Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2019 17:37 - ДЕЛАТА
Автор: vandela007 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1182 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 23.11.2019 13:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
       Когато става въпрос за оправдание чрез вяра, за много християни думата „дела“ е мръсна дума. Наистина много текстовете в Божието слово категорично твърдят, че спасението е само чрез вяра, без делата по закона. Въз основа на тези стихове някои хора отричат тотално делата и смятат, че могат да живеят както си  искат – веднъж спасени – завинаги спасени. Независимо как живеят; повярвали и край! От тези текстове те правят извод, че законът е отпаднал. „Вярвай и ще бъдеш спасен“! Достатъчно е да вярваш, а законът…той е за законниците.

Да, обаче в Словото има десетки текстове, от които се вижда, че Бог одобрява и поощрява добрите дела.Тит 3:8 Вярно е това слово. И желая да настояваш върху това, с цел ония, които са повярвали в Бога, да се упражняват старателно в добри дела. Това е добро и полезно за човеците.   

Тези стихове навеждат хората на мисълта, че добрите ни дела са необходими и са условие да бъдем спасени. Тогава се стига до Посланието на ап. Яков 2-ра гл., където любителите на делата „доказват“: Да, спасяваме се чрез вяра по благодат, но И делата…делата са важни!

Ап. Павел пише – само чрез вяра; ап. Яков пише и за дела! Какво става? Къде е истината? Объркал ли се е ап. Яков?

При по-задълбочен прочит Посланието на Яков се разбира, че апостолът не казва, че спасението е: вяра + дела. А, че делата само доказват вярата.

Ако Авраам не беше завел Исак на Мория, как щеше да докаже, че вярва на Божието обещание, че ще стане „отец на множество народи“?

Ако някой каже, че обича съпругата си, а делата му показват друго? Как ще докаже, че я обича, кой ще му повярва! Без дела никой не може да докаже вярата си. Делата са само следствие от вярата.

Затова когато попитаха Исус как да вършат добри дела, Той им отговори, че само трябва да вярват: Йоан 6:28,29 …те Му рекоха: Какво да сторим, за да вършим Божиите дела? Исус в отговор им рече: Това е Божието дело, да повярвате в Този, Когото Той е изпратил.

На много места се казва, че ще бъдем съдени по делата си, защото само Бог знае какво има вътре в нас; съдебните заседатели не могат да проникнат в мозъка ни и да видят вярата ни. Ето някои от текстовете:  

Матей 16:27 Защото Човешкият Син ще дойде в славата на Отца Си; и тогава ще въздаде всекиму според делата му.                                                   

Римляни 2:5,6 …когато ще се открие праведният съд на Бога, Който ще въздаде на всеки според делата му;                          

Откровение 2:23 …И всичките църкви ще познаят, че Аз съм Който изпитвам вътрешности и сърца; и ще въздам на всеки от вас според делата му.                                                                                                 

Откровение 20:12 … разгъна се и друга книга, която е книгата на живота; и мъртвите бидоха съдени според делата си по написаното в книгите.                                                                                                     

Откровение 20:13 И… смъртта и адът предадоха мъртвите, които бяха в тях; и те бидоха съдени всеки според делата си.                                                         

Откровение 22:12 Ето, ида скоро; и у Мене е наградата, която давам, да отплатя на всекиго, според каквито са делата му.  

Непослушанието, злите дела – са само доказателство, че нямаме спасителна вяра – затова текстовете, в които се казва, че ще бъдем съдени по делата, не означават, че се спасяваме чрез дела. Означават, че Съдията, виждайки нашето непослушание, отсъжда недостатъчната ни вяра.

                 

 Много хора се „напъват“ да вършат добри дела, за да демонстрират спасителна вяра и мислят, че трупат точки в спасителното си досие. Човеци могат да излъжат, но Бога – не! Бог гледа на сърце.

И така: Важна е вярата; делата са видимата страна на вярата.

 

За противниците на делата и закона: Няма нищо лошо в това – да вършим добри дела и да спазваме закона, стига да не си мислим, че чрез тях ще се спасим.




Гласувай:
2



1. krumbelosvet - Думите на Исус
22.09.2019 18:44
Думите на Исус са пределно ясни - "По делата им ще ги познаете".
И днес познаваме глобал-либерастите, и техните избраници у нас. Сега ни готвят нови СВОИ избраници...
цитирай
2. vandela007 - Думите на Исус са пределно ясни - ...
22.09.2019 20:53
krumbelosvet написа:
Думите на Исус са пределно ясни - "По делата им ще ги познаете".
И днес познаваме глобал-либерастите, и техните избраници у нас. Сега ни готвят нови СВОИ избраници...

Този текст не ми е познат, но знам подобен на него: Матей 7:20 "И тъй, от плодовете им ще ги познаете". А за новите избраници не знам какво имате предвид. Ще ви бъда благодарна да ми кажете ако не тук, на ЛИЧНИ съобщения.
цитирай
3. krumbelosvet - Изглежда греша
23.09.2019 06:43
Като цитирам по памет, изглежда съм се повлиял от МНОГОКРАТНО повтаряния СВЕТСКИ вариант на "от плодовете им ще ги познаете". Даже сега, като потърсих набързо в интернет, се появи такова заглавие на статия за папата, макар че папата НЕ ГО Е КАЗАЛ.
Добре, "плодовете", а не "делата".
Не случайна в наши дни господства мнението, че живеем в апокалиптични времена. Няма да изброявам. Достатъчно е да се спомене, че "Европейският" Съюз гласува за джендърството. И само още едно - държавният секретар на САЩ каза пред цял свят, че Иран е виновен за бомбардирането в Саудитска арабия, защото при посещението му в Близкия Изток, всички били на МНЕНИЕ, че Иран е виновен. Няма доказателства, няма свидетели... Хитлер беше по-внимателен - организира Лайпцигския процес, и го предаваше на живо по радиото.
Моля извинение за небрежното слово и благодаря за учтивостта ви, вече НЕПРИВИЧНА в нета.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vandela007
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1287696
Постинги: 509
Коментари: 2092
Гласове: 5416
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031