Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2013 08:00 - нетленна българска красота
Автор: bven Категория: Музика   
Прочетен: 7167 Коментари: 9 Гласове:
21


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

На сцената и пред любимия трябва да имаш поне 13 лица
                         Леа Иванова

(от Уикипедия, свободната енциклопедия и др)


Лилия Иванова Иванова, наречена Леа Иванова е българска шлагерна и джаз певица, легенда в българската забавна музика. Тя е родена на 13 август 1923 г. в Дупница.

image

Леа  израства в Цариград, където учи в Робърт колеж и пее в детския хор на Българската екзархия. По-късно продължава да учи в Дупница. В началото на 40-те години се премества в София, с намерение да следва в Художествената академия, но това не се осъществява поради силното й увлечение към музиката.

image

Леа започва да пее като солистка в джазовите формации „Славянска беседа“, „Джаз Овчаров“ и оркестър „Оптимистите“, с който работи до 1956 г. Изпълненията ѝ са в стил суинг. Тя е една от първите изпълнителки на джаз в България заедно с Лени Вълкова и Люси Найденова. През 1949 г. при участието си в „Джаз Овчаров“ групата получава покана за турне в САЩ. Това става причина за политически репресии за изпълнение на „упадъчна музика“; Леа Иванова е арестувана и изпратена в концлагера Ножарово.
(Песен на английски, изпята на младежка вечеринка на Комсомола, е причината Леа да се озове за пръв път в лагер. Годината е 1948-а. Към шест часа сутринта в апартамента на ул. “Стефан Караджа”, където изпълнителката на “Чико от Порто Рико” живее със сестра си и нейния съпруг, се звъни настойчиво. Някаква “другарка” търсела Леа Иванова. Съветва я да си вземе повече и по-топли дрехи. Леа не се прибира целия ден. Сестра й и зет й изпаднали в паника. Чак след седмица получили кратко писъмце от лагера в село Ножарево, Тутраканско: “Жива съм! Един път в месеца може да ми изпращате колет и писмо!” След три месеца престой е освободена. Но никъде не й дават работа. “Органите” й предлагат да стане продавачка в бакалията на пл. ”Славейков” и “Раковски”. Но тя гордо отказала: “Аз съм певица, а не продавачка!” И само след месец отново я прибрали в лагера. Преди десети ноември нейните близки разказват, че властта “намерила Леа лоялна” и затова я освободили. Истината обаче е съвсем друга. Според нейната комшийка от Дупница Леа раздала цялото си злато на лагерното началство и чак тогава я пуснали “на изпитателен срок”)

image

След като излиза от лагера, Леа продължава да гради кариерата си.

image

От 1956 г. певицата е в оркестрите на Христо Вучков, Димитър Ганев и Големия оркестър към Концертна дирекция.

image

Сътрудничеството ѝ с певеца и композитора Еди Казасян започва от 1957 г. и продължава почти 30 години – до края на живота ѝ, тъй като двамата стават семейна двойка.

image

В началото на 60-те години Леа Иванова прави турнета в Румъния, Унгария, Югославия (в Белград пее с оркестъра на Куинси Джоунс), Берлин.

image

От 1963 г. до 1983 г. певицата работи във вариетета от висока класа в чужбина, като продължават концертите ѝ в почти цяла Западна Европа, САЩ, Канада, Южна Америка, Близкия Изток. Изявите ѝ в България до началото на 80-те години са много малко, поради което тя остава малко известна сред по-младите поколения.

image

При едно от завръщанията си в България през 1983 г. Леа Иванова получава втори инсулт и остава, за да се възстанови. При този инсулт Леа е парализирана наполовина. Трудно движи единия си крак и лявата ѝ ръка остава неподвижна, прикована към тялото й. Въпреки направената в Париж възстановителна операция, Леа е загубила гласа си и чувството си за ритъм. С много усилия на волята се научава да ходи отново на висок ток, както и да пее в полуречетатив, характерен за нейните късни записи. Тъй като не може вече да пее суинг, тя се примирява с композираните от съпруга й, Еди Казасян песни, които тя преди инсулта никога не е харесвала. Въпреки трудностите, Леа продължава да пее и да изнася концерти у нас и в чужбина.

image

Повикана е отново на турне от управителя на престижното вариете "Кайвохуоне" в Хелзинки. В София прави серия концерти, няколко месеца наред, заедно с Тодор Колев в "Новотел Европа".

image

През 1985 е удостоена с орден „Кирил и Методий“ , I степен.

image

Има издадени албуми от фирмите "Qaliton" (Унгария), "Electrecord" (Румъния), "Deutsche Vogue" (Германия), Радиопром и „Балкантон“. Албумът „Нощен клуб Интернационал - на живо“ е записан в „Баеришерхоф“ в Мюнхен, Германия.
Леа Иванова умира в София на 28 май 1986 г. от рак, който е лекувала преди 23 години.

image

весело с Леа:   на някакъв остров в Унгария заедно с Леа Иванова и квартет “Алегро”

..Бяхме на по 22 години тогава, бяхме си пияни и без пиене. Леа Иванова уреди да свирим там, защото имахме близо месец пауза в Германия “Алегро” бяха сантиментални бохеми. Носеха си по един куфар с пиене и ядене. Въпреки че там ни беше по - евтино.
Ние пристигнахме от Германия. Тогава си купих един "Фиат" за сто лева. Тръгнах и той ме изостави на един връх към Щутгарт. Скърца, скърца по баира и накрая, като се заспусках, колата се разтропа и... Край. Беше към 5 следобед. Стоя сам на шосето. Обадих се на службата да дойде и да ме вземат. Колата пълна с багаж за концертите в Унгария. По едно време гледам Леа Иванова и Еди Казасян се задават. Бяха тръгнали преди мен. “Какво става?” - ги питам. Еди ми вика: “Нали Леа ми казва къде да карам и аз карам. Наместо да отиваме към Унгария, ние влязохме в Базел. Това бяха на Леа номерата. Той вика : “Не е натам!” Тя вика: “А бе натам е !” Падаше си малко ментор. Прехвърляме багажа. Взимат ме с тяхната кола. Оставих "Фиата" на пътя и тръгваме..
.












Гласувай:
21



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tanelia - Великолепен постинг! Поздравявам те...
13.08.2013 08:11
.....и благодаря за удоволствието да прочета за Леа Иванова.
Чудесен ден ти пожелавам!
цитирай
2. bven - На 1: Благодаря и аз за милите думи, tanelia:)))
13.08.2013 10:38
Аз много харесвам Леа и я приемам за една от еманациите на българския Дух.
Старите пловдивчани са разказвали, че в Пловдив е пяла в ресторанти и на бис е питала: Какво да ви изпея? (за разлика от другите певци, които си изпяват песните и си тръгват).
В аналите на бохемата остава изпитото шампанско от нейната обувка и истинското обаяние на големия артист.
Нека е щастлива и ни обича нас, нейните почитатели!
Приятен летен ден желая от сърце!
цитирай
3. hatanasov - НЕЙНАТА СПАСИТЕЛКА В НОЖАРЕВО...
13.08.2013 12:15
Г-ЖА ТАНКА БУХОВА ОТ С. КРЪСТЕВИЧ, ПЛОВДИВСКО, ПОЧИНА ТОЧНО ПРЕДИ 1 Г. ТЯ Е ИЗПЪЛНЯВАЛА ПОСТОЯННО ЦЯЛА НОЩ ДНЕВНАТА НОРМА НА ЛЕА, 3 ДКА СЪС СЪРП...
цитирай
4. magnoliya - Харесвам я, но почти нищо не знаех за ...
13.08.2013 22:21
Харесвам я, но почти нищо не знаех за живота и /и то какъв живот!!!/.
Поздрави!
цитирай
5. kasnaprolet9999 - Помня я, беше изключителна певица и ...
14.08.2013 00:13
Помня я, беше изключителна певица и не заслужаваше такова жестоко отношение от властоимашите. По онова време си бе направо геройство да се пее в стил суинг. И за къде по-малки провинения вкарваха в концлагери. Това е и причината да прекара голяма част от живота си извън България, където не бе особено популярна.
цитирай
6. metlichina - бях тук с удоволствие...
16.08.2013 11:59
и поздрав за теб...

http://www.youtube.com/watch?v=tYrR2o9IMIA
цитирай
7. bojo12345 - Имал съм щастието да присъствам на концерт на Леа...
18.08.2013 00:54
Това бе при едно от малкото й гостувания в Пловдив преди 1970 г.Концертът бе в салона на кино "Комсомол" - най голямото за онези години в Пловдив.Господата от
БКП не я обичаха много ,много и концерна бе след последната за деня прожекция на филма от 22.30 часа.С това са очаквали ,че няма да има много желаещи да посетят изявата й. Но салона бе препълнен , дори по сълбите имаше толкова много правостоящи , че яйце да хвърлиш нямаше къде да падне.
отначало имаше подгряваща група ,доколкото си спомням от Швеция.Тя пя около час и половина и след това излезе Леа Иванова.Изпълни за повече от два часа всички онези писни които не се нравеха на господа комунистите.Публиката направо стоеше на крака и многократно я викаше на бис отново да продължи да пее.Леа не отказваше.Стигна се до там,че започнаха да спират тока ,да ни подканят да си тръгваме , та накрая с полиция прекратиха концерта малко след
три часа след полунощ.
Не знам колко са били желаещите да слушат Леа , но мой приятел от спорта Кольо Симеонов бе успял с връзки да ни снабди с билети.Вярвам ,че ако концерта тогава бе разрешен да се състои на стадион "9-ти Септември", публиката щеше да е многохилядна.
Тя е една ,може би и единствената българска певица , която в репертоара си изпълняваше песни на немски ,френски , италиански и английски така добре както изпълняваше българските си хитове.
Вярвам , че всеки който е имал щастието като мен да я гледа дори само веднъж ,ще я помни докато е жив.
Поздрави за постинга , за тази изключителна и неповторима певица!
цитирай
8. ognena71 - Поздравления за прекрасния пос...
30.08.2013 14:49
Поздравления за прекрасния постинг.
Не знаех много за нея .
Благодаря! Прекрасен ден.
цитирай
9. bven - Благодаря ви, приятели - за гостуването и споменаването на голямата Леа Иванова!
18.09.2013 09:03
Най-после и творците решиха да направят филм за нея. Макар и късно, това е начин да се запази светлата памет на голямата българка за поколенията. За нас остават малкото материали и песните й, които са вечни!
Хубав ден!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14867581
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава