Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2017 15:44 - Инквизиция /Домениканския Орден/ втора част
Автор: andalutravel Категория: История   
Прочетен: 4906 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 27.03.2018 22:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Инквизиция - част втора

ДОМЕНИКАНСКИ ОРДЕН или ОРДЕН НА ПРОПОВЕДНИЦИТЕ

В предишния пост за Инквизицията разказах за нейното начало и причините поради, които се създава тази институция през Средновековието, а именно - катари, валденси и мюсюлмани. Първите две движения наречени от някои дори и добри християни неприети от папата, църквата и нейната догма и обявени за еретици поради тяхната хетеродоксталност дуалиста или монофициста са причината за обявяването на Албигойския Кръстоносен поход, организиран с цел заличаването им. Мюсюлманите пък от своя страна са били опасност за унищожаването на Християнството. Защо? В книгата си Ислямът, религията и хоратанейните автори Бърнард Люис и Бънзи Чърчил пишат следното: Джихад, означава усилие, борба.....в Корана се среща във фразата ...да се борим по пътя на Бог...” Според традиционното схващане в Исляма светът е разделен на две части – Дар ал-Ислам – дома на Исляма и Дар ал-Харб, което означава дома на войната, т.е. това е останалата част от света в която живеят и властват неверниците или хора на книгитекакто наричат останалите две религии монотеисти – Еврейска и Християнска. Според Традицията Джихада ще продължи, докато целия свят приеме или се подчини на Исляма, а тези, коити извършват Джихад ще получат двойна награда.... По принцип според моето лично виждане, а и на много специалисти (Карен Армстронг, например), Исляма е интерпретация на Коран, Сунна, Традиции и т.н. и тя води до съответните разклонения – шиити, сунити, хариджити, суфи и т.н. Цялата тази идеология може и да доведе в някои случаи до краен радикалъзъм, а това е недопустимо за църквата и още повече, когато Алмохадската династия, за която коментирах в предишния пост, е заплвашвала Средновековна Европа. Ето и причината за втория Кръстоносен поход организиран от Инквизицията или папа Иносенций III, който завършва с победата над мюсюлманите, в битката на Навас де Толоса през 1212, водена от различни кралства и благородници, като Кастия, Арагон, Навара и французи от страна на християните.

Тук е редно да коментираме с какви инструменти си е служил папата, за да може да се бори против враговете на общоприетата догма от църквата.

Първата важна стъпка е била даването на генерален характер на Инквизицията през 1232, наричайки я Inquisiciуn Pontifica контролирана от Домениканския Орден или Кучетата на Сеньор, както са ги наричали (Доминос и Канус). Кои са били те?

Ордена на Проповедниците или както повечето го познаваме като Доменикански Ореден е оглавявал Инквизицията под ръководството на папата, разбира се. Създаден от Санто (Светец) Доминго де Гусман по време на Албигойския Кръстоносен поход започнал през 1209 и потвърден от папа Хонорий III  през 1216. Заслужава си да обърнем повече внимание на хералдиката му за да можем да интерпретираме и преди всичко различаваме същноста на този Орден.

Неговата емблема е:

 image

Възхваляй, Благославяй, Проповядвай.

На нея може да се види Кръст, който завършва с цвете на хиралдическа лилия, която в продължение на вековете е един от най използваните символи в хералдиката. Тази лилия се появява във Вулгатата на Свети Йероним  347-420 в.с. Хр. Това е и античен символ, който представлява светлината, а в християнското изкуство е свързана с непорочноста, невинноста и девственоста. Хиралдическата лилия с три листа представлява Светата Троица.

 

Много често може и да се види това изображение:

image 

Кучетата на Сеньор- DomeniCANUS – Доминос-Сеньор и Канус-кучета

 image

Санто Доминго де Гузман роден през 1170 в Кастилла, Бургос и починал през 1221 Болония. Папа Грегорий IX го канонизира като Светец през 1234.

Звездата, която е показана на емблемата на Домениканския Орден има своята символика. Смята се че при кръщаването на Санто Доминго се появява една звезда на челото му. През целия му живот тя е била като фар, който е напътствал душите към Христос.

Белоснежната лилия, която Светеца държи в ръката си е символ на непорочноста. Има три неща, които я различават от останалите цветя.

·         Първо - изправя се само когато е осветена от слънцето.

·         Второ – мирише много добре.

·         Трето – замърсява се много лесно.

 Кучето с факла в устата. Майката на Санто Доминго е сънувала, че ражда едно куче с факла в устата. Това я е притеснило и решава да потърси съвет. Отива при един Светец, който се е казвал Доминго, за да се консултира с него и да потърси интерпретация на съня. Той и обяснява, че кучето с факла в устата, символизира огъня на Христос, който нейния бъдещ син ще запали чрез проповедите си. В знак на благодарност, майката поставя името Светеца на сина си.

 imageimage

Книгата. В ръката си Санто Доминго де Гузман държи Библията, но има случаи в които можем да го видим как държи една църква в ръката си. Легендата разказва как папа Иносенций III е сънувал как църквата се разрушава, но от всяка една страна на нея е имало двама свещеника, които са я държали като колони. Те са били облечени – единия в бяла, а другия в кафява одежда. Един ден папата е приел двама свещеници – Санто Доминго де Гузман и Свети Франциск от Асизи. Като ги е видял заедно се сетил за своя сън, защото първия е бил облечен в регламентираното си бяло облекло (Доменикански Орден), а втория с кафяво (Францискански Орден). Това е и причината в последствие да се добавят Францисканите към Доменканския Орден, за да контролират Светата Инквизиция.

image 

Има легенда, която разказва как на Санто Доминго де Гузман се появява Дева Мария, която му подарява едно РОСАРИО (броеница)

 image

Автор: Мишо Иванов



Цитирани автори: Бngel Alcalб “Inquisiciуn Aragуn”, Leonardo Gallois “La Inquisiciуn”, Juan Isasa “ Historia de la iglesia”, Juan Antonio Llorente “Historia crнtica de la Inquisiciуn espaсola”, Josй Бngel Sesma Muсoz “El establecimiento de la Inquisiciуn en Aragуn”, Karmen Armstrong “Islam”
Следва:
Францисканския Орден
Модерна или ИСПАНСКА Инквизиция




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: andalutravel
Категория: Туризъм
Прочетен: 228088
Постинги: 47
Коментари: 34
Гласове: 103
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031