Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2014 09:00 - Българите
Автор: bven Категория: История   
Прочетен: 4551 Коментари: 8 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

1. МИРОГЛЕДНАТА СИСТЕМА НА БЪЛГАРИТЕ
Натрупаната инфoрмация налага по нов начин да погледнем към нашето минало. Това не би могло да стане, ако нямаме обобщена представа за мирогледната система на българите. Позвозолявам си дързостта да навляза в тази опасна зона с надеждата, че точно тук се крият отговотите на най-общите и най-сложните въпроси.
В моя доклад ще разгледам възгледите на нашите предци в последователносттакосмогония, космология, социална философия, произход на човека.

• КОСМОГОНИЯ НА БЪЛГАРИТЕ
• Представена е от три взаимно свързани модела:
Богомилско (общиарско) учение – създадено от поп Богомил, представлява модел на разширяващия се свят, близък до съвременния горещ модел на сътворението. Началното състояние богомилите наричат мъртва точка, която е без време и без пространство. Разкъсването на мъртвата точка е равнозначно на раждането на света, т.е. на сътворението. На съвременен език това състояние се нарича сингулярност. Радиусът на мъртвата точка е равен на квантово-релативистичната дължина на Планк, със стойност 10 -35 метри. Точно тук е съществената разлика със съвременния модел, при който диаметъра на първичното яйце се приема за 3 см.
Учение за ДАО – създадено отЛао Дзъ (по български Боян).

Това учение представя пулсационен модел на пространството. Този модел е от по-висок ранг. В него се съдържа модела на разширяващия се свят като една пулсация. Този модел представя света като една неограничена редица от разширявания и свивания на пространството. Преминаването от една пулсация към друга се нарича Велик Преход или Тай Цзи. В този модел се вижда как света “се ражда, умира и друг се ражда.” В него не съществува въпроса за сътворението, т.е. какво е било преди сътворението. Картината не е така апокалиптична, както в съвременния горещ модел.

Учение за върховното единство (ВЕД) – представено от Димитър Съсълов. Това учение представя модел на Вселената като множество на всички светове по модела на ДАО. Този модел е всеобхватен и има йерархичен характер.
Пакетът от тези три модела формира представата на древните българи за вселената. В сравнение със съвременния горещ модел на Големия Взрив тази представа стои несравнимо по-високо. В този смисъл наистина виждаме “бъдеще в миналото”.
Ще започнем коментара за космическите знания на българите с най-сакралния знак на Тангра – окръжност сточка в центъра. Тази композиция има качествата на модел на физическото пространство разглеждано като множество от материални обекти. Кръгът, където кръгът е пространството, а точката е неговия елемент. В съответствие с учението за ДАО пространството е ИН. Тъй като пространството е космосът, а космосът е черен, като следствие ИН е оцветен с черен цвят. ЯН е елементът на пространството. Неговият цвят е червен като цвета на горещото Слънце, което също е представител на активното начало.
Тъй като пространството е пулсираща система, то в един определен момент неговия диаметър се изравнява с диаметъра на елемента. Това е момента на Великия Преход, когато е началото на нова пулсация на пространството. В този момент ИН и ЯН разменят местата си. Всеки от тях преминава в своята противоположност. Точно в този момент пространството изчезва, за да се появи неговото първично начало, което всъщност е моментна визуализация на невидимото ДАО. Така установяваме, че първичното начало, мъртвата точка и ДАО са равнозначни. Тук се вижда проявлението на принципа на относителността илюстриран с прехода ИН > ЯН, или ЯН > ИН. Смисъла на относителността е във възможността всяко пространство при определени условия да се разглежда като елемент, или обратно – всеки елемент да се разглежда като пространство. Важно е да подчертаем, че неизясненото понятие сингулярност е равнозначно на първичното начало.

Възгледите на българите за пространството като множество дават възможност за дефиниране на времето като поредица от състояние на пространството т.е. като поредица от събития, подобно на поредицата от кадри в един филм. Нагледен пример за тази представа е Именникът на българските канове. В него един исторически период от 600 години е представен като поредица от събития. Същност на тези събития е възшествието на поредица от български владетели.
Мирогледът на българите позволява точно да разграничим понятията единно начало, първично начало и върховно начало. Без да се впускам в подробности ще дам следния пример:
Единно начало на човешкия организъм е човешката клетка. Но неговото първично начало е оплодената яйцеклетка. Върховно начало на човешкия род е неговият геном.

• КОСМОЛОГИЯ НА БЪЛГАРИТЕ
Поради ограниченото време ще изброя само някои от познанията за строежа на космоса:

Българите са имали хелиоцентрична представа за нашата планетна система.

Българите са знаели, че луната първоначално не е била спътник на Земята. Същото съобщават и шумерските източници. Древнобългарското име на луната е САН. Но в същото време САН означава мястото, на което дадена личност е “поставена” в обществото.

Българите са знаели, че Сириус е тройна звезда. На древните източноирански диалекти името на Сириус е Тиштриа, което означава Три-звезди. Същото е казано и в митовете на африканските догони.

Българите определят Юпитер като Янкул-овчар. Шумерите определят Юпитер като пета спирка при пътуването от десетата планета към земята. На тази спирка “се явила клетвата на овчаря”.

В българския календар се намира информация за три големи периода, отнасящи се за движението на земята:
• Прецесия на земната ос – 25920 г.
• Прецесия на земния перихелий – 108000 г.
• Период на срещите на точката на равноденствие и перихелия на земята – 20160 г.
Това е само малка част от познанията на българите за космоса, но достатъчна за размисъл и преклонение.

• СОЦИАЛНА ФИЛОСОФИЯ НА БЪЛГАРИТЕ
В социалната област най-ясно са представени идеите на богомилите. В основата на тяхната философия стои идеята за общиарството. Богомилите се смятат за приемници на тази идея от “старите български канства”, т.е. преди покръстването.
В най-общ план общиарската идея се свежда до следното:
Най-голямата ценност е човекът с неговата творческа енергия.
Човекът трябва да живее в общество на равноправие, в което няма роби, господари, царе, пари.
Организационната единица на “общиарското общожитие” е общиарията, която се управлява за срок от 5 години от съвет на старейшините, начело с първостарейшина.

Крайната цел на богомилското учение е създаването на “Всеземна и всечеловеческа общиария”, която да олицетворява Силата на сътворението тук на земята. Творческата сила на всички човеци, обединени във “Всеземна и всечеловеческа общиария”, ще създаде рай за човеците тук на земята. (Според богомилите раят, или адът са тук на земята и са за человеците.)
Вярата на богомилите е ориентирана към две главни божества – Силата на сътворението и Силата на разрушението, които древните българи са наричали РА и ЗО. Те са имали ясна позиция към Христос и християнството, която най-точно е изразена със следните сентенции:

“Ние признаваме Христос за человековдъхновител, но ние не го признаваме за всечеловечески вдъхновител, защото той учи робите на подчинение и благославя кесаря, с което благославя робството.”;
“Ние не признаваме лъже възкресението”
“Ние уважаваме Христос като человековдъхновител и поради това започваме нашето летоброене от неговото рождение.”

Когато гоненията принуждават богомилите да напуснат България, част от тях се заселват в Южна Франция. Тук общиарската идея е узурпирана и префасонирана до неузнаваемост, за да ни бъде поднесена по-късно като комунизъм. Думата комунизъм е превод от български на думата общиарство.
Естествено е да очакваме, че паразитирането на комунистическата идея върху общиарството. води до задънена улица. Комунизмът беше генетично предопределен да загине и той загина, защото тази идея беше поставена да защити каузата на робовладелците. Прилагането на общиарската идея в организацията на древната българска държава води до появата на институцията на старейшините. Особеното на тази система е, че тя действа перманентно, поради което не е необходима изборна система от типа на днешната. Най-важното на тази система е отсъствието на политически партии, които да разделят народа на враждуващи лагери по всички азимути.
продължава



Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. metlichina - изключително интересно...
04.06.2014 15:46
особено за социалната философия на българите.. Най-голямата ценност
е човекът с неговата творческа енергия... благодаря ти, мила Татьяна..
Намасте!
цитирай
2. bven - На 1: Човекът наистина е най-голямата ценност и за цялата Земя, и за Космоса, Маги!
04.06.2014 18:23
Фактът, че сме дали идеите на комуните - като общиарство от богомилите, азбуката като начин за оцеляване и запазване самосъзнанието ни - това са две неща, заради които можем да се гордеем..Освен всички останали световно известни факти, че навсякъди българите постигат висотите в областите на живота! Остава сега и всеки българин да го научи и разбере като човек...
Благодаря ти за чудесните коментари, приятелко и не ни лишавай от твоята нежна поезия задълго:)))
Намасте!
цитирай
3. kasnaprolet9999 - Колко добре звучи, направо не е за вярване:))))
04.06.2014 22:11
Най-важното на тази система е отсъствието на политически партии, които да разделят народа на враждуващи лагери по всички азимути.
цитирай
4. stela50 - Изключително интересно... Човекът с главна буква...
05.06.2014 15:29
а това, че не е необходима изборна система от типа на днешната
звучи толкова оптимистично и убедително.
Колко много са познанията на българите за космоса, удивително !
Поздрави за постинга, Бвен !
цитирай
5. bven - На 3: Нека повече стават нещата, за които не се вярва, Невена!:))
05.06.2014 15:39
Пък и започнаха да се случват някои предсказания, някои оптимистични прогнози, смяна на образователната система и учебниците (старички и пълни с вехти данни), новото идва с всяка година и ни дава ново виждане за живота. Нека ние и младите деца на България четат и знаят за миналото, закодирано в нашите земи и гени!
Поздрави и хубави дни!
цитирай
6. bven - На 4: Нека всеки ден имаме по едно оптимистично твърдение, което е истина, Стела!
05.06.2014 15:43
Всичко, което са дали българите на света е било изключително - точно, правдиво и смислено. Остава ние да го приложим и да поискаме да стане това, което нашите деди са знаели. Не е само до изборна система, но и до организация на държавата. Велики неща имаме в наследство и нека става най-доброто за нас и България!
Намасте!
цитирай
7. leonleonovpom2 - Хубав материал, поздравления!
11.06.2014 07:29
Хората са открили отдавна формулата -съвет на старейшините.
Комунизмът, на който в основата ,коренът, е заложен наистина думата общ, се проваля заради друго- че в него самият се завихря отделяне-партия или партии- на едни по-комунисти, на тарикати, на крадци откровени.........
Изобщо има ли деление в него, партии, резултатът е такъв А не, че не би могъл в някаква форма да се реализира и да покаже превъзходството си
Накрая се получава така, че едно общество, в основата на което е залегнала човеконенавист-капиталистическото, благодарение на организацията и правилата в него, йерархията, да дава по-добри резултати и лицемерно да изглежда съвършено и по-успешно
А всъщност в него е заложено как богатите да стават по-богати и бедните -по бедни Сметката винаги плащат бедните
Разбира се и то се развива, прие много неща от комунизма, та някъде ,като Швеция, Канада например има форми много близки до комунизма
В Китай пък настъпват именно срещу партиите, отделянето неофициално при общността-крадци откровени, тарикати....и с драконовски мерки срещу тях имат резултат
Де факто са на последното стъпало към първа икономика
цитирай
8. bven - На 7: Благодаря ти, leonleonovpom2!
18.06.2014 18:54
извинявай за късния отговор, но нямам възможност да пиша всеки ден. Бог ни е изпратил на тази, българската земя и независимо от всичко, което се случва около нас и в което участваме, е част от живота ни! Не омаловажавам описаното от теб, но ние сме тези, които трябва да правим живота такъв, какъвто ни харесва. Така, както го правят народите навсякъде по света. Все пак управля - ващите са няколко процента, а останалите - ние, всички хора по света. Какво желаем, какво мислим и какво правим - това определя и ставащото сега у нас. Може да не е ясно моето мнение, но ние градим настоящето с мислите си! Ние трябва да заявим ясно и категорично и да творим настоящето си!
Хубаво лято от мен!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14867770
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава