Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2020 08:07 - Ново изследване казва: Не си хабете парите за хранителни добавки
Автор: bven Категория: Лични дневници   
Прочетен: 480 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 https://megavselena.bg/novo-izsledvane-kazva-ne-si-habete-parite-za-hranitelni-dobavki/

Подобно на повечето хора, вероятно и вие имате набор от витаминни и минерални добавки в аптечката си. Всъщност близо 70% от американците приемат добавки, според търговското сдружение на индустрията и Съвета за отговорно хранене в САЩ. Подхранвани от нарастващия фокус върху здравето и „уелнес“ манията, хранителните добавки станаха толкова популярни, че в САЩ вече са индустрия за 32 милиарда долара.

Но дали всъщност приемането на витамини подобрява здравето ви? Няколко проучвания в миналото са установили, че приемането на добавки не е свързано с по-дълъг живот, а сега голямо ново изследване, публикувано в Annals of Internal Medicine, показва, че по-голямата част от хранителните добавки и витамини няма да ви помогне да живеете по-дълго или да намалите риска от сърдечно-съдови заболявания.

За да научат дали диетата или хранителните добавки са по-полезни, учените са анализирали 277 клинични проучвания, които са изследвали 16 витамина или други добавки, заедно с осем диети, свързани с опит да се намали рискът от сърдечни проблеми, вариращи от коронарна болест на сърцето до инсулт и сърдечни пристъпи. Като цяло проучванията включват данни за близо 1 милион души по целия свят.

Според Science Daily: “По-голямата част от добавките, включително мултивитамини, селен, витамин А, витамин В6, витамин С, витамин Е, витамин D, калций и желязо не показват връзка с повишен или намален риск от смърт или сърдечно заболяване. „

„За целите на първичната превенция няма полза от приемането на някоя от тези добавки, като те не намаляват риска за смъртност от всички причини или смъртност от сърдечно-съдови заболявания,“ казва Прашант Ваишнава (Prashant Vaishnava), кардиолог в болницата Mount Sinai, която не е участвала в проучването.

Въпреки че ефектът се счита за „нисък“, проучването установява обаче, че приемането на добавки на омега-3 мастни киселини намалява риска от инфаркт с 8% и риска от коронарна болест на сърцето със 7%. Изследването показва също, че приемането на добавки с фолиева киселина намалява риска от инсулт с 20%.

Има и някои важни изключения, а именно, за бременни жени, които се нуждаят от допълнителна фолиева киселина и желязо и за хора, които имат доказани витаминни или минерални дефицити.

„Ако има известен дефицит на микроелементи, тогава ще се наложи някой да го допълни,“ казва Ваишнава. С други думи, не изхвърляйте хранителната си добавка поради това проучване, още повече ако приемате предписана от вашия лекар или диетолог добавка.

Меган Мойер, директор на клиничното хранене в Stanford Health Care, казва пред изданието Yahoo Lifestyle: „Ако някой дойде при мен и има пълни лабораторни изследвания показващи недостиг на желязо, например, бих препоръчала да вземе желязна добавка, както и да се фокусира върху храни, които имат много от този конкретен витамин или минерал. Телата ни винаги ще използват витамините и минералите, които са в храната много по-добре, отколкото в добавките.“

Мойер добавя, че тъй като Администрацията по храните и лекарствата не може да следи всяка добавка и нейната ефективност, за тези, които ги приемат, е важно да изберат висококачествена марка, която всъщност съдържа съставките и дозата, посочени на етикета.

Също така, само защото витаминните и минералните добавки са без рецепта, не означава, че те винаги са безопасни. Д-р Ваишнава казва:
„Важно е да се разбере, че добавките могат да бъдат вредни, защото могат да взаимодействат с медикаменти – поне в сърдечно-съдовата област. Много пациенти приемат разредители на кръвта, които обаче са известни с взаимодействието си с други лекарства. Така че ние сме много внимателни в това какво приемат пациентите.“

Какво би ви помогнало да живеете по-дълъг и здравословен живот? Най-вече здравословната диета. Както Муйер посочва: „Не можеш да неутрализираш нездравословна диета с хранителни добавки. Достатъчно е да вземем едно хапче и всичко ще е наред, това е неправилния манталитет на повечето хора по отношение на здравето и храненето“.

При разглеждането на диети, които могат да помогнат за подобряване на здравето, мета-анализът установи, че намаляването на приема на сол в частност намалява риска от смърт. „Но това вече беше известно“, посочва Ваишнава. „По-малкото количество приемана сол намалява риска от смъртност от всички причини и в частност сърдечно-съдова смъртност при пациенти с хипертония.“

В крайна сметка изводът е: Ако се храните здравословно, с добре балансирана диета и нямате никакъв дефицит на витамини и минерали, нямате нужда от никакви хранителни добавки или витамини. Не си хабете парите.




Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14912109
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39058
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава