Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2011 08:07 - За Камен бряг и Яйлата
Автор: bven Категория: Музика   
Прочетен: 11027 Коментари: 18 Гласове:
27

Последна промяна: 17.01.2012 23:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

За пореден път почитателите на рока се събраха на Камен бряг вчера, на 1 юли , за да посрещнат слънцето с "Джулай морнинг". Освен място за посрещане на слънцето и символично изпълнение на  песента-химн на свободния дух, за мен Камен бряг има много по-особено значение. То  е едно от многото  свещени места в нашата страна,гореща точка с оздравяващо и силно енергийно въздействие. Но нека започнем пътешествието, разказано от  Мариана Хруза в книгата й  "Целуната от Бога".
Ето го и моят  "Джулай морнинг" - красота!

image .
..Зад прага сме , готови и за мислено пътешествие. Вървим на североизток – там, където морето и брегът са се срещнали най-красиво и магично. Казват, че силните и настойчиви мисли не закъсняват да станат реалност. Защо не опитате – с повече попътна будност.
Култовото село Камен бряг се намира близо до курортния комплекс „Русалка” в прочутия Тауклиман ( Заливът на птиците). Заливът е типичен птичи базар, разположен в скалиста местност край морето. Той е изобилен на птици по време на прелет, когато повече от 150 вида пернати спират за почивка и за „зареждане” на тази неповторима енергийна „бензиностанция. Околността на с.Камен бряг е известна с неповторимите си природни форми и с чудесните си заливчета, осеяни с множество пещери и подмоли. Тя е любимо място на: студенти, днешни хипита, артисти (особено на художници-поети) – хора, които търсят красота и уединение.
image
image
Портрет
Яйлата представлява приморска тераса с площ около 300 дка, дълга е над километър и е широка около 250 разкрача. Тя е непристъпна, защитена отвсякъде със стръмни скали и е отворена само за ласкавата топлина на Юга. Тукашните степи и отвесни скалисти брегове са особено впечатляващи. За да бъдат опазени, тези места са обявени за археологически резерват. В Яйлата пролетта идва поне с десетина дни по-рано. Горе, в Добруджа, на „цели” 40-50 м над яйленската тераса, все още се разхождат ветрове -зимни спомени. А тук вече избуяват треви и се надпяват птици. Но който иска да се нарадва на божур и на люляк, на хиляди цветове и аромати, трябва да слезе по козята пътечка към Яйлата през май. Двадесетина метра още надолу пък е царството на сафридовите пасажи…
  image
Това е уникално място, което съчетава археологическите дири с природните дадености. Тук се намират „пещерен град” и „град на мъртвите”. От античността са запазени светилище - капище, жертвени камъни (винарни), частично реставрирана крепост от V-VI век и др.
image
image
image
image
Открити са повече от 130 гробници, групирани в 4 некропола между Камен бряг и Калиакра, разположени по протежение на 12 км. Изкопани са в хоризонталните скали на около 1,7 – 1,80 м дълбочина. Подобни „градове на мъртвите” са открити и по северния бряг на Черно море, датирани са близо 9 столетия преди яйленските. На някои от откритите черепи има следи от изкуствена деформация, а е известно, че прабългарите от сой пристягали с превръзки главите на децата си.

„Винените камъни”: има ги по цялата скалиста ивица от Каварна до Шабла. Шарапташи ги нарича тукашното население. Това са вкопани в скалата коритообразни форми с кръгли отвори и улеи, които са служили за култови цели. Археолозите ги наричат жертвени камъни.

image
image
image
image
image
Открити са повече от 100 пещери-жилища, в които е имало каменни оръдия на труда. През средновековието пещерите са използвани като манастирски комплекс. В някои от тях са намерени римски монети от 3-4 век, по стените им личат прабългарски знаци и символи, руни, кръстове, каменни икони. Тук е и скалната църква „Св.св.Константин и Елена”.

Крепостта на Яйлата е стъпила на ръба на високата крайморска тераса. Строена е преди 1500 години. Просъществувала 150 години. Градежът й бил от големи каменни блокове, легнали един върху друг с прецизност до милиметър. Стената била дълга около 120 м и дебела над 2,5 м. Три каменни стълбища водели към бойниците и към петте кули, които се извисявали на 12 – 14 м височина: става въпрос за много добре укрепен „военен лагер”.
Исторически извори сочат, че някога тук някъде имало голям пещерен град, именуван Хила. Напомня на Яйла, но и на Хелиос. Защо не Слънчевград например… но това са само археологически догадки.
image

image  
image
image  
image   image
Природно имане
Тук, сред многобройните останки от древни цивилизации, е царството на широколистния червен божур. Скалите се обитават от: аристотелевия корморан, бухала, синявицата, папуняка, каменарчето. Пасищата се огласят от сладкопойни чучулиги, от трелите на сивата овесарка, червеногърбата свирачка, маслиновия присмехулник – само от имената на птиците става стихотворение! Яйлата има голямо значение за опазването на редките за Европа степен пор и нютонов хомяк. Скалните масиви, опасали Птичия залив, са убежище и на застрашени от изчезване влечуги, включени в Червената книга на България. Сред тях е и змиегущерът.
   image
  image   image
  image

image

Житие
Яйлата била населена почти през всички исторически епохи. Названието й - пасище, не е случайно: трева тук има и през зимата. В Средна Азия, прегори ли тревата в степта, стадата били отправяни към ниските разклонения на Алатау (Алтай), където все още имало паша. Местности със същото име се срещат и на други места в България, както и на Кримския полуостров. Най-ранните следи от живот на Яйлата са отпреди 7 хилядолетия, от епохата на неолита.
Твърди се, че в тази божествена земя кан Аспарух е приел посвещение и духовна мисия. Тези, които знаят, говорят така: Някога по тези места ходеше Аспарух, тук беше неговото светилище. Катакомбите бяха запрещени за обикновените хора. Тук се извършваха жертвоприношения. Чрез тях канът-жрец прозираше назад и напред във времето. Преди походи той се съветваше с бог Тангра…
Пророчицата Ванга добавя: свято е това място. Има то голяма мистична сила и скрита енергия. Оттук връзката с Космоса е лесно осъществима. Тази енергия може да се използва и за изцеление…

И наистина общото енергийно излъчване е „+” и „-" , особено изразено през лятото. Мога само да допълня, че всичко е много магнетично и красиво - морето, заснетите птици в полет, скалните гробници и древните останки.
Текстът е със съкращения от цитираната книга, а снимките са от личния ми архив. Нека се любуваме заедно на това свещено място, ние , които живеем на тази земя, целуната от Бога!




Гласувай:
27



Следващ постинг
Предишен постинг

1. stela50 - Поздрави за постинга ,Бвен ... Прекрасен е .
02.07.2011 10:05
Чудни снимки и интересен материал . Благодаря ти .
Леки и приятни почивни дни !
цитирай
2. bven - На 1: Благодаря за оценката, Таня. Пожелавам ти да го посетиш, мястото е свещено!
02.07.2011 10:26
Само съжалявам, че постингите ми се оцветяват (обезцветяват) от само себе си - не знам как става това?!
Хубав и слънчев ден!:)))
цитирай
3. tili - Много,много
02.07.2011 10:44
интересен материал! Всяка дума си е на мястото, снимките са вдъхновяващи.
Е, за мен мнението на Ванга е без значение, но това е дребно:)
цитирай
4. malchaniaotnadejda7 - Здравей, Мими!
02.07.2011 11:07
Никога не съм била. Сега, благодарение на теб... Особено излъчване има това място, дори само от снимките. Прекрасни са. Поздрави и благодаря за споделеното!
цитирай
5. magicktarot - Поздрави за постинга, Бвен!
02.07.2011 12:08
Научих много нови неща, както винаги при теб!:) За свещените места - сякаш някак ни е вродено на нас, хората, да ги усещаме и да ни привличат... В случая - бях привлечена към това място дори само от заглавие на постинг, наистина, много интересно! :)
цитирай
6. bven - На 3: Тили-Лили, радвам се, че ми гостува.
02.07.2011 16:20
Наистина е много красиво място, необхватна красота. Сякаш душата пее в такъв момент.
Хубав ден и пак се отбивай:))
цитирай
7. bven - На 4: Пожелавам ти да го посетиш, Наде и съм сигурна, че ще го направиш!
02.07.2011 16:23
Цялата област около Варна има особено значение за нас, още от древни времена, нали знаеш?
Хубав ден и приятни емоции!:)
цитирай
8. bven - На 5: magicktarot, ще бъде прекрасно повече хора да знаят къде отиват и какво могат да видят!
02.07.2011 16:26
А Камен бряг е хубаво място и за почивка. Там, в един двор, видях стайни цветя с красиви листа, свежи , големи. Такива (аз също ги имам), в Пловдив щяха да изгорят на слънцето. Може би самото място и енергията въздействат по друг начин?!
Релакс и хубав ден ти желая!:)))
цитирай
9. ckarlet - Прекрасно, природно имане, Вve...
02.07.2011 22:44
Прекрасно, природно имане, Вven!
Поздрави!
цитирай
10. bven - На 9: Вярно е, ckarlet .
02.07.2011 22:49
Радвам се, че ти хареса един български кът!
Хубава вечер!:)
цитирай
11. pepelyashka - Прекрасно място, наистина - ходила ...
02.07.2011 22:51
Прекрасно място, наистина - ходила съм там
/ с "тиквената каляска" преди полунощ, нали се сещаш защо :)))/

По една случайност имам и книгата на Мариана, която е моя приятелка.
Ще я зарадвам: пращам й линк на имейла! Може, нали?

Поздравления за стойностната съвременно разказана приказка!
цитирай
12. magnoliya - Хубав постинг!
02.07.2011 23:11
Приятно ми беше тук и полезно, защото научих доста интересни подробности за Камен бряг и Яйлата!
Благодаря ти!
цитирай
13. bven - На 11: Пепеляшке, твоята приказка много ме зарадва!
03.07.2011 12:59
Разбира се, че можеш да изпратиш линка на Мариана. Много приятно е да науча,че е твоя приятелка. А за тази книга искам да споделя, че я купих при едно посещение на Перперикон и я прочетох на един дъх. След това я препоръчах на всички приятели и познати , намерихме с късмет 8 книги, а за тези, които нямаше - се направиха копия от книгата. Ще бъде прекрасно, ако има ново издание и много хора се докоснат до истинските истории за нашата
страна. Благодарност и поклон от мен за Мариана Хруза!:)))
цитирай
14. bven - На 12: Благодаря ти за посещението, Магнолия.
03.07.2011 13:03
Радвам се, че блогът предоставя такава възможност - всеки да разкаже нещо, да покаже какво е научил, видял или отгледал, както ти - твоите чудесни цветя:). Моят интерес бе създаден след прочитането на книгата "Целуната от Бога" и винаги се съветвам с нея, когато посещавам някое историческо място .
Хубав неделен ден!:)
цитирай
15. yuliya2006 - -------------- ИСКАМ РАЗРЕШ...
03.07.2011 20:56
--------------
ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА

"НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - ПЛАНИНИ"

http://yuliya2006.blog.bg/poezia/2009/12/17/.456814

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
16. bven - На 15: Добре дошла, Джули Бел!
03.07.2011 22:19
Разбира, че разрешавам и се радвам много за тази възможност!
Хубава вечер и лека нова седмица! Усмивки! :)))
цитирай
17. smile999 - Чудесен постинг! Спорна и светла ...
04.07.2011 11:42
Чудесен постинг!
Спорна и светла седмица, за теб!:-)))
цитирай
18. bven - На 17: smile999, добре си дошла!:)
04.07.2011 13:29
Хубава и слинчева седмица и на теб!:))))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14868816
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава