Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2020 00:14 - История на Фанагория
Автор: bulgares Категория: История   
Прочетен: 5858 Коментари: 12 Гласове:
5

Последна промяна: 31.07.2020 17:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Вече знаем, че в България няма как да намерим и една прашинка оставена от славяни, тяхна кост, камо ли селище при "уседналия им начин на живот". Музеите ни пращят от артефакти на траки, но славяните не са оставили нищичко. Няма и летописи кога и откъде са дошли и как са отвоювали правото си да се заселят по земите ни. Доказателство за тяхното съществуване остава само това, че имат в названието си две общи букви "с" и "л" с названието на "склави" и "словени". Това не пречи обаче дори днес да ги изучаваме още като безспорни наши деди без грам археологически доказателства.

Как седи въпроса с прабългарите? Ами по същия начин. На базата на някаква притча на Теофан Изповедник, писал 150 години след смъртта на някакъв въображаем Кубрат, някой си е измислил как Аспарух, негов син дошъл тук с някаква вълшебна конница и разбил елитната войска на Погонат. Тук не говорим за притчата със съчките, за която дипломирани историци като дебелия ни министър Каракачанов още считат, че е реална. Тази басня се знае, че принадлежи на Езоп, живял 620–560г. пр.н.е и е вмъкната в учебника по история през 1881г. от "историка", ако може да така да го наречем, Сава Бобчев. Тук говорим, че цялата история за Стара Велика България със столица Фанагория е една измислица върху която всякакви псевдоисторици като Сава Бобчев са наслагвали какво ли не.

"Мечът на Кубрат" от "гроба на Кубрат" е просто една фалшификация, тъй като мястото което няма вид на никакъв гроб в Мала Прищина е на цели 580км от Фанагория и най-важното в това най-вероятно хазарско съкровище са намерени предмети от 8-ми век. На "пръстена пък на Кубрат" изобщо не се чете неговото име. Дори да предположим, че бъркаме би било нормално при една Стара Велика България във Фанагория да се намерят още стотици артефакти за нея. Да, ама сега там има страшно интензивни разкопки, а не е намерен нито един подобен артефакт.

Фанагория и днес е град на Черно море, на Таманския полуостров в Русия, близо до границата с Украйна. Той е бил на 800км по море от Константинопол, на доста разстояние за времето си, където е живял Теофан  и което обяснява лесно факта, че Теофан е написал някаква измислица за нещо случило се 150 години преди да го опише. Градът е основан през 543г пр.н.е от гърците. Счита се, че една трета от древния град днес е под вода, което е доста интересно. Знаем, че по време на последния ледников период, Черно море е било езеро, Босфора е бил суша и хората са се разхождали свободно през Босфора, както от Камчатка до Аляска и от Индия до Австралия. Но изглежда доста ледове са продължили да се топят и нивото на световния океан и  Черно море, което вече е било свързано с него е продължило да се покачва доста и след 6-ти век пр.н.е.

Последните години във Фанагория, включително и под вода, се извършават огромни разкопки финансирани от руския олигарх Олег Дерипаска. В града са живели както много гърци, така и много евреи с писменост и никой от тях не е споменал и дума за Стара Велика България. А открит ли е поне артефакт от тази държава? Не. По неизвестни причини се твърди, че тази държава е била огромна, между долна Волга и Днестър със столица Фанагория и е съществувала между 632 и 665г. Известно е, че градът е завзет от хазарите през 4-ти век, а  704г Византийският император Юстиниян Втори го завзема и възражда отново. Защо ромеите са държали да си възвърнат Фанагория, а поне един от великите пет сина на Кубрат не е пожелал да се бори за старата си родина, поражда въпрос. Ама те нали са били заети да създадат пет Българии на други места.  Иначе е съвсем логично, когато българите са удряли Византия от северозапад, от Панония, Илирия и днешните ни земи, византийците да компенсират с нещо на североизток, което при това е било тяхно преди.

Приказката на Теофан за Кубрат всеки може да си я прочете в оригинал в ГИБИ III, от стр 261. Всеки разумен човек може да прецени, че това е приказка от пръв поглед и в нея има някои невероятни неща. Тя със сигурност не е и оригинална. Ганчо Ценов твърди, че подобна приказка има при Зенон, а ние знаем и за тази на Езоп. Очевидно баснята  на Езоп, която е от 6 век пр.н.е. е толкова силна, че както е популярна по цял свят и днес, сигурно е била популярна и по времето на Теофан. При това Теофан говори за Кробат, а не за Кубрат, който бил умрял по времето на Константин III. Добре, ама Константин III е умрял през май 641г., пък Аспарух е роден октомври 640г. Доскоро си учехме по история, че Кубрат е умрял 642г. и по соца нямаше и един който да оспорва това. Но вече стана съвсем неприлично да се твърди, че две годишно бебе е повело войска на коне, нашите историци пак му намериха цаката. Теофан се бил объркал с най-скорошните му императори и Кубрат бил починал при сина на Константин, през 665г. 

Поне до 341г по тези земи е съществувало Боспорското царство, тъй като там са намерени монети от тази година от тамошния византийски владетел Tiberius Julius Rhescuporis VI. Счита се, че хазарите са разбили и завзели Боспорското царство около 376г. Хазарите, които също са живеели доказано между Волга и Днестър следващите няколко века са имали неоспорим контрол около Фанагория. Как и откъде се е появил Кубрат не знаем. От небето ли е паднал или е изплувал от морето с "мощния си многоброен народ"  и се е вклинил сред хазарите не е ясно. Как Аспарух е напуснал 665г, по последно натъманяване на тази година и е пътувал цели 15г с летящата си конница изминавайки 250км до Дунава също никъде не е документирано и не се знае. Защо през 704г гърците са успели да си възвърнат Фанагория, пък мощната войска на Аспарух и още по-мощната наследена от Кубрат е избягала тотално от града и е оставила всичко на хазарите също не е документирано никъде. Тази велика държава която се е появила от нищото, съществувала е само 33 години и е изчезнала, обаче трябва сигурно да се запише в Гинес, освен като оставила най-малко веществени следи, така и като най-кратко съществувала.

Някои пък твърдят, че българите на Кубрат са били просто част от хазарите, за които се счита, че не са били с един етнически състав. Това би означавало, че хазарите не са държали много на думата и на съюзите си и само след 33г са нападнали съюзниците си българи-хазари. Има и такива, на които "Волга" им прилича на "Болга", откъдето следвало, че там е гъмжало от българи. Това пък съвсем няма как да е било, тъй като хазарите са наричали Волга "Итил" или "Ател", гърците са я наричали Rha, а Волга са я нарекли руснаците много векове след това. Изглежда не може да оборим напълно всичките подобни твърдения едно по едно, които не почиват нито на писмени документи, нито на археология. Можем обаче да бъдем сигурни, че по тези земи дори да е имало някой си Кубрат или племена, чиито имена напомнят "бълг", те няма как да имат каквото и да е общо с нас тъй като освен, че днес и преди векове, не сме приличали изобщо по вид и култура на тях, от летописите на Комес Марцелин и други летописци знаем със сигурност, че българите са населявали днешна България, Панония, Илирия и области около Равена още в края на 5-ти век, след смъртта на Атила.

На интернет е пълно със статии и филмчета какви артефакти са открити и се откриват във Фанагория и всеки може да си ги намери сам. Пълно е с византийски и еврейски намерени артефакти. Искаше ми се да видя поне един точно от годините между 632 and 665, но за съжаление тогава градът е в упадък и артефактите от по-рано и по-късно се считат за по-интересни и основното внимание е насочено към тях. Между 632 and 665г там дори не живеят много хора и няма никакъв начин от тези земи да се вдигне организирана войска, която да смаже на север от Варна елитната византийска армия на Погонат. Да не говорим за пет такива армии, да има и за братята на Аспарух. Подобно твърдение граничи с идиотизма. Това много историци като Божидар Диитров са го признали отдавна, но за разлика от Ганчо Ценов неявно, почвайки да търсят корените ни пък някъде по Иран. Просто може би не са искали да се карат с колегите си и да го обявят ясно. Само че и Иранската теория се сблъсква с многобройни небивалици, за разлика от автохонната теория, която обяснява без нито едно противоречие, как българите са просто едни преименували се траки. Естествено и аз, като всички искам да знам защо и как сме взели името "българи", но поне засега няма как да знаем. Това обаче едва ли е беда, тъй като много други народи също не знаят откъде е дошло името им.

За това пък как се е казвал българския владетел преди Аспарух и негов вероятен баща е много по-добре да се обърнем към списъка с владетелите на България от Франц Ксавер Иван де Пеячевич (1707-1781). Неговите записки са повлияни много от Панславинизма и Мавро Орбини, но списъкът му по съдържание отговаря на историческата логика абсолютно, за разлика от "Именникът на българските ханове" който като цяло е една безсмислица - в него има десетина имена, кое съвпадащо, кое не с някой български цар, без години на царуване, хора живели по 300 и 150 години и какво ли не още, за хора с най-развинтена фантазия. За съжаление аз не мога да разчета на интернет как се е казвал евентуалния баща на Аспарух, а и изследователят на текста н.с. Божидар Пейчев не го е направил. Там се вижда ясно обаче, че Аспарух е поредния български владетел от 679г.


Тагове:   фанагоия,


Гласувай:
7



1. andorey - Името българи е дошло от латинското ...
14.07.2020 08:47
Името българи е дошло от латинското вулгарес, със значние народ, хора.
цитирай
2. bulgares - Името българи е дошло от латинското ...
14.07.2020 10:43
andorey написа:
Името българи е дошло от латинското вулгарес, със значние народ, хора.


С етимолози, астролози, гледачи на кафе и подобни, които ще ти открият какви ли не асоциации уплътнявайки си времето е пълно. Истината е, че нямаме надежден документ откъде е дошло името "българи". Може да е както казваш, подобно на "траки" и "склави", врагът им да ги е нарекъл "вулгарни". Но защо пък те са приели името с гордост сами? Траките и склавите са се наричали сами гети, мизи, беси ...

Една от най-глупавите, но популярни теории е, че "българи" идва от реката Волга, което на славянски значело пък "влажна река". Тогава е нямало никакви славяни, хората не са били идиоти за да им се струва, че Волга е много специфична тъй като е влажна и най-важното реката по това време изобщо не се е казвала Волга.

Ганчо Ценов пък е бил изнамерил документ според който името "българи" идва от един малък приток на Дунав от северната му страна. Никой обаче не знае къде е бил този приток, а документа е от много късните векове и може да е пълна измислица.

Най-вероятно траките са приели името "българи" в периода между 453г когато е умрял Атила и 480г. от когато е първия изнамерен летопис, където те са наречени недвусмислено "българи". Пък думите "варвари", "вулгарни" и т.н. са много стари. Най-вероятно българите са воювали на страната на Атила, тъй като първо ромеите са им били враг от над 400 години и второ явно са били доста добре военно подготвени, тъй като когато са видели елитната ромейска войска на Анастасий през 499г. не са се обърнали да бягат (като разбойници, каквито ги описват ромеите) ами с абсолютно самочувствие изколват ромеите и окървавяват река Цурта. Много е вероятно още във войските на Атила да са ги наричали така. Примерно по името на техен пълководец или на езика на Атила това да е значело нещо. Няма как да знаем.

От българите по това време нямаме летописи. Но те са били много по-напред от ромеите в нещо. Те носят феодалния строй с чувството си, че са свободни, срещу робовладелския строй на западащата Римска империя.
цитирай
3. zdravgr - Привет bulgares
14.07.2020 10:53
Има много неща в старата ни история, които са не съвсем изяснени. Кубрат обаче не е митична фигура. Теофан, въпреки, че не е съвсем наясно с географията, е най добре информирания за историята. Наистина Фанагория не се свързва с български артефакти. Такива има на Крим по Буг и по Тиса. Така, че мястото което декларира Теофан е с недостатъчно археология. Въпреки, че е историята с пръчките е недостатъчно достоверна, то петимата синове са се заселили по места където археолозите намират български артефакти.
цитирай
4. bulgares - Има много неща в старата ни история, ...
14.07.2020 11:03
zdravgr написа:
Има много неща в старата ни история, които са не съвсем изяснени. Кубрат обаче не е митична фигура. Теофан, въпреки, че не е съвсем наясно с географията, е най добре информирания за историята. Наистина Фанагория не се свързва с български артефакти. Такива има на Крим по Буг и по Тиса. Така, че мястото което декларира Теофан е с недостатъчно археология. Въпреки, че е историята с пръчките е недостатъчно достоверна, то петимата синове са се заселили по места където археолозите намират български артефакти.


Добре де, посочи един от тези "много" артефакти. Аз ти обясних защо "гробът на Кубрат", "мечът на Кубрат" и "пръстенът на Кубрат" са фалшифицирани артефакти като български. Те няма как да бъдат такива просто физически.

Това, че оттам няма как да дойде армия която да победи Погонат, че и за още 4-ма братя по толкова не е ли достаъчно ясно?

Може да е имало някакъв Кубрат, но не и баща на нашия Аспарух. Освен всичко останало ние нямаме видимо никакви азиатски черти.
цитирай
5. zdravgr - Привет bulgares
14.07.2020 11:29
Под подозрение е мястото на Велика България, а не съществуването и. Кубрат и Исперих са описани в Именника, но там пише , че държавата им е обону страну Дуная. От двете страни на Дунава. Не е нужно да казвам, че историците са измислили друг превод. Освен това държавата е от двете страни от времето па петте князе. Тук е противоречието с Теофан. А, че гробът на Кубрат не е там е ясно, няма погребение, а само съкровище. Българите са "защитници" на Римляните. Тоест по това време са лимитанеи и като всички имат спор с Константинопол да защитават повече територия за да взимат данъци и земя и Императора да им плаща. За това са споровете с Погонат. Българите се споменават от 3 век на нашата земя. Но Константин решава, че редовната армия е по силна от лимитанеите и резултата е ясен. Принуден е да признае, че ще плаща за защита от север. За това между земята на българите и земята на ромеите няма митничари до 892. Граница има, но митница не. На север и северозапад и североизток българите уреждат римската граница, за което са упълномощени. Затова до цар Петър няма български монети. За това четем у българските историци, че България имала натурално стопанство и не сечала монети. И други подобни идиотщини. Задачата ан историците е да ни отдалечат от факта, че сме римляни с всички права и задължения. И трябва да дойде цар Петър за да приеме Константинополската доктрина за двете империи. За това на печатите на Симеон пише римски император. За това Василий 45 години се бори да впрегне двата народа в един ярем, както е било до Петър.
цитирай
6. bulgares - Чакай сега. Твърдиш, че били нам...
14.07.2020 11:41
Чакай сега. Твърдиш, че били намерени много археологически артефакти от Велика България, но още не се знаело къде се е намирала?

И този Именник е една абсолютна глупост за да се споменава като първоизточник. Намерил го през 1861г някакъв панславинист в собственото си чекмедже, хора живяли по 300 и 150 години, Исперих било същото като Аспарух ...
цитирай
7. zdravgr - Именника
14.07.2020 14:00
Именника е публикуван преди цензурата да си свърши работа. За това може даму се вярва. Не твърдя че са намерени артефакти от Велика България, а само , че там където са намерени не е Велика България според историците. Тоест възможно е да е там между Дон и Волга номоже да е между Тиса и буг или и двете. МЕжду Волга и Тиса. Във всеки случай съм Виждал карти и за това. А Именника е безспорен документ. Доста по безспорен от много други..
цитирай
8. krumbelosvet - Ми къв език приказваме?
15.07.2020 16:58
Славянски?
Тракийски?
И оти сме имали монголски военни и държавни титли?
И оти ДО ДНЕС афганци ни знаят и имат поговорка "хубава като българка" и имат за български изоставените градове, отдавна ПРЕВЗЕТИ ОТ ПУСТИНЯТА?
То е оти ПОТОПЪТ ПОНТИЙСКИ е пръснал прото-европците по сите посоки и (по най-нови проучвания) 1000 години няма следи от живот около Понта. Но за КОННИ народи, от Хиндокуш до Тракия са 30 дена път, едно нищо. И те НИКОГА не са забравяли тоя път.
Траки, славяни, скити и с-ие са имали ОБЩ език и нрави. И са се надушвали като крас...иви не-магарета.
Славяните ДОСУЩ като траките у Херодот са МНОГОБРОЙНИ и РАЗЕДИНЕНИ, оти любат селската свобода и, макар силни и храбри, стават лесна плячка за царства и ГРАДОВЕ-държави, и ЗАТОВА у елините ТРАК Е РОБ, и до днес у гърците СЛАВИ е РОБ.
Царските скити, одрисите, мирмидонцоте и българите са от ИЗКЛЮЧЕНИЯТА - ДЪРЖАВОТВОРНИ народи.
Тя е дълга и широка...
цитирай
9. bulgares - Приказваме на БЪЛГАРСКИ. Славя...
16.07.2020 00:20
Приказваме на БЪЛГАРСКИ.
Славянски език няма, има такава ГРУПА езици, добила името си по различни политически и национални причини, много след като Мавро Орбини измисля думата "славяни". Има твърдения и факти, че старобългарският произлиза от езиците на траките, но аз не съм много навътре с това.
цитирай
10. krumbelosvet - Аха
16.07.2020 03:58
Нема език, а група езици. Вече и с макетата сме "група", А тия групи произхождат от ЕДИН пра-език...М
Ми то има и по-голема група, индо-европска. До Индия са стигали наши ора ДОКАЗАНО. А до там се стига през Анатолия, като Александър или по северния път, на север от Кавказ и Хималайската система. И забравих кой наш цар беше писал на Папата "ние сме Задгорци". А "гор" или 'гар" е планина, а бул, бал, балх, бъл кво ли значи, та сме ЗАДГОРЦИ за ония на юг от великите планини... Колко планини по нашия път са наречени български, освен Балкана?
цитирай
11. shtaparov - Българския етноним няма нищо общо с ...
18.07.2020 18:33
Българския етноним няма нищо общо с римляните- единственото общо,което имаме с тях е това,че в IV век пр. Хр. народ с име "БЕЛГИ" (БЪЛГИ) превзел Рим и поставил жителите му на колене. После тоя народ се установил в Панония и Дакия а когато римляните го изгонили от там,отишъл в северното Причерноморие и останал там до идването на хазарите.
цитирай
12. shtaparov - Защитниците на лъжата, че Фанаг...
25.07.2020 09:36
Защитниците на лъжата,че Фанагория е била наша столица трябва да я наричат ХВАНИГОРИЯ (Хвани гората) и директно да хващат гората заедно с глупавите тюрколози!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bulgares
Категория: История
Прочетен: 125823
Постинги: 41
Коментари: 207
Гласове: 255
Архив