Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2017 18:15 - мата хари- герой на своето време
Автор: bven Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1534 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image

Мата Хари (на нидерландски: Mata Hari) е сценичното име на Маргарета Гертруда Зеле (Margaretha Gertruida Zelle) - нидерландска стриптизьорка, куртизанка и една от най-известните шпионки от Първата световна война. Използвала е също имената Marguerite Campbell и Lady Gretha MacLeod.
Известна с изключителната си енергия, издръжливост, екзотичност, безстрашие и трагична гибел, Мата Хари се превръща в легенда със световна известност и името ѝ става символ на интриги, чувственост и шпионаж.

                                   image

Ранни години
Още от ранно детство Маргарета се отличава от останалите деца с тъмната си коса и тъмните си очи (повечето нидерландци край нея са светлокоси и синеоки), с високия си ръст и артистичния си талант. Несполуките на семейството започват, когато Маргарета е 13-годишна. Баща ѝ Адам банкрутира, вследствие на което семейството се премества в малка къща в беден район и той заминава да търси работа в Амстердам, като оставя майката Анти да се грижи сама за 4 деца. Това се оказва непосилна за нея задача, тя се разболява и умира, когато Маргарета Гертруда Зеле е на 15 години. За кратко време след смъртта на майка си е принудена да живее с дядо си.
На 18 години се омъжва по обява във вестник за 38-годишния офицер Рудолф Маклеод (Rudolf MacLeod). Имат 2 деца - момче и момиче. Момчето, Норман Джон, родено на 30 януари 1897 г., умира на 27 юни 1899 г. вследствие от отравяне. И 2-те деца са натровени (и досега остава загадка от кого, има съмнение за гувернантка), но момичето оживява и успява да се възстанови. Маргарета Зеле за дълго изпада в тъга и депресия. След развода с Рудолф през 1903 г. дъщеря ѝ Жан Луиз, родена на 2 май 1898 г., остава да живее с баща си.
Маргарета се омъжва повторно за Теодор Уотсън (Theodore Wattson) и има дъщеря Флора, която умира от непозната болест. И вторият брак завършва с развод.

Раждането на Мата Хари


image  image   image   image
През 1905 година Маргарет дебютира на сцената в Париж под псевдонима Мата Хари. На индонезийски и малайски език това означава "слънце" (буквално "Окото на деня"). Така се ражда легендата Мата Хари, която издига стриптийза до ранга на изкуство и завладява публиката с необикновения си стил и екзотичност. Има гастроли в Монако, Испания, Германия и други европейски страни. По това време също така има връзка с много високопоставени и влиятелни военни и политически личности и получава множество скъпи подаръци от тях. Кариерата ѝ на танцьорка трае от 1905 до 1912 г.

Двоен агент

image

Начинът на вербуването на Мата Хари и до ден днешен остава загадка. Някои историци, в това число Ерика Островски, считат, че Мата Хари завършва германска разузнавателна школа в Антверпен, Белгия, но няма исторически документи, които да го потвърдят. Други историци считат, че вината на Мата Хари е силно преувеличена и че Франция, губейки войната, се нуждае от изкупителна жертва.
Тъй като Нидерландия остава неутрална по време на войната, Мата Хари като нидерландка може свободно да се придвижва между Франция и Нидерландия и пътят ѝ минава през Испания и Великобритания. Вероятно Мата Хари се е занимавала със шпионска дейност много преди войната. Следят я известно време и за да потвърдят опасенията си, французите я изпращат на мисия в Мадрид, като по време на престоя ѝ прихващат военно съобщение от германското посолство в Мадрид до Берлин, в което се говори за френски агент H-21. На 13 февруари 1917 г. в Париж френското контраразузнаване прави претърсване в хотелската ѝ стая и макар да не намира убедителни доказателства, я арестува и обвинява, че работи за германците.
Присъдата е смърт чрез разстрел. През цялото време Мата Хари поддържа тезата, че е невинна и че е изпълнявала единствено заповедите на френското контраразузнаване. Разстреляна е в ранната утрин на 15 октомври 1917 година.

Изчезване на останките
Тъй като никой от нейните роднини не идва да прибере тялото ѝ, то е оставено за медицински изследвания, като главата е балсамирана и пазена в Музея по анатомия в Париж. През 2000 г. обаче откриват, че главата липсва и че е възможно да е изчезнала още през 1954 г., когато музеят се мести на ново място. Има документи от 1918 г., които сочат, че музеят е получил и нейните останки, но те също не могат да бъдат открити.

/по материали от уикипедия и икар прес/



Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14874625
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава