Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2019 08:14 - царица Тамара Велика от Грузия
Автор: bven Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1460 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

През 2013 г., стават 800 години от смъртта на легендарната грузинска царица. Един от най-добрите исторически периоди на Грузия - „златната епоха“ се свързва с името й.
Тя е  от царската династия Багратиони -  била дъщеря на крал Георги III. Тамара (1166–1213) [7] идва от клана Багратиди, който според установената грузинска традиция обикновено се издига до потомците на цар Давид Строител - грузински цар, който управлявал от 1089 до 1125 г. По време на царуването си, с Божията помощ, той извежда Грузия от състояние на пълна разруха, обединява страната, изгонва нашествениците, коригира безредиците в Църквата, реорганизира правителствените структури, усъвършенства финансите, създава  редовна армия и много повече , оставяйки страната независима и силна.


                     image   Шота Руставели представя своя поема пред царицата


image


Баща й се качва на престола и заедно те управляват царството пет години. През 1184 г. той умира , а 18-годишната Тамара остава начело на грузинското царство. Тя носи титлата "Царица на царете на абхазци, грузини, арменци, шахиншахи и ширван, както и владетел на изток и запад".


                                                  image

Животът на кралица Тамара е богат на събития и без  легенди. Тя е родена в самия център на грузинската златна ера. Коронована е  два пъти - първо като съуправител на баща си през 1178 г. и след смъртта на баща си през 1184 г. В Горна Сванетия , в общността Латали, се говори, че иконата, с която е коронована, все още се пази.

След коронацията става някак неудобно, че до царицата  няма цар  и Тамара веднага е  ухажвана. С руския княз Юрий от севернокавкаските степи, който бил "млад мъж с доблест, перфектен на ръст и приятна за съзерцание", бракът не продължил дълго: след сватбата, той започва да се напива и се държи грубо с жена си. По-късно Тамара се развежда с него (което по онова време е голяма рядкост) и  го изпраща  до Константинопол, богат на пари и бижута.

Когато Тамара се жени за втори път - този път за Давид Сослан, принц (осетин) Юрий събира  армия в Константинопол и  дава пари, за да отмъсти за бившата си съпруга.   Войниците на царица Тамара го отблъснали и Юрий едва се спасил .

Две от блестящите й  победи, спечелени над онези, които искат да изтрият Грузия от лицето на земята заради  омраза към християнството:


Халиф Абу-Бакр, който мрази християнството, "отвори древната хазна", събира огромна армия от Индия, Самарканд и Дербент, с цел се премести в Грузия. Събраните от него войски са толкова многобройни, че според летописеца те „не са имали възможност да се поберат в нито една страна“  . Тамара наредила  незабавно събиране на армията , извършени са бдения и литиеви шествия . 

През 1202 г. Румският  султан Рук-ад-Дин  , който се преструва, че сключва редица мирни договори с нея,  набира войски през Екумен: в Месопотамия и Калонеро, в Галатия, Гангра, Анкирия, Исаурия, Кападокия, Велика Армения, Витиния и на границите на Патлагония. Отново неуспех за султана, а царицата участва в похода. 
Чрез усилията на царицата  е създадена цялата Трапезундска империя, която се появява през 1204 г., след разграбването на Константинопол от кръстоносците


Точната дата на смъртта й е неизвестна - тя е 1209, 1210 или 1213. Няма и точни данни за това къде е погребана, археологическите проучвания не са дали резултати. Предполага се, че погребението е в  манастира Гелати (Имерети). Грузинската православна църква обявява царица Тамара за светец, тъй като по време на нейното управление тя допринася за широкото разпространение на християнството в Грузия, за изграждането на храмове и манастири. Източници твърдят, че след смъртта на Тамара
седем саркофази са  изнесени от църквата в Светицховели и са погребани в различни части на страната. Днес никой не знае в коя от тях почива тялото на царицата. Има легенда за това във всеки ъгъл на Грузия. Има  и легенда, че когато страданието и скръбта се размножават в нашия свят, Тамара ще се издигне от гроба, за да защити грузинците от нещастията.

по данни от нет-а




Гласувай:
3



1. barin - Здравей, Татяна. От двама прият...
01.10.2019 15:30
Здравей, Татяна. От двама приятели, които са живяли в Грузия знам, че Давид Строителя и Тамара са най-известните им владетели от средновековието.
Поздрави!
цитирай
2. bven - Всеки народ има своите големи и почитани владетел и!
01.10.2019 15:36
Благодаря за коментара, барин!
Хубав ден!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14900073
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39056
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава