Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2012 08:00 - мнение
Автор: bven Категория: Изкуство   
Прочетен: 7903 Коментари: 16 Гласове:
29


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                                       За ЧЕТЕнето И ГЛАСуването

Вече отминаха Страстната седмица и Великден, полека се връщаме към нормалния начин на живот. Без хвалебствия, пожелания и суперлативи. Защо е така? Нима само в празничните дни сме добри, щастливи и  човечни?
За приблизително трите години от откриването на собствения ми блог (преди само четях и запомнях), видях и прочетох много постинги, мнения и становища. Гласувах, изказвах се или отминавах. По същия начин получавах коментари, кликвания (и положителни и отрицателни) и без коментар. Имаше всичко – нормално е. Напоследък стана такава объркация, че не можеш да разбереш – пишеш ли, чете ли се, гласува ли се, но това е временно явление, както ни уверяват - обновяване на базата данни?! Има обаче въпроси, които си задавам и на които търся отговорите. Мисля, че това опира до организацията на блога. Също по този въпрос трябва да се отнесе и информацията: Коментарът ви не е изпратен, тъй като много често коментирате.  Опитайте по-късно. Значи пак има контрол? Някой да каже на някого кога и по колко да коментира?

Не е нормално за мен да влезеш в един блог и да гласуваш на секундата. Това означава, че те интересува само 1 глас (кликване), за да получиш и ти глас : даваш-получаваш! Защо е този глас? Какво ти дава той? Не чуваш и не знаеш мнението на другия човек. Той е само един глас. И този глас е гласът на твоето  Его. Защото то е когато иска и  крещи за публичност, гласност и изисква похвала.  С тази разлика, че похвалата я чуваш или виждаш, а тук е анонимно. Но Луцифер също е анонимен. Да се натискаш да бъдеш най-четен , най-гледан – това говори само за едно състезание, когато само бързината решава спора. Тук  едва ли се решава всичко само с едно бързане по  пистата. Действието с гласуването ми прилича на звъненето по звънците на апартаментите: ти звъниш – на теб ти звънят! Колкото до броячите – за тях няма значение. Явно максимата на Сталин е все още в действие.

Писането и гласуването са две страни на един процес. Всеки, който иска  да каже публично свое мнение, пише и гласува. Чела съм най-различни мнения по изнесените въпроси. Коментарите – също, понякога са по текста, понякога нямат нищо общо, но приемам, че това  влиза в графата плурализъм на мненията. Но определено мисля, че в един български обществен форум трябва да се пише задължително на български език. Писането на латиница и съответно английски (испански или друг) език не спомагат за развитието на форума. Със съжаление към този вид мнения слагам и обидите и всички нецензурни изрази, използвани с цел да се уязви автора.  Може би безсилието се показва именно така, но за това  заболяване има съответно лечение и лечители.

Освен всичко останало, писането на официалния език в дадения за определена страна форум е особен израз на възпитание и показване отношението на личността към себе си (себеуважение) и към другите (уважение). В някои случаи все пак има и извинение, когато просто няма друга възможност освен латиница, пишещият да даде макар и с няколко думи обяснение за това. В този смисъл подкрепям блогерите, които настояват за писане само на нашия език , особено от хора, които го владеят или имат връзка с България (като родство по кръв или сватовство - все благословия от Бога). Всички знаем, че откъдето е жената, оттам е и родата. Иначе прилича на едно много често срещано явление от няколко години – на улицата се крещи и вика на не един  език, който не е официалният за страната ни. Най-малкото – звучи невъзпитано.

Има и едни други интересни коментари на български език, но с призоваване на аллах и клевети и обиди за българите. Това за мен е феноменално – човек от български род и възпитание може би, научил почти добре българския език, поклонник на исляма и в същото време и рекламен агент на гръцката история и държава . Може би с малко шлифоване този истински нов човек (когато религиите се обединяват и хората по целия свят се Осъзнават, че всеки е другият) ще стане безценен диамант в предстоящото качествено ново измерение – аватар или месия. Както се казва – няма нищо случайно. За дребните обиди и почти любовни излияния между непознати и познати  няма да пиша – те са в графата „малоценни и малотрайни”.
Вече бях приключила този текст, когато се случи ето това:
Здравей! Благодаря ти за коментара! Но би могла да гласуваш за блога ми - така, както аз съм гласувал за твоя блог... Лек ден! :)
Може би и вие получавате такива молби...или изпращате такива?

Сега,  след като прочетете моето мнение - не се чувствайте задължени да оставите коментар. Радват ме изказаните мнения, не изпросеното и от мен кликване в другия блог. Пролетта идва с бури, ветрове и топене на ледовете – нека се стопят и изгонят и недоразуменията в този блог!
Промяната във всичко започва с промяна от самия теб!

Дошло е време и трябва да се знае от всеки, че:
- не се робува на стари навици, мисли и понятия
- нормално е да бъдем естествени
- препоръчва се да бъдем добронамерени във всичко
-да бъдем и да станем като децата, за да сме щастливи!

Благодаря за търпението и до нови срещи (коментари).


 С уважение: бвен
             imageТагове:   Четене,   Гласуване,


Гласувай:
29
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. martiniki - Да!
14.05.2012 08:44
Дошло е време и трябва да се знае от всеки, че:
- не се робува на стари навици, мисли и понятия
- нормално е да бъдем естествени
- препоръчва се да бъдем добронамерени във всичко
-да бъдем и да станем като децата, за да сме щастливи!
цитирай
2. yotovava - Добро утро, Бвен
14.05.2012 08:44
Мисля, че не трябва да съдиш по времето на влизане и гласуване или оставяне на мнение в блога. Понякога материалите се четат, без човек да е логнат. Друг път човек си оставя повече време и оставя мнение след ден-два.
Ако си заобелязала, а така е в почти всички сайтове, обикновено се коментират днешните постинги, по-рядко някой тръгва назад по блога. Ето това е според мен по-важното - винаги се радвам, ако някой се върне пет-шест постинга назад - това значи, че наистина е намерил нещо интересно.
Спорна седмица от мен.

Валя
цитирай
3. diso - Всеки има право на мнение:))
14.05.2012 08:45
1.Относно ограничението за коментарите - като направиш 5 за кратко време се активира автоматично. След отказа, изчакваш няколко секунди и го пускаш пак. Публикува се.
2.За гласовете. Никога не съм искал от някого да ми гласува насрещно, просто му казвам с гласа си "Здравей! Радвам се да мина оттук!" :))
3. Добрият тон би трябвало да е правило в отношенията тук...
цитирай
4. stela50 - Добро утро , Бвен ...
14.05.2012 09:35
За четенето и гласуването е коментирано неведнъж. И може би всеки от своя
гледна точка е донякъде прав . Да си призная, въпреки немалкия ми стаж
вече като блогър , не съм се замисляла често по тези въпроси .
По принцип имаш право и написаното от теб е искрено... и абсолютно
съм съгласна от необходимостта за повече естественост в отношенията,
за повече разбиране и внимателно прочитане на това , за което гласуваш
и което коментираш . Да , усеща се , винаги се усеща , когато гласуваш
за минута , но това понякога има различни измерения - случвало ми се е
да гласувам за нещо , което ми е познато , известно , харесва ми , одобрявам избора и идеята , понякога гласувам , връщам се отново - прочитам един ,
два пъти ... Понякога гласувам за секунди на човек , който отдавна няма публикация , но ме е впечатлил с представеното до сега и аз му
показвам незабравата и уважението си . Всеки изразява мнението , дали
е възхищение , или неодобрение по различен начин , но никой няма право
да наранява , да отрича грубо и цинично , да създава интриги - да , тук си
много права за самоуважението и уважението . А и силата на позитивното
мислене , добрината и запазената детска чистота , е безмерна . Когато нещо
те впечатли , докосне чувствата ти , без да искаш и коментарът ти звучи
по- приповдигнато , но това не бих нарекла крайни излияния и глезотии ,
просто сме различни . За писането на български език - мисля е задължително
и не подлежи на коментар. Извини ме за дългия коментар , приятелко ...
Не го написах по задължение или от други подбуди , знаеш това, и повече
от всички искам да се стопят и изгонят недоразуменията в блога , всеки да
се чувства добре , но наистина промяната във всичко започва с промяна
от самите нас. Вече приключи обновяването на базата данни и се нормализира според мен работата в блога . Остава да поработим и за собственото си "обновяване " ... да бъдем по- добри и човечни ...
Поздрави и приятен първи работен ден от новата седмица!
цитирай
5. mariniki - да...вятърът на промяната повява вече и тук...
14.05.2012 16:33
съгласна съм абсолютно... дори си взех
бележка...Бвен, сърдечно...
цитирай
6. hristo27 - Ще стане и тук нормално. Някога. . .
14.05.2012 16:53
Ще стане и тук нормално.
Някога...
цитирай
7. li4kata - Гласувам за хората, които ме кефят!
14.05.2012 18:10
Вместо "Здравей!", както Дисо спомена по-горе. Ако на някой му е неприятно, че го посещавам и че му гласувам - няма да го правя. Уж също не ме интересува дали някой ми е гласувал, но понякога ми става леко обидно, когато блогър, на когото държа, ме "отмине", така да се каже.
Рядко и коментирам. Все се намира някой, който да се заяде. Да обиди. Не ми се занимава вече. Направих грешката преди няколко дни в един хубав постинг. Влезе един и осра със злоба добрият спор. Вързах се - не издържах. Настроението ми се развали. Не ми се коментира. Може би съм от тези, на които се сърдиш, че не коментираме... Щом си в "любими", значи има за какво. Навремето клеопатра и алби ми се сърдеха, че не коментирам.
Или пък нещо не съм разбрал... :-)))
цитирай
8. li4kata - Хм! Сега се чудя -
14.05.2012 18:11
да ти гласувам ли или не? :-))))
цитирай
9. kasnaprolet9999 - Права си и аз не правя за които пишеш, ...
14.05.2012 19:25
Права си и аз не правя за които пишеш, не смятам че ще обидя някой,ако не отида в блога му, пък ако се обиди толкова по-зле за него.Много пъти съм казвала тези неща по различни поводи и мисля, че хората от любимите ми блогове го знаят. Причината е, че не винаги имам време да правя посещение, не че не искам Поздрави!!
цитирай
10. li4kata - Според мен всеки се обижда като в...
14.05.2012 19:54
Според мен всеки се обижда като види, че човек, на когото държи, е минал и заминал. Но не си признава. Като му нащракат и минусче - също. Колкото и да се правим понякога на непукисти, все се жегваме.
цитирай
11. diamant1965 - Привет! :)
14.05.2012 20:25
И аз съм от тези, които гласуват на секундата от влизането си, но не защото си прося същото, а за да не забравя после, след четенето. Приемам гласът си като поздрав към човека отсреща, дори и да няма нищо ново за четене. Още повече пък, когато ми е в "любими", това просто означава, че вече съм му гласувала доверие. Случва ми се понякога да гласувам за някого, без да ми отвърне със същото, отчитам го, но не ми пука и си продължавам да гласувам, ако нещата му ми харесват. "Отписвала" съм и блогъри от "любими" заради техни груби или заядливи коментари към други блогъри. И рядко коментирам, защото и по принцип не говоря много. :)
цитирай
12. bojo12345 - Не съм си задавал този въпрос.
14.05.2012 21:02
Чета написаното ,като ми хареса гласувам,виждам че гласът ми е приети след това
се връщам и гласувам и за блога !Някогоа гледам колко пъти е прочетен, колко са коментарите и гласовете .Това не ме е вълнувало много-по важно е какво ми е харесало.Когато нямам време не пиша коментар,връщал съм се по късно да коментирам.
цитирай
13. iliada3 - Хубаво повдигаш тази тема, но това е ...
14.05.2012 23:11
Хубаво повдигаш тази тема ,но това е половината от истината!Другата малцина я знаят и все пак благодаря за написаното!Все по-рядко пиша,не защото не ми харесва например изнесения материал,а защото губя вяра в някои хора.......... и губя заедно с това и желанието да споделям.Държа се като наранена и това е обяснимо....,но ако някой е дал гласа си за мен -защо да не му покажа благодарността си?Опитвам се да бъда справедлива!Тук има много хора ,които влагат много усилия за да бъде блога по-добър и тези усилия трябва да се поощряват.....
цитирай
14. magicktarot - Лично аз не се интересувам дали хората, при които влизам, гласувам или коментирам
14.05.2012 23:59
после ми "връщат жеста" - не го и очаквам, защото това не е жест от моя страна, а интерес...:) Понякога наистина при "любими" само гласувам, без да изчитам всичко - то не е възможно да се чете постоянно всичко - и поради липса на време, и поради липса на интерес към конкретната тема и писание. Убедена съм, че и моите писания не могат да бъдат винаги четени обстойно от всички, които са гласували - не е нормално просто и не го и очаквам... Дано наистина се оправи скоро системата в сайта! Поздрави, Мария!
цитирай
15. анонимен - ...ХАЙДЕ,МОЛЯ ТЕ,БВЕН...НЕ СЪМ АНОНИМЕН)))...
15.05.2012 00:16
Но Луцифер също е анонимен
...НО СЪМ СЪГЛАСЕН ОТ ПЪРВАТА ДО ПОСЛЕДНАТА ДУМА В НАПИСАНОТО ОТ ТЕБ И ЩЕ ТИ ГЛАСУВАМ С ПЛЮС...
- нормално е да бъдем естествени-ВСИЧКИ СМЕ НАПЪЛНО ЕСТЕСТВЕНИ...
...И ДРУГ ПЪТ НЕ СПОМЕНАВАЙ ИМЕТО МИ ЛУЦИФЕРОВО НАПРАЗНО И КАТО НАРИЦАТЕЛНО-ОБИДНО Е НЯКАК)))...
цитирай
16. bven - Благодаря на всички, изказали своето мнение.
16.05.2012 10:35
Разбира се, нашата идея е в блога да има културен тон и толерантност и това ме радва много. Мисля, че на провокациите просто не трябва да обръщаме внимание, в края на краищата, има по-важни неща в момента:)))
Луцифер, не те познавам и за мен си анонимен като много близки приятели . Но по-важно е, че мислим позитивно. А Луцифер за мен е стремежът на човек към прогрес и духовност! И в този смисъл съм му отделила нужното внимание.
Желая на всички хубави мигове и нека бъде Светлина!
Намасте!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 10664407
Постинги: 2279
Коментари: 12264
Гласове: 32566
Архив
Календар
«  Февруари, 2020  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829