Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.09.2012 08:49 - Л Ю Б О В - A PRIORI *
Автор: djani Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7109 Коментари: 14 Гласове:
15


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Л Ю Б О В  -  A PRIORI *


       Познавам я от деня на раждането и. От преди повече 50 години. Тогава едва навлизах в пуберитета. Къщите ни, бяха долепени стена в стена, в тихата тогава, нискоетажна  махала, в идеалния център на Варна, на 500 метра от градския часовник и катедралата. Идилично място на детството ми, почти като в песента на Васил Найденов. Родена след тежко раждане, с луксация на двете тазобедрени стави. Малкото същество, познало какво е инквизиция от най-невръстна възраст. В продължение на близо година, поставена денонощно в апарат за разтежение на изкълчените ставички, с цел  корекция на вродения недъг. Наскоро пенсионираната ми майка, безвъзмездно, а понякога срещу скромно възнаграждение обгрижваше тогава момиченцето с големи черни и неестествено за възрастта му умни и изразителни очи, когато родителите и бяха на работа, или извън дома.  Проходила с мъка на 6-7 годишна възраст, но в състояние да извърви едва няколко крачки. Носена на ръце, а впоследствие и придвижвана в инвалидната количка, тъй като заболяването и се задълбочи и премина в едно от най-страшните, обричащи я доживотно на приковаване към леглото – мускулна дистрофия. Завърши средно образование с огромните за инвалид неудобства, но с лекотата на вродената си интелигентност. Горката и майка се нае да работи като чистачка в училището и често на гръб я пренасяше до чина и в класната стая на четвъртия етаж. За по високо образование не достигнаха и сили и възможности. Това крехко създание, понесло океан от страдание, не се примири със затвора на собственото си тяло. Прочела гардероби с книги, носени и от библиотеката лично от служителката. Общуваща навремето с хората по телефона до леглото и, а сега с лаптопа по Интернет. Избродирала десетки гоблени, повечето от които е подарила на хора, които са били съпричастни в решаване на многобройните проблеми, обусловени от състоянието и. И все пак с късмета да има любящ брат и вече овдовяла майка, които и в момента полагат не леките ежедневни грижи за нея.

Живота и служебното ми поприще ме раздели с тези добри и измъчени хора. Но периодически сме се виждали, или чували. С помощта на Интернет, чрез мейла и Скайп споделяме моментното си състояние. Вчера получих мейл от нея. Изпраща ми една от шестващите в мрежата притчи на тема любов, щастие и късмет. Ето и тази, може би за някои сантиментална мантра. Но едно е да получиш това послание от скучаеща и търсеща изява особа, а съвсем друго  от СИСИ !

 

„Имало едно време един остров, на който живеели всички чувства: Щастието, Тъгата, Познанието и всички други, включително и Любовта. Един ден на чувствата било съобщено, че островът ще потъне, затова всички приготвили лодките си и отплавали. Единствено Любовта упорствала да остане до последния възможен момент. Когато островът бил почти потънал, Любовта решила да помоли за помощ. Богатството преминало покрай Любовта...Любовта казала: "Богатство, вземи ме със себе си!" , Богатството отговорило: "Не мога, имам много злато на кораба си и няма място за теб." Любовта решила да помоли Суетата, която също преминавала в красив кораб." Суета, моля те, помогни ми!" "Не мога да ти помогна Любов, ти си цялата мокра, може да повредиш кораба ми"- отговорила Суетата. Тъгата била наблизо, затова Любовта я помолила: "Тъга, позволи ми да избягам с теб!" "Не мога, Любов...Толкова съм тъжна, че имам нужда да остана сама..."Щастието също преминало покрай Любовта, но то било толкова щастливо, че дори не чуло, когато Любовта го повикала...Внезапно се чул глас: "Ела, Любов, аз ще те взема със себе си. "Гласът бил на непознат възрастен...Любовта била толкова развълнувана  и щастлива, че забравила да попита за името му. Когато пристигнали на брега, напознатият продължил по пътя си. Любовта, осъзнавайки колко много му дължи, попитала Познанието: "Кой ми помогна" "Помогна ти Времето." - отговорило Познанието. "Времето ли?" - учудила се. - "Но защо Времето ми е помогнало?" Познанието се усмихнало и с дълбока мъдрост отговорило: "Защото само Времето е способно да разбере колко Велика е Любовта!"

 

- Изпращам ти това писмо с пожелание, всичко написано в него да се сбъдне. С пари можеш да си купиш къща, но не и дом. Можеш да си купиш легло, но не и сън. Можеш да си купиш часовник, но не и време. Можеш да си купиш книга, но не и знание. Можеш да си купиш положение, но не и уважение. Можеш да си платиш за лекар, но не и за ... здраве. Можеш да си купиш живот, но не и душа. Можеш... да си купиш секс, но не и любов. Можеш да си купиш всичко материално, но не и духовност. Аз ти го пращам, защото ти си длъжен да помогнеш то да обиколи света. Това е истината, а знам че не си суеверен. Изпращам ти го за късмет.

Замислих се, разтреперан от вълнение и осъзнах, че страданието е противоположно на щастието и любовта. Но води към тях. То има грижата човек да не се лута вечно по грешни пътища. Страданието се грижи той да не се отказва от търсенето, пречи на покоя. Страданието вина­ги е обиколен път, но това не го прави по-малко - верният път.

Потърсих и намерих, откъс от стихотворение, отразяващо себеотрицанието на това изстрадало, но излъчващо огромна любов човешко същество, което само най-много се нуждае от нея.

 

 

От мрачния затвор на тялото
изстрелва се сама душата,
невидимо е полетялото
пътуване през висината.

 

Сломила земното привличане,
разбила робството телесно,
подир страдание и отричане
се взира в Царството на любовта.

 

 

а priori *изначално

 

СВЕТОСЛАВ  АТАДЖАНОВ

Djani.blog.bg




Гласувай:
15


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. mariniki - развълнува и мен...
10.09.2012 10:12
твоята приятелка има красива и нежна душа...
Бог да я пази... а притчата наистина е и мъдра и красива..
цитирай
2. djani - Да...
10.09.2012 10:18
mariniki написа:
твоята приятелка има красива и нежна душа...
Бог да я пази... а притчата наистина е и мъдра и красива..


Има и мълчаливи и непретенциозни герои, които рядко попадат в светлината на прожекторите. А го заслужават повече от всички...
цитирай
3. erato7 - Страданието е пречистило Сиси и я е ...
10.09.2012 12:50
Страданието е пречистило Сиси и я е извело от кръга на житейските заблуди. Избистрило е всичките й сетива и я е отвело в друг свят, светът на Истинската Безкористна Любов. Възхищавам й се.
цитирай
4. анонимен - Джани, страданието наистина пречиства.
10.09.2012 13:14
Сигурна съм. Поклон пред мъдростта на Сиси.

Руми
цитирай
5. djani - Поетите са тези,
10.09.2012 13:15
erato7 написа:
Страданието е пречистило Сиси и я е извело от кръга на житейските заблуди. Избистрило е всичките й сетива и я е отвело в друг свят, светът на Истинската Безкористна Любов. Възхищавам й се.


Които имат сетивата, да почувстват истинските емоции, свързани със страданието и любовта. Не правиш изключение от правилото Ерато!
цитирай
6. wonder - Хората с огромно и чисто сърце пр...
10.09.2012 14:05
Хората с огромно и чисто сърце провиждат отвъд затвора на тялото, красотата на Духа!

http://wonder.blog.bg/izkustvo/2011/11/15/bojata-cialost.851384
цитирай
7. stela50 - Страданието наистина пречиства
10.09.2012 16:15
и осветлява пътя на богатите духовно хора ...
Сиси е носила винаги в сърцето си много любов
и добрина, благородство и сила, които е съхранила
и обогатила с душевен финес и чувствителност ...
Възхищавам се от тази изстрадала жена, успяла
да излезе от затвора на тялото си и да дарява любов
и подкрепа на другите ...
Поздрави !
цитирай
8. djani - Да, Wonder. По божия промисъл,
10.09.2012 16:50
wonder написа:
Хората с огромно и чисто сърце провиждат отвъд затвора на тялото, красотата на Духа!

http://wonder.blog.bg/izkustvo/2011/11/15/bojata-cialost.851384


Някои се раждат увредени. Но това често ги прави, повече хора от останалите.
цитирай
9. djani - Понякога свикваме
10.09.2012 16:54
stela50 написа:
и осветлява пътя на богатите духовно хора ...
Сиси е носила винаги в сърцето си много любов
и добрина, благородство и сила, които е съхранила
и обогатила с душевен финес и чувствителност ...
Възхищавам се от тази изстрадала жена, успяла
да излезе от затвора на тялото си и да дарява любов
и подкрепа на другите ...
Поздрави !


със страданието около нас и не забелязваме достойнството, с което някои го понасят
цитирай
10. djani - Някои пречиства, други озлобява,
10.09.2012 16:56
анонимен написа:
Сигурна съм. Поклон пред мъдростта на Сиси.

Руми


Но при всички случаи ,тежко му, който го изпита
цитирай
11. tit - когато подминеш злобата,
10.09.2012 20:27
достигаш до любовта, Джани!:)
И е прекрасно...
Страхотно е да не прегориш по пътя!:))
цитирай
12. mileidi46 - Vsi4ko e zabluda,priqteliu...
11.09.2012 01:46
Poznava6 li nqkoi 4ovek (v istoriqta),koito da e dostignal do onova suvur6enstvo,za koeto tolkova mnogo raztqgame lokumi..Osven Gospod..koito su6to ne go e dokazal,sled kato e sutvoril takiva tvari na sveta-nesuvur6enni do zatrivane..Tokova mnogo zloba izpitvam kum sebe si li4no..Kazvat,4e kolkoto po-dulboka dupka izdulbae stradanieto v du6ata,tolkova mqsto otvarq za dobrotata i 6tastieto..4e dnes sveta bi trqbvalo da zufti ot 6tastie sled tolkova stradaniq-xilqdi godini i vekove podred..Suzdadeni sme defektni,ot koito i da toi-na6iqt tvorez!!Ne sme mrudnali nito kra4ka i ti go potvurdi v predi6nito si ese..I nqma da mrudnem.Vsi4ki sme s osakateni du6i..Vsi4ki sa stradali,ili im predstoi da stradat..Sisi,s nai-dobri 4uvstva kum neq..e jiva!! Tq strada zaradi bolestta si..a ti ne strada6 li,4e tvoqt sin ne e jiv!!4iq bolka e po-boleznena?Vseki strada za ne6to ..i za nqkogo..Ne moga da povqrvam,4e kato otida pri Gospod..6te mi sloji krilza..I ne moga da povqrvam,4e nie 6te stignem suvur6enstvoto..kude e to?V kakvo se sustoi? V dumi?
Nikoi ne zastava nikoga -(razbira use,az ne pravq izkliu4enie..)lize v lize ..sus sebe si!!!
Ili ne sum prava??
цитирай
13. djani - Скъпа лейди,
11.09.2012 08:54
mileidi46 написа:
Poznava6 li nqkoi 4ovek (v istoriqta),koito da e dostignal do onova suvur6enstvo,za koeto tolkova mnogo raztqgame lokumi..Osven Gospod..koito su6to ne go e dokazal,sled kato e sutvoril takiva tvari na sveta-nesuvur6enni do zatrivane..Tokova mnogo zloba izpitvam kum sebe si li4no..Kazvat,4e kolkoto po-dulboka dupka izdulbae stradanieto v du6ata,tolkova mqsto otvarq za dobrotata i 6tastieto..4e dnes sveta bi trqbvalo da zufti ot 6tastie sled tolkova stradaniq-xilqdi godini i vekove podred..Suzdadeni sme defektni,ot koito i da toi-na6iqt tvorez!!Ne sme mrudnali nito kra4ka i ti go potvurdi v predi6nito si ese..I nqma da mrudnem.Vsi4ki sme s osakateni du6i..Vsi4ki sa stradali,ili im predstoi da stradat..Sisi,s nai-dobri 4uvstva kum neq..e jiva!! Tq strada zaradi bolestta si..a ti ne strada6 li,4e tvoqt sin ne e jiv!!4iq bolka e po-boleznena?Vseki strada za ne6to ..i za nqkogo..Ne moga da povqrvam,4e kato otida pri Gospod..6te mi sloji krilza..I ne moga da povqrvam,4e nie 6te stignem suvur6enstvoto..kude e to?V kakvo se sustoi? V dumi?
Nikoi ne zastava nikoga -(razbira use,az ne pravq izkliu4enie..)lize v lize ..sus sebe si!!!
Ili ne sum prava??


И е така и не е така. Наистина в морално отношение света не е мръднал дори на йота. Векове наред религиите са били веригите, възпиращи най дивите човешки нагони, но и дори те не са ги озаптявали. Твърде силно е злото в нас. Всеки крие в себе си двуликия Янус. Не го признаваме дори пред себе си. Обичам прямотата и мъдростта ти. Всичко е ad hominem — до човека, т. е. до неговите интереси и страсти.
цитирай
14. djani - Както всичко,
11.09.2012 09:22
tit написа:
достигаш до любовта, Джани!:)
И е прекрасно...
Страхотно е да не прегориш по пътя!:))


И любовта е абстракция. Факта, че живеем в свят, в който 1/2 % притежава 99 % от световното богатство доказва, че въобще не сме братя и сестри помежду си. Така и отговорих на справедливия гняв на Mileidi.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: djani
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3246856
Постинги: 927
Коментари: 3371
Гласове: 4679
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031