Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2017 09:11 - духовната трансформация 1
Автор: bven Категория: Лични дневници   
Прочетен: 825 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
Накратко
http://www.spiralata.net/kratko/

Три прости стъпки за духовна трансформация (Полезно по Пътя)

Чувствате ли понякога трудности при използването на духовните принципи за успешно преодоляване на изпитанията по пътя си? Чувствате ли, че разумът ви е склонен да се връща към старите стереотипи на гняв и страх в ситуациите, когато би трябвало да вярвате и обичате?

Уверен съм, че повечето от вас ще отговорят на тези въпроси положително. Дори въпреки, че осъзнаваме собствената си неправота и искрено искаме да променим привичните си негативни реакции на случващите се събития, често се сблъскваме с факта, че подобни реакции продължават да доминират в нашия живот. Понякога обстоятелствата ни връхлитат преди да започнем да разбираме какво се случва с нас. Някои събития са способни да предизвикат гнева ни и за броени секунди да ни извадят от равновесие, така че от предишната ни умиротвореност да не остане и следа.

В подобни случаи, след осъждането на другите, често следва самоосъждане и разочарование. Започва да ви се струва, че всички надежди за промяна на характера ви са не повече от празна мечта и това само утежнява ситуацията.

Искам да споделя с вас мисли за това как можем да постигнем такива изменения в нашия живот, които биха издържали изпитанието при всякакви обстоятелства. Възможно ли е това? Уверен съм, че да. Вие сте способни да станете такава личност, каквато се стремите да бъдете. Има три стъпки, които по мое убеждение ще ви помогнат да вървите напред, да приемате всичко случващо се положително и да извличате уроци от всичко, с което ви се налага да се сблъсквате.
Ако някога сте си казвали: „Трябва да се избавя от негативното мислене, трябва да реша този проблем, трябва да направя нещо в тази ситуация”, вероятно ще ви учуди първата стъпка, която ще ви предложа.

Вие НЕ ТРЯБВА да изменяте своите негативни мисли. Вие НЕ ТРЯБВА да правите нищо при така стеклите се обстоятелства. Никой не ви принуждава да постъпвате по определен начин. Още повече, че сте обкръжени от хора, които очакват да постъпите именно така, както постъпвате сега. Ако вие се променяте, вие правите това само защото желаете промени, а не защото някой ви ПРИНУЖДАВА. Вие се променяте, защото осъзнавате ценността на промените, а не защото изпълнявате нечии указания. И докато не разберете доколко важни са тези или други промени, вие не можете да приемете окончателно решение за промяна.

Ето един пример. Мъж-алкохолик обещава на тръгналата си от него жена, че ще престане да пие и ще започне да посещава събранията на Анонимните Алкохолици, ако тя се върне в къщи. Жената се прибира и мъжът спира да пие, но не защото иска това, а защото е ДЛЪЖЕН. И когато проблемът е решен, жената се е завърнала, от мотивацията му не остава и следа и много скоро мъжът започва отново да пие.
Докато мислите, че сте ДЛЪЖНИ да се промените, докато се ръководите от външни мотиви, вашите усилия ще остават безрезултатни. Но ако си кажете: „Аз не съм длъжен да се променя, аз ИСКАМ да се променя”, правите първата стъпка към истинската трансформация. Отговорете си честно на въпроса: Какво стои зад моите опити да стана по-добър? Защо се стремя към промени? Действително ли ИСКАМ това, или просто си мисля, че съм ДЛЪЖЕН? Не се ли опитвам просто да направя впечатление на околните, демонстрирайки сериозността на моите намерения? Опитвам ли се по този начин да купя почитта и уважението на околните или действително се стремя към вътрешна хармония? Нека вашите мотиви да бъдат твърдо определени. За да имате реални промени, важно е да бъдете твърди и решителни.
Убедете се, че вие работите над себе си не защото сте ДЛЪЖЕН, а защото ИСКАТЕ това.


Преди да преминем към разглеждането на втората стъпка, позволете ми да споделя една лична история.
Ние с жена ми живеем извън града. Веднъж ни споходи идеята да си вземем куче, което да пази къщата. Отидохме в приюта за бездомни кучета и там избрах кученце, ръководейки се от три съображения: да е голямо, черно и грозно. Не един път ми се е случвало да си имам работа с големи, черни и грозни кучета и знаех какви зли са е, когато на тяхната територия се появи чужд. Макар че Боско (така нарекохме кученцето) беше още пале, аз знаех, че от него ще стане голям пес. Той беше черен, но честно казано, не можех да гарантирам, че ще порасне грозен.

Боско напълно оправда моите очаквания, макар и да не стана грозен. Той умееше да се дразни. Проблемът беше в това, че той лаеше и нападаше хората, които не представляваха никаква опасност, като например пощальона. Нищо не можеше да го убеди. Боско си смяташе, че пощальоните са врагове, от които трябва да пази къщата. По негово мнение това му беше задължение. И макар и системно да уговарях Боско, че той плаши пощальоните, моята любов към него си оставаше все същата.
Какво искам да подчертая? Понякога се отнасям по-търпимо към грешките на кучето си, отколкото към моите собствени грешки. Аз се примирих с факта, че Боско е куче и че той прави грешки, присъщи на всички кучета. Но когато аз не постъпвам така както би следвало, често забравям, че съм обикновен човек и не съм се научил още да ходя по водата.

Възможно е вие също да имате високи изисквания към себе си.
Ние сме хора и е важно да си признаем този факт, ако искаме нашата работа над себе си да има успех. Не приемайки нашата човечност и опитвайки се да се концентрираме изключително върху нашия божествен потенциал, ние отхвърляме почвата, върху която сеем семената. Нашата човешка природа е поле, върху което ще покълне и израсте нашата божествена природа. Човешката съставяща на нашата личност е необходима също толкова, колкото и духовната съставяща. Не можем да разчитаме на положителни промени, ако се отказваме да приемем нашата човешка природа и човешката природа на околните.
Доколкото сме хора ние правим грешки и не винаги сме способни да оценим случващото се в неговата цялост. Понякога нашите действия се ръководят от чувството за вина и страх, понякога – от чувството за алчност, понякога – от егоизъм. Ние знаем как трябва да постъпваме, но нашата човешка природа ни пречи да се държим по най-добрия начин.

Осъзнавайки своята неправота в една или друга ситуация, често пъти започваме да осъждаме и проклинаме своята природа, но това е напълно безсмислено. Втората важна стъпка към положителни промени се заключава в необходимостта да приемем своята човешка природа.
Вие можете да стигнете до целта, само отправяйки се от тази точка, в която се намирате в сега. А къде се намирате сега? Вие сте човек, който постепенно започва да осъзнава, че в него е заложен още неразкрит потенциал. Вие тръгвате по пътя на духовното развитие като човек, започващ все повече и повече да осъзнава своята божественост. Вашата човешка природа не е оправдание за неудачите ви. Това е факт и то чудесен факт. Осъзнаването на своята човечност не е безславен край на вашия духовен път, а важен етап, който е необходим, за да вървите по този път. Ако не приемете своята човечност във цялата пълнота, вие няма да успеете подобаващо да проявите своята божественост.
                                                                                                                           следва...



Гласувай:
4



1. zaw12929 - ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО! УСПЕХИ!
24.12.2017 11:09
ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО! УСПЕХИ!
цитирай
2. batogo - !!!:))) Поздравления за постинга, Бвен!
06.01.2018 11:26
Много точно и полезно за себе-познанието и себе-усъвършенстването четиво. :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14907107
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39057
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава