титла.
Вторият важен извод е, че първото звание от титлата указва длъжността на съответния служител. Така се получава, че БАГАТУР БОИЛА КОЛОБЪР е войскова длъжност, тъй като титлата БАГАТУР се отнася за старшите войскови командири. Той е нещо като военно-политическите офицери от СС, ако използуваме това сравнение от новата история. В КОЛОБЪР БОИЛА КОЛОБЪР званието КОЛОБЪР се повтаря два пъти, но в началото на титлата то има значение за длъжност, а в края и – за сан. Очевидно тази титла се отнася за колобър, който изцяло е посветен на духовните дела. Такъв може да бъде служител в светилище, като това при Мадара – главното светилище на Дунавска България. Недвусмислено се разбира и титлата КАНА БОИЛА КОЛОБЪР – това е дворцов колобър, духовният съветник на КАНА ЮВИГИ, както е пълната титла на върховния български владетел. Съвсем сполучливо на този колобър му приляга прозвището “Водач в Незримото”, замислено от прозорливият български писател Димитър Делян. Макар и да е Първожрец, Канът има достатъчно много злободневни грижи, които не му позволяват да води пълноценен духовен живот. Затова той има нужда от такъв духовен съветник.
ИЧИРГУ КОЛОБЪР вероятно е пълномощник на Кана по жреческите дела. Неговата титла е близка до тази на ИЧИРГУ БОИЛА, изпълняващ длъжността на външен министър.
Третата особеност на колобърските титли е, че две от тях се отнасят за единични длъжности – КАНА БОИЛА КОЛОБЪР и ИЧИРГУ КОЛОБЪР. Сановниците, носещи тези титли, очевидно са едни от шестте велики боили, каквито със сигурност са БОИЛА КАВХАНът и ИЧИРГУ БОИЛА. Великите боили съставляват висшия господарски елит – УКЕЛ (ВОКИЛ). Заедно с Кана те образуват Съвета на Седемте – върховния орган на управлението на САРАКТА (Царството).

копие от :   http://forum.all.bg/showthreaded.php/Cat/0/Number/713831/page/29/vc/1




Гласувай:
14



1. stela50 - Добро утро , Бвен ... Хубав и интересен материал .
03.06.2011 08:35
Паметта на Бъпгария ...една богата и много важна тема .
Благодаря ти за възможността да науча и затвърдя своите познания и догадки .
Желая ти чудесен ден !
цитирай
2. malchaniaotnadejda7 - Здравей, Мими!
03.06.2011 12:38
Беше ми изключително интересно да прочета. Потвърждава някои мои си интуитивни усещания през времето.:) Келтите, знакът, "33-мата Тенгри", "5-те енергийни принципа"... Благодаря ти! Поздрави за постинга!
цитирай
3. bojo12345 - Изненадан съм, че англичанин още през 19 век знае за космологията и Тангра повече, отколкото много българи днес!
03.06.2011 20:05
Може би наближава времето на нова история на България?!
Поздрави за информацията!
цитирай
4. bven - На 1: Приятелко, много от читателите се досещат и имат своите обяснения за нашата древна история!
03.06.2011 20:09
Радвам се, че давам скромен принос за разширяване кръга на тези знания. Дано всички българи се научим да уважаваме своята история по-скоро!
Хубава вечер!:)
цитирай
5. bven - На 2: Наде, и аз като теб съм очарована от новите факти (нови за нас)!
03.06.2011 20:11
Това всичко потвърждава още веднъж данните, изнесени от Спас Мавров в неговата книга "Колобър". Аз намирам пълно покритие на информацията.
Хубава вечер и бъди щастлива!:)
цитирай
6. bven - На 3: Божо12345 , как ти се струва това:
03.06.2011 20:15
...колобрите, друидите и брахманите, както и шумерските и протоиндийските жреци, са приемници на една могъща працивилизация!
Все пак нещата опират до това, че основата на всички знания, държавност, управление - се дължат на българите (без пра- и т.н.). Това е истината!
Хубава вечер!
цитирай
7. kleopatrasv - Много ми беше ивнтересно, особенно ...
03.06.2011 21:20
Много ми беше ивнтересно, особенно факта за петте енергийни принципа при човека! И не знаех нищо досега за Мигел Серано, който свързва въпросната арийска працивилизация с Хиперборея – митичната прародина на арийците в Крайния север, нито че е разглеждал тантрическото учение като наследство от нейната традиция.
Поздрави!
цитирай
8. bven - На 7: Добре дошла в клуба на любознателните, Клео:))
03.06.2011 21:49
Поне ние имаме желание да научим нещо ново и хубаво за нашето славно минало, без да се срамуваме и да обиждаме тези, които имат друго мнение!
Хубави почивни дни, cara!:)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14867397
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава