Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2019 08:08 - Най-мистериозните и опасни книги
Автор: bven Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2835 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 02.05.2019 08:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                                            Codex Gigas или Библията на дявола  

image  

Един наказан монах обещал за една нощ да събере в една книга знанията за целия свят. Осъзнал, че не е по силите му да се справи със задачата и повикал на помощ самия Дявол. Така се появил най-големият в света ръкописен пергаментов кодекс, обвит в страшни легенди. Мистериозната средновековна книга е създадена през 1229 г. в един бенедиктински манастир на чешка Бохемия.

  „Дяволската Библия“ по съдържание е енциклопедия на знаещия християнин. Комбинира несъвместими текстове, които не се срещат никъде другаде в този вид – Библията, древни истории, медицински лекове и магични заклинания. Написаният на латински език сборник действително съдържа най-важните книги за християнството, притежавани през XIII в. и от Бенедиктинския орден: средновековната Библия (Стария и Новия завет), 14 латински текста на знаменитата „Етимология“ на Исидор Севилски, двете книги на Йосиф Флавий „Юдейски древности“ и „Юдейската война“ (най-достоверната история за ерата преди християнството), историческата хроника „Chronica Boemorum“ на средновековния чешки летописец Козма Пражки, „Огледало на грешника“ – сборник с назидателни и занимателни примерни разкази за проповедници, трактати на различни теми, указания за определянето на Великден, календар със синодик (указания за определянето на празниците на светиите), рецепти и други записки.  

Наречена е „осмото чудо на света“. Не напразно, защото „дяволски“ необяснимото в Codex Gigas не е едно. Въпросите и мистериите преследват книгата вече осем века: Кой я е създал? Как я е създал? Защо я е създал?   Първо, Codex Gigas, латинският израз за „голямата книга“, е с височина почти 1 метър и по този признак е най-големият съществуващ средновековен ръкопис. Второ, прелиствайки книгата страница по страница, човек вижда, че калиграфията на книгата е поразително последователна. Големите манастирски книги са правени от екип от книжовници, минимум от 2-ма или 3-ма монаси, но тази книга е необичайна – написана и инкрустирана е не просто художествено, а и всяка буква е с един и същ почерк. Най-необяснимото е, че част от средновековния ръкопис създава илюзията на отпечатан по типографски метод. Трето, ако кодексът е дело на един човек, това повдига следващия въпрос – времето. Книга от такава величина би отнела десетилетия, с възрастта авторът ще промени почерка си, може би ще загуби координация, но според учените от началото до края си книгата е безупречна, без забележими грешки или пропуски.

Дори без илюстрациите или декорациите трудът по писането би отнел минимум 5 години. Кой би изпълнил такава внушителна задача за максимално кратък срок, или, както гласи преданието – само за една нощ? Четвърто, няма друга християнска книга в света, която да поставя Стария и Новия завет успоредно до силни заклинания и принципи на демоничния екзорсизъм. Пето, това е единствената книга в историята, в която сам дяволът си е нарисувал автопортрет. Изображението му в цял ръст, поместено на лицевата страна на 290-тия лист, е точно срещу илюстрацията на Небесния град и точно преди началото на сектора с магически заклинания. Точно този „автограф“ донася мрачното прозвище на книгата „Библия на дявола“. И накрая – кодексът притежава свръхестествена привлекателност. Желан от най-могъщите, присвояван като военна плячка, укрит от светия римски император.

Още от създаването си Кодексът вдъхвал едновременно страх и мания да бъде притежаван. Всеки, който е видял тази книга на живо, твърди, че тя притежава определена сила. Може би зад зловещия портрет на Сатаната се крие и дяволската му сила. Поради посочените обстоятелства Codex Gigas е обявен не само за „осмото чудо“ на християнския свят, а и за авторската книга на самия Дявол.   Когато преди векове учените за първи път виждат прекрасната бяла книга, решават, че няма друго обяснение за съществуването й, освен да съчинят легенда (Кодекс Гигас: Библията на Дявола – най-големият съществуващ средновековен ръкопис - National Geographic, 28.01.2010), останала и до днес: кодексът бил написан от обречен монах, който продал душата си на Дявола.

Историята започва през 1229 г. в Бенедиктинския манастир в Подлажице, на около 100 км източно от Прага. Един монах се моли за живота си в мрачна килия. Осъден е на смърт чрез зазиждане в стена заради грях, с който нарушил свещено монашеско правило. И в този момент получава божествено вдъхновение. Като изкупление за греховете си обещава невъзможното – за една нощ да напише и украси книга, която да събере в себе си цялото човешко знание, натрупано до този момент, и да прослави манастира за векове.

Старейшините му се присмиват, но решават да му дадат шанс, като срокът за изпълнение на обещанието действително е една нощ. След като започнал работа, към полунощ разбрал, че не ще може да изпълни обета си сам. В най-мрачния си час той сключва нечестив договор и моли за помощ „падналия архангел – Сатаната“. Легендата разказва, че дяволът отвърнал на призива на монаха и изпълнил своята част от сделката.   Ако това е легенда, портретът на Дявола на 290-тия лист е факт. Но „Дяволската Библия“ никога не е забранявана. Дори няколко поколения монаси изучавали по нея Светото писание, а историци и окултисти я използвали като първоизточник за съчиненията си. Сред тях е и Рудолф II, крал на Бохемия и Свещен римски император, един от най-големите библиофили на своето време, който започва да се интересува от „Библията на дявола“ и през 1594 г. я иска за временно ползване в Прага. Но повече не я връща на монасите.

През 1649 г., в края на Тридесетгодишната война, ценният религиозен алманах бил задигнат от Пражкия замък като боен трофей от шведските войски. Оттогава ръкописът се намира в хранилището на Шведската кралска библиотека в Стокхолм (За три века и половина Codex Gigas е излизал от него само три пъти – излаган за кратко в Ню Йорк и Берлин, а след 359 години изгнание в края на 2007 г. се върна и в родината, за да гостува на Националната библиотека „Клементинум" в Прага.). Според част от съвременните изследователи истината за съществуването на тази „Дяволска Библия“ е известна само на фамилията Ротшилд (нещо без съмнение!!!).  

И да отговорим на последния въпрос – защо „Codex Gigas“ е опасна книга?
Първо, ако преписването на Светото писание и евангелията са напътствани от Божията ръка, Кодексът е напътстван от ръката на Дявола.
Второ, няма друг толкова ценен и пазен манастирски ръкопис, който да скрепява ведно вярата в бога, легендата за договор с Дявола и свещения екзорсизъм, роден в атмосфера на умопомрачени свещенослужители, които са се боели повече от Дявола, отколкото от Божието наказание.
Трето, всеки, който е притежавал книгата, се е сблъскал с бедствие. „Codex Gigas“ донесъл на манастира в Подлажице не прослава, а унищожение – в края на XIII в. обителта е във финансов крах, а в хода на религиозните войни през XV в. е разрушена до основи. По ирония на съдбата книгата отива от черните монаси при секта в бели раса, наречена „Белите монаси“. В манастира на гр. Седлек в покрайнините на Прага белите монаси поставят Кодекса на почетно място – до гробище, осветено с пръст от Голгота. Но следва трагедия – пазителите на „Дяволската Библия“ гинат един след друг. Един авторитетен епископ нарежда на белите монаси да върнат Кодекса на собствениците му. Скоро след това манастирът е обхванат от чума. Смъртоносната епидемия препълва гробището с над 30 000 трупа. Днес манастирът в Седлек е страховит музей костница, един от най-известните масови гробове в Европа със скулптури от човешки кости. копие от https://spectator-bg.blogspot.com/2014/08/blog-post.html



Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. barin - И аз така мисля, Татяна. Грамадната ...
02.05.2019 21:27
И аз така мисля, Татяна. Грамадната книга Кодекс Гигас е опасна. Не е ясно откъде се е появила, поне в научно-популярното предаване, което гледах не обясниха. Мисля, че сега е в Швеция.
Поздрави!
цитирай
2. bven - Благодаря за споделеното, barin.
02.05.2019 21:32
Все пак - по-добре да знаем, отколкото да не знаем. А дали някой ще има възможност да я види или ползва, зависи от възможностите му.
Лека вечер!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14866581
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава