Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2012 08:00 - Духът на рейки - 4 част
Автор: bven Категория: Хоби   
Прочетен: 3174 Коментари: 4 Гласове:
8

Последна промяна: 12.10.2012 22:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

4. Усилената работа върху себе си ни помага
да преодолеем упоритата съпротива
и да открием собствените си сили


Много хора изживяват предизвикателството на "точно днес работи усилено" като провокация, защото повече или по-малко ние живеем в едно демократично общество, в кое-то всеки цени личното си свободно време и се опитва да избяга от "диктатурата на работата" чрез всевъзможни забавления. Тази работа може да е неприятна, но, реалистично погледнато, един духовен призив може наистина да се превърне в практика само с помощта на упорита и постоянна работа. Същевременно това не означава, че тази работа не трябва да е забавна и изпълнена със смисъл.

Твърде забавно е да си представим, че след осем часа работа на попрището на духовния път Исус или Буда са казвали, че имат свободна вечер и няма да се занимават със стреса до следващия ден. Или че по време на своите седмици на медитация в планината Курама всеки ден точно в пет следобед Микао Усуи е ставал от своята възглавничка за медитация, протягал е крака и се е приготвял за прекарване на свободното си време. Да работиш в духовен смисъл, означава главно и предимно да работиш върху себе си. Само когато го правим както трябва, при това постоянно, можем постепенно да се отворим към нашия божествен аз. Тази упорита работа няма да е наложена насила от някой друг. Тя е необходима, защото в противен случай добре затвърдените привични модели на страха и ненаситността, на чувството за отделеност и затвореност, на завистта и омразата, на съмнението в себе си и несъзнателността, на отказването от себе си и безотговорността ще узурпират управлението на нашия път в живота и ще унищожат лечебния резултат, постигнат трудно с помощта на любовта, вниманието, разширяването на съзнанието и преданите, целенасочени действия. По време на своята медитация в планината Курама Микао Усуи следвал своето призвание и изцяло го претворил в реалността, защото не си позволил да се ограничи с осем часов работен ден или с трийсет и пет часова работна седмица.

Днес някои хора са склонни да оценяват своята професия като нещо недуховно. Те превръщат в идоли своите развлечения и забавления. И все пак, това не им носи щастие, удовлетвореност и любов към себе си в духовен смисъл. Целта на този подход не е да превърне работохолиците в светци. Също толкова важно е по време на тази упорита работа върху себе си да починем и да релаксираме както трябва. Неспособността за истинска релаксация е широко разпространен проблем на нашето време. В своите мисли и чувства ние се лутаме между страха да не изпуснем нещо или да не бъдем наказани за нашия "мързел", от една страна, а от друга се страхуваме, че чрез релаксацията ще се доближим прекалено близо до себе си и вече няма да можем да потискаме неприятните неща, които бихме могли да открием. За да се излекуваме от тези лоши навици са нужни определени усилия. В този смисъл усилената работа означава да се положат сериозни усилия, за да се върви по пътя към Бога например, в настоящия момент, а не просто да се посещава два пъти седмично за по два часа група за медитация. Единствено този тип упоритост може да разтвори и хармонизира трайно блокажите, които не ни позволяват да се обединим отново с Бога.

В този лечебен път естествено влиза и релаксацията. Ин и ян могат да се открият навсякъде, дори и тук. От тази гледна точка не е необходима смяна на нашата професия или занятие. Не всеки работи като треньор, личен съветник или гуру. Иначе нямаше да има кой да пече кифлички и да кара автобуси, никой нямаше да иска да работи като касиер или да поправя домакинските електроуреди. По мое мнение, духовността има смисъл, само когато може да се претвори в ежедневната реалност и да обогати живота на отделния човек. В това отношение нашата професия или занятие е проява на собственото ни призвание като духовното измерение на работата, с която си изкарваме прехраната. Ако не се ангажираме сериозно с работата си, ако не работим упорито върху себе си в рамките на нашата професия и не изпълняваме своята роля в света толкова добре, колкото е възможно, няма да можем да открием пътя към себе си и да вървим по него.

Това означава, че твърде много време е изгубено, изхабено, хвърлено на вятъра. Подобно на отношенията с хората и на всичко останало в живота и работата трябва да се приема сериозно, да доставя удоволствие и радост. Тогава можем да позволим на своите таланти да се изявят и силата ни да укрепне, а и другите ще имат полза от нашата дейност. Когато разглеждаме своята работа или професия като призвание, тогава ще свършим добре работата си и ще се отнасяме към своите делови партньори и клииенти по начина, по който заслужават - като към хора, които правят възможно ние да поемем по своя път към светлината.

Този принцип ни насочва да се ангажираме истински с живота, да не си губим времето и да използваме всичките си възможности. Няма нищо лошо в това да имаме хоби, да прекарваме с приятели и да се забавляваме, като противовес на нашата работа и на други ситуации, които изискват високо ниво на концентрация и отговорност. Все пак е добре да не се отпускаме твърде много. Нашето време на земята е скъпоценно, защото можем да научим някои неща и да ги претворим в реалност само докато сме тук, върху тази планета. Броят на входните билети за този свят е ограничен, а на опашката, за да получат възможност за самоосъществяване в материалния свят, чакат толкова много ангели. Когато се върнем обратно на "горния етаж", ще имаме много време за почивка!





Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mariniki - отново ме изпълни...
12.10.2012 20:32
с познание и желание за нещо по-добро...
светлее в душата ми, Татяна..
прегръщам те..
цитирай
2. bven - На 1: Радвам се, че ме посети, мила:)))
14.10.2012 19:35
Малцина могат да дойдат и преживеят това, на което сме свидетели. Затова да бъдем достойни за времето и ролята си!
Хубава и светла вечер:)))
цитирай
3. анонимен - tzqWBZyxjYIvCRHPAoT
30.10.2012 14:39
ssjPde <a href="http://vvidnrjrlggr.com/">vvidnrjrlggr</a>, [url=http://jvdwsrqwtnta.com/]jvdwsrqwtnta[/url], [link=http://izrjtfjzbvfd.com/]izrjtfjzbvfd[/link], http://hlnnclfsjffv.com/
цитирай
4. анонимен - Силвия
06.11.2012 06:28
Усилената работа върху себе си ни помага
да преодолеем упоритата съпротива
и да открием собствените си сили-----ОХ-дори не съм сигурна дали правилно задавам въпроса си относно темата-грижовна и обичаща съм като сестра,дъщеря,майка и жена,имам хоби-пиша стихове,в които изливам емоциите си/да не ги задържам в себе си/ и въпреки всичките си усилия се чувствам неудовлетворена от живота си-ТА как да се усъвършенствам и да постигна душевен мир?Аз ли не разбирам света или света не ме разбира?...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14869915
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава