Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2017 13:59 - Гавра с гроба на Момчил войвода, тракийско светилище и българския флаг на връх Свобода
Автор: taniatsiolakidou Категория: История   
Прочетен: 2210 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 25.05.2017 09:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

 

Пародия на съдбата... този, който е клал и ислямизирал българите мюсюлмани, е станал идол за поклонничество. Пред камерите, ходжата заявява, че ще превърне Родопите във второ Косово, и ще изгори България заедно с църквите й. Страшно... За това обаче сме виновни и ние, че сме допуснали и все още допускаме едно противоконституционно движение, получило незаконно признание от Конституционния съд на България да управлява и разпорежда в страната ни. И най-жестокото е, че българският флаг умишлено е скъсан /оставено е само червеното парче/, не се вее, а е вързан с въже! Това ясно говори, какво се случва там!


Свобода e връх в планината Родопи висок 1915 m. Намира се в Преспанския дял на Средните Родопи между селата Стърница, Босилково Манастир северно от по-голямото село Давидково в община Баните, област Смолян, изходен пункт за хижа Свобода.
Според летописците на Йоан VI Кантакузин на върха е погребан Момчил войвода - на гръцки: Μομ[ι]τζίλος. Севастократор Момчил пада в сражението срещу турците пред стените на Буруград като обикновен воин /бие се рамо до рамо със своите 5000 български войни/, подвигът му е повторен след това от последният ромейски император, когато турците превземат и Константинопол.
Йоан Кантакузин освобождава братовчед му – болярина Райко и съпругата на Момчил, и разрешава да вземат тялото му, за да бъде погребано в тракийското светилище Κεραύνιος – днешния връх Свобода.
Недалеч от него е високия 2000 m връх Преспа. При теренни обхождания на връх Момчил – Свобода, се установява старо тракийско светилище от 11-7 в. пр. Хр. споменатото от Херодот най-голямо светилище на Дионисий, а грамадните камъни на върха са използвани за астрономически наблюдения и предсказания още в праисторическата епоха. Върху археологическия паметник е издигнато силно спорното новопостроено тюрбе на Енихан баба. Според кмета на с. Давидково Севда Чолакова местността е описана от Херодот като светилище на бог Дионис. Тук векове родопчани - българите-християни и българите-мюсюлмани лете са излизали на курбан. На връха е издигната плоча в памет на Момчил войвода, строшена от "неизвестни лица", днес тя въстановена и отново стои на върха.
След като в 2003 г. лидерът на ДПС Ахмед Доган лично обещава на местните жители да се изгради теке на Енихан (тур. Новия господар) в началото на юни 2005 г. държавната земя на самия връх Момчил е продадена на ислямското настоятелство от с. Давидково за 6 600 лева -  ЗА 50 СТОТИНКИ НА КВ. МЕТЪР! С разпореждане на земеделския министър Нихат Кабил от ДПС и тогавашния областен управител на Смолян Димитър Палагачев от НДСВ. Bеднага е извършен стоманобетонен строеж и, въпреки, че е констатирано незаконно строителство
е завършено изграждането на теке на Енихан баба /османски главорез избил над 100 000 родопчани, и предводител на първия етап на насилственото ислямизиране на Родопите в края на 14 век/ - на връх Момчил върху тракийско светилище на върха в Родопите, където се митологизира, че е гроба на турския главорез, но всъщност е гроба на защитника на българите от турското нашествие Момчил войвода.
  В текето каменният саркофаг със стъклен похлупак е празен, до него има голяма каса с надпис „пара“ на български и турски. Има сведения, че заради непроходимия планински терен при строежа са ползвани армейски верижни машини. С държавни средства за 8 300 000 лв  е прокаран добър асфалтов път.
Хижа „Свобода“ на Българския туристически съюз в подножието на върха е дадена във владение на кметство Давидково, за поклонниците са построени каменна алея с 604 стъпала, 7 беседки и ритуална чешма около която се оставят с наричане парцалчетата окачени там. За разлика от тюрбето на другия брат – Саръ баба построено недалеч от тук в 2002 г., което не влиза в конфликт с други паметници, това на въпросния Енихан предизвиква много бурни обществени реакции и спорове, стават протести на патриотични и християнски организации, районният и зам.областният мюфтия на Смолян ясно заявява, че няма място в Родопите за това тюрбе. Конфликтът не е стихнал и днес.

ЕТО ТОВА Е РЕШЕНИЕТО НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ОТНОСНО: противоконституционността на Движението за права и свободи на основание чл. 44, ал. 2 от Конституцията на Република България.  constcourt.bg/bg/Acts/GetHtmlContent/faa0a5a2-992d-48cf-8e98-820350e42401

 

 

 






Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: taniatsiolakidou
Категория: Забавление
Прочетен: 324519
Постинги: 36
Коментари: 48
Гласове: 111
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930