Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2019 12:47 - Европейският контакт е убил толкова много коренни американци, че е променил климата, казва проучване
Автор: zahariada Категория: История   
Прочетен: 2830 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 27.02.2019 12:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
Европейският контакт е убил толкова много коренни американци, че е променил климата, казва проучване

image

"Приземяване на Колумб" на Джон Вандерлин, 1847 г.


(Wikimedia Commons) ЗАОБИКАЛЯЩА СРЕДА

AYLIN WOODWARD, БИЗНЕС ИНСИДЕР 11 FEB 2019

https://www.sciencealert.com/new-study-says-europeans-killed-so-many-indigenous-americans-the-planet-cooled-down?fbclid=IwAR3jpscq_DXZPw32UDqiZqB8dTzvdMseuq37eOBaN-pQB9wWgnfI1Yv6VGs

Преди пристигането на Колумб в Северна и Южна Америка през 1492 г., районът се гордееше с процъфтяването на местното население на повече от 60 милиона души.

Малко повече от век по-късно този брой е спаднал близо 6 милиона.

Европейският контакт доведе със себе си не само война и глад, но и болести като едра шарка, които унищожаваха местното население .

Сега, ново проучване, публикувано в списанието Quarternary Science Reviews твърди, че тези смъртни случаи са настъпили в толкова голям мащаб, че са довели до "малка ледникова епоха": ера на глобално охлаждане между 16 и средата на 19-ти век.

image Dagomar Degroot@DagomarDegroot   Replying to @DagomarDegroot  

While journalists report as though the article makes an entirely new argument, its core concept actually dates back to 2003, when climatologist William Ruddiman first proposed it. The new article is really a comprehensive attempt to test an old idea. 2/15 https://link.springer.com/article/10.1023/B:CLIM.0000004577.17928.fa 

  89 1:19 AM - Feb 1, 2019 Twitter Ads info and privacy   The Anthropogenic Greenhouse Era Began Thousands of Years Ago

The anthropogenic era is generally thought to have begun 150 to 200 years ago, when the industrial revolution began producing CO2 andCH4at rates sufficient to alter their compositions in the...

link.springer.com   See Dagomar Degroot"s other Tweets      

Изследователи от Университетския колеж в Лондон установиха, че след бързото намаляване на населението, големите растителни и земеделски земи са изоставени.

Дърветата и флората, които презаселиха, че неуправляемите земеделски земи започнаха да поглъщат повече въглероден диоксид и да го държат заключени в почвата, премахвайки толкова парникови газове от атмосферата, че средната температура на планетата падна с 0.15 градуса по Целзий.

Обикновено експертите разглеждат индустриалната революция като генезис на въздействието на климата върху човека. Но това проучване показва, че ефектите може да са започнали преди около 250 години.

"Хората промениха климата още преди да започне изгарянето на изкопаеми горива", заяви водещият автор на изследването, Александър Кох, пред Business Insider. - След това изгарянето на изкопаемото гориво завъртя циферблата.

Повече от 50 милиона местни хора загинаха до 1600 г.

Експертите отдавна се борят да определят размера на клането на местните американски народи в Северна, Централна и Южна Америка. Това е най-вече защото няма данни от преброяването или данни за размера на населението, които да помогнат да се определи колко хора са живели в тези райони преди 1492 година.

За да се сближат числеността на населението, изследователите често разчитат на комбинация от европейски разкази на очевидци и записи за плащания на данък „encomienda“, установени по време на колониалното управление.

Но нито една метрика не е точна - първата има тенденция да надценява размера на населението, тъй като ранните колонизатори са искали да рекламират богатствата на новооткритите земи пред европейските финансови поддръжници.

Последното отразява платежната система, която беше въведена, след като много епидемии от болести вече са започнали своя курс, отбелязват авторите на новото проучване .

Така че новото изследване предлага различен метод: изследователите разделят Северна и Южна Америка на 119 региона и разбиват всички публикувани оценки на доколумбовите популации във всяка една.

По този начин авторите изчисляват, че около 60,5 милиона души са живели в Северна и Южна Америка преди европейските контакти.

След като Кох и колегите му събрали номерата преди и след, заключението беше рязко. Между 1492 и 1600 г., 90% от местното население в Америка е починало.

Това означава, че около 55 милиона души са загинали от насилие и никога преди не са виждали патогени като едра шарка, морбили и грип .

Според тези нови изчисления броят на загиналите представлява около 10% от цялото население на Земята по това време. Това са повече хора, отколкото съвременното население на Ню Йорк, Лондон, Париж, Токио и Пекин.

Изчезването на толкова много хора означаваше по-малко земеделие

Използвайки тези цифри на населението и оценки за това колко земя са използвали на глава от населението, авторите на изследването изчисляват, че местните популации обработват около 62 милиона хектара (239 000 квадратни мили) земя преди европейските контакти.

Този брой също е намалял с около 90%, до само 6 милиона хектара (23 000 квадратни мили) до 1600 година.

С течение на времето дърветата и растителността превзеха тази преди това обработваема земя и започнаха да абсорбират повече въглероден диоксид от атмосферата.

Въглеродният диоксид улавя топлината в атмосферата на планетата (това, което човешката дейност сега излъчва в безпрецедентен мащаб), но растенията и дърветата поглъщат този газ като част от фотосинтезата.

Така, когато преди това обработваемата земя в Северна и Южна Америка - равна на площ почти с размер на Франция - е била залесена отново от дървета и флора, нивата на атмосферния въглероден диоксид спаднаха.

Антарктическите ледени ядра, датиращи от края на 1500-те и 1600-те години, потвърждават намаляването на въглеродния диоксид.

Този спад на CO2 е достатъчен, за да намали глобалните температури с 0,15 градуса по Целзий и да допринесе за загадъчната глобална тенденция на охлаждане, наречена " Малка ледена епоха ", по време на която ледниците се разшириха.

Дългосрочни съмнения

"Учените са вероятно завишени техния случай" Йорг Schaefer от Земята обсерватория Ламонт-Дохърти от Колумбийския университет, каза живо науката .

"Абсолютно съм сигурен, че този документ не обяснява причината за промяната на въглеродния диоксид и температурната промяна през това време."

Кох каза, че част от спада на въглеродния диоксид може да е причинен от други природни фактори като вулканични изригвания или промени в слънчевата активност.

Но той и колегите му стигнаха до заключението, че смъртта на 55 милиона американски американци обяснява около 50% от общото намаление на атмосферния въглероден диоксид.

"Така че се нуждаете и от естествени, и от човешки сили, за да обясните спада", каза той.

Кох каза, че констатациите преразглеждат нашето разбиране за това колко дълго човешката дейност оказва влияние върху климата на Земята.

"Човешките действия по онова време причиниха спад в атмосферния CO₂, който охлаждаше планетата много преди човешката цивилизация да се занимава с идеята за изменението на климата", пишат той и неговите съавтори .

Но те предупредиха, че ако подобно събитие за повторно залесяване се случи днес, това няма да направи много за смекчаване на сегашния темп на затопляне на Земята.

Спадът на атмосферния въглероден диоксид, който се случи през 1600-те години, представлява само около три години емисии на изкопаеми горива днес, каза Кох.

"Няма начин да се намалят емисиите на изкопаеми горива," каза той, добавяйки, че залесяването и възстановяването на горите също остават от решаващо значение.

Тази статия е публикувана от Business Insider .

Още от Business Insider:

 

  • Технологичната индустрия моли Върховния съд да отмени делото на Oracle срещу Google (ORCL)
  • Американската армия смята, че военните от Русия и Китай ще достигнат връх след десетилетие и сега планира да се бори с тях
  • Най-новият трейлър на „Детектив Пикачу“ има още по-сладък и страховит Покемон - ето ви всяко действие на Покемон на живо, показано в ремаркетата досега
  • AT&T решението поставя основите на компанията да се превърне в медиен гигант
  • REGTECH REVISITED: Как се развива ландшафтът на regtech, за да отговори на все по-нарастващите нужди на FIs за съответствие

 

Научете повече
  1. Volition Америка Присъединявайки се към клиничното изпитване за проверка на биомаркера на колоректалния рак 360Dx
  2. Усилията за хармонизиране на целите на клиничните лабораторни тестове 2019 за първоначално финансиране Renee Caruthers, 360Dx
  3. InBios получава FDA освобождаване за бърз тест на POC Chagas репортер на персонала, 360Dx
  1. Изследване на раманова спектроскопия на място и повърхностно изследване на електродни материали в горивни клетки с твърд оксид Xiaxi Li et al., Electrochemical Energy Reviews
  2. Въглерод-базиран безкалоричен електрокатализ за преобразуване на енергия, съхранение на енергия и опазване на околната среда Chuangang Hu et al., Electrochemical Energy Reviews
  3. Рационален дизайн и синтез на нискотемпературни електрокатализатори на горивни клетки Na Tian et al., Electrochemical Energy Reviews



Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
1. radostinalassa - Колонизаторите от Западна Европа са...
27.02.2019 17:26
обичали да хвърлят отрова в кладенците на индианците. А може би и заразени животни, за да измрат по - бързо.
цитирай
2. germantiger - ...
28.02.2019 00:23
ама разбира се

винаги виновни са

1 германците

2 западняците

3 американците

по принцип и на практика руснаците и българите са ангели херувими
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39930641
Постинги: 21940
Коментари: 21634
Гласове: 31039
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930