Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2020 07:25 - Завръщането на Тангра
Автор: bven Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1596 Коментари: 6 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Титла: Относно: Завръщането на Тангра
Публикувано от: Eltimir в Септември 29, 2008, 08:26:00 am

Какво е човека за Тенгрианството? “Когато бе сътворено отгоре синьото небе и отдолу черната земя, между тях бяха сътворени хората”. Човекът като връзка между Земята и Небето. Човекът като осъзната връзка на Тангра с Неговите проявления. Сега го сравнете с библейското “Прах си и на прах ще станеш” и ще разберете разликата между Тенгрианството и властващите световни религии. Друга разлика. Според Библията и Корана, човекът е създаден “по образ и подобие Божие”. Според Тенгрианството, човекът е надарен от Тангра със способността да твори като Него. Кой още говори за езичество?

***

Ние, съвременните, модерните полуоскотени хора в своето надменно и осакатено от чужд дух съзнание делим Небесните Закони на физически и духовни. Или морални, няма значение. Всъщност те са едни. Закони на Тангра, на Греещия Ден, на Единното Всичко. Само че за разлика от индо-арийските и от семитските богове, Тангра не ти дава наготово законите. Ти ги откриваш сам. И ако ги загубиш - пак ги откриваш. Дадено ти е правото да ги завещаеш на поколенията, но няма гаранция, че знанията ще бъдат опазени. Защо - ние с теб не знаем. Може би децата ни ще научат, може би внуците, а може би ще си остане вечна тайна. Но сме длъжни да търсим законите, да се стремим да ги спазваме. Длъжни сме да съхраняваме откритите закони и да ги завещаваме на своите деца и внуци. За наше добро, за доброто на децата ни, а не защото иначе Тангра ще ни се разсърди и ще размаха заканително пръст или ще заклати бяла брада като IHWH-Яхве-Йехова.

Тангра не е шпиониращо старче, което те дебне дали в определения ден и час ще му палнеш свещичка или ще му се поклониш доземи. Той не е воайор, който надзърта под одеалото да не би да си легнал с чужда, а не със своята булка. И ако се казва, че Тангра вижда, то е защото Законите Му по никакъв начин, дори и с папска индулгенция не могат да бъдат заобиколени и ти неизбежно ще се сблъскаш с тях. Тангра ни е завещал да трупаме знание. Същото казват и някои от хиндуистите. Но те си отиват заедно със своите знания при своя бог, а ние оставяме знанията тук. Завещаваме ги на поколенията. Тангра е Творец, но Той е дарил разумните създания с частица от Себе Си, а с това и със способността те самите да творят. И тук Тенгрианството се разминава с познатите ни християнски, ислямски и юдейски догми. Даже тенгрианските жертвоприношения, и те не са като при познатите ни тъмни религии. Тенгрианинът принася жертва не за да умилостиви Тангра, не да Го нахрани с кръв, а заради самия себе си. За да се научи да жертва, да привикне към жертвата. За да се проникне от съзнанието, че в живота не може само да вземаш, а трябва и да даваш.
Титла: Относно: Завръщането на Тангра
Публикувано от: Eltimir в Септември 29, 2008, 08:27:06 am
дърво и сме го пращали при Тангра, за да му помагал. Кой може да помага на Всемогъщия? От каква помощ има нужда Оня, в чиято власт е всичко? Значи нещо е изопачено.

Всъщност обичаят бил когато някой почне да се въздига над своя народ, да приема себе си като по-велик от всички, тогава следвало наказание. Много по-късно този обичай бил формулиран като националистически принцип: “С нацията ти си всичко; без нацията си нищо”. Вярвам, че няма нужда от повече обяснения. Тенгрианството е Вяра от Бога за хората, а не от хората за Бога.




Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dobrodan - Половината от написаното не е вярно.
24.07.2020 14:00
Има записани ритуали на тенгрианците, моля да си направите труда да прочетете. Особено "любопитни" са ритуалните принасяния в жертва на девици (които престават да бъдат девици, преди да бъдат удавени, изкормени или изгорени, за да съпровождат великия вожд в отвъдното)...
Отгласи от тези ритуали намираме дори в католицизма.
Има си и добри страни, въвежда закони, някои от които актуални и до днес.
Няма правилна религия и добра религия, съжалявам.
цитирай
2. lexparsy - Здравей Татяна,
25.07.2020 19:39
   Навярно не само аз ти благодаря за твоите постинги, с които ни размислиш относно духовността и същността и проявите и.
   Доскоро това което пишеш, и аз се съгласявам, относно същността на религиите и разликите с..., да ги наречем Духовните Пътища на човешките души или общо казано одухотвореното от Бога, се възприемаше за неразбрана и опасна ерес.
Но всъщност става ясно че истинската духовност се състои в личният стремеж и път на всеки поотделно към наподобяване на Божественото в проявите не Духа.
Може да напиша допълнителен коментар с моето разбиране за Духа и Божественото, но бързам да споделя че и аз възприемам Тангрианството не като религия А като духовен път,  който следваме не като проповядване учение а съобразно личните ни духовни търсения и нужди.
   Когато говорим за истинският Будизъм, си мисля че и той не може да се окачестви като религия.  Но още по-скандално и пак използвайки нарицателно "истинското", бих нарекъл и не е изопаченото Християнство също духовен път,  но това е друга тема.
Интересното е че църквите спазват безброй ритуали с които почитат сляпо Божественото проявление на Духа, но уж с правилно обвинение, че те могат да бъдат "сатанински", често ги подражават като осъждат за Еретици и Езичноци,тези, които с духовност, вяра и разбиране почитат проявите на божественото в Духа на Природата!
   :-))  исках да отговоря от твое име на dobrodan, но пак се престарах в обяснения.... Може и после...
   Моите поздрави и почитания bven!
цитирай
3. lexparsy -    С оправданието че когато си из...
25.07.2020 20:03
   С оправданието че когато си изясним правилните  духовни понятия и започнем от простото природно разбиране, може да си позволим и по-дълбокото вникване в мистериите на духовното.  Долните размисли се опитах да споделя и в постинга си от 18 юли, но те са мое лично разбиране, което не проповядвам!

   Инстинската духовност не подлежи на дефиниция,,защото е стремеж и Път на развитие чрез наподобяване на Божествените Принципи. Ако приемем че Духът е консистенцията чрез, която Те се проявяват (в частност материята), то на Одухотворените "кванти", които наричаме Душевности, е предоставено правото на собствен Избор на Път за търсене на изначалния си произход. А всяка Инертност, възпираща "обладаният" от Божественост Дух, стремяща се да го наподобява чрез  спрели от движение и развитие закони и правила, може да бъде само относителен във време-пространството път на Духа, който се превръща в Религия, и следва Ентропията до първичния Хаос.
   И " Сатанистите" принципно са прави, че цяла йерархия от... "същности с осъзнати намерения" (импровизирам словесно) , опознали живото Творение на Духа, всъщност са негови "Господари", но за, и чрез Избора и творческата осъзнатост на Божествената Одухотвлреност.
   Тоест проявата Йехова, (Йот-Хе-Вау-Хе) или Тетраграматон (четирибуквения Бог, наричан така, защото произнасяне на името Му е грях ), владетелят на четирите прояви на Духа е самият Сатана, когато липсва Божественият Пети Елемент!
   И тук пак припомням, колко опасно близки са ритуалите, с които се наподобяваме, както Горе-Долу, така и Долу-Тук, което се опитах да споделя в предишен твой постинг.

  ... Надявам се че няма да ти навлека Мразци на главата Татяна... :-))))
   Лекс
цитирай
4. elizabethborislavova - Тангра е Бог Отец
25.07.2020 21:37
Представата за Бога като Тангра е същата като за Отец. Това е представата, която и други народи са имали.
цитирай
5. bven - Добродане, сигурно сме чели различни книги.
26.07.2020 13:03
Не претендирам, че съм специалист по тангризъм, но не съм видяла това, което представяш ти. Все пак има истини и неистини. Както и данните за траките, че били вечно пияни,дори пророчиците им . Всъщност историите се пишат от тези, които не знаят или прикриват всичко, според заповедите на власимащите. В това отношение сме много ощетени и от съседи, уж родствени нам, и от други, по-далечни , но със същите интереси. От тях да няма по-велики и християнски действащи.
Все пак истината не може да се крие винаги. Докато й дойде времето да се появи.
цитирай
6. bven - Лекс, благодаря за включването ти тук:)))
26.07.2020 13:19
Съзнавам, че книгата е писана сравнително отдавна, но не смятам, че не е актуална. Дори и като знания и факти за Тангра и тангризма, досега не публикувани нито в учебниците по история, нито в други източници. За което си има обяснения - всеки може да се поразмисли. Нека вратата е отворена и всеки да влезе. Кой каквото си харесва.
В днешно време да се говори за духовност е много глупаво според мнозина, но душата винаги търси и намира своя източник. Когато му дойде времето. Важно е да не се губи връзката с Божественото, което е цел и първостепенна задача на всеки , седнал на висок стол. За съжаление освен отговорност, това е и директен повик към него, че седи само върху опашката си. Както на победителят, триумфално влизащ в световния град Рим, постоянно му се нашепвало в ухото да помни, че е смъртен.
Не се чувствам обидена от нечие мнение, несъвпадащо с моето. Особено ме стимулират минусите:)
Поздрав и приятен неделен следобед!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14868786
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава