Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2020 08:24 - ДЕСЕТ НЕВЕРОЯТНИ ИЗОБРЕТЕНИЯ ОТ АНТИЧНИ ВРЕМЕНА
Автор: bven Категория: Хоби   
Прочетен: 1067 Коментари: 3 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                                                                   imageЧаст от изобретенията

Хиляди години назад във времето са многобройни примери за направата на древни технологиий, които ни оставят знанието и мъдростта на хората от нашето минало. Те са резултат от невероятен напредък в областта на инженерството и иновациите, тъй като се появяват нови мощни цивилизации, които доминират в древния свят.

Този напредък стимулира обществата да възприемат нови начини на живот и управление, както и нови начини за разбиране на техния свят. Но много древни изобретения са били забравени, изгубени от страниците на историята, само за да бъдат преоткрити хилядолетия по-късно. Тук представяме десет от най-добрите примери за древна технология и изобретения, които демонстрират изобретателността на нашите древни предци.

1. Древното изобретение на парната машина от героя на Александрия

imageДревното изобретение на парната машина от героя на Александрия

Херакът Александрий, известен още като Героят на Александрия, е гръцки математик и инженер от І в., Известен като първият изобретател на парния двигател. Неговият парен захранващ уред се наричал „аеролип“, наречен от Айолос, Бог на ветровете. Еолиполът се състои от сфера, разположена по такъв начин, че да може да се върти около оста си. Дюзите срещу една от друга биха изпуснали пара и дваете дюзи ще генерират комбинирана тяга, водеща до въртящ момент, предизвиквайки сферата да се върти около оста си. Силата на въртене ще ускори сферата до точката, в която съпротивлението от тягата и въздуха ще я доведът до стабилна скорост на въртене. Парата е създадена с вряла вода под сферата – котелът е свързан с въртящата се сфера през двойка тръби, които в същото време са служили като шарнири за сферата. Реплика на машината на Херон може да се върти на 1500 кръга в минута с много ниско налягане от 1,8 паунда на квадратен инч. Забележителното устройство е забравено и никога не се е използвало правилно до 1577 г., когато парната машина е „повторно измислена“ от философа, астронома и инженера Так ал-Дин.

2. Асирийската леща Нимруд е най-старият телескоп в света?

imageАсирийската леща Нимруд е най-старият телескоп в света?

Обективът Нимруд е 3000-годишно парче скален кристал, открит от сър Джон Леард през 1850 г. в асирийския дворец Нимруд в съвременния Ирак. Обективът Нимруд (наричан още Леард) е направен от естествен скален кристал и е с леко овална форма. Бил е грубо потъмнял, може би на лапирашко колело. Той има фокусна точка около 11 сантиметра от плоската страна и фокусно разстояние от около 12 см. Това би го направило еквивалентно на 3 Ч лупа (в комбинация с друг обектив, може да се постигне много по-голямо увеличение). Повърхността на лещата има дванадесет кухини, които са били отворени по време на смилането, което би съдържало нафта или някаква друга течност, захваната в суровия кристал. От откритието си преди повече от век учени и историци са обсъдили употребата му, като някои предполагат, че е бил използван като лупа и други, които го поддържали, са изгарящи стъкла, използвани за стартиране на пожари чрез концентриране на слънчевата светлина. Изтъкнатият италиански професор Джовани Петинато обаче предложи лещата да бъде използвана от древните асирийци като част от телескоп, което би обяснило как асирийците знаели толкова много за астрономията. Според конвенционалните перспективи, телескопът е изобретен от холандския спектакъл, Ханс Липсеши през 1608 г. и Галилей е първият, който го насочва към небето и го използва за изучаване на космоса. Но дори и самият Галилей отбелязал, че „древните“ са били наясно с телескопите много преди него. Докато лещите бяха наоколо пред обектива Нимруд, Петинато смята, че това е един от първите, които се използвани в телескоп.

3. Най-старият календар в Шотландия

imageНай-старият календар в Шотландия

Изследванията, извършени на древна площадка, разкрита от Националния тръст за Шотландия през 2004 г., показват, че тя съдържа сложна календарна система, която е на около 10 000 години, което я прави най-старият календар, открит някога в света. Той съдържа 50 метра дълъг ред от дванадесет ями, създадени от британци от каменната ера, които се използват от около 8000 г. пр.н.е. (ранния период на Мезолита) до около 4000 г. пр.н.е. (ранната неолита ). Ямите представляват месеците на годината, както и лунните фази на Луната. Те се оформят в сложен дъгов дизайн, в който всеки лунен месец е разделен на три десетина десетина дни – представляващи настъпващата луна, пълната луна и изгряващата луна. Той също така позволи наблюдението на средата на зимния изгрев, така че лунния календар да бъде прекалибриран всяка година, за да се върне в съответствие със слънчевата година. Цялата дъга представлява цяла година и може също да отразява движенията на луната през небето.

4. Древният римски бетон беше далеч по-висш от нас

imageДревният римски бетон беше далеч по-висш от нас

Учените, изучаващи състава на римския бетон, който е потопен под Средиземно море през последните 2000 години, откриват, че той е по-добър от съвременния бетон по отношение на трайността и е по-малко вредно за околната среда. Римляните правили бетон чрез смесване на вар и вулканична скала. За подводните структури комбинацията от вар и вулканична пепел с морска вода незабавно предизвиква химическа реакция, при която варните молекули включиха в структурата си и реагираха с пепелта за циментиране на цялата смес заедно. Анализът на бетона установи, че той произвежда значително по-различно съединение от съвременния цимент, което е невероятно стабилно свързващо вещество. Освен това, древният бетон съдържа идеалната кристална структура , която има по-голяма сила и издръжливост от модерния еквивалент. И накрая, микроскопич-ните изследвания установяват други минерали в древния бетон, които показват потенциално приложение на високоефективни бетони, включително капсулирането на опасни отпадъци. „В средата на 20-и век бетонните конструкции са проектирани да продължат 50 години“, каза учен Паулу Монтейро. „Въпреки това римските пристанищни инсталации са оцелели от 2000 години химическо нападение и вълна на действие под водата.“

5. 2000-годишни метални покрития, надвишаващи днешните стандарти

image2000-годишни метални покрития, надвишаващи днешните стандарти

Изследванията показват, че занаятчиите преди 2000 години са използвали древна технология за нанасяне на тънки метални филми върху статуи и други предмети, които са по-добри от днешните стандарти за производство на DVD, слънчеви клетки, електронни устройства и други продукти. Пожарното позлатяване и среброто са вековни процеси, базирани на живак, използвани за покриване на повърхностни елементи като бижута, статуи и амулети с тънки слоеве от злато или сребро. От технологична гледна точка, това, което древните галъри постигнаха преди 2000 години, беше да направят металните покрития невероятно тънки, прилепнали и унифицирани, което спести скъпи метали и подобри тяхната издръжливост – нещо, което никога не е достигнато до същите стандарти днес. Очевидно без каквито и да било познания за химико-физичните процеси, древните занаятчии систематично манипулират метали, за да създават невероятни резултати. Разработиха различни техники, включително използването на живак като лепило за нанасяне на тънки филми от метали върху предмети. Констатациите показват, че в нашето древно минало е имало много по-високо ниво на разбиране и познаване на напреднали понятия и техники, отколкото това, за което им се дават признания.

6. Невероятният 2000-годишен детектор на земетресения

imageНевероятният 2000-годишен детектор на земетресения

Въпреки че все още не можем точно да предвидим земетресенията, ние направихме дълъг път в откриването, записването и измерването на сеизмичните шокове. Мнозина не осъзнават, че този процес е започнал преди близо 2000 години, с изобретяването на първия сеизмоскоп през 132 г. от китайски астроном, математик, инженер и изобретател, наречен Джанг („Чан“) Хенг. Устройството е забележително точно при откриването на земетресения отдалеч и не разчита на разклащане или движение на мястото, където е разположено устройството. Дъждовидният сеизмоскоп на Джан беше огромен бронзов съд, наподобяващ самовар с диаметър почти 6 фута. Осем дракони се спуснаха с лице надолу по външната страна на цевта, отбелязвай-ки посоките на първичния компас. В устата на всеки дракон имаше малка бронзова топка. Под драконите седяха осем бронзови жаби, а широките им устни се издигаха, за да получат топките. Звукът на топката, ударила един от осемте жаба, би предупредил наблюдателите за земетресението и би дал грубо показание за посоката на произход на земетресението. През 2005 г. учените в Ценгжу, Китай (който е и родния град на Джанг) успяват да възпроизведат сеизмоскопията на Джанг и да го използват за откриване на симулирани земетресения на базата на вълни от четири различни земетресения в Китай и Виетнам. Сеизмоскопът откри всички. Всъщност данните, събрани от тестовете, отговарят точно на събраните от съвременните сеизмометри!

7. Митичен слънчев камък, използван като древно навигационно устройство

imageМитичен слънчев камък, използван като древно навигационно устройство

Един древен норвежки мит описва магически скъпоценен камък, използван за навигация в моретата, който може да разкрие позицията на слънцето, когато се крие зад облаците или дори преди зазоряване или след залез слънце. Сега изглежда, че митът е верен. През март 2013 г. екип от учени обяви, че уникален кристал от калцит, който е открит в останките на кораб от Елизабет, потънал в Англо-нормандските острови, съдържа свойства, съответстващи на легендарния слънчев камък на Викингите, и че парчетата кристал наистина могат да действат като забележително прецизна навигационна помощ. Според изследователите принципът зад слънчевия камък разчита на необичайното му свойство да създава двойно пречупване на слънчевата светлина, дори когато е затъмнено от облак или мъгла. Чрез завъртане на кристала пред човешкото око, докато тъмнината на двете сенки е равна, позицията на слънцето може да бъде определена с забележителна точност.

8. Багдадската батерия

imageБагдадската батерия

Багдадската батерия, понякога наричана „партянска батерия“, е глинен съд, който съдържа капсула от меден цилиндър. Окачен в центъра на този цилиндър – но не го докосва – е желязна пръчка. Както медният цилиндър, така и железният прът са закрепени на място с асфалтова тапа. Тези артефакти (открити са повече от един) са открити по време на разкопките от 1936 г. на старото село Khujut Rabu, близо до Багдад. Селото се счита за около 2000 години и е построено през Партхианския период (250BC до 224 г.). Въпреки че не е известно точно какво би било използването на такова устройство, името „багдадска батерия“ идва от една от преобладаващите теории, установени през 1938 г., когато германският археолог Вилхелм Конйг, извършил разкопките, изследва батерията и че това устройство е древна електрическа батерия. След Втората световна война Уилярд Грей, американец, работещ в лабораторията за високо напрежение на General Electric в Питсфийлд, построи копия и ги напълни с електролит и установи, че устройствата могат да произвеждат 2 волта електроенергия. Въпросът остава, ако наистина беше батерия, какво беше използвано за власт?

9.Произведение на 1600 години показва, че римляните използват нанотехнологиите

imageПроизведение на 1600 години показва, че римляните използват нанотехнологиитекупа

Купата Ликургус, известна с това, че е изобразявана сцена, включваща крал Ликургус от Тракия, е 1600 годишена нефритова зелена римска чаша, която променя цвета си в зависимост от посоката на светлината която пада върху нея. Това е объркало учени откакто стъкленият чайник е придобит от Британския музей през 50-те години на миналия век. Те не можаха да разберат защо чашата изглеждаше нефрито зелена, когато беше запалена от предната страна, а кръвта червена, когато се освети отзад. Мистерията беше решена през 1990 г., когато изследователи в Англия провериха счупени фрагменти под микроскоп и откриха, че римските занаятчии са пионери на нанотехнологиите: те са импрегнирали чашата със сребърни и златни частици, на земята, докато не са били толкова малки, колкото 50 нанометра диаметър, по-малко от една хилядна от размера на зърно от сол. Работата била толкова точна, че няма начин последващият ефект да е авария. Всъщност точната смес на металите предполага, че римляните са усъвършенствали използването на наночастици. Когато се удари със светлина, електроните, принадлежащи към металните петна, вибрират по начини, които променят цвета в зависимост от позицията на наблюдателя.

10. Древният механизъм на Антикитера

imageДревният механизъм на Антикитера

Антикиятският механизъм е открит през 1900 г. по време на възстановяването на корабокрушението от гръцкия остров Антикитера, във водите на дълбочина 60 метра. Това е метално устройство, което се състои от сложна комбинация от предавки и датира от 2 век пр.н.е. Антикиятният механизъм е едно от най-невероятните механични устройства, открити от древния свят. В продължение на десетилетия учените са използвали най-новите технологии в опитите си да дешифрират функционалността си; поради своята сложност, неговата истинска цел и функция остава неуловима. Но през последните няколко години изглежда, че редица учени са решили мистерията за това как точно това невероятно парче технология някога е работил. Петър Линч, професор по метеорология в Университетския колеж в Дъблин, обяснява: „Механизмът се задвижва от дръжка, която превръща свързана система от повече от 30 зъбни колела … Оборотите са свързани с указатели отпред и отзад на механизма, показващи позиции на слънцето, луната и планетите, които се движеха през зодиака. Удължимото рамо с щифт последва спирален жлеб, като стилус на рекордьор. Малка сфера, половин бяла и полу-черна, показваше фазата на луната. Още по-впечатляващо беше прогнозата за слънчевите и лунните затъмнения. „Удивително, устройството дори включваше навигатор, който да посочи кои от пан-елитните игри ще се провеждат всяка година, като олимпиадата се случва всяка четвърта година. Само един малък зъб от 30 остава загадка и се надяваме, че по-нататъшното изследване може да постави последното парче в пъзела.




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. katan - Много интересно
10.07.2020 11:00
Респект към тези изобретения и времената, когато са направени.
цитирай
2. bven - Освен че са интересни, дават и факти за познанията на хората, живели преди векове.
10.07.2020 12:56
Особено ми харесаха данните за бетона на римляните. Дано ги прочете и някой по-отговорен другар/господин!
Хубав ден, Катя!
цитирай
3. danailpetrov - 3 000 годишният обектив Нимруд!
16.07.2020 11:14
!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14875095
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава