Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2017 01:00 - за българия и света
Автор: bven Категория: Лични дневници   
Прочетен: 945 Коментари: 0 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
НИКОЛА ГИГОВ: БЪЛГАРСКАТА ЗЕМЯ Е УТРОБАТА НА ЕВРОПЕЙСКАТА КУЛТУРА

с Никола Гигов разговаря Людмил Симеонов

Никола Гигов е автор на 60 книги, като 12 от тях са посветени на Орфей. Половин век от живота си бежанецът от Западните покрайнини търси истината за легендарния певец. Според много наши и чужди професори Гигов е най-големият изследовател орфеист. За изследванията си е обиколил Родопите, 43 страни, бил е и аргонавт в Колхида.

Той е роден през 1936 г. в село Вълчи дол. Свързва живота си с Елена Хайтова - дъщерята на Николай Хайтов. Носител е на повече от 100 национални и 30 международни награди, между които първа награда в традиционния поетичен конкурс „Свищовски лозници”. Това бе и поводът да разговаряме с него.

„След като обиколих толкова много страни и срещнах толкова много хора, осъзнах, че България е малка в географски смисъл, но духовно нейното небе е стократно по-голямо - каза Гигов. - Ние имаме най-големия принос в световната цивилизация чрез Орфеевата цивилизация, която аз реставрирам в книгите си. Живея в Смолян, но там е само мястото, където се завръщам след поредното си пътуване.

Аз имам вътрешна нагласа, особено чувство към Свищов, защото обичам Алеко, в Смолян живея на улица „Алеко Константинов”. Прекосих цяла България, за да дойда в Свищов. Десет години съм живял в този град, завършил съм гимназия тук и чувството ми е на прегърнати гласове между родопските песни и химна на България, създаден от свищовеца Цветан Радославов. Аз по-малко мислех за наградата си, която получих тук, отколкото за тази любов между Дунава и Родопите.

Питате ме има ли шанс поезията днес? Аз мисля, че девизът на Орфей, който е девиз и на националния музикален фолклорен съюз „Орфеево изворче”, на който съм почетен председател, е „Да надвием ада с музика”, а днешният ад на България само с музика и поезия може да бъде надвит.

Защото хармонията и порядъкът в обществото и в живота започват оттам, откъдето е и хармонията в изкуството. Никой не може да погребе поезията и музиката, защото това е ангелският език на човечеството, а ангела няма как в ада да унищожиш. Душата на човека е безсмъртна, защото тя може да живее и на слънцето при хилядите градуси температура, тя може да живее и на дъното на океана въпреки дълбочината.

Тя не може да се надроби на части, не се дели, т.е. идва момент, когато българската душа е неделима, там са поезията и музиката и това е спасителната зорница на България. Поезията и музиката са повече бъдеще, отколкото минало.

Мисля, че основата на поезията е страданието. Даже в една родопска песен има такива редове: „Дето са солзи капали, тамо ще песен да никне”. Този гениален български народ по какъв само начин е схванал и изразил това!

Може да си под турско робство - нямаш свобода, нямаш независимост, нямаш държава, нямаш университети, нямаш училище, нямаш нищо - но имаш един звънък български език, имаш българска душевност, традиции, обреди.

Една Франция с нейната голяма култура е създала 8 хиляди народни песни, една могъща Германия - 50 хиляди, а една малка и поробена България е сътворила 300 хиляди народни песни! Който народ е създал такива песни, е един от най-поетичните народи в света!

И не е никак случайно, че академик Державин нарече България „Държава на духа”. Това сме ние - неунищожимото си е в нас. Много сме ограбени, много сме ощетени, преминали сме през всички кръгове на ада, но това е Чистилището, където сълзата се превръща в песен, където мидата превръща песъчинката в бисер.

Гениални страдания, ако мога така да кажа, сме изтърпели, за да създадем гениално творчество, защото страданието върви редом с любовта. Затова и Цветан Радославов нямаше да напише „Мила родино”, ако не обичаше България и не беше тръгнал от Виена да се сражава за нея.

И Орфей нямаше да бъде Орфей, ако не беше решил да слезе в ада, за да изведе любимата си Евридика към слънчевата светлина.

Бетовен, създателят на “Ода на радостта”, химна на Европа, сам изрича: „Когато композирах, аз мислех за ужасите, които Орфей е преживял в ада”.

В този смисъл, както ми писа един холандски професор, „след като прочетох вашите книги за Орфей, аз смятам, че българската земя е утробата на европейската култура”. „В бъдеще, казва още той, България ще стане духовен санаториум на Европа”.

Това е нашата голяма надежда - че ще бъдем възмездени духовно за всички материални щети”

копие от literaturensviat.com/



Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14870030
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава