Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.11.2011 15:54 - Ave Maria
Автор: vitaldesire Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2111 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 07.11.2017 09:32


Разделиха се с Еми на ъгъла, до трамвайната спирка. Забързана се запъти към факултета, където вече отдавна беше закъсняла за лекции. Усещаше усмивката по лицето си и огромното удовлетворение, което изпитваше след един истински разговор с истинска жена. Винаги така преживяваше срещите си с хората близки на нейната същност. Сякаш след това дори наситената сивота на ноемвриския софийски ден се напълваше със светлина и цвят.

Контрастта на събудената топлина в нея със студа навън придаваше особена яркост и очертаваше с категорична яснота всичко наоколо. Това всеки път я пленяваше. Изведнъж я помилва мелодия. Сепна се. Рязко забави ход и се огледа. Дрънчащ трамвай, забързани хора, ледовит вятър, шум от коли, една натискаща градска есенност...

И сред всичкото това безличие мекотата на Аве Мария, изливаща се от флейтата на уличен музикант сякаш я погали с любовна нежност по косата. Подмина ... Но мелодията я последва.

След 5 крачки спря и се облегна на витрината на близкото заведение. Остави се на милувката на флейтата. Почуства се приласкана, обичана, разлистена. Там на малкия софийски площад в средата на един започнал в сиво понеделник, тя осъзнаваше че прави любов. Отдаде се до дъно на удоволствието да пропуска цялата обладаваща нежност и деликатност на настигналата я мелодия. Позволи си почти безумната непрактичност да изгуби минути в пълно емоционално, сетивно и всъщност всякакво разтваряне на душата насред претъпкана шумна улица, по която кипеше натрапчива делничност.

Всичко това роди в нея една прозрачно-бяла благодарност, ефирна, но безапелационно завладяваща я. Осъзна че е щастлива. Видя живота си пълен. Видя онова нещо вътре в себе си, което я накара да спре, което винаги я е спирало и тласкало да се отдава на мига, на музиката, на човека, на живота, на Бог. Знаеше, че това отдаване й носеше още и още живот. Осъзна че срещата й с ефирната женственост на Еми и тази с галещата мекота на уличната Аве Мария се сляха в една и съща среща с нея самата и с онази нейна вътрешна съкровеност, която я водеше към намиране на любовта в този живот.

Точно в този момент понеделникът влезе в нея, а с него тя влезе щастлива в един пълен с обич столичен ноември.


Тагове:   мелодия,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vitaldesire
Категория: Лични дневници
Прочетен: 306124
Постинги: 204
Коментари: 173
Гласове: 994
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031