Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2019 08:00 - нетленна българска красота
Автор: bven Категория: Изкуство   
Прочетен: 893 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


                                       image
Цветана Гълъбова започва професионалния си път като актриса в т. нар. златен период на Бургаския театър през 50-те години на ХХ век. През лятото на 1960 година се прибира в София, където съпругът й, Методи Андонов, вече работи като режисьор в Сатиричния театър, поканен от Боян Дановски.


През октомври 1960 година режисьорът Леон Даниел  я кани да води негови предавания и концерти в прохождащата Българска национална телевизия (БНТ). Така с "чичко Филипов", както го помни тогавашното поколение, тя е първата говорителка  на БНТ. Двамата водят предавания, разказват приказки на децата, четят новини. Всичко се води на живо, с грешки  и един зрител обобщава в писмо до ръководството :
"Новата говорителка е най-убедителното доказателство, че от всяко дърво свирка не става." Естествено по-късно и говорителката научава за тази оценка. Неин колега от радиото, Борислав Бояджиев я посъветвал : "Ти си актриса. Дръж се пред камерата така, както ти си представяш, че трябва да изглежда телевизионният говорител". Това я спасява.




                                                image

През 1961 година е назначена  в Сатиричния театър и на първи октомври 1961 година започва работа. Следват представления  и седем години - пътуване, представления, както ги нарича Парцалев - "жетва"...

                                                     image

 След развода си актрисата живее с Петър Слабаков, както се казва, докато смъртта ги раздели.  През м.февруари т.г.  го последва във вечния път.
 

Епизодите на актрисата:

....От 1954 година Тодор Живков беше вече първи секретар на ЦК на БКП, а аз – актриса в Бургаския театър по разпределение. По това време артистите ги изпращаха "на бригада"– да кажат стихотворение на събрание на трудовите колективи, а там ги черпеха с кренвирши от банкетите. Реших, че това повече не може да продължава така и заявих, че за участията си артистите трябва да получават по 10 лева. Защото, когато ми дойде водопроводчик, аз му плащам за ремонта, а не го черпя с баница. Преборих се! Възложиха ми да обучавам учители по литература на "художествено четене". Когато видях учебниците, казах на учителите, че в тях има написани глупости. Пак скандал! Извикаха ме в отдел "Култура" на градския комитет на БКП и аз с учебник в ръка трябваше да доказвам твърденията си.

...По едно време властта се вторачи в конската ми опашка. Имах дълга коса и за удобство я връзвах. Плитките отрязах още във ВИТИЗ, за да мога да слагам перуки. Но ученичките и младите жени в Бургас взеха да ми подражават и да си връзват косите на конски опашки. Един ден бях на пазара, за да купя щайга с ягоди. Един цивилен милиционер ме спря с думите:
– Лиляно, ма, аз казах ли ти да махнеш тази опашка!
– Първо, не съм Лиляна. И второ – ще ми говорите на Вие!
– А, ще й говоря на Вие!
И нареди на едно младо милиционерче да ме води в участъка. То пък ходило на театър и ме позна. Предложи ми да върви напред, а аз – след него, за да не ме прекарва през града "под конвой". След дълго влизане и излизане от стая в стая ме заведоха при най-главния милиционер. Казах му, че с тази опашка спестявам на театъра пари за перуки, защото ми правят прическите с моята коса. Той ме посъветва да си сплета опашката на плитка.

....Казах, че не може цяла опашка за маслини да гледа безучастно как докарват с микробус в лъскави тенджери храна за управниците.
Казах, че в делегации по филмови фестивали ходят все едни и същи колежки, без да са играли в показваните филми.
Казах, че е престъпно нехайството на управляващите, които скриха от българите за аварията в Чернобил.
Казах, че е грешка на БКП преименуването на българските турци.
Казах, че цялата работа на Ленинския районен комитет на БКП може да се върши от един секретар с трима сътрудници – всички други са излишни.

Само ще прибавя, че "мафията" в Сатиричния театър успя да каже на Тодор Живков: "Др. Живков, толкова те обичам, а пък Методи Андонов казва, че не разбираш от театър!!!"

Смешно, нали?! Смешно, но не чак дотам! Защото виждам и днес какво става с българските деца, как живеят инвалидите, как се чувстват пенсионерите, как изсичат българските гори, как се грижат за здравето на хората, къде са българските войници! Това не е смях, а сатира...






Гласувай:
5



1. batogo - !!!:))) Поздравления, Бвен!
28.11.2019 11:26
Свободен дух, мъдрост, красота, чест и достойнство в едно... Това е същността на истинската българска жена, съпруга и майка, която може да възпитава истински, просветлени и достойни българи.
Хубав ден!
цитирай
2. bven - Аз също уважавам достойнството, смелостта и красотата на българката, batogo.
29.11.2019 19:21
В днешния ден не обръщаме внимание на тези качества, но точно те са били стимулиращи българите за тяхното съществуване и висок морал! Затова е хубаво да бъдем отворени за красотата във всичките й форми - тогава и красотата ще се отваря повече за нас и в нашия ден.
Благодаря за отзива.
Желая спокойни почивни дни!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14866382
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39041
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава