Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2011 08:07 - За Камен бряг и Яйлата
Автор: bven Категория: Музика   
Прочетен: 7002 Коментари: 18 Гласове:
27

Последна промяна: 17.01.2012 23:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

За пореден път почитателите на рока се събраха на Камен бряг вчера, на 1 юли , за да посрещнат слънцето с "Джулай морнинг". Освен място за посрещане на слънцето и символично изпълнение на  песента-химн на свободния дух, за мен Камен бряг има много по-особено значение. То  е едно от многото  свещени места в нашата страна,гореща точка с оздравяващо и силно енергийно въздействие. Но нека започнем пътешествието, разказано от  Мариана Хруза в книгата й  "Целуната от Бога".
Ето го и моят  "Джулай морнинг" - красота!

image .
..Зад прага сме , готови и за мислено пътешествие. Вървим на североизток – там, където морето и брегът са се срещнали най-красиво и магично. Казват, че силните и настойчиви мисли не закъсняват да станат реалност. Защо не опитате – с повече попътна будност.
Култовото село Камен бряг се намира близо до курортния комплекс „Русалка” в прочутия Тауклиман ( Заливът на птиците). Заливът е типичен птичи базар, разположен в скалиста местност край морето. Той е изобилен на птици по време на прелет, когато повече от 150 вида пернати спират за почивка и за „зареждане” на тази неповторима енергийна „бензиностанция. Околността на с.Камен бряг е известна с неповторимите си природни форми и с чудесните си заливчета, осеяни с множество пещери и подмоли. Тя е любимо място на: студенти, днешни хипита, артисти (особено на художници-поети) – хора, които търсят красота и уединение.
image
image
Портрет
Яйлата представлява приморска тераса с площ около 300 дка, дълга е над километър и е широка около 250 разкрача. Тя е непристъпна, защитена отвсякъде със стръмни скали и е отворена само за ласкавата топлина на Юга. Тукашните степи и отвесни скалисти брегове са особено впечатляващи. За да бъдат опазени, тези места са обявени за археологически резерват. В Яйлата пролетта идва поне с десетина дни по-рано. Горе, в Добруджа, на „цели” 40-50 м над яйленската тераса, все още се разхождат ветрове -зимни спомени. А тук вече избуяват треви и се надпяват птици. Но който иска да се нарадва на божур и на люляк, на хиляди цветове и аромати, трябва да слезе по козята пътечка към Яйлата през май. Двадесетина метра още надолу пък е царството на сафридовите пасажи…
  image
Това е уникално място, което съчетава археологическите дири с природните дадености. Тук се намират „пещерен град” и „град на мъртвите”. От античността са запазени светилище - капище, жертвени камъни (винарни), частично реставрирана крепост от V-VI век и др.
image
image
image
image
Открити са повече от 130 гробници, групирани в 4 некропола между Камен бряг и Калиакра, разположени по протежение на 12 км. Изкопани са в хоризонталните скали на около 1,7 – 1,80 м дълбочина. Подобни „градове на мъртвите” са открити и по северния бряг на Черно море, датирани са близо 9 столетия преди яйленските. На някои от откритите черепи има следи от изкуствена деформация, а е известно, че прабългарите от сой пристягали с превръзки главите на децата си.

„Винените камъни”: има ги по цялата скалиста ивица от Каварна до Шабла. Шарапташи ги нарича тукашното население. Това са вкопани в скалата коритообразни форми с кръгли отвори и улеи, които са служили за култови цели. Археолозите ги наричат жертвени камъни.

image
image
image
image
image
Открити са повече от 100 пещери-жилища, в които е имало каменни оръдия на труда. През средновековието пещерите са използвани като манастирски комплекс. В някои от тях са намерени римски монети от 3-4 век, по стените им личат прабългарски знаци и символи, руни, кръстове, каменни икони. Тук е и скалната църква „Св.св.Константин и Елена”.

Крепостта на Яйлата е стъпила на ръба на високата крайморска тераса. Строена е преди 1500 години. Просъществувала 150 години. Градежът й бил от големи каменни блокове, легнали един върху друг с прецизност до милиметър. Стената била дълга около 120 м и дебела над 2,5 м. Три каменни стълбища водели към бойниците и към петте кули, които се извисявали на 12 – 14 м височина: става въпрос за много добре укрепен „военен лагер”.
Исторически извори сочат, че някога тук някъде имало голям пещерен град, именуван Хила. Напомня на Яйла, но и на Хелиос. Защо не Слънчевград например… но това са само археологически догадки.
image

image  
image
image  
image   image
Природно имане
Тук, сред многобройните останки от древни цивилизации, е царството на широколистния червен божур. Скалите се обитават от: аристотелевия корморан, бухала, синявицата, папуняка, каменарчето. Пасищата се огласят от сладкопойни чучулиги, от трелите на сивата овесарка, червеногърбата свирачка, маслиновия присмехулник – само от имената на птиците става стихотворение! Яйлата има голямо значение за опазването на редките за Европа степен пор и нютонов хомяк. Скалните масиви, опасали Птичия залив, са убежище и на застрашени от изчезване влечуги, включени в Червената книга на България. Сред тях е и змиегущерът.
   image
  image   image
  image

image

Житие
Яйлата била населена почти през всички исторически епохи. Названието й - пасище, не е случайно: трева тук има и през зимата. В Средна Азия, прегори ли тревата в степта, стадата били отправяни към ниските разклонения на Алатау (Алтай), където все още имало паша. Местности със същото име се срещат и на други места в България, както и на Кримския полуостров. Най-ранните следи от живот на Яйлата са отпреди 7 хилядолетия, от епохата на неолита.
Твърди се, че в тази божествена земя кан Аспарух е приел посвещение и духовна мисия. Тези, които знаят, говорят така: Някога по тези места ходеше Аспарух, тук беше неговото светилище. Катакомбите бяха запрещени за обикновените хора. Тук се извършваха жертвоприношения. Чрез тях канът-жрец прозираше назад и напред във времето. Преди походи той се съветваше с бог Тангра…
Пророчицата Ванга добавя: свято е това място. Има то голяма мистична сила и скрита енергия. Оттук връзката с Космоса е лесно осъществима. Тази енергия може да се използва и за изцеление…

И наистина общото енергийно излъчване е „+” и „-" , особено изразено през лятото. Мога само да допълня, че всичко е много магнетично и красиво - морето, заснетите птици в полет, скалните гробници и древните останки.
Текстът е със съкращения от цитираната книга, а снимките са от личния ми архив. Нека се любуваме заедно на това свещено място, ние , които живеем на тази земя, целуната от Бога!
Гласувай:
27
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. stela50 - Поздрави за постинга ,Бвен ... Прекрасен е .
02.07.2011 10:05
Чудни снимки и интересен материал . Благодаря ти .
Леки и приятни почивни дни !
цитирай
2. bven - На 1: Благодаря за оценката, Таня. Пожелавам ти да го посетиш, мястото е свещено!
02.07.2011 10:26
Само съжалявам, че постингите ми се оцветяват (обезцветяват) от само себе си - не знам как става това?!
Хубав и слънчев ден!:)))
цитирай
3. tili - Много,много
02.07.2011 10:44
интересен материал! Всяка дума си е на мястото, снимките са вдъхновяващи.
Е, за мен мнението на Ванга е без значение, но това е дребно:)
цитирай
4. malchaniaotnadejda7 - Здравей, Мими!
02.07.2011 11:07
Никога не съм била. Сега, благодарение на теб... Особено излъчване има това място, дори само от снимките. Прекрасни са. Поздрави и благодаря за споделеното!
цитирай
5. magicktarot - Поздрави за постинга, Бвен!
02.07.2011 12:08
Научих много нови неща, както винаги при теб!:) За свещените места - сякаш някак ни е вродено на нас, хората, да ги усещаме и да ни привличат... В случая - бях привлечена към това място дори само от заглавие на постинг, наистина, много интересно! :)
цитирай
6. bven - На 3: Тили-Лили, радвам се, че ми гостува.
02.07.2011 16:20
Наистина е много красиво място, необхватна красота. Сякаш душата пее в такъв момент.
Хубав ден и пак се отбивай:))
цитирай
7. bven - На 4: Пожелавам ти да го посетиш, Наде и съм сигурна, че ще го направиш!
02.07.2011 16:23
Цялата област около Варна има особено значение за нас, още от древни времена, нали знаеш?
Хубав ден и приятни емоции!:)
цитирай
8. bven - На 5: magicktarot, ще бъде прекрасно повече хора да знаят къде отиват и какво могат да видят!
02.07.2011 16:26
А Камен бряг е хубаво място и за почивка. Там, в един двор, видях стайни цветя с красиви листа, свежи , големи. Такива (аз също ги имам), в Пловдив щяха да изгорят на слънцето. Може би самото място и енергията въздействат по друг начин?!
Релакс и хубав ден ти желая!:)))
цитирай
9. ckarlet - Прекрасно, природно имане, Вve...
02.07.2011 22:44
Прекрасно, природно имане, Вven!
Поздрави!
цитирай
10. bven - На 9: Вярно е, ckarlet .
02.07.2011 22:49
Радвам се, че ти хареса един български кът!
Хубава вечер!:)
цитирай
11. pepelyashka - Прекрасно място, наистина - ходила ...
02.07.2011 22:51
Прекрасно място, наистина - ходила съм там
/ с "тиквената каляска" преди полунощ, нали се сещаш защо :)))/

По една случайност имам и книгата на Мариана, която е моя приятелка.
Ще я зарадвам: пращам й линк на имейла! Може, нали?

Поздравления за стойностната съвременно разказана приказка!
цитирай
12. magnoliya - Хубав постинг!
02.07.2011 23:11
Приятно ми беше тук и полезно, защото научих доста интересни подробности за Камен бряг и Яйлата!
Благодаря ти!
цитирай
13. bven - На 11: Пепеляшке, твоята приказка много ме зарадва!
03.07.2011 12:59
Разбира се, че можеш да изпратиш линка на Мариана. Много приятно е да науча,че е твоя приятелка. А за тази книга искам да споделя, че я купих при едно посещение на Перперикон и я прочетох на един дъх. След това я препоръчах на всички приятели и познати , намерихме с късмет 8 книги, а за тези, които нямаше - се направиха копия от книгата. Ще бъде прекрасно, ако има ново издание и много хора се докоснат до истинските истории за нашата
страна. Благодарност и поклон от мен за Мариана Хруза!:)))
цитирай
14. bven - На 12: Благодаря ти за посещението, Магнолия.
03.07.2011 13:03
Радвам се, че блогът предоставя такава възможност - всеки да разкаже нещо, да покаже какво е научил, видял или отгледал, както ти - твоите чудесни цветя:). Моят интерес бе създаден след прочитането на книгата "Целуната от Бога" и винаги се съветвам с нея, когато посещавам някое историческо място .
Хубав неделен ден!:)
цитирай
15. yuliya2006 - -------------- ИСКАМ РАЗРЕШ...
03.07.2011 20:56
--------------
ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА

"НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - ПЛАНИНИ"

http://yuliya2006.blog.bg/poezia/2009/12/17/.456814

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
16. bven - На 15: Добре дошла, Джули Бел!
03.07.2011 22:19
Разбира, че разрешавам и се радвам много за тази възможност!
Хубава вечер и лека нова седмица! Усмивки! :)))
цитирай
17. smile999 - Чудесен постинг! Спорна и светла ...
04.07.2011 11:42
Чудесен постинг!
Спорна и светла седмица, за теб!:-)))
цитирай
18. bven - На 17: smile999, добре си дошла!:)
04.07.2011 13:29
Хубава и слинчева седмица и на теб!:))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 8295803
Постинги: 1663
Коментари: 11444
Гласове: 28365
Календар
«  Март, 2018  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Блогрол