Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2012 08:00 - нетленна българска красота
Автор: bven Категория: Хоби   
Прочетен: 4122 Коментари: 4 Гласове:
12

Последна промяна: 20.12.2012 19:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


image
Христина Морфова прави неповторими и запомнящи се роли в опери на Бедржих Сметана ( Марженка в "Продадена невеста", Милада в "Далибор", както и в "Двете вдовици"), на Верди - Аида в едноименната опера, на Дона Анна ( "Дон Жуан"), Леонора ( "Фиделио"), Маргарита ( "Фауст" на Гуно), Виолета в "Трубадур", Мими в "Бохеми". Незабравима е като Тоска в едноименната опера на Пучини, Растуца в "Кавалерия Рустикана" на Маскани, "Кралицата на нощта" във "Вълшебната флейта" на Моцарт и др.

В ненаписаната история на българската интелигенция има много мрачни и срамни страници, които не бива да бъдат забравяни. Една от тях е свързана с гениалната ни певица Христина Морфова (1889 - 1936 г.), която си отива от този свят огорчена, само на 47 години. Пухкава, но изключително подвижна, с искрящи от радост очи, певицата притежава глас, който обхваща диапазон от три октави. Тя концертира в Москва, Париж, Милано, Лондон, Прага, Бърно, Щутгарт, Кьолн, Мюнхен, Дрезден, Берлин, Братислава и други градове.


image
 
Над 40 са образите, в които се превъплъщава талантливата българка. “Огромен, красив и пробивен глас, който й позволява да преодолее с лекота различни партии- от колоратурата - Лакме, Миньон, Розина и др., през тези за лиричното и лирико-драматичното сопрано - Татяна Ларина, Травиата, Мадам Бътерфлай до драматичните като Аида и Леонора и мецосопрановите Кармен и Далила”- така пише за Христина виенският вестник “Райспот” от 27.02.1916 г.

image

А композиторът Камий Сен-Санс, автор на операта “Самсон и Далила”, след като чува в Париж Морфова в ролята на Далила, възкликва: “Сигурно няма да доживея часа на вашата слава, но тя неминуемо ще дойде. Прекланям се пред вас!” След това й подарява партитурата на своята творба.

Чак през 50-те години на миналия век великата Калас (1923-1977) прави подобен репертоар и има шеметна кариера, но зад гърба й стои верен импресарио и гръцкият милиардер Онасис.


image
 
Зад Морфова застава единствено приятелката й, чехкинята Людмила Прокопова, пианистка. От 1910 до 1930 г. българката е знаменитост. Тя е звезда, за която мечтаят европейските сцени, с изключение на сцената на софийската драматично-оперна трупа. Певицата е сравнена през 1924 г. в Лондон с Шаляпин и е наречена “негова съперница”. Дори “Кълъмбия грамофон къмпани лимитед” издава грамофонна плоча за американския пазар с 12 нейни изпълнения. Така Христина става първата българска оперна прима с грамофонна плоча. Тя е и първата българка - хабилитиран вокален педагог от пражката консерватория.

В Париж проф. Жак Иснардон слуша Морфова и й казва : “Вашият глас е много по-хубав от гласа на прочутата италианска примадона Аделина Пати. Вие сте българският славей!”


image
Окрилена от любовта на европейската публика и от вниманието на музикалната критика, певицата решава да се върне в България. С пианистката Людмила Прокопова наемат жилище в София, на ул. “Паренсов” №29. Христина репетира усилено ролята на Лакме от едноименната опера на Лео Делиб. При първото си появяване на софийската сцена. Морфова е освиркана от завистливи колеги.

image
Подвикванията започват, преди славеят да е отворил уста. Те обвиняват актрисата, че живее повече в чужбина. Присмиват й се, че е дебела. Дори ръководството на операта изтъква, че с подобна визия не бива да се появява на сцената. Певицата не остава длъжна на грубите нападки. От сцената тя се обръща към публиката, сред която са и нейните колеги, с думите: "Господа, жалко! Не очаквах такъв прием в родината си, за която тръгнах с такава радост. Нека всеки да разнася българската песен толкова, колкото съм я разнасяла аз!" Спектакълът на "Лакме" минава с успех и с нестихващи аплодисменти на зрителите.

Скоро друга клюка съсипва напълно живота на прочутата ни певица. Разнася се мълва, че примадоната има любовна връзка с Людмила.

image
 
Тъмно петно е лепнато върху нейната кариера. За да спре клеветите, Морфова се омъжва за инженер Любен Лукаш, който отдавна обича певицата. Но дотук спират опитите й да запуши устата на завистниците. От брака й не се получава нищо. Христина е на 37 години и е на върха на славата си. При всяко турне с нея е вярната й Людмила. Съпругът е на заден план и накрая бива съвсем забравен. Нейните братя се опитват да променят нещата в личния й живот. Тя обаче отбива атаките им с думите: "Оставете ме на мира, нужно ми е спокойствие!"

image          В тогавашния печат се появяват хапливи карикатури, които показват Христина и Людмила като влюбена двойка.

Стресовете на българска земя докарват на певицата тежък диабет. Пред писателя Владимир Русалиев Морфова изтъква, че трябва да е родена с железни нерви, за да издържи цялата простотия на родната действителност. През 1935 г. певицата посреща с голямо огорчение заповедта си за уволнение от Софийската опера. Тя е по предложение на тогавашния артистичен директор - диригента Мойсей Златин. Преди идването си вБългария той е бил диригент и преподавател в Московската консерватория. В България Златин поставя над 20 опери. Основател е и на българската народна филхармония и е пръв неин диригент. Културен човек, диригентът попада под силното влияние на завистливите колеги на Морфова. Те не могат да й простят, че е обградена със слава и че е посрещана с възторг навсякъде в Европа. Така тяхното желание Морфова да не се появява на сцена става и негово. Министърът на народната просвета Тодор Радев слага тежкия си подпис и певицата остава без работа. Радев е генерал-майор и политик и не разбира нищо от изкуство. Той познава добре брата на Христина, Александър Морфов, който е композитор, поет, публицист и офицер.

image

И двамата участват в Балканските войни ( 1912-1913 ) и в Първата световна война ( 1915-1918 ). Радев е респектиран от разностранния талант на по-възрастния си колега Морфов, но те никога не са били и не стават приятели. Докато Тодор е офицер за специални поръчки към кабинета на военния министър, то Александър е изобретател на нов вид флейта, която се произвежда от италианската фирма "Рапони", и на нов инструмент орфеин, с тембър на виола и виолончело.

Той е автор на марша на македонските революционери "Изгрей, зора на свободата" и на либретото на операта на маестро Георги Атанасов "Запустялата воденица". Композиторът умира през 1934 г., две години преди сестра му да бъде изгонена от операта, и министър Радев няма от кого да се срамува, когато пъди на улицата една от най-талантливите българки.

По това време другият брат на Христина, Богдан Морфов, който е известен инженер и общественик, не успява да помогне на сестра си. Богдан е уважаван човек и строи едни от първите железници в страната, а също така и пристанищата в Русе, Лом и Бургас. От 1923 до 1931 г. е пълномощен министър в Париж. Той съветва сестра си да не се връща в София. По негова молба Христина запазва жилището си в Прага и го отстъпва безплатно на младите български художници Добри Добрев и Александър Добринов. Певицата е влюбена в своя малък племенник Петър, син на брат й Богдан, и желае да го направи певец.

image
Петър има хубав глас, но по-късно поема пътя на дипломат. Той е секретар на личния кабинет на цар Борис III. На 34 години е обвинен от Народния съд и осъден на доживотен затвор и конфискация на цялото му имущество. По-късно е освободен и изселен във Велико Търново, където работи в търновската митрополия при Софроний Търновски.

image
Клюките на колегите, все пак не успяват да пречупят жизнения характер на българския славей. Христина изнася около 60 концерта из различни краища на страната. Домът й се изпълва със студенти, които вземат уроци по солово пеене от двете приятелки.

image
Щастието на Христина в България е кратко. След посещението си в Съветския съюз, където се лекува и дава концерт, Морфова е предупредена от министър Радев, че тя повече никога няма да има публична изява.

Светските среди в София продължават да шушукат за личния живот на певицата - всички го намират за доста странен. Отвратена от това, тя намира успокоение единствено сред своите ученици - те живеят в дома й, а домашната й помощница готви по цял ден, за да не останат младежите гладни. Нейни верни приятели са композиторът Панчо Владигеров и брат му Любен, белетристът Константин Константинов и съпругата му Дора, художничка, която боготвори примадоната.

image

Все пак Христина е обхваната от несигурност и усеща леденото отношение на колегите си към нея. Затова приема поканата на свои близки да се разходи из Розовата долина. Преди да тръгне, сънува лош сън - покойният й баща я вика при себе си.

За пръв път певицата пътува без своята приятелка. На сутринта тя й оставя бележка: "Така не ми се пътува! Имам ужасно предчувствие. Никога вече няма да напускам дома ни без теб." Но все пак тръгва.

На 1 юни 1936 г. автомобилът, в който е известната певица, катастрофира край Пирдоп. От всички пътници загива само тя.

image
Людмила Прокопова не напуска България. Дълго време се бори да превърне дома на Морфова в музей, но властите не дават съгласие за това. Когато Людмила умира, роднините й от Чехия искат да я погребат в родината. С разбиране посрещат новината от завещанието й, че трябва да бъде погребана в гроба на Христина.

Така през 1939 година двете жени отново са заедно - завинаги.
Галина Минчева

ПП:

23 години след смъртта й умира Людмила. Близ­ките й от Чехия изпълват сетното й желание да бъде положена в един гроб с Морфова. При изкопаването му никой не предполага, че ще се на­тъкнат на мистерия, коя­то ще превърне оперната певица в още по-голям мит. По невнимание на ра­ботниците един от тях изведнъж измъква върху рохкавата пръст ръката на Морфова. И – о, чудо!… Оказала се непокътната. Като при светците.

senzacia.net/%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B1%D0%B8/%D1%82%D1%8F%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D1%85%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D1%80-5464
Филм за певицата, прочула България по света, вече е факт. Той е дело на журналистка от БТА и режисьора Петър Бахнев
, според съобщение на  kazanlak-bg.info.
Read more: 
http://society.actualno.com/Film-za-jivota-na-Hristina-Morfova-mogat-da-vidjat-kazanlychani-news_198001.html#ixzz2ETNe3nR2

Не намерих запис на Морфова, но на Аделина Пати има - за сравнение, какво е бил гласът на нашия славей! Българското общество от години е в дълг към паметта на именитата ни сънародничка. Единствено хор "Христина Морфова" напомня за нея. Както винаги - на ниво!






Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. magnoliya - Интересно ми беше да се запозная с ...
20.12.2012 23:43
Интересно ми беше да се запозная с живота и творческия път на Христина Морфова!
Благодаря ти!
цитирай
2. sande - Много интересен постинг, с информация, която малко хора знаят...
21.12.2012 10:35
Весели празници!
цитирай
3. mariniki - понякога...
22.12.2012 13:08
съдбата на обичаните от Бог...
е да не бъдат обичани от простосмъртните...
но пък остават в сърцата на хората и след тях...
а кой помни сега, завистниците...
Божествената Христина Морфова е над всички тях...
надживяла времето нетленна българска красота...
развълнува ме...
цитирай
4. bven - Магнолия, Санде, Мариники:)))
22.12.2012 21:03
Благодаря ви за красивите думи, отделени за една прекрасна личност и вълшебен глас! Хубаво е да знаем за личностите, прославяли родината ни и да се гордеем, че сме българи - като Елена Николай, Борис Христов, Н.Гяуров и много други..Все пак да не забравяме народната мъдрост, че празните класове гледат нагоре, а натежалите от плод - се огъват надолу!
Хубави и весели Коледни приготовления и празници!!!
Светлина за всички!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14868956
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава