Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2019 11:36 - любов и власт в руския императорски двор
Автор: bven Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 566 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 26.10.2019 13:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  Тайната на императора: Любовна история на Александър II image

О. Буланова

Любовта е написана за стихове, романи, филми ... Има любовна история за император Александър II -  човек, който трябваше да живее две и половина десетилетия за две семейства.

Александър II заема руския трон през март 1855 година. Ерата на неговото управление, започваща с поражението в Кримската война и завършваща със смъртта на самия император, е един от най-известните периоди в руската история.

Например, Александър II решава за какво не са подготвени неговите предшественици - той започва мащабни реформи,   които за  Русия са  крайно необходими. Тези реформи засегнаха почти всички сфери на живота, въпреки че първото  е премахването на крепостничеството.

Но зад богатия живот на император Александър II, имаше и живота на Александър Николаевич Романов, обикновен човек, с неговите чувства и слабости, присъщи на всички хора. И в живота му имаше любовна история, за която трябва да се бори ...

През 1841 г. за 23-годишният наследник на трона, Великият херцог Александър Николаевич е омъжена  17-годишната Максимилиан Вилхелмина Аугуста София Мария от Хесен-Дармщат, дъщеря на великия херцог Лудвиг II от Хесен. Този съюз поражда сериозни съмнения в родителите на великия херцог, но бъдещият император, от младостта си отличаващ се с любовен характер, настоява сам. В Православието младата съпруга на княза е  с името Мария Александровна.

Мария Александровна е достойна съпруга на великия херцог, а после и на императора. Тя му ражда осем деца, въпреки лошото си здраве;  посвещава много време на благотворителност, не се намесва в политическите дела на съпруга си - накратко, образцова съпруга на монарха.

Има само един проблем - Александър бързо губи интерес към жена си. Мъжете от семейство Романови изобщо не се отличават с вярност, но Александър II се откроява дори сред тях, сменяйки любимите си като ръкавици.

Съпругата знае за това и преживяванията в това отношение не допринасят за нейното здраве. Заслуга на Александър II е, че той направил всичко, което зависи от него за възстановяването на жена си. Имперската двойка прекарва много време в чуждестранни курорти, а императрицата за известно време става по-добре. Здравето на Мария Александровна се влошава  след смъртта на най-големия й син Царевич Николай Александрович. 21-годишният наследник на трона умира през 1865 г. в Ница от менингит.

Императорът, който също претърпява загубата  на сина си, обкръжил жена си с грижа, но не и любов. Неговата истинска, искрена любов принадлежи на друга ...

През 1859 г. Александър II пътува до Полтава, където трябваше да се проведат упражнения, посветени на 150-годишнината от Полтавската битка. Императорът спрял в имението Тепловка, собственост на гвардейския капитан княз Михаил Долгоруков, принадлежащ към древния, но беден  клан Долгоруков.

Един ден, докато върви в градината, императорът намерил момиче на около десет години. Александър пита коя е тя. - Аз съм Екатерина Михайловна - отвръща момичето. - Какво правиш тук? - попита Александър. - Искам да видя императора - признава момичето.

Това е дъщерята на княз Михаил Долгоруков. Императорът намерил Катенка за забавна и интелигентна и прекарал няколко часа в разговор и ходене в градината с нея, което я правело възхитителна.

Две години след тази среща императорът бил уведомен, че княз Долгоруков, у когото е останал, е напълно разорен и семейството му е останало без средства за препитание.

Спомняйки си гостоприемството на Долгоруков и неговата сладка и забавна дъщеря, Александър заповядал да се  вземе  под „имперски опеки“ четирите сина и двете му дъщери . Момчетата са дадени във военни училища в столицата, а момичетата - в Смоленския институт.

Императрица Мария Александровна покровителства Смолни, но поради болестта й самият император често посещаваше институцията. Веднъж той е запознат със 17-годишната ученичка Екатерина Долгорукова.

Александър си спомнил малкия си спътник от Тепловка, но сега вместо нея стояло младо момиче с невероятна красота. Тази среща обърнала живота на императора. Изведнъж открива, че мислите му постоянно се връщат към Катя Долгорукова.

След като се дипломира, Катерина се установява в Санкт Петербург в дома на по-големия си брат Михаил и често ходи из алеите на Лятната градина. Там обича да ходи сам и Александър, след като този навик почти го е направил жертва на опит за убийство, но тази история не е за политика ...По време на една от разходките в Лятната градина императорът буквално се сблъсква с тази, за която сега непрекъснато мисли. В този ден той дълго ходи с Кети, прави  й много комплименти и много я смущава. От този момент нататък техните съвместни разходки стават все по-чести. От прости комплименти, императорът се обръща към думите на любовта - загубил е главата си като момче.

От запискита на Е. Долгорукова:

„... след много обмисляне реших, че сърцето ми принадлежи на него и не можах да свържа съществуването си с никого. На следващия ден обявих на родителите си, че по-скоро ще умра, отколкото да се оженя. Последваха безкрайни сцени и питвания, но усетих в себе си безпрецедентна решимост да се бия с всеки, който се опита да се ожени за мен, и осъзнах, че тази сила, която ме подкрепяше, беше любов. От този момент нататък реших да се откажа от всичко, от светските удоволствия, така желани от младите хора на моята възраст, и да посветя целия си живот на щастието на Този, когото обичам. "

От няколко месеца отношенията им са чисто платонични, което не е характерно за Александър II, който е свикнал да получава всичко от жените наведнъж. Но този път е различно - за пръв път в живота си той е обзет от висше чувство, което не му позволява да е  груб с младата любовница.

Те прекарват първата вечер заедно през юли 1866 г. в Белведере, близо до Петерхоф. Кети Долгорукова  е на 19 години, Александър е на 48 години.

За връзката на императора  бързо научават . Първоначално е взета за друга интрига, но скоро става ясно, че този път Александър II се влюбва  действително. И законната съпруга продължава да избледнява, наранявана все по-често ...

Императорът се сблъсква с рязко отхвърляне на новата си връзка от семейството, включително сина си  Александър Александрович, наследник на трона. Конфликтът е толкова сериозен, че той решил временно да изпрати Катерина в чужбина.

Въпреки това, той не възнамерява да я напусне -  посещава любимата си дори в Париж, където агенти на френската полиция тайно наблюдават романтиката .

Онези, които се надяват, че „страстта на императора ще отмине“,  грешат: „страстта“ се  протака  години. Катерина родила  на императора четири деца - две момичета и две момчета (едното от тях починало в ранна детска възраст).

В края на 70-те години на XIX в. се появява удивителна картина: всеросийският император живее с две семейства, без да прикрива този факт. Това, разбира се, не са темите, но членовете на кралското семейство, високопоставени сановници и придворни са знаели това много добре. Отношенията на Александър II с неговия син и наследник Александър Александрович на тази основа  балансират на ръба на „студената война”.

А Александър II също поддържа този семеен конфликт, уреждайки Катерина с децата в Зимния дворец, в отделни стаи, но до законната съпруга и деца.

На 22 май 1880 г. починала Мария Александровна. Александър II е решен да изпълни обещанието, дадено на Катерина преди 14 години и  на 6 юли 1880 г. се  жени за нея. Това се случило преди края на траура за починалата императрица.

Александър разбира всичко, но на онези, които го молят да чака, той отговаря: „Никога не бих се оженил преди края на траура, но живеем в опасно време, когато внезапните убийства, на които се подлагам всеки ден, могат да сложат край на живота ми. Затова моят дълг е да осигуря положението на жена, която живее за мен четиринайсет години, а също и да осигуря бъдещето на трите ни деца. "

Бракът е морганичен, т.е. не прави императрица Катерина Долгорукова, но изглежда, че Александър II е готов да продължи. Във всеки случай, членовете на императорското семейство са инструктирани да се държат с Екатерина Долгорукова като с императрица.

Самият Александър, играейки с малкия си син Джордж, когото семейството нарича Гог, по някакъв начин в присъствието на наследника на трона попитал бебето: „Гог, искаш ли да бъдеш велик принц?“ . Възкликва Катерина, седнала до съпруга си. - Саша, спри!

Фактът, че бъдещият император Александър III мисли за всичко това, може да се отгатне от промененото му лице ...

В резултат на това, с указ от 5 декември 1880 г., Катерина Долгорукова получава титлата на Най-високата принцеса Юриевской, която съответства на едно от фамилните имена на болярите Романови; децата на Екатерина и императора също получават  княжеското звание и фамилно име Юриевски.

Потоците от мръсни клюки и откровена омраза съпровождат краткия период, през който Катерина е  била  легитимната съпруга на Александър II.

На 1 март 1881 г. императорът е смъртно ранен от бомбата на Игнатий Гриневицки.  Катерина Долгорукова е само на 33 години, но със смъртта на мъжа, на когото веднъж е решила да посвети живота си, светът  избледня. Тя никога повече не се омъжва, оставай ки вярна на Александър.

Трябва да се каже, че Александър II дава на втората си съпруга не само титла, но и паричен капитал в банка, в размер на повече от 3 милиона рубли. Императорът предвиждал, че със смъртта му роднините   ще се опитат да отделят Катерина и децата.

Така се оказа. Новият император Александър III не показвал благородство,  Катерина Долгорукова и нейните деца  напуснали Русия.

Най-високата принцеса Юриевская емигрира в Ница, където прекара остатъка от живота си в собствената си вила, оставайки със  спомени от най-щастливите години, от любовта си към великия император и обикновения човек.

Екатерина Долгорукова умира в Ница през 1922 г., след като преживяла Александър с 41 години ...

Въз основа на материали liveinternet.ru и списанието „Caravan of stories“



Тагове:   Александър,   Катя,


Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14915062
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39058
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава