Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2020 15:56 - Да си дойдем на думата - Грета Тунберг разширява бизнеса
Автор: anthroposophie Категория: История   
Прочетен: 840 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 29.01.2020 16:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
От последното издание на седмичника “Цайт” научаваме любопитната новина, че един ден преди Коледа в Патентната служба на ЕС за интелектуална собственост е постъпила молба номер 018171380 за патентна защита на названието “Fridays for Future“. Така разбираме, че Грета Тунберг, или по-точно кукловодите зад неяса предприели действия да обявят названието на петъчните масови стачки на ученици и младежи за противодействие на климатичните промени Fridays for Future за запазена марка като “Кока Кола" (вж. тук:

https://www.zeit.de/wirtschaft/2020-01/greta-thunberg-fridays-for-future-foundation-climate-protection). 

Вносител на молбата според вестника била неизвестната досега фондация Stiftelsen „The Greta Thunberg and Beata Ernman Foundation” със седалище в Стокхолм. На въпроса на журналист за новоучредената фондация говорител на стачкуващата ученичка обяснил, че фондацията била основана от Грета и нейното семейство с цел “да се насърчават екологичната, климатична и социална устойчивост, както и психичното здраве” и тя била “важно средство за прозрачно даряване на пари”.

Интересното е, че според “Цайт” и друга една активистка от кръга на Грета се опитвала едновременно с нея да получи лиценз върхи името Fridays for Future. Това е Джанин О”Кийф, пенсионирана австралийка, живееща в Швеция, която се занимавала на доброволни начала с интернет-изявите на Грета. В молбата си Джанин претендирала за маркова защита на името за “раници, шапки и други продукти”. Но с тези продукти нямало да се печелят пари, в никакъв случай! Така щяло да се предпази названието Fridays for Future от злоупотреби. 

Не знам защо, но във връзка с Грета винаги се сещам за следните думи на Рудолф Щайнер за Ариман: 

“Ариман е дух на лъжата, който като фокусник залъгва хората с илюзии, но действа заедно с духовните си събратя в един духовен свят. Ала самият той не е илюзия, о не! Илюзия е това, което под негово влияние ловко жонглира пред духовния взор на човека” (лекция от 1.1.1909, СС 107).

Та и днешната новина е поредното доказателство, че климатичните стачки със стотици хиляди участници по цял свят не са дело само на една ученичка с крехка физика и синдром на Аспергер, изплашена за бъдещето си.

Наскоро стана известен и друг любопитен факт - заради бъг във “Фейсбук” за кратко време е било възможно всеки да види кой пише от името на даден потребител. Така се разбрало, че постове от профила на Грета са пускали не само баща й Сванте, но и някой си Адарш Пратхап, индийски делегат в секретариата за климатичните промени на ООН, вж. тук: 

https://www.mmnews.de/vermischtes/137457-enthuellt-die-ghostwriter-von-greta

Знаем вече за участието на шведския бизнесмен Ингмар Ренцхог и неговата медийна платформа “We don‘t have time“ в Гретината стачка още от самото й начало. Откриването на публичните изяви на Грета беше стиковано и с излизането на пазара на биографична книга за нея, написана от майка й Малена Ернман. Книгата светкавично беше преведена на много езици, за да се запознаят колкото може повече хора с момичето. Преди миналата Коледа, във времето, когато всеки купува подаръци за близките си, бяха издадени и няколко други книги с участието на Грета и нейното семейство. Както се казва, климатът си е климат, бизнесът си е бизнес.




Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 841327
Постинги: 459
Коментари: 15
Гласове: 6205
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930