Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2012 08:00 - ГОЛЯМАТА КОСМАТКА
Автор: bven Категория: История   
Прочетен: 32018 Коментари: 41 Гласове:
32

Последна промяна: 10.04.2013 18:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
image

image


   На няколко километра от гр. Шипка се намира една наскоро открита археологическа находка -  Голямата Косматка, като част от  Долината на тракийските царе . За този обект разказва  в една от своите книги писателят Милан Миланов.


image


Нека  да разгледаме "Голямата Косматка" от по-друга гледна точка - от разкопките, извършени в нея.

Първо, нека уточним, че "Голямата Косматка" е една от най-големите могили на Балканския полуостров - с височина 20 метра и с диаметър около 90 метра. Подобна е на други две могили край град Шипка - Оструша и Шушманец. При извършените разкопки, от археолога професор Китов на "Голямата Косматка", е открит храм, с представителна фасада, а в средата на фасадата е оформен вход, зад който няма помещение.

  image    image

От входа започва дълъг тринадесет метров коридор, изграден от обработени камъни, настлан и покрит с дървени греди. В северния край коридорът опира до втора фасада - вход, който извежда в първата от трите камери. Както фасадата, така и първите две помещения са изградени от отлично обработени големи каменни блокове, споени със залети с олово железни скоби. В първата камера е намерен скелет на кон, а във втората е открит входа с мраморна врата, украсена с човешки изображения, част от които са женски глави, имитации на железни гвоздеи, както и с пластични орнаменти, украсени в синьо и червено.

         image

Входът към третата камера е преграден с каменни зидове. Прави впечатление, че това помещение е вдълбано в гранитен блок, с тегло повече от 60 тона, и е покрито с монолитен каменен блок с триъгълно сечение, така че цялата камера да наподобява саркофаг. Вътре е моделирано ритуално легло на тракийски владетел.
Извършеното символично погребение е с богати дарове от множество предмети: конски апликации, начелник, златни украшения по меча и златна сбруя с човешки и животински изображения и с растителна украса. Буди учудване златният венец, изработен във форма на дъбови листа и жълъди. Но той е с много голям диаметър, около 45 см, и не може да се постави на човешка глава, тъй като няма човешка глава с подобни размери.



image
 

Намерени са и други цени предмета - върху придадена към ритуалното ложе маса, два съда от алабастър и златен киликс, представляващ чаша за вино, с тегло около 400 грама. Киликсът е с изящно тяло, две елегантни дръжки, блестяща гладка повърхност и украса от врязани растителни орнаменти по вътрешната страна и по дъното. На дъното му е изобразена звездата на Вергина.

image       Киликсът от "Голямата Косматка" е вторият златен съд, намиран при разкопки в тракийски гроб след каничката от "Могиланската могила" във Враца, открита през 1996 г. До киликса е поставен най-старинният и оригинален предмет, който някога е намиран в тракийски гроб. Той е точно копие на средиземноморска мида. Запазени са двете части - плоска основа и шарнирно свързан корубест капак. Върху основата са прикрепени крачета от единадесет многолистни розети от сребро.


image            image
 
  И това не е всичко. Открити са още златни предмети - глава на елен и глава на богиня. Едно от най-уникалните произведения, намерено в могилата, е бронзовата глава. С естествени размери, тя изобразява брадат мъж, с очи от полублагородни камъни. Датирана е от втората половина на V в. пр. н. е.

                        image                                    
Открита е и една глава на негър, от злато, за която археолозите все още нямат обяснения. Запазена е и яка от дреха, изтъкана от златни нишки. Освен тези находки, които са с висока естетическа и научна стойност, има й други изключително ценни: железен меч, в кожена кания със златни апликации, бронзов меч, шлем и броня с изображение на Атина Палада, набузници, които нямат известни аналози, два наколенника, железни върхове на копия и други предмети на въоръжението. Открити са и множество бронзови и сребърни съдове, сред които се откроява сребърен съд, позлатен отвътре, с капаче. Сред останалите по-ценни находки са три големи глинени амфори, две големи пластини от желязо с изображения на воин, който се опира на меч.

  image  
  image         При почистването на находките от гробницата на два от съдовете се открива надпис "Севт", а върху сребърна фиала и върху дръжката на сребърна каничка е изписано "Сеуту". Откриването на надписи е неоспоримо доказателство, че в "Голямата Косматка" се намира гробницата на владетеля Севт III". Гробницата е най-древната у нас и е строена век по-рано от самото погребение. Севт III е бил владетел на одриското царство през 330-300 г. пр. Хр. Според описание на Диодор, около 320 г. пр. Хр., той изгражда столицата Севтополис в казанлъшката долина, която сега се намира под водите на язовир "Копринка" :
image

image
 
image   image

 
  (Стартира изваждането на древната одриска столица Севтополис от дъното на яз. "Копринка"- според в-к Монитор от 2008 година)

Археолозите са възхитени от строителното майсторство на траките. Те признават, че архитектът на съоръжението е бил истински гений. Сухата зидария на втората камера, с диаметър от около 3 метра и височина в центъра на купола над 4,20 метра, е устояла близо 25 века, без да поддаде, въпреки многото земетръси в региона. Помещението е с невероятно добра акустика. Не случайно се отбелязва, че едно от най-уникалните произведения, намерени в могилата, е бронзовата глава на Севт III.

Възниква въпрос: защо в могилата е поставена отлятата от бронз глава на владетеля, а не е открито тялото му? Въпрос, на който отговор няма. И отново на помощ идва игуменът на манастира, Гавраил:

- Тялото на Севт III не е в Косматката. Той е погребан в каменен саркофаг, който е поставен във втори, по-голям саркофаг. Ритуалът по погребението и самото погребение е извършен на север от могилата, където сочи Сириус. Бронзовата глава на владетеля има вътрешен, вграден кристал, който излъчва сигнали при допир със специален постамент. Тези сигнали са се използвали за конкретизирането и локализирането на определени места и предмети. На този етап не е възможно употребяването на бронзовата глава за тази цел...

- А главата на негър, изработена от злато, за която археолозите все още нямат обяснения?

- Златната маска на негъра е направена в чест на лемурийски учител, който бил изпратен, за да подпомогне старите траки и атлантите в изграждането на новия им живот, далеч от Атлантида. Останал е достатъчно дълго време, за да се съхрани споменът за него с уменията му, мъдростта и безценната помощ, която е оказал на древните траки.

- И тя ли има същите свойства, както бронзовата?

- Не, златната маска на негъра-лемуриец няма специални свойства. Единствено увековечава спомена за него.

Спомних си за златното съкровище намерено до гр. Панагюрище, в местността "Мерул" през 1949 г. Истински шедьовър на древното тракийско изкуство, изработено в края на IV в. пр. н. е. Състои се от 9 златни съда с тегло 6164 гр., направени с невероятна красота и изящество.

image       Спомних си за Панагюрското съкровище, защото в него има присъствие на негърски глави. Не под форма на погребална маска, а на златна фиала с омфалос подредени, в концентрични кръгове. Защо ли върху златните тракийски съдове отново присъстват негърски глави? Попитах игумен Гавраил за тях и той отговори:
- На кръглата фиала са изобразени глави на лемурийски владетели. Това е информационна плоча, ако така мога да я нарека, която съдържа сведения за владетелите, исторически данни, постижения, характерни за конкретно управление и събития. Има още няколко такива фиали-плочи, в района, които не са открити все още...

Пиша със задоволство за Севт III - тракийския владетел от 330 г. пр. н. е., до 300 г. пр. н. е. За последния голям владетел на Одриското царство, който заедно с македонския цар участва в битките. Около 325 г., след смъртта на Александър Македонски, Севт III е недоволен от управлението на Лизимах и се опълчва срещу него. Битката останала без победител, но въпреки това Севт III признава властта на Лизимах. През 313 г. пр. н. е., отново по време на война с Лизимах, Севт III прави опит да завладее черноморските градове, но не успява. След това събитие данни за одриския предводител Севт III не се срещат. Но остават сведения за Лизимах, царя на Тракия. Днес Лизимах е известен не само с царуването си в древна Тракия, но и със съкровищата, които е придобил от тракийските земи и скрил в пещери около нос Калиакра. Нека за миг се върнем отново назад...

Преди повече от 2000 години, когато Александър Македонски тръгвал на завоевателен поход, той разчитал на своите пълководци. Един от тях бил Лизимах.              

      image
След преждевременната смърт на Александър Македонски пълководците му, известни в литературата като "диа-дохи", си поделили неговото наследство - огромната, разноезична империя, простираща се от Балканите и Египет до Индия. На Лизимах се паднала Тракия. Античният географ Страбон съобщава, че резиденцията на Лизимах била в крепостта Тиризис, чиито развалини и днес се намират на полуостров Калиакра. Пак според Страбон, владетелят на Тракия държал там своята хазна и съкровища. Отговаря ли това описание на истината за съкровищата на Лизимах? Историците и археолозите са скептични, защото освен Страбон, никой друг античен автор не е потвърдил тази информация. Има сведения, че при една битка в Мала Азия Лизимах е убит и повече данни за съкровището му няма. Дали хазната му е била разграбена от победителите или съкровищата му са останали в пещерите на Калиакра?

М.Миланов, 3 книга "Тайните подземия на България",
снимки от личен архив, Вифор ООД и Уикипедия






Гласувай:
32



1. erato7 - Беше ми интересно да прочета и ра...
27.02.2012 08:29
Беше ми интересно да прочета и разгледам, Мери! Благодаря ти!
цитирай
2. malchaniaotnadejda7 - Здравей, мила Bven!:)
27.02.2012 08:42
Благодарение на теб се докоснах до този невероятен спомен, до тази памет... Великият Севт, Лизимах... Толкова искам да видя тази гробница! Напомни ми публикация на Savremennik, който разказваше за хипогеумът на възраст от 6000 години, намиращ се в Хал Сафлиени, Малта, който е подземен храмов комплекс и е на повече от хиляда години преди построяването на египетските пирамиди или Стоунхендж. (3600 г. пр. Хр.). И по-конкретно, мистериозната „ехо” камера там, която е идентична с една от камерите! А и мидата е средиземноморска! Благодаря ти! Безкрайно интересно ми бе да прочета, да не говорим за връзката със Сириус и Калиакра!:) Странно е, че ритуалното легло е празно, а той е погребан другаде. Като звезден саркофаг! Би ли ми казала нещо повече за звездата на Вергина, изписана на дъното на киликса? Звучи като слънчева звезда...:) Хубава седмица и до скоро!:)
цитирай
3. stela50 - Добро утро , Бвен ...
27.02.2012 09:02
С интерес прочетох прекрасно поднесения материал,
много съм впечатлена от ГОЛЯМАТА КОСМАТКА и си пожелах да я видя .
Изключително хубав и стойностен постинг ... Със сигурност ще се върна
отново и ще прочета повече за СЕВТIII ... и още интригуващи моменти .
Поздрави !
цитирай
4. karambol5 - Добро утро и благодаря запрекра...
27.02.2012 09:19
Добро утро и благодаря запрекрасното начало на деня ,което ми поднесе с този постинг ;)) Изключително интересно :)
цитирай
5. mariniki - много интересен постинг...
27.02.2012 10:17
благодаря за познанието...при теб
идвам с вълнение да науча и разгледам нещо
много интересно и вълнуващо...
светъл ден ти пожелавам..
най-сърдечно..
цитирай
6. bven - На 1; Привет, erato7:))
27.02.2012 11:50
Благодаря за хубавите думи, радвам се, че ти хареса разходката. Препоръчвам не всеки, който може, да го види лично!
цитирай
7. mileidi46 - Изумително. . . Благодаря ти мила за ...
27.02.2012 12:31
Изумително...
Благодаря ти мила за скъпоценната информация,която ни подаряваш!!!
не знаех тези неща!!!Надявам се един ден да отида и да разгледам този феномен..
Благодаря ти..
цитирай
8. bven - На 2: Надежда, радвам се, че този постинг събуди хубави спомени у теб:)))
27.02.2012 13:34
Нашата страна има достатъчно находки, за да се гордеем и с миналото си, и с настоящето, колкото и да го омаловажават някои политици и слугинажа им. Пък и да почакаме нашите тайни да ни се разкрият на нас!
А за звездата н а Вергина явно ще трябва да обърнем повече внимание!
Хубав и щастлив ден и седмица ти желая!
цитирай
9. gocho52 - Бях там.
27.02.2012 14:12
Почувствах духовната сила на храма.
цитирай
10. bven - Na 3: Благодаря, приятелко!
27.02.2012 14:48
Радвам се, че обикаляш заедно с мен красотите на родината:)
Кногите на М.Миланов също разкриват много тайни за нас, съвременниците.
Благодаря за отзива ти и хубав ден!:))
цитирай
11. bven - На 4: karambol5, радвам се на присъствието ти и благодаря за споделеното.
27.02.2012 14:50
Много ни е драго ,че хареса и се разходи из Долината на тракийските царе!
цитирай
12. bven - На 5: mariniki, ти вълнуваш със стиховете си, аз се опитвам да развълнувам сърцата ни
27.02.2012 14:56
Благодаря за милите думи, те ми дават надежда, че проникват в сърцата и отварят новите нива на съзнание! Времето започва да става наше!
Винаги идвай при мен на гости и сладки приказки!:))
цитирай
13. bojo12345 - Всики българин трябва ....
27.02.2012 14:56
поне веднъж да посети Долината на тракийските царе!
Много добре си представила тази , уникална , не са мо за нас българите забележителвос!
П О З Д Р А В И !!!
цитирай
14. bven - На 7: Мила Милейди, само трябва да дойдеш в България и да пожелаеш...
27.02.2012 14:59
веднага тръгваме един рейс пътешественици-поклонници на българската история!
Благодаря, че се отби.
Весело и светло на душата да ти е !:)))
цитирай
15. bven - На 9: Гошо, всеки има усещане в това свещено място.
27.02.2012 15:02
Оказваш се в друг свят - на тишина, вечност, на минало и бъдеще заедно!
Хубав ден ти желая!
цитирай
16. bven - На 13: Съгласна съм, приятелю - трябва да посети всеки това историческо място!
27.02.2012 15:04
Може би не всичко още сме научили, но Духът се среща с Вселената тук!
Хубав ден от мен!:)
цитирай
17. анонимен - Глава на негър в Косматката? Май ...
27.02.2012 15:39
Глава на негър в Косматката? Май нещо си се пообъркал.
цитирай
18. анонимен - -2. malchaniaotnadejda7 - Здравей, мила Bven!:)
27.02.2012 17:58
67. malchaniaotnadejda7 - 66. анонимен - незнайко
13:28 Здравейте, Ан 66. Не питате мен, ничий адвокат не съм, а и Sparotok да ме прощава, че се намесвам, но ми стана някак неудобно да си мълча. Някакъв упрек към нашия домакин разчитам в думите Ви, в резултат на което започвам да се питам, не е ли достатъчно това, което той прави. Безвъзмезден, всеотдаен труд, посветен на изследванията и проучванията, които споделя с нас като български историк и траколог с 1 933 000 български читатели до момента. Какво да Ви каже за "пътищата" и "археологическите разкопки" авторът на този блог? И, защо Ви е така жизнено необходимо да Ви каже това. Той със сигурност не е деловодител на Министерски съвет. Причините? Не са много различни във времето. Човешкият фактор. Ще Ви дам само един пример. Сега свети свети Кирил и Методий са провъзгласени за светци на Европа. Преди да влезнат в диспут с един римски папа, името на Бог беше славено само на три свещени езика. След това, всичко се промени, нали. Но не бе достатъчно. Та ми се струва, че, ако говорим по същество - начело с мен, коментирайки тук, имаме уникална възможност да научим повече и за себе си като народопсихология, а и за въпросите, които Ви вълнуват. Макар че по-коректно е на тях да Ви отговорят онези наши историци, които не спират да се облагодетелстват тук и сега и да "допринасят" безочливо за това положение в ролята си на исторически пълномощници. Нещо като нашите владици. Поздрави!
===================================
4. sparotok - лъжеписец
26.02 12:
..."Има сънародници, които вярват, че се правят планове земята ни да бъде отнета и дадена на други хора под претекста, че те са по-стари жители на земите на юг от Дунава. Не зная дали това е верно, но упоритото повтаряне на лъжи от страна на Кирил Милчев ме кара да започна да се страхувам за бъдещето на България и българите...."

=================================00
БОЖЕ,БОЖЕ,ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!
цитирай
19. анонимен - Васил Златарски
27.02.2012 18:29

Братя.Пазете целокупноста на България, като зеницата на окото си! Цялото змийско котило на т.н. тракедонисти автохтонисти, цели разпокъсване на България. Пъклените планове на тези псевдо патриоти трябва в зародиш да се задушат,преди да е станало късно. Тези нехранимайковци подмолно подготвят Косовския сценарий за България.
Съединението прави силата!
цитирай
20. bven - На 17: Здравей, анонимен!
27.02.2012 18:50
Възможно е да не си видял негърска глава в Голямата косматка, а може и да не е показана. Текстът е на писателя Милан Миланов и може да пишеш на него за твоето становище. Моята цел се вижда. Ако искаш да уязвиш някого или да научиш българите на нещо - имаш право - изкажи се, но не тук.
Всичко добро ти желая.
цитирай
21. bven - На 18: Хвалу и клевету приемли равнодушно и не оспаривай глупца:)))
27.02.2012 18:54
Благодаря и нека истината възтържествува!
Останалото е борба за власт и много низки страсти, навсякъде по света и особено тук.
цитирай
22. анонимен - Проф.Сиктиридис
27.02.2012 18:54

До БУДА тракиеца

ИЛЮСТРАЦИИ ЗА КНИГАТА – ИЗБОРЪТ Е ВАШ
.......................................................................
Слушай сега пич. Приятел в нужда се познава! Всичките тези рисунки и драскулки
са абсолютен bullshit ,не стават за корица.
Ако имаш хъс и си истински бабаит мъж, както обичаш да се тупаш в гърдите пред момите,
на корицата ще сложиш тази втората фотография, дето си по чер потник,нооо... предварително ще си намажеш косата и цялото тяло с повече
свинска мас, за да лъщиш по фотогенично.
На нея изглеждаш, нещо хибридно между Хан Крум Страшний и типичен татаропехливан от турскомонголски произход. Дерзай камарад.Сигурен съм, че тука при вас, ще стане абсолютен bestseller и БУДАла-балъците ще я разграбят като топъл хляб.
С уважение:
Проф.Сиктиридис


цитирай
23. bven - На 19: анонимен - Васил Златарски на България не й трябва Съединение, а ЕдинЕние.
27.02.2012 19:02
Историята не се повтаря, тя върви напред и всеки трябва да внимава, да не се повтарят старите грешки.
Точно с тези лозунги и насъскването едни срещу други се постигат плановете българите да са необразовани, не знаещи и не разбиращи историята си. Затова нека всеки си каже мнението, а който се интересува и е българин, ще намери истината.
Благодаря и хубава вечер от мен!
цитирай
24. анонимен - Демагог
27.02.2012 19:02

УРА,УРААА!
ИСТИНАТА ПОБЕДИ! СПАРОТОК ПОБЕДИ! Ние българите сме траките!

цитирай
25. bven - На 22: анонимен, професор...
27.02.2012 19:06
Ти обичаш ли себе си и уважаваш ли се?
Вчера можеше да си простиш и да проискаш прошка от ...себе си.
Хубава интелектуална вечер от мен!
цитирай
26. bven - На 24: анонимен, радвам се, че се чувстваш трак!
27.02.2012 19:07
Явно по това време си дошъл ...
Довиждане :)))
цитирай
27. анонимен - ичиргубоилът Мостич
27.02.2012 19:20
До вси тракотураци:
О, неразумни изроди.
Поради что се срамувате да се наречете Българи?


цитирай
28. planinitenabulgaria - Страхотен постинг, брависимо!
27.02.2012 20:23
Непременно ще отидем да го разгледаме!
Коста
цитирай
29. bven - На 27: анонимен - ичиргубоил Мостич, нека бъдем толерантни като българи-
27.02.2012 20:28
кой както се чувства и когато му дойде времето.
Хубава вечер!
цитирай
30. bven - На 28: Благодарност и любов, Коста!
27.02.2012 20:31
Що е време - то е пред нас. И винаги я има България!
Поздрави!
цитирай
31. sparotok - Хубав постинг!
27.02.2012 20:51
Хубав постинг!
цитирай
32. bven - На 31: Спароток, благодаря!
27.02.2012 21:15
Поздрави!
цитирай
33. planinitenabulgaria - Освен тази Косматка има и
27.02.2012 23:54
планина Косматица. Тя е между реките Искрецка и Дълбочица, наричат я още Свогенска планина. Върху част от нея е разположен мегакомплексът от махали, наричани Церецел. Площта им е колкото на София.
Пожелавам Ти някога да я посетиш. Имам доста постинги за нея.
Поздрави!

цитирай
34. malchaniaotnadejda7 - Мили Боже!
28.02.2012 08:45
Чак сега прочитам, мила Bven! Права си, че на България "не й трябва Съединение, а ЕдинЕние." Тъжна история. Как се държат някои българи, когато става дума за миналото ни. Това не е нормално. Болно е. Затова България боледува. Сега разбрах защо. Благодаря, че си запазила анонимните "споделяния" в този постинг. Паметник на величието и на... глупостта.
цитирай
35. kosara2008 - благодаря ти за тази "разходка"!
28.02.2012 09:47
светла чудесница си ти ми ти...!
цитирай
36. анонимен - -malchaniaotnadejda-sparotok
28.02.2012 11:26
67. malchaniaotnadejda7 - 66. анонимен - незнайко
13:28 Здравейте, Ан 66. Не питате мен, ничий адвокат не съм, а и Sparotok да ме прощава, че се намесвам, но ми стана някак неудобно да си мълча. Някакъв упрек към нашия домакин разчитам в думите Ви, в резултат на което започвам да се питам, не е ли достатъчно това, което той прави. Безвъзмезден, всеотдаен труд, посветен на изследванията и проучванията, които споделя с нас като български историк и траколог с 1 933 000 български читатели до момента. Какво да Ви каже за "пътищата" и "археологическите разкопки" авторът на този блог? И, защо Ви е така жизнено необходимо да Ви каже това. Той със сигурност не е деловодител на Министерски съвет. Причините? Не са много различни във времето. Човешкият фактор. Ще Ви дам само един пример. Сега свети свети Кирил и Методий са провъзгласени за светци на Европа. Преди да влезнат в диспут с един римски папа, името на Бог беше славено само на три свещени езика. След това, всичко се промени, нали. Но не бе достатъчно. Та ми се струва, че, ако говорим по същество - начело с мен, коментирайки тук, имаме уникална възможност да научим повече и за себе си като народопсихология, а и за въпросите, които Ви вълнуват. Макар че по-коректно е на тях да Ви отговорят онези наши историци, които не спират да се облагодетелстват тук и сега и да "допринасят" безочливо за това положение в ролята си на исторически пълномощници. Нещо като нашите владици. Поздрави!
=================================
4. sparotok - лъжеписец
26.02 12:54
"...Има сънародници, които вярват, че се правят планове земята ни да бъде отнета и дадена на други хора под претекста, че те са по-стари жители на земите на юг от Дунава. Не зная дали това е верно, но упоритото повтаряне на лъжи от страна на Кирил Милчев ме кара да започна да се страхувам за бъдещето на България и българите...."
===================================

БОЖЕ,БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ!


цитирай
37. анонимен - Буда Тракиеца
28.02.2012 11:45
"- А главата на негър, изработена от злато, за която археолозите все още нямат обяснения?"
===================================

Буда Тракиеца

Та това са нашите предци от Етиопия,които са строили пирамидите в Египет!


цитирай
38. bven - На 33: planinitenabulgaria, благодаря ти за доброто допълнение.
28.02.2012 21:03
Не знаех за планина Косматица. Ще прочета непременно твоите материали!
Благодаря ти за включването и хубава вечер от мен!
цитирай
39. bven - На 34: Наде, жалкото е, че сме толкова различни:)
28.02.2012 21:08
Ако бяхме еднакви, като американците - може би по-лесно щяхме да се обединим около една идея. А при нас - 5 чавека имат 10 мнения. Като има и един - да говори каквото му дойде на ума, става ...Затова запазвам всяко изказване - да види всеки къде и как сме.
Но всеки народ (както всеки човек) има своя народностна карма - ние, българите, също. Сигурна съм, че ще направим това, което ни е отредено. Най-вече като Жлеза на времето!
Хубава и светла вечер!
цитирай
40. bven - На 35: Коси, много се радвам , че ти е харесала разходката:))))))))
28.02.2012 21:10
Много весели мигове и хубави мечти ти пожелавам!:)
цитирай
41. анонимен - възмутена съм
29.07.2012 18:59
На 02.07.2012г. ходихме в голямата косматка, трябва да кажа, че съм повече от разочарована - това бяха най- грешните 3 лева за вход. Та там няма нищо за гледане! Първото, което ни посрещна на входа беше една намусена служителка, на която не само не и работеше, но имам чувството, че не и се живееше. след като се разочаровахме достатъчно, потърсихме тоалетна, която се оказа толкова мръсна и омазана, че аз самата не посмях да пристъпя навътре, камо ли я използвам. Не ми хареса определено там нищо и няма да отида повече.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14869021
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава