Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2019 12:13 - Славянската непримиримост и българската търпимост
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 2961 Коментари: 15 Гласове:
6

Последна промяна: 09.10.2019 11:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    В предишните два поста очертахме картината, че древните скити са наречени по късно славяни, а трако-илирите са наречени българи. Трако-скитите били родствени племена в дълбоката древност, разделени от река Дунав и тъй като историята на едните се е развивала в южните земи, а на другата в северните, появили се известни разлики в бита, речта и генотипа.

    В българските училища все още се учи, че славяните били мирни и трудолюбиви земеделци, облечени в дълги бели ризи, които по цял ден превивали гръб на полето и в домашните задължения. Където и да погледнем в древността, а всъщност и до най-ново време 90 процента от населението е било селско и се е занимавало със земеделска дейност, така че това не може да се счита като нещо определящо. Всъщност още Мавро Орбини в известното съчинение „Царството на славяните” от 1601 година определя славяните като военолюбиви и потомци на Ноевия син Йиафет, който като управител на държавата трябвало да я брани и да използва оръжията като добър войник. Да припомним, че другите двама сина на Ной са Хам– земеделец и Сем – проповедник и свещеник.

    Ако разгледаме историята на славяните от най-дълбока древност, ще се убедим, че те се отличават освен с военолюбивост и с непримиримост, породена от любовта към свободата и независимостта. В името на тази независимост различни групи от Балканите и Мала Азия - траки, македонци, фриги, бягали на север и там смесвайки се със завареното роднинско население ставали същински славяни.

    Във връзка с историята на венетите много интересен е разказът на Тит Ливий. Той разказва, че след превземането на Троя, Антенор избягал на север и достигнал до най-отдалеченият бряг на Адриатическо море, последван от множество енети (венети). Лишени от царя си Пилемен, сега те търсели предводител и убежище. Енетите и троянците след като прогонили местните жители се заселили между морето и Алпите.

    Почти едно хилядолетие след тези събития имаме подобен пример, когато генералите на последния македонски цар Персей (179-168 пр.н.е.) след поражението от Рим, с част от войската, бягат на север от Дунав. По-късно много от търсещите независимост от настъпващите римски войски и налагащото се римско управление на Балканите, бягали към независимите земи, на север от голямата река Дунав. След едно въстание на бесите от 15 – 11 г. пр.н.е., и неговият неуспех, много от тях се преселили в Северна Добруджа. Клавдий Птолемей, през 2 век, съобщава за беси между Карпатите и река Висла, вероятно също бежанци от римското господство.

    Последната защита на тракийските племена срещу римските нашественици се консолидирала около Дакийското царство, в земите на днешна Румъния. Многобройни са битките на цар Децебал (87 – 106) с двама римски императори Домициан (81 -96) и Траян (98 -117). С цената на много усилия и поради упоритостта на император Траян съпротивата на даките е сломена, столицата им Сармизегетуза е превзета. Оттук много траки се отправят още по на север, към земите на днешна Молдова и Украйна. Чудесно описание на тези събития прави руският учен Александър Чертков, в книгата си от 1851 година, чието пълно заглавие е „За преселението на тракийските племена зад Дунав и още по на север към Балтийско море и към нас в Русия”.

    Така виждаме, че славянството се формирало от най-независимите и непокорните  македонски, тракийски, фригийски и дакийски жители. Тези, които бягали от римляните на север от Дунав, попаднали сред ирански, германски и сродните скитски племена. Тази част от гетите, която живеела отвъд Дунав също останала независима. Навярно това е причината историкът от 7 век, Теофилакт Симоката да заявява, че склавини (славяни) е новото название на гетите.

    Тази славянска непримиримост към чуждото се чувства и до днес, като не винаги има лицеприятен характер. Тя поражда национализъм и различни фобии, става повод за конфликти, понякога и вътрешни такива. От друга страна българската прекалена търпимост, от която понякога се оплакваме, ни е спасявала от ненужни конфликти, довела е и до пословичната българска толерантност, т.е. уважение и зачитане на другите. В следващата част ще продължим по темата, с примерите за проява на империализъм и власничеството сред славяните от една страна и българската демократичност, от друга.




Гласувай:
6



1. get - - Прощавай, против желанието си - но в интерес на обективната истина отново - ще ти досадя?
07.10.2019 13:17
Това което - чрез ВЕЛИКО-РУСКО ОРИЕНТИРАНИЯ, Чертков се опитваш да изведеш - на теб като археолог би следвало ... ?

andorey написа:
Оттук много траки се отправят още по на север, към земите на днешна Молдова и Украйна. Чудесно описание на тези събития прави руският учен Александър Чертков, в книгата си от 1851 година, чието пълно заглавие е „За преселението на тракийските племена зад Дунав и още по на север към Балтийско море и към нас в Русия”.


... би следвало да ти е известно, като Археологическа култура: Черняхов-Сънтана де Муреш?
Това донякъде е осветлено и в "Гетиката" на ранно-средновековния историк от нашите земи Йордан? Като тази гетика ЗА СЪЖАЛЕНИЕ Е КОМПРОМЕНТИРАНА - по време на нейното първото отпечатване по поръка на един Австрийско-германски владетел?

Защо е наречена така - ТАЗИ АРХЕО-КУЛТУРА?
Защото ареала КОЙТО ЗАЕМА - се разпростира около Карпатите, както на запад в съвременната провинция на Румъния, Сънтана де муреш ... така и на изток - в днешна Украйна, та отчасти и в Белорус ... но във Велика-Рус, за неудоволствие Мое, Твое и на Чертков твърдение за: "траки" в централно-руските(съвременни) земи - СЛЕДИ ОТ НЕЯ НЯМА НИКАКВИ!
Само Я споменавам В ИНТЕРЕС НА ИСТИНАТА и на читателите проявяващи интерес по въпроса? Защото? - вече загубих надежда, на адекватно и коректно отношение към мен ... за съжаление!

... с това изчерпах на 50% - определеното ми право на коментари - Нали?
цитирай
2. radostinalassa - Слушах една руска историчка, която се кълнеше....
07.10.2019 20:34
че няма друг такъв феномен в историята, като доброволното приемане на българите на Аспарух тук. Не е имало прекалено много земя, за да стане това. Тя не можа да си обясни феномена.
Но те са били родствени народи, говорели са на един език, имали са еднакъв външен вид, еднакви шевици по дрехите и т.н.
цитирай
3. dobrodan - Ако приемем, че тезата за съществуване на българството като общност,
07.10.2019 20:54
а не като племенно наименование е вярна, то световната история става обяснима като за децата. Е толкова ли е трудно това нещо за приемане?
цитирай
4. radostinalassa - Разбира се , че е така
08.10.2019 14:34
Българи, траки, славяни са се обединявали , като в нашия случай и са живеели заедно. При строгите закони Рита, които са съществували едва ли някой щеше да приеме чужеродци. Напротив, тях са ги изгонвали на запад и те са допринесли за същността на западняците.
цитирай
5. shtaparov - Много добре казано- поздравления!
09.10.2019 03:19
Много добре казано- поздравления!
цитирай
6. andorey - Благодаря за коментарите. Опитвам ...
09.10.2019 11:55
Благодаря за коментарите. Опитвам се да разоравам нива, която досега не е била разоравана, така че всякаква адекватна помощ ще ми е от полза.
цитирай
7. get - До 6. andorey - Прощавай да попитам?
09.10.2019 13:52
andorey написа:
Благодаря за коментарите. Опитвам се да разоравам нива, която досега не е била разоравана, така че всякаква адекватна помощ ще ми е от полза.


Предвид всичко прочетено в постингите ти по отношение траки-българи и скити-славяни-руснаци НИВАТА?
Нивата в моите представи добива вида:
- на юг от Дунава са траките-българи;
- всичко на север от Дунав, са руснаци-славяни-скити! - правилно ли съм те разбрал?
цитирай
8. radostinalassa - Да не забравяме, че преди 5000 години траките са...
09.10.2019 14:39
се разпространили в 3 посоки. Стигнали са Индия, другата е на север и на запад. Как така траките ще са на юг от Дунав ? Това е примитивно.
цитирай
9. get - До 8. radostinalassa - Рада а-историчната-ливада!
09.10.2019 16:07
radostinalassa написа:
Да не забравяме, че преди 5000 години траките са...се разпространили в 3 посоки. Стигнали са Индия, другата е на север и на запад. Как така траките ще са на юг от Дунав ? Това е примитивно.


Ами чети КАКВО ПИШЕ г-н Андр. Киряков и на него поставяй въпроси?
Защото според на юг от Дунав са живели траки, ерго българите ... а на север СЛАВЯНИТЕ(или)СКИФИТЕ :))) !

Но дали ще се сети да ни осветли и в кой исторически извор го пише това?
цитирай
10. andorey - Нивата която разоравам Гет е раз...
11.10.2019 08:48
Нивата която разоравам Гет е разликата между българите и славяните. Ако може ти в 5 точки да ми кажеш ясно каква е тя, ще ти бъда много благодарен.
Названието траки (трако-илири) се използва основно за Балканите. В Мала Азия например траките вече са наричани фриги, на север от Дунав траките са наричани скити, в далечният изток пък скитите са наричани саки и т.н.
цитирай
11. radostinalassa - Гетчо не подозира, че аз не съм живяла по времето на траките
11.10.2019 14:34
Пишая исторически постинги, защото се информирам на тази тема. Когато и Гетчо напише такива, ще може да говори по мой адрес. Но засега да си стои в пещерата.
цитирай
12. dobrodan - За да разбере главицата ти, че един и същ човек
11.10.2019 17:43
може да носи няколко различни имена у различни народи на различни места.
Пък ако се сетиш, че все за българи става дума? Ще те черпя виртуално кафе :).
Нищо общо с писането на кирилица и латиница няма в случая.
Цитатът е от поредната книга от поредицата "туркофилски преводи на dobrodan, том трети" :):):). Като стане готово, ще я прочетеш :):):). Дали ще разбереш какво пише в нея?
цитирай
13. dobrodan - Ех, Андрей :):):),
11.10.2019 17:48
и като го изтриеш това, какво смяташ, ще се промени ли нещо?
Поне прочете ли го?
Ами ако искаш, блогът си е твой. Триенето на такива цитати издава несигурност, неувереност в собствената позиция... Или пък страх, че сме сбъркали и сега какво ще правим?
Няма да се правим на историци, ето това ще правим. Никой не би могъл да има и милиметър претенции за историчност, ако отказва да чете такива неща. Разбираш ли ме?
цитирай
14. radostinalassa - Това е ясно
12.10.2019 12:16
dobrodan написа:
може да носи няколко различни имена у различни народи на различни места.
Пък ако се сетиш, че все за българи става дума? Ще те черпя виртуално кафе :).
Нищо общо с писането на кирилица и латиница няма в случая.
Цитатът е от поредната книга от поредицата "туркофилски преводи на dobrodan, том трети" :):):). Като стане готово, ще я прочетеш :):):). Дали ще разбереш какво пише в нея?

И сега е така. Но какмо би ме заинтересувало, не разбирам.
цитирай
15. get - @ 12. dobrodan -(е) Толкова прехласващ се по тюрко-татарските ... ? Кога разбереш ... ?
12.10.2019 13:25
dobrodan написа:
може да носи няколко различни имена у различни народи на различни места.
Пък ако се сетиш, че все за българи става дума? Ще те черпя виртуално кафе :).
Нищо общо с писането на кирилица и латиница няма в случая.
Цитатът е от поредната книга от поредицата "туркофилски преводи на dobrodan, том трети" :):):). Като стане готово, ще я прочетеш :):):). Дали ще разбереш какво пише в нея?


Какво е искал да каже - писалият през 16-ти век Сигизмунд фон Херберщейн, пишейки Ей това:
"Urus sum, polonis Tur, germanis Aurox: ignari Bisontis nomen dederant"
Той също НАЯСНО и С ИСТОРИЯТА НА нас БЪЛГАРИТЕ ... ерго, което ти и Андрей се опитвате до вкарате в "Матрицата "славяни"?
Ще разбереш?
Първо - истинский смъсил в етнонима БЪЛГАРИ ... и второто:
- Българите - не сме тюрки ЗАГОВОРИЛИ НА "СЛАВЯНСКИ ЕЗИК" ?

Пак повтарям?
Urus sum, polonis Tur, germanis Aurox: ignari Bisontis nomen dederant! - какво ли означава/е искал да каже ... автора обясняващ, ведно с един друг Барберини - който са ни оставили за славяните - те и Вагри-варяги=вандали?

" ... тут, на судоходной реке, именуемой Трава, находится город Любек. Отсюда, следуя берегом моря, встречаете мекленбургские владения, которые можно объехать в трое суток; — но как самая страна, так и почва земли, весьма хороша. Далее идет дорога, суток на восемь, сплошь чрез Померанию ...
От Любека до самого этого места, сплошь обитали некогда Вандалы; а в Померании и теперь еще населена ими земля миль на семьдесят, ГДЕ И ДОСЕЛЕ ОНИ ГОВОРЯТ СВОИМ НАРЕЧИЕМ, КОТОРОЕ ДОВОЛЬНО ПОХОЖЕ НА СЛАВЯНО-ПОЛЬСКОЕ".

А в учебниците германски и руски и всякакви други - се твърди: Вандалите РОДСТВЕНИ НА ГОТИТЕ = германци! - Защо?
цитирай
16. dobrodan - Езикът на готите не е тюркски и никога не
12.10.2019 15:06
съм твърдял такова нещо. Виж, как от Кермек/Кирман (крепост, твърдина) става Германия е нещо съвсем друго.
Може би името Сигизмунд ще ти помогне? Варяги и славяни не е едно и също, имай го предвид. Макар варяги да са наричани и някои северни славяни. Объркващо е, знам. Та първата част от това име и днес се тълкува спокойно като сигез - осем. Мунд - Бунт - Хунде - Хун... Това второто вчера го прочетох като възможен готски произход...спорно е. Вандалите са наричани и кандали, което си е окови до ден днешен. Като взимаш славянски булки, ще им проговориш езика и никой няма да те пита искаш или не. При нас е станало почти същото, русо гладно няма:).
Що дири думичката "урус" заедно с тая "съм" в тоя латински език?
Този другият, Барберини... Той на кого ли е кръстен:). Вандал - банда - бандера - абсолютно славянска или чисто дойц дума... но не. Справка бандеровците...
Аспаруховите българи не са тюрки, засега излиза да са бурджаните от Северен Кавказ, т. е. бургунди:):):).
цитирай
17. andorey - Има един кратък пловдивски лаф - ...
13.10.2019 08:28
Има един кратък пловдивски лаф - Добре сте, ама ша са оправите...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2149756
Постинги: 354
Коментари: 2326
Гласове: 5600
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031