Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2019 09:27 - един от символите на холивуд
Автор: bven Категория: Хоби   
Прочетен: 7341 Коментари: 2 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 


Кари Грант - перфектният джентълмен image  

„Всички искат да бъдат Кари Грант. Дори аз самият”

Джентълменът е човек, който дори и в джунглата би се обръснал и облякъл смокинг за вечеря, се казва в една стара шега. Това напълно се отнася за Кари Грант, звездата на Холивуд от средата на 20 век, когото светът загуби на 29 ноември 1986 г. Незабравими остават неговите роли във филми като „Съмнение” и „Север-северозапад”, както и неговото перфектно излъчване на джентълмен. Какво прави един мъж истински джентълмен? „Всички искат да бъдат Кари Грант. Дори аз самият”, шегува се той. Но във всяка шега има и истина - Грант е въплатеният идеал за изискан и остроумен джентълмен, точно както ни го представя „златния век” на Холивуд.

 

image

София Лорен не напуска Карло Понти заради Кари Грант

Псевдонимът Кари Грант му подарява студиото Paramount през 1931 г. Дотогава, почти 27 години, той си живее спокойно с фамилията Лич и името Арчибалд. Самият Арчи също не е доволен от паспортните си данни. Роден е в Бристол, Великобритания, но на 14 бяга от дома си и се присъединява към пътуващи акробати. Заедно с тях в началото на 20-те години се озовава от другата страна на океана в Ню Йорк, като продава вратовръзки и очаква звездния си час на Бродуей. „Прекарах по-голямата част от живота си между Арчи Лич и Кари Грант, без да съм сигурен нито в единия и съмнявайки се в двамата. Преструвах се на някой, който искам да бъда, докато не станах този човек. Или пък той стана мен.”

image
Първите му малки роли са с Мей Уест във филмите She Done Him Wrong и I’mNoAngel. Получава незначителни хонорари - около 450 долара на седмица, а за ролята на Костенурката в екранизацията на „Алиса в страната на чудесата” 750 долара, но пък трябва да носи твърде странен костюм...

Външният вид

Името на Кари Грант е станало синоним на добре облечен мъж. Смятат го за педант по отношение на облеклото – запазено е писмо на Грант до един от неговите шивачи, в което той го критикува за яката на риза. Самият актьор не се смята за особено стилен и казва, че само следва завета на баща си, който е шивач: „Нека виждат теб, а не костюма. Той трябва да бъде на втори план.” Въпреки това през 60-те в сп. This Week излиза статия , в която Грант разсъждава за принципите на подходящото облекло. „Убеден съм, че дрехата трябва да подчертава достойнствата на фигурата и да скрива недостатъците. Най-доброто в златната среда. Дрехата трябва да е удобна и де не предизвиква неудобство.”

                 image

Още някои правила: „Един чифт скъпи обувки са по-добри от четири чифта евтини. Същото се отнася и за костюма. Ако ще избирате само един костюм, нека да е тъмен. Предлагам да изберете лека тъкан, защото повечето обществени места в днешно време са добре отоплени и дебелата материя ще ви причинява неудобство.”

image

Парите не са най-важното

Родителите на Кари Грант никога не са били богати, а и самият той в първите си актьорски години не може да се похвали с големи хонорари. Това го научило на рационалност. В Холивуд дълго време е единственият независим актьор без агент, който сам сключва договорите си. И докато в началото изкарва едва по 450 долара за седмица, то за филма на Хичкок „Север- северозапад” хонорарът му е 450 000 долара, плюс 315 000 от процент от печалбата. Хонорарите за последните му филми вече достигат милиони. При цялата му разумност обаче никой не го е обвинявал в стиснатост. Често участва в благотворителни акции- например дава целия си хонорар за филма „Арсеник и стари дантели” - 100 000 долара, на Фонда в помощ на жертвите на Втората световна война.

image

Гранд е единственият от седемте съпрузи на Барбара Хътън, който не взема и цент от нея

През 1942 г. се жени за Барбара Хътън, богата наследница, чието състояние се изчислява на десетки милиони. Но това няма нищо общо с парите. „Никога не съм искал пари от Барбара. Ожених се не заради парите. Възможно е да не съм се ръководил от здравия смисъл, но парите не играеха никаква роля.” И наистина, според фактологията, Грант е единственият от общо седемте съпрузи на Хътън, който не взима и цент от нея и я подкрепя дори и след развода. Докато състоянието на бившата му съпруга буквално се стопява, той се разпорежда с доходите си повече от разумно, влагайки ги в акции и доходоносни предприятия. След пенсионирането си влиза в съвета на директорите на компанията Fabergй.

Жените

Общо Кари Грант минава под венчило пет пъти, а броят на романите му трудно може да се изчисли. Негови партньорки на екрана са били най-известните красавици на своето време - Ингрид Бергман, Мерилин Монро, Джоан Фонтейн, Джинджър Роджърс. Говори се, че по време на снимките на „Гордост и страст” той се влюбил до уши в София Лорен, по-млада от него с 31 години, но тя избрала Карло Понти, с което му разбила сърцето. Същевременно не утихват слуховете за неговата хомосексуалност. Той ги коментира с привичната си сдържаност: „Нямам планове да пиша автобиография, оставям това на другите. Убеден съм, че ще успеят да ме направят хомосексуалист, нацистки шпионин или който и да е .” Единственото дете на Грант е Дженифър, от четвъртия му брак с Даян Кенън. За последен път се жени, когато е на 77, за 47 години по-млада жена. „Всеки мой брак е по-труден от предишния. Но аз с радост приемам „наказанието”. И всеки път страдам. Не ме питайте защо”, казва актьорът.

image

На 62 години актьорът става баща на Дженифър от брака му с Даян Кенън 

Репутацията на „добро момче”

Забележителен факт от актьорската кариера на Грант е, че никога не е играл злодеи. Той е един от любимите актьори на Хичкок, но дори майстора на съспенса не успява да го превърне в антигерой. Единственият случай, когато се доближава до това е във филма „Съмнение” от 1941 г. в който Грант е в ролята на Джони Ейсгарт- безделник и играч. Скромното момиче Лина (Джоан Фонтейн) се влюбва и избягва с него. Но скоро започва да го подозира, че иска да я убие. Кулминацията на филма е сцената, в която героите буквално летят с колата по опасно шосе и Лина едва не излита от случайно отворилата се врата. В този момент не става ясно дали Джони се опитва да я убие, или да я спаси. Всъщност, Хичкок възнамерявал да направи героя на Грант убиец, но продуцентите се възпротивили и в резултат всичко завършва добре, макар че някои съмнения си остават... В реалния живот нещата се подреждат по подобен начин- въпреки обвиненията срещу Грант от бивши съпруги в побой или изневери, въпреки проблемите с наркотиците и други слухове, Кари Грант успява да запази репутацията си на ”добро момче”.

image

С Грейс Кели във филма на Хичкок "Ловци на духове"

Остарявай красиво

С възрастта Грант се превръща в суров красавец с волева брадичка, а сивите коси само добавят чар в очите на почитателките. Самият той не се стреми да изглежда по-млад, това се отнася за съпругите му. Известно е, че Иън Флеминг си е представял Грант, когато създава своя легендарен 007 Джеймс Бонд. И именно него предлага за ролята в първия филм „Доктор Но” (1962 г.) Грант обаче, към този момент навършил 58 години, сметнал, че е прекалено възрастен за да играе плейбой-шпионин. „Когато хората ти казват, че изглеждаш млад, те всъщност ти казват, че си вече остарял”, е неговият коментар. През 1966 г. решава „да излезе в пенсия” и повече не се връща към киното, въпреки уговорките на Били Уайлдър и Стенли Кубрик. Вместо това се обръща към бизнеса. „Моята формула за живота е проста- ставам сутрин и си лягам вечер. Между тези две неща си намирам най-доброто занимание.” Грант умира на 29 ноември 1986 г., тялото му е кремирано, и по негово желание разпръснато над Тихия океан.

 

Източник:AFISH.BG



Тагове:   Кари Грант,


Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. inel379 - !!!
11.02.2019 18:44
Наистина символ от "златния век" на Холивуд!
Джентълмен с изключителен чар.
Невероятно излъчване.
Любимец на режисьори и зрители.
С реална представа за себе си.
Самокритичен.
Разбил много женски сърца,
но и неговото не е останало цяло.:)
Благодаря, че припомни за него!
Поздрави сърдечни!
цитирай
2. bven - На 1: Благо даря, приятелко скъпа, за добрите слова!
12.02.2019 09:59
Кари Грант е джентълмен (малко непозната дума днес!) във всичко - както ни препоръчваше някога Чехов! Това не го прави по-малко привлекателен и в живота, и на екрана. Мнозина могат да се поучат от него. Но както винаги, личното щастие дава винаги на този, който го търси.
Светлина и Любов!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14833363
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39032
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава