Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2014 08:08 - един велик тенор от българия
Автор: bven Категория: Музика   
Прочетен: 6297 Коментари: 8 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Ето един човек, в чиито крака утре ще лежи целия свят. Неговият глас е неоценимо съкровище - същински Карузо, само че с по-красиви, по-светли и по-жизнени височини!" 
Бруно Валтер , един от най-големите  диригенти


Тодор Мазаров е роден на 2 януари 1905 г. в с. /сега град/ Павел баня, Казанлъшко, в трудолюбивото семейство на Руси Мазаров, което изкарва прехраната си с отглеждането на маслодайна роза. Детството му преминава в тежък труд, свързан с отглеждането на рози и тютюн. Но той расте здрав, силен и звънкогласен, наследил "сребърното гърло" на майка си, песнопойката Вана Бургоджиева. Затова, когато след прекаран коремен тиф 8- годишният Тодор загубва не само гласа, но и говора си, всичките му близки са сломени от мъка. Лекарите вдигат безпомощно рамене: детето вероятно ще остане нямо за цял живот. Тогава леля му Тота Бургоджиева започва да го цери с "народна медицина". И става чудо - Тодор възвръща говора си и секналата му песен отново се понася над розовите градини.

Продължава образованието си в Казанлъшката педагогическа гимназия и голямата му любов става цигулката. Учителства в Карнобатско, докато го вземат войник в едно поделение в гр. Стара Загора. И тук удивителната му дарба е открита по една случайност. Когато една неделя войниците, тръгнали за градски отпуск маршируват и пеят по улиците, красивият глас на солиста привлича вниманието на минувачите, сред които е и Димитър Христов - един от дейците на Старозагорската опера. Той се запознава с момчето и след уволнението му от казармата го взема за хорист в операта. По-късно Тодор Мазаров пее в самодейния хор при казанлъшкото читалище "Искра". Тук младият и талантлив композитор Петко Стайнов му внушава: "Гласът ти е голямо съкровище! Не бива да го хабиш, а да го школуваш. Народът ни е петимен за голямо изкуство!" Дава му препоръка до Иван Вульпе - един от пионерите на оперното дело в България.

image

В 1929 г. Тодор Мазаров постъпва в Музикалната академия. Живее повече от скромно - издържа се с помощ от къщи, с участие в църковни хорове и като солист в хор "Гусла", който до края на живота си нарича с любов  "моето първо гнездо".
През 1932 г. е приет за стажант в Софийската народна опера като хорист, който дублира роли.
Първата му сериозна солова партия е на Раул в "Хугеноти". Дебютът му е оценен блестящо. През 1934 г. пее с гостуващият у нас Фьодор Шаляпин, който споделя с колегите му: "Между вас е една утрешна звезда - Тодор Мазаров!"  Но ръководството на операта го държи 5 години в унизително положение - на временен договор и с изключително ниска заплата. Сили и подкрепа да продължи му дава неговата всеотдайна съпруга. През 1933-та година Мазаров се жени за своята колежка от Академията Слава Шламбора - дъщеря на художника-график от чешки произход Франц Шламбора. Въпреки, че притежава талант и висока музикална култура, Слава жертва личната си музикална кариера, посвещавайки всеотдайно цялото си време и внимание на Мазаров, убедена в бляскавото му бъдеще. Решаваща роля в живота му изиграва и подкрепата на отличния музикален педагог Желю Минчев.

image

Той помага на певеца да усъвършенства гласа си и настоява  да се яви на Международния певчески конкурс, обявен във Виена през 1937-ма. Някои от колегите на Мазаров са в шок от завист. И когато той моли за отпуск, един от диригентите в операта заявява на директора: "Мазаров не бива да се пуска във Виена! Ще орезили себе си, и театъра, и България!"
Въпреки всичко, Мазаров взема заеми от приятели и придружен от Желю Минчев
заминава за Виена, без да подозира, че прави най-успешната и съдбовна крачка в живота си. Въпреки злонамереното "пророчество" на неговите недоброжелатели в България, след прослушването на 120 певци от цял свят, журито го класира на първо място!

image

За една нощ унижаваният и непризнаван в България Тодор Мазаров става световна знаменитост!  Винерщатс опера му предлага без всякакви резерви договор за 25 години и на 26 септември той дебютира на нейната сцена с ролята на Радамес в "Аида", като си партнира с прочутата Мария Немет. Нещо повече - Мазаров е първият певец, изпълняващ на виенската оперна сцена ариите си на български език, защото не знае немски. Това е прецедент, допуснат само за това, че музикалната публика във Виена пренебрегва текста, за да се наслади на гласа му! Едва по времето на Аншлуса /присъединяването на Австрия към Германската империя/, когато един немски офицер прави луд скандал за "безобразието" да се пее на славянски език, Мазаров старателно заучава ариите си дума по дума на немски. Така започва бляскавия му път по европейските сцени, продължил почти 40 успешни години!

image

Лирико-драматичен тенор с широко певческо амплоа, Мазаров изпълнява теноровите партии в най-популярните опери, които му спечелват световна слава: "Бохеми", "Травиата", "Тоска", "Дон Карлос", "Риголето", "Трубадур", "Кармен", "Хованщина", "Евгений Онегин", "Ромео и Жулиета", "Селска чест", "Бал с маски", "Палячи", "Княз Игор", "Африканката", "Борис Годунов" и десетки други. За връх в кариерата му се смята партията на Арнолдо във "Вилхелм Тел", композирана от Росини специално за Алфред Нури - първия тенор на Парижката опера. Мазаров я изпълнява с огромен успех в Миланската скала, след което критиката го нарича "новото гласово чудо", тъй като това е една от най-трудните тенорови партии, написана за "желязно гърло". Негови почитатели си припомнят, че появата му в София се превръща в събитие, в културен фойерверк. Хората чакали по цяла нощ на опашка пред касата, за да си купят билети, а на представленията залата се взривявала от аплодисменти.

image

Към края на живота си Мазаров получава във Виена професорска титла като вокален педагог и е първият българин, получил в Австрия орден за високи постижения в областта на културата.
"Не знам как бих живял, ако нямах в сърцето си България!" - споделя пред единствената му дъщеря, музикалната педагожка Мария Мазарова-Гинева. - Той никога не се възгордя , не се самозабрави, не се чувстваше и държеше като звезда. До края на живота си остана естествен, скромен, достъпен и земен човек..."
Тодор Мазаров умира във Виена на 13 септември 1975 г. на 70 годишна възраст. В деня на погребението му Виенската опера спуща черно знаме, а ковчегът му е отрупан с венци от неговите многобройни почитатели. . И едва тогава нашите държавни мъже му изпращат ордена “Кирил и Методий”, за да му го сложат в ковчега!
В книгата "Тодор Мазаров", която издава през 1980 г., дъщеря му пише: ..."И остана завинаги в прегръдката на австрийската земя едно българско сърце, преливащо от музика и обич към изкуството, към България!"

image
по материали от нет-а












Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. stela50 - Колко хубаво е да надникнеш в съкровищницата
04.04.2014 20:27
от знаменити български таланти... и ти го правиш
много фино, поднасяш го интересно и вълнуващо,
напомняш ни за непреходността на изкуството...
Благодаря, Бвен !
цитирай
2. planinitenabulgaria - Още един случай имаме на певец, който стана знаменитост след излизането си от България:
04.04.2014 21:25
"Ако Борис Христов не беше избягал от България, нямаше да бъде Борис Христов".
цитирай
3. precoria - Тодор Мазаров е велика знаменитост
04.04.2014 23:03
изпял всички възможни тенорови партии в далечнато минало.Имам съгражданин, който лично го е познавал и го е викал да пее в чужбина, но времето и тогава е било доста сложно...
Поздрави за постинга!
цитирай
4. bojo12345 - Помня ,когато по радиоито пускаха негово изпълнение....
05.04.2014 04:42
майка ми ме караше да слушам как пее този велек българин.Тогава още нямаше телевизия.
цитирай
5. bven - На 1: Привет, приятелко stela50! Наистина съкровищницата на българските таланти
05.04.2014 20:10
крие много тайни и забулени и потънали в прах истини за триумфалния марш на българите по света! На мен ми е приятно, че мога по малко да разказвам и напомням, за да не се забравят тези личности! Благодаря за оценката и се надявам, че не съм прекалила в дозирането на история, факти и примери, които нямат край!:))) Много е приятно твоето посещение и се надявам често да идваш в моя виртуален кът!
Хубави дни от пролетта!
цитирай
6. bven - На 2: За съжаление, Коста - вече не само артистите, но и всички недооценени и потискани у нас
05.04.2014 20:16
търсят поле за изява (или за по-добро настояще) навън, неповярвали на лъжите и демагогията, която господства навсякъде. Затова пък тук се ширят избуялите в неочаквани мащаби простотия и некадърност...
Нека сме оптимисти и да идва Доброто време !
цитирай
7. bven - precoria каза: Имам съгражданин, който лично го е познавал!
05.04.2014 20:18
Чудесен коментар, приятелко Петя:)) Все още е жив споменът и нека бъде светла паметта на големия българин у нас!
Поздрави и хубава вечер от мен!
цитирай
8. bven - На 4: Да, bojo12345 - чест и поклон пред майките, които са обръщали внимание за музикалното
05.04.2014 20:21
възпитание и национално чувство на децата си! Засега много родители възпитават с личен пример в чалга и кьочеци, та затова нека има и такива примери за възпитание в истинските непреходни качества на нацията ни!
Благодаря за участието ти и хубави почивни дни!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14869134
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава