Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2013 08:00 - роми и любовта
Автор: bven Категория: Лични дневници   
Прочетен: 8665 Коментари: 8 Гласове:
15

Последна промяна: 18.03.2013 20:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Да си кралица на Европа на 16 години е събитие, което рядко се отбелязва в историческите хроники, а още по-малко - в света на киното. И все пак Роми Шнайдер прави невъзможното - изпреварва десетки звезди и за по-малко от година е титулована като всеобща любимка на Европа. Филмите й, лицето й, любовите й - всичко се превръща в част от легендата за нея. Неочакваната й смърт слага последния, най-драматичен щрих в нейния живот. На 23 септември родината й ще отбележи 65-ата годишнина от нейното рождение.

image

В зенита на своята младост Роми е наречена най-хубавато нещо, изнасяно някога от Австрия след валса. Тя обаче намира за пълни глупости всичко, свързано с пикантната слава на кинозвездите.

image

image

На Розмари Магдалена Албах Рети, която сменя името си с по-шикозното Роми едва след първия си успех, не се налага да прави компромиси, за да спечели филмова роля.

image

Отраснала в семейството на Магда Шнайдер - една от известните актриси във Виена и любима изпълнителка на Хитлер, тя получава първата си покана за участие през 1953 г. в "Когато белите люляци цъфтят". Последвалата трилогия на Ернст Маришка за австрийската императрица Елизабет Баварска, й лепва завинаги прозвището
Сиси - годеницата на Европа

image

което тя мрази от цялото си сърце. Роми не може да се отърве от шаблона на розовите роли години наред, но предпочита сериозни драматични ангажименти, които да разкрият таланта й. А той наистина е впечатляващ. Дори французите, разглезени от десетки филмови звезди, коя от коя по-ослепителни, я канят да играе в "Театър дьо Пари".

image

Роми е изумена - едва 20-годишна, без никакво познание на френски език , тя е предпочетена от известните с патриотизма си французи. Приема предложението с известно колебание и се справя блестящо. Но не аплодисментите са онова, което я впечатлява в Париж. Срещата й с Ален Делон преобръща драстично живота й.

image

  image

Тя се влюбва безумно в него и шестте години от връзката им са изпълнени с бурни сцени на ревност и раздели. Роми е убедена, че това е мъжът на живота й, на когото би посветила цялата си любов.

image

image

Самият Делон обаче е на друго мнение. Тя разбира това, когато го заварва веднъж в леглото с един манекен. Това я шокира дълбоко, но въпреки това е склонна да му прости. Делон пък не приема и не моли никакви прошки и я зарязва най-безцеремонно.

image

Роми е съкрушена и не успява да възвърне душевното си равновесие. Единственото й спасение са филмите, които снима с най-елитните режисьори-

image

Орсън Уелс ("Процесът"), Лукино Висконти ("Бокачо 70"), Ото Преминджър ("Кардиналът"), Рене Клеман ("Ярко слънце")... Пет години след раздялата си с Делон тя участва с него в "Басейнът", където се въплъщава блестящо в ролята на независима и уверена в себе си жена.

image

1970-а е обявена единодушно за годината на Роми Шнайдер. Тя достига върха на славата си с филма на Клод Соте "Нещата от живота", в който й партнира Мишел Пиколи. Тримата работят заедно и в "Макс и железничарите", където Роми играе проститутка - роля, напълно противоположна на сладникавия натюрел на Сиси. Актрисата се подготвя толкова педантично, че обикаля долнопробните барове, за да се научи да играе покер и да говори на жаргон.

image

Но нейният най-завършен образ е на еманципираната героиня от "Сезар и Розали", раздвоена между желанието за семейна хармония и социален успех. Тя се превръща в емблематична за живота й, защото отразява и собствената й вътрешна нестабилност.

image

По това време Роми е омъжена за Хари Майен, немски театрален режисьор. Но и тази връзка не се оказва щастлива. Той се самоубива през 1979 г., три години след развода си с нея, като оставя в нозете си разпилени снимки на актрисата. Това дава повод на пресата да я обвини като морална подбудителка на самоубийството и тя окончателно се депресира.

image

За кратко време вярва в илюзията, че с Жан-Луи Трентинян ще намери спокойствие, но и той се оказва мимолетна авантюра. Уморена, 35-годишната Роми се решава на странна за повечето си познати стъпка - омъжва се за личния си секретар Даниел Биазини, 11 години по-млад от нея. Привидно бракът й върви добре, докато един ден Роми не прочита в сутрешната преса случай за арестуван в колата си мъж, потънал в обятията на долнопробна проститутка. В това не би имало нищо необичайно, ако арестуваният не се оказва нейният съпруг.

image

Отвратена до дъното на душата си, Роми веднага подава молба за развод. От този момент нататък се чувства щастлива само в компанията на сина си от първия брак - Давид. Смята, че вече е изпила горчивата чаша на живота чрез неуспешните си любовни връзки, но й предстои да преживее най-тежката скръб, смъртта на детето си. Тя го открива една сутрин, прободен от острието на градинската ограда, която той се е опитал да прескочи. От този момент Роми живее единствено чрез успокоителни и алкохол. Десет месеца по-късно - на 29 май 1982 г., тя се самоубива в парижката си вила. Почитателите дълго време отказват да повярват в смъртта й и се опитват да я възкресят чрез дъщеря й от Даниел - Сара. 22-годишната днес наследница на прочутото име обаче не се интересува от кино, иска да стане адвокат и само поразителната прилика с майка й напомня за чара на царствената годеница на Европа.

копирано от: novinar.bg/news/retro---romi-shnajder-tcial-zhivot-tarsi-liubovta_MTA0Nzs1Nw==.html











Гласувай:
15



Следващ постинг
Предишен постинг

1. jivi93 - Толкова много красота!
18.03.2013 10:19
...и толкова много тъга...

Много хубав постинг, макар че ме натъжи... Сетих се за Халил Джубран - "ще обичам красивите заради тъгата в очите им..."
цитирай
2. magnoliya - Красота и талант, съчетани в едн...
18.03.2013 13:32
Красота и талант, съчетани в едно!
Приятно ми беше! Поздрави!
цитирай
3. mariniki - ооо...любима ми е...
18.03.2013 19:55
толкова е красива... и още толкова
талантлива... благодаря ти, мила Татяна...
ме ми припомни за това прекрасно същество..
цитирай
4. bven - На 1: Не знам , Живи, дали да я обичаме заради тъгата.
18.03.2013 20:07
Тя бе прекрасна във всяка роля, във всичките си филми. Но съдба...
Поздрави!
цитирай
5. bven - На 2: Имахме щастието да се насладим на чудесна жена и актриса с много чар и обаяние:)
18.03.2013 20:09
Радвам се, че ми гостува по този повод, Магнолия. Припомнихме си една красива роза:)))
цитирай
6. bven - На 3: Не се и съмнявам, Маги:))))))))
18.03.2013 20:10
Роми Шнайдер бе любимка на всички възрасти.
Хубава вечер!
цитирай
7. inel379 - Прекрасна!
19.03.2013 11:48
Дарба в изобилие!
Незабравима!
Чуден постинг за нея!
Благодаря ти!
Слънце в душата, мила Bven!:)
цитирай
8. bven - На 7: Привет, Инел!
20.03.2013 20:17
Тя е една от любимите ми актриси и нека си спомним за нея, а тези, които сега се интересуват от кино - да прегледат нейните известни филми. Филмовата лента ще им услужи:))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14869788
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава