Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2012 08:00 - мнение
Автор: bven Категория: Изкуство   
Прочетен: 9837 Коментари: 16 Гласове:
29


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                                       За ЧЕТЕнето И ГЛАСуването

Вече отминаха Страстната седмица и Великден, полека се връщаме към нормалния начин на живот. Без хвалебствия, пожелания и суперлативи. Защо е така? Нима само в празничните дни сме добри, щастливи и  човечни?
За приблизително трите години от откриването на собствения ми блог (преди само четях и запомнях), видях и прочетох много постинги, мнения и становища. Гласувах, изказвах се или отминавах. По същия начин получавах коментари, кликвания (и положителни и отрицателни) и без коментар. Имаше всичко – нормално е. Напоследък стана такава объркация, че не можеш да разбереш – пишеш ли, чете ли се, гласува ли се, но това е временно явление, както ни уверяват - обновяване на базата данни?! Има обаче въпроси, които си задавам и на които търся отговорите. Мисля, че това опира до организацията на блога. Също по този въпрос трябва да се отнесе и информацията: Коментарът ви не е изпратен, тъй като много често коментирате.  Опитайте по-късно. Значи пак има контрол? Някой да каже на някого кога и по колко да коментира?

Не е нормално за мен да влезеш в един блог и да гласуваш на секундата. Това означава, че те интересува само 1 глас (кликване), за да получиш и ти глас : даваш-получаваш! Защо е този глас? Какво ти дава той? Не чуваш и не знаеш мнението на другия човек. Той е само един глас. И този глас е гласът на твоето  Его. Защото то е когато иска и  крещи за публичност, гласност и изисква похвала.  С тази разлика, че похвалата я чуваш или виждаш, а тук е анонимно. Но Луцифер също е анонимен. Да се натискаш да бъдеш най-четен , най-гледан – това говори само за едно състезание, когато само бързината решава спора. Тук  едва ли се решава всичко само с едно бързане по  пистата. Действието с гласуването ми прилича на звъненето по звънците на апартаментите: ти звъниш – на теб ти звънят! Колкото до броячите – за тях няма значение. Явно максимата на Сталин е все още в действие.

Писането и гласуването са две страни на един процес. Всеки, който иска  да каже публично свое мнение, пише и гласува. Чела съм най-различни мнения по изнесените въпроси. Коментарите – също, понякога са по текста, понякога нямат нищо общо, но приемам, че това  влиза в графата плурализъм на мненията. Но определено мисля, че в един български обществен форум трябва да се пише задължително на български език. Писането на латиница и съответно английски (испански или друг) език не спомагат за развитието на форума. Със съжаление към този вид мнения слагам и обидите и всички нецензурни изрази, използвани с цел да се уязви автора.  Може би безсилието се показва именно така, но за това  заболяване има съответно лечение и лечители.

Освен всичко останало, писането на официалния език в дадения за определена страна форум е особен израз на възпитание и показване отношението на личността към себе си (себеуважение) и към другите (уважение). В някои случаи все пак има и извинение, когато просто няма друга възможност освен латиница, пишещият да даде макар и с няколко думи обяснение за това. В този смисъл подкрепям блогерите, които настояват за писане само на нашия език , особено от хора, които го владеят или имат връзка с България (като родство по кръв или сватовство - все благословия от Бога). Всички знаем, че откъдето е жената, оттам е и родата. Иначе прилича на едно много често срещано явление от няколко години – на улицата се крещи и вика на не един  език, който не е официалният за страната ни. Най-малкото – звучи невъзпитано.

Има и едни други интересни коментари на български език, но с призоваване на аллах и клевети и обиди за българите. Това за мен е феноменално – човек от български род и възпитание може би, научил почти добре българския език, поклонник на исляма и в същото време и рекламен агент на гръцката история и държава . Може би с малко шлифоване този истински нов човек (когато религиите се обединяват и хората по целия свят се Осъзнават, че всеки е другият) ще стане безценен диамант в предстоящото качествено ново измерение – аватар или месия. Както се казва – няма нищо случайно. За дребните обиди и почти любовни излияния между непознати и познати  няма да пиша – те са в графата „малоценни и малотрайни”.
Вече бях приключила този текст, когато се случи ето това:
Здравей! Благодаря ти за коментара! Но би могла да гласуваш за блога ми - така, както аз съм гласувал за твоя блог... Лек ден! :)
Може би и вие получавате такива молби...или изпращате такива?

Сега,  след като прочетете моето мнение - не се чувствайте задължени да оставите коментар. Радват ме изказаните мнения, не изпросеното и от мен кликване в другия блог. Пролетта идва с бури, ветрове и топене на ледовете – нека се стопят и изгонят и недоразуменията в този блог!
Промяната във всичко започва с промяна от самия теб!

Дошло е време и трябва да се знае от всеки, че:
- не се робува на стари навици, мисли и понятия
- нормално е да бъдем естествени
- препоръчва се да бъдем добронамерени във всичко
-да бъдем и да станем като децата, за да сме щастливи!

Благодаря за търпението и до нови срещи (коментари).


 С уважение: бвен
             image







Тагове:   четене,   гласуване,


Гласувай:
29



Следващ постинг
Предишен постинг

1. martiniki - Да!
14.05.2012 08:44
Дошло е време и трябва да се знае от всеки, че:
- не се робува на стари навици, мисли и понятия
- нормално е да бъдем естествени
- препоръчва се да бъдем добронамерени във всичко
-да бъдем и да станем като децата, за да сме щастливи!
цитирай
2. yotovava - Добро утро, Бвен
14.05.2012 08:44
Мисля, че не трябва да съдиш по времето на влизане и гласуване или оставяне на мнение в блога. Понякога материалите се четат, без човек да е логнат. Друг път човек си оставя повече време и оставя мнение след ден-два.
Ако си заобелязала, а така е в почти всички сайтове, обикновено се коментират днешните постинги, по-рядко някой тръгва назад по блога. Ето това е според мен по-важното - винаги се радвам, ако някой се върне пет-шест постинга назад - това значи, че наистина е намерил нещо интересно.
Спорна седмица от мен.

Валя
цитирай
3. diso - Всеки има право на мнение:))
14.05.2012 08:45
1.Относно ограничението за коментарите - като направиш 5 за кратко време се активира автоматично. След отказа, изчакваш няколко секунди и го пускаш пак. Публикува се.
2.За гласовете. Никога не съм искал от някого да ми гласува насрещно, просто му казвам с гласа си "Здравей! Радвам се да мина оттук!" :))
3. Добрият тон би трябвало да е правило в отношенията тук...
цитирай
4. stela50 - Добро утро , Бвен ...
14.05.2012 09:35
За четенето и гласуването е коментирано неведнъж. И може би всеки от своя
гледна точка е донякъде прав . Да си призная, въпреки немалкия ми стаж
вече като блогър , не съм се замисляла често по тези въпроси .
По принцип имаш право и написаното от теб е искрено... и абсолютно
съм съгласна от необходимостта за повече естественост в отношенията,
за повече разбиране и внимателно прочитане на това , за което гласуваш
и което коментираш . Да , усеща се , винаги се усеща , когато гласуваш
за минута , но това понякога има различни измерения - случвало ми се е
да гласувам за нещо , което ми е познато , известно , харесва ми , одобрявам избора и идеята , понякога гласувам , връщам се отново - прочитам един ,
два пъти ... Понякога гласувам за секунди на човек , който отдавна няма публикация , но ме е впечатлил с представеното до сега и аз му
показвам незабравата и уважението си . Всеки изразява мнението , дали
е възхищение , или неодобрение по различен начин , но никой няма право
да наранява , да отрича грубо и цинично , да създава интриги - да , тук си
много права за самоуважението и уважението . А и силата на позитивното
мислене , добрината и запазената детска чистота , е безмерна . Когато нещо
те впечатли , докосне чувствата ти , без да искаш и коментарът ти звучи
по- приповдигнато , но това не бих нарекла крайни излияния и глезотии ,
просто сме различни . За писането на български език - мисля е задължително
и не подлежи на коментар. Извини ме за дългия коментар , приятелко ...
Не го написах по задължение или от други подбуди , знаеш това, и повече
от всички искам да се стопят и изгонят недоразуменията в блога , всеки да
се чувства добре , но наистина промяната във всичко започва с промяна
от самите нас. Вече приключи обновяването на базата данни и се нормализира според мен работата в блога . Остава да поработим и за собственото си "обновяване " ... да бъдем по- добри и човечни ...
Поздрави и приятен първи работен ден от новата седмица!
цитирай
5. mariniki - да...вятърът на промяната повява вече и тук...
14.05.2012 16:33
съгласна съм абсолютно... дори си взех
бележка...Бвен, сърдечно...
цитирай
6. hristo27 - Ще стане и тук нормално. Някога. . .
14.05.2012 16:53
Ще стане и тук нормално.
Някога...
цитирай
7. li4kata - Гласувам за хората, които ме кефят!
14.05.2012 18:10
Вместо "Здравей!", както Дисо спомена по-горе. Ако на някой му е неприятно, че го посещавам и че му гласувам - няма да го правя. Уж също не ме интересува дали някой ми е гласувал, но понякога ми става леко обидно, когато блогър, на когото държа, ме "отмине", така да се каже.
Рядко и коментирам. Все се намира някой, който да се заяде. Да обиди. Не ми се занимава вече. Направих грешката преди няколко дни в един хубав постинг. Влезе един и осра със злоба добрият спор. Вързах се - не издържах. Настроението ми се развали. Не ми се коментира. Може би съм от тези, на които се сърдиш, че не коментираме... Щом си в "любими", значи има за какво. Навремето клеопатра и алби ми се сърдеха, че не коментирам.
Или пък нещо не съм разбрал... :-)))
цитирай
8. li4kata - Хм! Сега се чудя -
14.05.2012 18:11
да ти гласувам ли или не? :-))))
цитирай
9. kasnaprolet9999 - Права си и аз не правя за които пишеш, ...
14.05.2012 19:25
Права си и аз не правя за които пишеш, не смятам че ще обидя някой,ако не отида в блога му, пък ако се обиди толкова по-зле за него.Много пъти съм казвала тези неща по различни поводи и мисля, че хората от любимите ми блогове го знаят. Причината е, че не винаги имам време да правя посещение, не че не искам Поздрави!!
цитирай
10. li4kata - Според мен всеки се обижда като в...
14.05.2012 19:54
Според мен всеки се обижда като види, че човек, на когото държи, е минал и заминал. Но не си признава. Като му нащракат и минусче - също. Колкото и да се правим понякога на непукисти, все се жегваме.
цитирай
11. diamant1965 - Привет! :)
14.05.2012 20:25
И аз съм от тези, които гласуват на секундата от влизането си, но не защото си прося същото, а за да не забравя после, след четенето. Приемам гласът си като поздрав към човека отсреща, дори и да няма нищо ново за четене. Още повече пък, когато ми е в "любими", това просто означава, че вече съм му гласувала доверие. Случва ми се понякога да гласувам за някого, без да ми отвърне със същото, отчитам го, но не ми пука и си продължавам да гласувам, ако нещата му ми харесват. "Отписвала" съм и блогъри от "любими" заради техни груби или заядливи коментари към други блогъри. И рядко коментирам, защото и по принцип не говоря много. :)
цитирай
12. bojo12345 - Не съм си задавал този въпрос.
14.05.2012 21:02
Чета написаното ,като ми хареса гласувам,виждам че гласът ми е приети след това
се връщам и гласувам и за блога !Някогоа гледам колко пъти е прочетен, колко са коментарите и гласовете .Това не ме е вълнувало много-по важно е какво ми е харесало.Когато нямам време не пиша коментар,връщал съм се по късно да коментирам.
цитирай
13. iliada3 - Хубаво повдигаш тази тема, но това е ...
14.05.2012 23:11
Хубаво повдигаш тази тема ,но това е половината от истината!Другата малцина я знаят и все пак благодаря за написаното!Все по-рядко пиша,не защото не ми харесва например изнесения материал,а защото губя вяра в някои хора.......... и губя заедно с това и желанието да споделям.Държа се като наранена и това е обяснимо....,но ако някой е дал гласа си за мен -защо да не му покажа благодарността си?Опитвам се да бъда справедлива!Тук има много хора ,които влагат много усилия за да бъде блога по-добър и тези усилия трябва да се поощряват.....
цитирай
14. magicktarot - Лично аз не се интересувам дали хората, при които влизам, гласувам или коментирам
14.05.2012 23:59
после ми "връщат жеста" - не го и очаквам, защото това не е жест от моя страна, а интерес...:) Понякога наистина при "любими" само гласувам, без да изчитам всичко - то не е възможно да се чете постоянно всичко - и поради липса на време, и поради липса на интерес към конкретната тема и писание. Убедена съм, че и моите писания не могат да бъдат винаги четени обстойно от всички, които са гласували - не е нормално просто и не го и очаквам... Дано наистина се оправи скоро системата в сайта! Поздрави, Мария!
цитирай
15. анонимен - ...ХАЙДЕ,МОЛЯ ТЕ,БВЕН...НЕ СЪМ АНОНИМЕН)))...
15.05.2012 00:16
Но Луцифер също е анонимен
...НО СЪМ СЪГЛАСЕН ОТ ПЪРВАТА ДО ПОСЛЕДНАТА ДУМА В НАПИСАНОТО ОТ ТЕБ И ЩЕ ТИ ГЛАСУВАМ С ПЛЮС...
- нормално е да бъдем естествени-ВСИЧКИ СМЕ НАПЪЛНО ЕСТЕСТВЕНИ...
...И ДРУГ ПЪТ НЕ СПОМЕНАВАЙ ИМЕТО МИ ЛУЦИФЕРОВО НАПРАЗНО И КАТО НАРИЦАТЕЛНО-ОБИДНО Е НЯКАК)))...
цитирай
16. bven - Благодаря на всички, изказали своето мнение.
16.05.2012 10:35
Разбира се, нашата идея е в блога да има културен тон и толерантност и това ме радва много. Мисля, че на провокациите просто не трябва да обръщаме внимание, в края на краищата, има по-важни неща в момента:)))
Луцифер, не те познавам и за мен си анонимен като много близки приятели . Но по-важно е, че мислим позитивно. А Луцифер за мен е стремежът на човек към прогрес и духовност! И в този смисъл съм му отделила нужното внимание.
Желая на всички хубави мигове и нека бъде Светлина!
Намасте!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14867581
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава