Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2018 08:12 - Българският ритъм на Космоса
Автор: bven Категория: Лични дневници   
Прочетен: 919 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
                                                     Автор Георги ВЕЛЕВ   
                                            (бр. 11/2004, приложение "Усури+") 

Георги Велев е роден на 11 април 1941 г. в София, но целият му живот е свързан с Асеновград. Подчертано трайни са интересите му към историята, етнографията, философията на Далечния изток, както и към теоретичните основи на източните бойни изкуства и тяхното практическо приложение. Издадени са две негови книги върху българския народен календар - от ТАНГРА ТанНакРа ИК. 

                                     
                                                                                                 
                       Философията И-Дзин и бойните изкуства:

Създадох собствен стил в бойните изкуства. Нямаше кой да ми преподава, затова се изучих и доучих сам. Оказа се, че в основата на източните бойни изкуства е "Книгата на промените", И-Дзин. След като двайсет години я разучавах, разбрах в какво се състои нейното величие. Та тя е тъждествена с цялостната българска духовност! Ние я носим в гените си! Нашите изконни ритуални празници отпреди много хилядолетия съответстват на "Книгата на промените". А космогонията на И-Дзин е първата на Земята истинска наука. Нейните духовни откровения ще са в сила докато има поне двама души на Земята.

Обикновено мислим, че бойната подготовка, войната, ударът, елиминиране на противника е свързано с някаква омраза, заплаха. Напротив, трябва да обичаш противника (не използвам думата враг) като кръвен брат. Не бива да има омраза - това е човешко чувство, което ние внасяме в естеството. Трябва да редиш движенията точно, абсолютно безразлично. Защо да обичаш противника? Защото ти дава възможност да се изявиш - той  ти дава възможност за творчество. Той е белият лист хартия, на който рисуваш.

В бойните изкуства има нападащ и защитаващ се. Който напада, е Ян - който се защитава, е Ин. Ето как влизаме в Ин и Ян, мъжко и женско, податливо - женското, активно - мъжкото. Борбата всъщност не е борба, това е взаимна смяна на двете противоположности. Те не се борят, а взаимно се допълват. Затова винаги адептите в източните бойни изкуства твърдят, че противникът не трябва да се разглежда като нещо отделно от тебе. Той е част от тебе, както и ти си част от него. Ако можеш да влезеш в хармония с него, никога не можеш да бъдеш победен, защото, оказва се, че нямаш противник, както и той няма противник. Ако той сбърка да те има за противник, излиза от хармонията. Фактически той е виновен за собственото си поражение.

                      Иглотерапията не е създадена в Китай:

Въз основа на Ин-Ян се дават препоръки как да се въздейства в дадена точка на тялото и точно върху нея, за да се получи желания резултат. Цялата източна медицина доказва това от 5000 г. насам. Обаче в България - Караново, Новозагорско - са намерени най-старите инструменти за иглотерапия, от 6000 г. пр. Хр.! По онова време в Китай няма култура - има племена, които даже не знаят огън да си запалят. Първият културен герой на китайците е легендарният император Фу Си. Има го изобразен на глинен похлупак от около 2500 г. пр. Хр. Той е с европеидни черти и и с кичур от върха на главата надолу. Обаче, за да има император, трябва да има империя. За да има империя, трябва да има държавност, трябва да има писменост, институции, календар. Няма ли държавност - няма империя! Фу Си е бил културен герой. Той е научил хората да пекат месото на огън, да хващат рибите с мрежи, научил ги е на писменост, учел ги на триграми и хексаграми, показвал им какви идеи са заключени в тях, учел ги на култура. По-късно китайците са го обожествили. Но той не е император - по онова време в Китай е нямало държавност. Първата китайска държава, както се знае от историята, е Шан Ин (ХVІІІ - ХІІ в. пр. Хр.). Тя пада под ударите на племената Чжоу, които са хунски или хунорски племена. От тях произлизат протобългарите.

              Бойните изкуства са другото лице на медицината.

Медицината се занимава с болните - да ги направи здрави, а бойното изкуство се занимава със здравите - как да ги направи още по-здрави. Това са две лица на един принцип. Съставени сме от две части, най-грубо казано - физическо тяло и психика. И двете трябва да се тренират, така че психиката да не пречи на физиката, а физиката да слуша психиката.

Българският календар и бойните изкуства се преливат като огледални образи.

Всички фундаментални теории на И-Дзин се проявяват в бойното изкуство, както и в календара - навсякъде, в целия живот можеш да ги претвориш, като всяко конкретно проявление има строга символика, която е еднаква за всичките области.

"Книгата на промените" е единствената теория или космогония на Земята, която обяснява устройството на стария български календар. Определям я като наука за създаването, за появата на света и неговото развитие. Книгата дава отговор на всичките въпроси защо календарът е такъв, какъвто е, а не е някакъв друг.

Доказано е, че старият български календар е имал 364 дни, разделени в четири кварти, по 91 дни, в три месеца: 31 - 30 - 30. Има и един нулев ден, денят на Великия предел. Всяка една от тези кварти е била под символиката на една стихия. Стихиите са пет - вода, дърво, огън, земя, метал. Това не са първоелементи, както ги смятат и както ги пишат в Западния свят, а символи на цикличността на процесите в природата. Теорията на И-Дзин говори за тези първостихии, както и за Празнотата, от която извира всичко. Тя обяснява защо има нулев ден - това е идеалът, това е образът или денят на невидимото - Дао според китайците, или Тангра.

                                            Тангра е преди Дао.

Нашият народ пръв е стигнал до тази идея. И-Дзин няма нищо общо с Китай. Доказано е, от намерените глинени плочки в Шумеро-Вавилония, че произходът на книгата е шумерски. Ние сме били в Шумер, който завладяваме около 5 хил. г. пр. Хр., след като слизаме от Високия север. Ние сме занесли тези знания на китайците, те са ги оценили по достойнство, усвоили и запазили до днес. Ние сме им ги дали. Нашият народен календар доказва това, ние сме в основата! Календарът е пълно уравновесяване на всички елементи, така че да да се изрази вселенската хармония в човешкия свят. Хармония е единение с идеала. Идеалът е Тангра или Дао, невидимо и неизразимо. Като имаш единение с идеала, ти си в хармония.

Тангра е пътят на небето: Тангра през 2700 г. пр. Хр. се е наричала Полярната звезда, свързвана със звездата Алфа от съзвездието Змей. Тя е била неподвижният център на небето. Цялото небесно движение, движението на онова, което се вижда във Вселената, се върти около неподвижния център. Той затова е Тангра. Движението е небесният път, който е Тангра - онова, което не се вижда.
А календарът е онова, което свежда движението на целия Космос до човека. Така абстрактното за хората става конкретно и разбираемо. Следваш ли празниците в календара, ти си в хармония с целия универсален порядък. Защото законите са едни и същи и енергията, която ги движи, е една и съща.

Идеалът е Тангра или, както казват китайците, Дао - достижимата празнота, непостижимото Нищо, което не може да бъде обяснено на човешкия ум и на човешкия език. То е неизказуемо, непредставимо, то е Нищо, извън границите на човешките възможности. Чрез изкуството обаче можеш да го почувстваш. Става дума както за бойното изкуство, както и за другите изкуства - калиграфия, икебана, чайна церемония, шевиците, музиката, танцът... Всяко изкуство дава най-краткия и най-точен път да разбереш точно непостижимата празнота, която е основата на основите на всички наши действия. От нея извира всичко - в нея има всичко! Най-прекият път за достигането на Господа според източните критерии е изкуството, независимо какво е то.

Дао или Тангра е път, както е и движение по пътя. Дао е и необходимата празнота, за която няма думи в човешкия език. Когато стигнеш определен момент в своята подготовка и започнеш да правиш нещата без да мислиш за тях, когато освободиш съзнанието си от всякакви представи за това, което ще правиш, съзнанието ти става абсолютно чисто. Тогава ставаш едно с първозданната чистота - Дао или Тангра, основата на всички основи. Уж е празно, няма нищо - а пък в него има всичко. Празнотата е заредена с всичко, което съществува. И ти разбираш хармонията, защото си изпълнен от нея.

Тайната на българите:

Тъй като целият календар е направен да подчини живота на българина на един единен ритъм - ритъмът на световните сили. Както световната енергия Ки не може да изчезне, така и българският народ не може да изчезне, защото той е едно с енергията, той е в хармонията. Ние сме наследниците на халдейците и ние сме наследниците на влъхвите. Няма друг народ като българския, който да е подчинил живота си на енергията за съвършенство във всичките му аспекти. Няма да мине много време и България ще заеме водещо, челно място в обществото на народите. Бъдещето на българина е просперитет за България. Амин!







Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14866526
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава