Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01 08:26 - сириус и земята 3
Автор: bven Категория: Хоби   
Прочетен: 3473 Коментари: 4 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                                    Блаватска, Алис Бейли и теософията

Елена Блаватска и Алис Бейли, двете основни фигури в теософията, считат Сириус за източник на езотерична сила. Според Блаватска, звездата излъчва загадъчно и пряко влияние върху всички небесни селения и е свързана с всяка по-могъща религия на древния свят.

Алис Бейли вижда Кучешката звезда като „Великата бяла къща“ и вярва, че тя е дом на „духовна йерархия“. Заради това Бейли нарича Сириус „звездата на посвещението“.

„Това е великата звезда на посвещението, защото нашата йерархия (израз за втория аспект на божествеността) е под ръководството или под духовен магнетичен контрол на йерархията на Сириус. Това са основните управляващи въздействия, където космическият Христос действа според Христовия принцип в слънчевата система, на земята, в човека и в по-нисши форми на живот. В езотериката, Сириус се нарича блестящата звезда на сензитивността.“ (Алис Бейли – Езотерична Астрлогия)

Както и според много други автори, Бейли приписва на Сириус огромно влияние върху човешкия живот.

„Всичко, което може да се каже относно този дълбоко мистичен обект, е да се изброят накратко някои от космическите влияния, на които определено е била подложена нашата планета и които са създали представи в съзнанието на човека навсякъде по света, а по време на посвещението са предизвиквали дадени явления.

Първо и най-важно е енергията или силата, която се излъчва от слънцето Сириус. Ако тя може да бъде толкова силно изразена, енергията на мисълта в своята цялостност достига слънчевата система от един отдалечен космически център през Сириус. Сириус служи като предавател или фокусиращ център, откъдето се излъчват тези въздействия, които пораждат човешкото самосъзнание.“ (Алис Бейли – Посвещение – Човешко и Слънчево)                                Алистър Кроули, орденът А.А. и Кенет Грант

През 1907 г. Кроули основава свой собствен окултен орден, наречен А.А. – съкратено от Argentium Astrum или Орденът на Сребърната звезда. Сребърната звезда, разбира се, била Сириус. Въпреки че Кроули почти винаги се отнасял към Кучешката звезда с използването на тайни термини, цялата му магическа философия, от началото на развитието му като млад фримасон, през последните му години на ръководител на О.Т.О [(Ordo Templi Orientis - Орденът на Източния храм. (бел. прев.)], е в пълен синхрон със сирианското въздействие, което било идентифицирано и илюстрирано и от други автори по онова време. Предполагаемият контакт на Кроули с неговият ангел-хранител, който по-късно води до написването на предизкателния му труд „Liber AL: The Book of the Law“ се счита, че е дошъл от Сириус.

Ако Кроули е използвал скрити термини в описанието си на Сириус, то неговото протеже, Кенет Грант, пише ясно и подробно за Кучешката звезда. В повечето си книги, той често илюстрира Сириус като могъщ център на магическа и магнитна сила. Неговото убеждение, че звездата държи главния ключ за отключването на египетските мистерии и традициите на Тифонския традиции, се засилило с течение на времето и се превърнало в централен фокус на неговите проучвания. Една от най-важните и противоречиви тези на Грант е откриването на потока Сириус-Сет, който представлява извънземно измерение свързващо Сириус, Земята и Сет, египетския бог на хаоса, по-късно асоцииран със Сатаната.

„Сет е инициатора; този, който отваря съзнанието на човека за лъчите на неумиращия Бог, представен от Сириус – Слънцето от юг.“ (Kenneth Grant, The Magical Revival)

„Сириус, или Сет, е първоначално познат като „Онзи, който е без глава“ – светлината от Горен Египет (юг) позната като Ан (кучето), следователно Сет-Ан (Set-An - Satan, Сатаната), Господар на вътрешните земи, горещото място, по-късно интерпретирано в морален смисъл като „ад“.“

Въпреки че всяка окултна философия описва Сириус в малко по-различен аспект, тя се смята от повечето за „слънцето зад слънцето“, истинския извор на скрита мощ. Сириус е възприемана като люлката на човешкото знание, а вярването в съществуването на силна връзка между звездата и планетата Земя е разпространено и в наши дни. Има ли наистина връзка между Сириус и Земята? Дали Кучешката звезда е езотеричен символ на нещо, което се случва в духовно измерение? Или може би и двете? Едно нещо е сигурно, култът към Сириус не е останал в миналото и е жив и до днес. Един по-задълбочен поглед в съвременната популярна култура, която е силно повлияна от окултния символизъм, разкрива множество препратки към Сириус.                                    Сириус и популярната култура

Директните препратки към Сириус в популярната култура са твърде много, за да бъдат изброени (напр. вижте името и логото на най-известното сателитно радио в света). Един по-интересен обект за анализ са кодираните препратки към Сириус. Доста значими филми наистина прикриват такива (очевидно предназначени към онези, „които знаят“), където звездата играе ролята, която винаги е изпълнявала в Мистериите: на посвещаващ и божествен учител. Ето няколко примера:

                                                    image

В „Пинокио“ на Дисни, по книгата на фримасона Карло Колоди, Джепето се моли на най-ярката звезда в небето да има „истинско момче“. Синята фея (нейният цвят също има връзка със светлосинята светлина на Сириус) слиза от небесата и дава живот на Пинокио. По време на приключенията му да се превърне в истинско момче (алегория за езотерично посвещение), Синята фея напътства Пинокио по „правилния път“. Така Сириус е представена като извор на живот, като водач и учител (за повече информация вижте статията „Езотеричното Тълкуване на Пинокио“.) (Обърнете внимание и на котката, която стои под Сириус на първата картинка. Директен подсъзнателен imprint за типа същества, които живеят там – бел. Н.)Песента към филма също представлява възхвала на Сириус:


„Когато си отправиш желание към звезда, няма значение кой си.
Всичко, което сърцето ти иска, ще дойде при теб
Ако сърцето ти е в твоите мечти, не се колебай да поискаш от звезда (Изразът е буквално преведен, за да се долови скрития смисъл. – бел. прев.),
както правят мечтателите
(Съдбата е добра, тя носи на тези, които обичат,
сладкото изпълнение на скритите им копнежи)
Като мълния от небето, Съдбата идва и вижда през теб
Когато си пожелаеш нещо на звезда, мечтите ти се сбъдват.“


                                               image


В „Хари Потър“, героят Сириус Блек най-вероятно е също препратка към Сириус Б („тъмната“ звезда от двойната система Сириус). Той е кръстник на Хари Потър, което още веднъж прави Сириус учител и водач. Магьосникът може да се превръща в голямо черно куче, още една връзка към Кучешката звезда.

В „Шоуто на Труман“, един от прожекторите, който имитира звезда в измисления свят на Труман, пада от небето и почти го удря. Надписът върху прожектора го идентифицира като Сириус. Срещата на Труман със Сириус му дава просветление и го подтиква да търси истината. Така Сириус е отново „звездата на посвещението“. Тя е причината Труман да осъзнае ограниченията на изкуствения свят – телевизионното студио (нашият материален свят) и да го поведе към свободата (духовно освобождение).


                                                                     Заключение

От зората на цивилизациите до наши дни, от далечните африкански племена до големите столици на модерния свят, Сириус е била и все още е източник на живот. Въпреки несъразмерността на културите и различните епохи, едни и същи загадъчни характеристики са давани на Кучешката звезда, което ни кара да зададем въпроса: как е възможно всички тези нейни определения идеално да съвпадат? Дали има един общ източник на тези митове за Сириус? Кучешката звезда е неизменно асоциирана с божественост и е смятана за извор на знание и сила. Тези връзки са особено видими, когато се изследват ученията и символизма на тайните общества, които винаги са говорили за мистична връзка с това небесно тяло. Съществува ли тайна връзка между човешката еволюция и Сириус? Решаването на тази загадка би означавало разкриването на една от най-великите мистерии на човечеството.

Източник: http://secretarcana.com

Превод: Janthine

Редакция: Издателство „Паралелна Реалност“

Гласувай:
11
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. batogo - !!!:))) Здравей, Бвен!
20.01 11:58
Според мен, когато човечеството достигне ниво на съзнание, при което ще ползва знанията за съзидание и хармонично духовно развитие, а не за разрушение, самоосакатяване и самоунищожение, Вселенските тайни ще се разкрият пред него, защото едва тогава ще съумее да види правилните връзки между явленията и да направи правилните изводи. Но не преди това. Дотогава ще има само отделни проблясъци и предположения...
Светъл, благодатен ден!
цитирай
2. syrmaepon - Да, това е интересно
20.01 16:01
Да, това е интересно
цитирай
3. bven - на 1: Да, batogo - и тук ще догонваме древните знания, особено на българите.
20.01 17:50
Българите винаги са се "съветвали" с Орион и Сириус за по-важните събития и техните символи са присъствали в облеклото дори. Иначе тайните постоянно се разтварят за нас, остава да имаме очи да ги видим и уши - да чуем. Хубаво е повече да вярваме в доброто, което предстои за човечеството и да изпращаме положителни енергии около нас.
Благодаря за положителния отзив и хубава вечер!
цитирай
4. bven - на 2: това е интересно.
20.01 17:51
syrmaepon, аз също мисля така.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 10446015
Постинги: 2246
Коментари: 12169
Гласове: 32149
Архив
Календар
«  Декември, 2019  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031