Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2019 08:42 - Българки - воини
Автор: bven Категория: История   
Прочетен: 671 Коментари: 2 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                         Двете дъщери на Бачо Киро, за които има сведения,
                            че участват в четата на Цанко Дюстабанов




По-малката (всъщност най-малката) дъщеря, Димитра Кирова Петрова е ученичка в Габровското девическо училище, но го напуска по настояване на баща си. След Освобождението тя се омъжва за даскал Петър Андреев Даскалов, с когото имат 4 деца. Синът им Андрей Даскалов по-късно сродява рода на Бачо Киро с този на Ал. Дюма – син, като се оженва за Валери Дюма (дъщеря на Сципион – синът на Ал. Дюма – син). Съпругът на Димитра умира в началото на ХХ в., а тя самата доживява до дълбока старост.

При избухването на въстанието в І-ви (Търновски) революционен окръг Бачо Киро въоръжава дъщерите си и ги завежда лично при войводата Ц. Дюстабанов. Според дописка във в. “Български глас” от 1876 г. бащата се обръща към войводата с думите:

Приеми, воеводо, и моите две любими дъщери в редовете на твоята дружина, защото аз не ще имам време да стоя дома и да ги варда от варварите. По-добре да умрат на бойното поле, отколкото да попаднат в ръцете на немилостивия азиятец.”

Пак според същия източник, в последвалите схватки с вековния поробител девойките се държат не по-малко героично от славния си баща. В едно от сраженията с турска потеря по-малката дъщеря Димитра, която тогава е едва на 15 г., успява да стигне до предводителя на потерята Юсуф ага и да го повали със сабята си – постъпка, колкото смела и безстрашна, толкова и достойна за възхищение.


Ирина  е родена през 1857 г. в Бяла черква (или Мусина) като 2-ро дете в семейството на Бачо Киро и първата му съпруга Никула. Получава начално образование в Бяла черква. От 1870 г. учи в четвъртокласния курс на девическия отдел на Габровската Априловска гимназия. Нейното обучение се заплаща частично от белочерковската черковно-училищна община с условието Ирина да стане учителка в Бяла черква. Парите не са употребени напразно – по всеобщо мнение Ирина е най-интелигентното дете на Бачо Киро.

Става учителка в родното си село през 1875 г. Непосредствено преди Априлското въстание е сгодена за Тодор (Теодор) Лука Лефтеров (1852-1876), завършил колеж в Англия, учител в съседното село Михалци. Лефтеров участва в защитата на Дряновския манастир от четата на поп Харитон Халачев по време на Априлското въстание, заловен е в последната битка (8 май) и е заклан по заповед на Фазлъ паша.



image
На 6 юли (24 юни стар стил) 1877 г. Ирина Бачокирова, придружена от белочерковския свещеник Тодор Дончев Гецов, посреща с прочувствена реч руските освободителни войски от предния отряд на ген. Гурко, навлезли в селището.

Възхитени от посрещането, руските офицери правят дарение от няколко златни рубли, с което Ирина Бачо-Кирова основава фонд за построяване на паметник в чест на Освобождението и освободителите. Събраните средства са използвани за построяване през 1878 г. на камбанария към черквата „Св. Димитър“ в Бяла черква. Тази камбанария е първият паметник в България в чест на Освобождението.

След 1880 г. Ирина напуска Бяла черква и се преселва в с. Летница. В същото село (днес град) е омъжена по-голямата й сестра Мария. Там Ирина се запознава с Тодор Тотев, син на войводата Филип Тотю. През 1886 г. се женят, ражда им се син, кръстен на дядо си Филип. Детето умира на около 2-годишна възраст. Бракът й с Тотев не може да се нарече щастлив. Тодор води разпуснат живот, често е пиян. През 1889 г. семейството се преселва в София, където Ирина работи като учителка, а Тотев е назначен от Стефан Стамболов за полицейски пристав. След падането на Стамболов от власт Тотев е осъден на 6 г. затвор. Ирина се завръща в Летница, където умира от туберкулоза през 1897 г. Погребана е в двора на църквата в Летница. На гроба е издигнат скромен паметник, който жителите на града пазят и подържат с любов.

Ирина е била в течение на подготовката за въстанието през 1876 г., дори си е ушила въстаническа униформа с намерение да участва в Белочерковската чета. През 1935 г. най-малката й сестра Димитра разказва:

"... Ирина беше много безстрашна, приличаше на тате. При татко тя ходи на няколко пъти в Търново, за да го окуражава и тя беше последната, която можа да го види, преди да го обесят."

Стихосбирката „Българка“ съдържа стихотворения, свързани с дълбоката скръб по нейната първа любов Тодор Лефтеров, и по рано починалото й детенце. Наред с тях са публикувани и няколко стихотворения на баща й Бачо Киро, както и две негови прощални писма. Висока оценка за направеното от нея приживе изразява и свекъра и съпругата на Филип Тотю.


                                                                                              Източници от  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0_%D0%91%D0%B0%D1%87%D0%BE-%D0%9A%D0%B8%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0 нет




Гласувай:
11



1. lexparsy - С голям интерес прочетох!
25.05.2019 10:36
Подходящ материал за празника, не само на писменността ни, но и на будителския дух, който и чрез нея проявяваш и ти, да припомняш забравените герои на България, сред които разнира се има много жени!
Поздрави и почитания!
цитирай
2. bven - Благодаря, lexparsy.
25.05.2019 12:45
То откакто свят светува жените са на челно място - като будители, борци и утешители!
Данни за двете дъщери на бачо Киро намерих скоро и реших, че малко се знае за участничките в Априлското въстание. Както се вижда - те са били достойни дъщери на баща си и Родината!
Хубав ден!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14867835
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава