Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2017 08:00 - духовната трансформация 2
Автор: bven Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 922 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Какво още ви е необходимо, за да постигнете успех във вашата работа над себе си? Да измените отношението си към хората и обстоятелствата в живота ви. Мислите ли, че животът ви би бил по-лек, ако не бяха околните, вечно пречкащи се по пътя ви? Мислили ли сте, че душевният покой би бил по-достижим, ако не бяха всички тези проблеми на съвременния живот?

Но хората и обстоятелствата са част от самия живот. Вярвате или не, но те могат да послужат като катализатори на вашите вътрешни промени. По какъв начин? Съветът ми е прост. За да стане това реалност, започнете да гледате на хората и на обстоятелствата като на ваши учители. Възможно е тази идея да ви се стори странна, особено ако сте свикнали да смятате за учители само свещенослужителите, психолозите, консултантите и авторите на книги. Разбира се, споменатите хора могат да ви окажат неоценима помощ. Но ако слушате само тях, обучението ви ще е непълно. Животът е едно непрекъснато училище. И ако искате да получите пълноценно образование в училището на живота позволете на всички хора, които срещате и всички ситуации, в които се оказвате, да станат ваши духовни учители. 
  По какъв начин? От вас се иска искрено желание духовно да израствате и да се занимавате със самоанализ. Ако някои хора или ситуации предизвикват във вас неприятни чувства, помнете, че самите те ви предоставят възможност да осъзнаете вашите слаби места, да разкриете (разобличите) стереотипите на мислене, които пречат на вашето израстване. Хората и обстоятелствата не ви принуждават да ставате негативни, но те разкриват вашата негативност. Откривайки я, те се оказват в такава роля, в каквато се оказва учителя, помагащ на студентите да намерят и отстранят един или друг проблем. 
  Доколкото обикновено не сме склонни да смятаме околните хора и обстоятелства за наши духовни учители, ние им се съпротивляваме, считайки, че именно те ни правят раздразнителни, боязливи и неуверени в себе си. Но, приемайки ги за свои духовни учители, ние започваме да разглеждаме гнева, страха и чувството за собствена непълноценност, които те предизвикват, от друга гледна точка. Ние виждаме в тези негативни емоции препятствия по пътя към нашето висше благо. Ние благодарим на учителите си за това, че са ни помогнали да разпознаем грешките. Знаейки над какво следва да работим, ние уверено крачим напред по пътя на духовното израстване.
Ерик Батерворт е известен със своето изказване: „Хората и обстоятелствата могат да ни безпокоят само тогава, когато ние сме склонни към безпокойство”. До тогава докато нашият избор е да оставаме тревожни,ние не сме в състояние напълно да контролираме определена част от нашия живот. Ние сме заети с вечното търсене на тези, които ще ни помогнат да се справим със самите себе си. Възможно е на нашия път да попаднат хора, които могат да ни дадат важни съвети. Но докато ние не вземем решение да приемаме дразнещите ни обстоятелства като учители, ние няма да можем напълно да овладеем контрола над ситуациите. 
  Най-добрият начин да разберем какво ни изважда от равновесие е да излезем от равновесие. Разбира се, вие знаете, че има определени хора и обстоятелства във вашия живот, които най-добре могат да се справят с тази задача. Но не бързайте да ги осъждате, когато загубите търпение. Постарайте се да си ги представите като свои учители и помислете какъв урок искат да ви дадат. Поблагодарете им за това, че са показали вашите недостатъци и започнете да работите над себе си. Притиснат ли е вашия егоизъм? Чувствате ли се неудачник само затова, че сте се оказали в положение, с което, както са ви учили родителите, трябва да се примирите? Пробужда ли се някакъв дремещ във вас страх? Разкрива ли една или друга ситуация недостатъците на вярата ви в Бог? Склонни ли сте често да се дразните поради отсъствие на самоувереност? Какви чувства предизвикват във вас едни или други хора и обстоятелства? Приемайки всеки човек и всяка ситуация като духовен учител, можете да започнете да изграждате по нов начин вашите взаимоотношения с живота. Ще се измените, когато започнете да разглеждате различните събития не като препятствия, а като възможности за обучение и израстване. Запомнете трите стъпки:
1. Променяйте се, защото ви е го ИСКАТЕ, а не защото ТРЯБВА.
2. Приемете своята човешка природа.
3. Започнете да гледате на всички хора и обстоятелства като на свои учители.
  Следването само на една от тези стъпки ще окаже голямо положително влияние във вашето духовно развитие. Следването на два от гореизложените съвети кардинално ще промени живота ви. Но ако се ръководите и от трите дадени указания, вие можете по прекрасен начин да измените своето отношение към себе си, към света и към хората около вас. Дъглас Боторф Превод Таня Темелкова Източник: http://www.sunhome.ru  



Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14932381
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39061
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава