Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2013 08:00 - Българи в Болоня
Автор: bven Категория: История   
Прочетен: 12580 Коментари: 14 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Българите в началото на XII век създават в Болоня далеч преди Оксфорд и Кембридж първия университет в Европа- „Университато Булгаро”(1119 г.). Тук е чел лекциите си изключително надарения болонски юрист Булгаро де Булгарис, наречен Златоуст, за когото може да се чете в Италианската енциклопедия. Площадът пред къщата му се нарича”Площад на Българина”. На нейно място, далеч преди Оксфорд и Кембридж е основан първият университет в Европа-„Университато Булгаро” (1119г.) .Там могат да се видят фамилните гербове на Алцеус Булгарини и на Асканиус Булгарино от Сиена. В пълна независимост от черквата, там се учат 10 000 студенти от цяла Европа, за сравнение в Кембридж ,основан следващия век, учат 5 000. Магнетизмът му привлича мастити представители на европейската култура като Томас Бекет, Данте Алигери, Еразъм Ротердамски, Николай Коперник… Университетският параклис и до днес се нарича „Санта Мария дел Булгари.

 Българите-Богомили първи издигат идеята за създаване на Европейски съединени щати (Европейски съюз), пренесла се зад океана и реализирана от Хазарите под формата на Съединени американски щати. Европейският съюз е създаден по подобие на старите Истински Български държави и закони, нещо признато от бивш председател на Европейският съюз.

image

*  Капелата Санта Мария деи Булгари се намира в палата Аркиджиназио в Болоня. Той е първият университет в града, построен през 1562г., но като университетски център Болоня датира от XI век и е първият в света. От тогава, в продължение на пет века, учебните занимания се провеждали в домовете на преподавателителите или в сгради, нарочно взети под наем за това. В същност, Капела деи Булгари е построена на мястото на църква , намирала се до дома на прочутия юрист Булгари - роден през първата половина на XII век. В този дом, той преподавал и раздавал правосъдие, позовавайки се на Римското право, приложено в съвременните за тогава условия. Неговите съдебни решения имали законодателски принцип. Наричали го "Златоуст", заемал и длъжността имперски викарий на Болоня. Именно за това, че бил извънредно важна личност, мястото, където живеел, наречено "курия" било на неговото име "Булгари" или "Курия Булгари". Във връзка с това и самото му име, аналите припомнят, че като глосатор, както наричали в болонския унивeрситет специалистите по римско право през средновековието, неговите законови интерпретации са обозначени с Булгаро, Болгаро или Бургаро или само с буквата "Б". Малкото запазени исторически източници доказват, че е родом от Болоня.

Произходът му обаче е неизвестен и няма данни да е свързан с нещо българско. Потънал някъде в историята, се предполага, че не произлиза от знатните италиански фамилии Булгаро. Независимо от това, историците го описват като човек с аристократичен нрав, умеещ да прави разлика между право и морал или между това, което едното забранява, а другото позволява.
Булгаро се женил два пъти. От първият си брак имал много деца, но повечето от тях починали преждевременно. От втория си брак с Имелда не е имал наследници. Починал през 1167г., като оставил на поколенията много полезни решения и ръкописи от юридически и обществен характер. И разбира се, мистерията около произхода и името си Булгаро, което остава във времето с мястото, където той живял в центъра на Болоня и наследено от малката църква.
Разрушена частично от бомбардировките в края на Втората Световна война, Капела Санта Мария деи Булгари успява да съхрани част от великолепните стенописи от XVI век на местния художник Бартоломео Чези, определени като "История на живота на Богородица". Чудо спасява от бомбите стенописа от края на XVI век, представящ над олтара Благовещение, дело на фламандския художник Денис Калверт.

Култовото място, свързано с него с капелата Санта Мария деи Булгари, по принцип е затворена за посещения. В нея се извършват само погребални обреди на изключително заслужили професори от местния университет. По програма на министерството на културата, отнасяща се до младежта, Капела деи Булгари е отворена извънредно до 17 юли. Неизброими са туристите от цял свят, уловили мига, увековечен в книгата за посещения.

**
„Малко българи знаят, че в Италия ние имаме много силно присъствие още преди векове”, каза Волен Сидеров,председетел на групата за приятелство с Италия в българския парламент. „Например – един от много известните професори в първия университет в Европа – Болонския, през ХІІ век, се казва Булгаро де Булгарис, известен още като „Златната уста”. Бил е много известен преподавател, оратор, юрист. Близо до Милано до преди век е имало графство, което се казва Булгария. В двора на Болонския университет е имало църква, която се казва „Санта Мария деи Булгари” – „Света Мария на българите”. Вътре преди няколко десетилетия професор Атанас Божков открива, че има стенопис на княз Борис І.
Публикувано от Дани
yordanvideolandia.blogspot.com/2012/09/blog-post.html





Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kostas - Аналогично е с Будизма , от глагола " БУДЯ - СЪБУЖДАМ" такава е и философията на практиката .
07.02.2013 09:26
Събуждане на съзнанието , без нуждата от превод и обяснение се разбира от нас за какво иде реч .Събудили сме ги някога във времето но се води индийска практика ....И за това мърсят историята ни . Истинските неща винаги си проправят път.Поздрави.
цитирай
2. stela50 - С интерес прочетох, Бвен ...
07.02.2013 12:10
Признавам, малко зная за това силно присъствие,
за ролята на българите в онова време ...
Запали ме да прочета повече.
Поздрав и приятен ден !
цитирай
3. bven - На 1: Попринцип това е ролята на Българите откакто свят светува, kostas:)))
07.02.2013 19:16
Да учат , да показват и да организират тези, които не знаят и спят дълбок сън.
Но си абсолютно прав, че истината вече се казва от истинските българи. Нека им вярваме!
Благодаря ти за хубавите и горди думи!
цитирай
4. bven - На 2: Привет, Стела!
07.02.2013 19:18
Аз също доста почетох по въпроса и мисля, че ще е интересно на всеки да научи нещо за родината и корените си. Още повече, че тук се говори за известните факти. А в зората на човечеството ролята е била още по-велика...
Благодаря, че ми гостува .
Хубава вечер!
цитирай
5. marknatan - Името на града тогава е Бонония, ...
07.02.2013 20:53
Името на града тогава е Бонония, като другия на Дунав също Бонония

Каъват античните автори, че Марк Антони много зачитал келтоскитите от Бонония ъащото той самият бил от там (родата де. или жената му )

Интересно е , че Болоня и до днес е ъараъена от т нат скитска ерес ( червена е)

Да не пропуснеме да отбележим, че Вторият Университет в света след Магнаурския в Константинопол е Преславският в Царград ( преславен б.а)
днес иъвестен като Преславската школа Ако туриме Охрид и Преспа Бонония сигзрно ще изълезе иъвзн приъовата тройка
цитирай
6. bven - На 5: marknatan, благодаря за интересното включване:)
07.02.2013 21:08
Естествено може да се дискутира кой е първи и кой втори университет, но моята цел не е в това. Нека не се сравняваме и изпъкваме, а уеднаквяваме. Нашата сила е в общото ни мислене и действие като хора, народ, мисъл, защото мисълта е най-голямата сила в Космоса. Това е, което ни разделя и владее.
Поздрави!
цитирай
7. marknatan - раъбира се бвен, нито пзк моята цел е ...
07.02.2013 21:41
раъбира се бвен , нито пзк моята цел е била да отклонявам нещо от великолепно представената тема А+ а самопод черта добавих любопитни факти
наприемр това ъа името че от бонония днес е болоня в италия преименуването на страите топоними и поиталианчването им е като в гзрция и ромзния и днес не се вижда и се губи врзъката ъа един мониолитен регион ъа преславския университет сзщо добавих редом с тоъи от болоня ъаради отново бзлгарската врзъка беъ да миля навредя немисля че психопатра престзпник гтеския лиъач ще почне да отклонява нишката ти с реплики Аъ иъполъвах прсвото си на реплика
поъдрави
цитирай
8. bven - На 7: Аз желая в моя блог да се изказват всякакви мнения в добрия тон.
07.02.2013 22:14
Защото всеки може да изкаже становището си, без да отрича или хули - нещо, което е мания в доста постинги. Крайната ни цел трябва да бъде намирането на общото, което ни свързва, а не това, което ни разделя. Нека се поучим от другите страни - ние сме им дали основата, а те са я запазили. Може би и това е бил смисъла на историята на Земята?
Привет!
цитирай
9. marknatan - чета из нета за некви призиви за ...
07.02.2013 22:59

чета из нета за некви призиви за осъждане на бг учени дават се примери за осъдени плагиатори с отнети дипломи им докторантури в германия и др под ефективни не само морални но и законови действия и мерки
в наричането от моя страна без да чакам държавна институция да се произнася или да зависи от демонстрирали престъпно и неморално поведение индивиди чието наричане и заклеймяване от моя страна с истинските им имена на престъпници гетски лизачи и психопати фци серафимки и др под няма нищо в разрез с нито християнското или каквото и да е человеческо милосърдие нито пък със устоите на едно светско общество в което самопризнанието на престъпниците може само да смекчи вината им но не отменя престъпленията им спрямо личността или обществото за чиято история обсъждаме с теб тук без да я подменяме с призиви
цитирай
10. bven - На 9: Приятелю, защо да се занимаваме с близкото минало на хората около нас, били те
08.02.2013 19:59
научни работници или други? Нека да отговаря всеки за своите мисли, думи и действия. Страната ни има нужда от всеки един човек, който милее за нея! Всеки може да вярва или не в написаното в този блог - това е плурализъм. Но всеки е длъжен да спазва добрия тон и да не създава умишлено интриги...
Благодаря ти за коментара и приятни почивни дни от мен:)
цитирай
11. mariniki - бях тук с удоволствие...
08.02.2013 20:14
научих нещо, което не знаех...
българите в Болоня... дивен народ сме ние
и умни, и будни...
цитирай
12. bven - На 11: Радвам се, че ми гостува, Мариники..
08.02.2013 21:18
Дивни сме и само ние не го знаем, а е вече време да се осъзнаем и да викнем с пълен глас.
Благодаря ти за чудесния коментар!
цитирай
13. marknatan - бвен, Не се базикай с батко си. Ако не ...
10.02.2013 04:25
бвен,
Не се базикай с батко си. Ако не знаеш и аз имам блок, като теб и там пиша същите неща, каквито и тук, т.е. няма интрига от моя страна, а наричане на нещата с истинските им имена.
Интригата я правиш ти, като ме наричаш "приятел", аз не съм ти приятел.
Чел съм 4-5 пъти в блога ти досега и даже и веднъж коментирах, но ти изтри поста ми, Беше за Египет и "говорещите" статуи, та изглежда нещо съм те засегнал на религиоозни чувтсва, и изтри комента ми , но както виждаш не съм "интригантствувал", че да подхвърляш по повод написаното от мен
Нищо не ти пречи да изтриеш написаното от мен без да интригантствуваш и да ме наричаш "приятел"
престъпниците психопати овци серафимки и гетски лизачи, захвърлилите партийни билети, о каква чест, може им да са ти приятели , за мена са престъпниците психопати
поздрави


цитирай
14. bven - На 13: Приятелю marknatan, аз съм тук и всички, които коментират и четат, са приятели:)
10.02.2013 18:00
За първи път чувам, че съм изтрила коментар - но аз не трия никакви коментари , ако се поразровиш, че прочетеш и видиш какво съм оставяла. Особено за Египет пък няма начин да се обидя, защото знам, че всеки от нас е живял поне веднъж в Египет (стария или по-новия). Възможно е да не е бил получен твоя коментар или някой да се е погрижил за това?! Не интригантствам и не се притеснявам от написаното чуждо мнение, различно от моето или общоприетото:))).
Отново те наричам приятел и се надявам да не се обиждаш. Колкото до подмазвачите, отстъпници и всякакви други - те сами са си избрали тази роля в живота, затова им отдай внимание под формата на любов. Останалото е всеки да си изиграе ролята докрай с професионализъм и да помага на другите.
Хубава вечер!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14867355
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава