Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2017 09:27 - бъдеще в миналото
Автор: bven Категория: Музика   
Прочетен: 831 Коментари: 2 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 За съжаление враговете на българския род са тези, под чието въздействие е изопачена българската история. Този процес започва от Княз Борис I /Покръстител/ - унищожил 52  боилски рода и разрушил българския модел задържавност. Преминава през Възраждането, за да се стигне до днешния ден, в който нашите историци пишат българската история, мислейки по византийски.

Време е българската история да излезе от пепелището на забравата, а това могат да направят единствено историци, които мислят като българи, които да мислят, както е мислил хилендарският монах Паисий, пишейки историята на българския род.
Сега, в началото на третото хилядолетие, започва подем на националното самосъзнание. Българският дух се събужда, много българи започват да мислят като българи и от това се ражда едно движение, което ще роди един световен феномен - “Малка България ще стане център на огромния български свят, разпилян по Европа и Азия.”

Нашата задача в това изложение е да запишем известното за философията на българите изобщо и в частност социалната им философия. Проблемът е изключително труден и то не толкова от фактологическа недостатъчност, а по-скоро от човеколюбивите принципи на тази философия, която е създала още в древността държавни условия за свободно и равнопоставено положение на всички, живеещи на територията на държавата, и е създала алтернатива на сегашната световна уредба. Надменността на сегашната паристокрация                                            /капиталокрация и  нейната  алчност са препятствия, които възраждащият се български дух ще среща по пътя си. Мислейки по български, тези препятствия ще бъдат преодолени.
Приемаме условно, че в изложението по-долу ще пишем българи, българска държавност, българска културна идентичност, тъй като писаното е за българите, независимо кой как ги е наричал и нарича.
 
 
II. Социална структура на българското общество

Разглеждайки структурата на българското общество, не можем да минем без изясняване държавната система, която е чисто българско творение и няма аналози в други народи. Държавността на един народ в известна степен се определя от титлите на длъжностните лица в управлението  й.
В основата си българското общество се е делило на три съсловия, които са определяли и йерархията на участие в живота му, а те са: БОИЛИ, БАГАИНИ и ОБИКНОВЕНИ БЪЛГАРИ.
На върха на обществото е стоял върховен водач, който се е наричал КАН. Най-големият син на КАНА се е наричал КАНАРТИКИН.
Съсловието БОИЛИ е представлявало държавната йерархия. Знае се, че държавата се е управлявала от БОИЛСКИ СЪВЕТ /Съвет на старейшините/, съставен от 100 /сто/ боили. Начело на Боилския съвет, като първи сред равните, е стоят КАНЪТ. Боилският съвет е приемал закони и е определял вътрешната и външната уредба на държавата и взаимоотношението Ј с другите народи във война и мир. КАНЪТ е могъл да взема и самостоятелни решения, но много рядко и в изключителни моменти от живота на държавата.
В управляването на българската държава освен Боилският съвет е имало общо 37 вида управленски титли, което говори за една внушителна държавна пирамида. Не е възможно в това изложение да се изложат всички титли в държавното устройство, но имената на някои от тях звучат така: зиткои-ичиргу-боила; кана-боила-колобър; багатур-боила-колобър; зиткои-мир и други.
Ако се прибавят и военните титли, броят на държавните и военните титли надвишава четиридесет.

За съжаление много от титлите в държавната йерархия все още не са преведени и не се знае тяхното място в йерархията и изпълняваните функции. Това тепърва предстои да се изяснява и ние сме убедени, че и тази загадка ще бъде изяснена и ще се разкрие особеността на тази самородна българска държава, което ще покаже развитостта на нашия народ и високата му култура.
Българската държава е огледалото на българската културна идентичност, а от това, което вече се знае за нея, може да се каже, че там, където са били огнищата на най-старите човешки цивилизации, се откриват праобразите на особените български титли – боила, багаин, жупан, кавхан и др. Това означава, че българите стоят в центъра или поне около центъра на народите с най-развита цивилизация и култура. Не е случайно и това, че българите са пренесли в Европа една от най-старите дворцови и военни системи, съществували някога в света. Ето защо държавната система показва високото ниво на развитие на българския етнос и неговото влияние в човешкото развитие.

Военната йерархия на българите не повтаря, но отговаря на държавните традиции и е поставена така, че да съответства най-пълно на изискванията на времето. В основата на вертикалната военна субординация стоят званията КАНА, БОИЛА и БАГАИН. Те са едновременно административни и военни титли. Военната организация напълно е отговаряла на развитата държавна система и е била твърде ефикасна.
Военната организация на българите има завършен вид. Вертикалната военна субординация е в съответствие с хоризонталното деление на родове войски. Конните отряди са командвани от БИРИ-БАГАИН и БАГАТУР-БАГАИН.
Бири-багаинът е командир на конния лековъоръжен отряд, а багатур-багаинът е командир на тежковъоръжения конен отряд.
СЕТИТ-БАГАИН и ИЧИРГО-БАГАИН отговарят съответно на командирите на стрелковите отряди – лековъоръжени стрелци и тежковъоръжени пехотинци.
ЮК-БАГАИНИ са командирите на специалните войскови части, състоящи се от обковани в желязо волски коли /на съвременен език танковите и артилерийските части/.
Армията е имала разклонена структура и се е състояла от 5 /пет/ вида войскови подразделения – леко- и тежковъоръжени конни отряди, лековъоръжени стрелци, тежковъоръжени пехотинци и специални войскови части. Към тази структура, като неизменна част, са били специалните отряди от разузнавачи, наречени ХОНСАР.

Имайки предвид гореказаното, може с точност да се заяви, че българите са донесли в Европа освен нова държавност, но и нова военна организация, в т.ч. и защитни амуниции като: сабята, гъвкава ризница от халки, обкованите коли, два вида особени обсадни кули и конската сбруя юзди и стремената.
Военната организация също говори за високото културно равнище и техническата съоръженост на българите.
Както видяхме от изложеното дотук, държавната и военната системи взаимно са се допълвали и прониквали. Но това не е всичко, ръководните длъжности и в държавната, и във военната йерархии са заемани не по наследство, а по изявени способности. Да си припомним един от принципите на държавата на българите – “Всеобщо и задължително обучение и трудово възпитание на децата”, за да обясним особеното положение на способните и доказалите своята способност представители на трите съсловия – боили, багаини и обикновени българи. Животът в държавата е имал до такава степен демократичен характер, че всеки според способностите си е заемал място в държавната йерархия. Нещо повече, въпреки принадлежността им към отделни съсловия, всеки е бил равноправен и равнопоставен в държавата, в която живее, и това е голямата придобивка и достижение на българите. Именно това е играло особена роля за доверието на обикновените българи към държавата и готовността им да работят и да я защитават съобразно своите възможности.

Това дава отговор на въпроса защо сега, в началото на третото хилядолетие от Христа, българите обичат Родината си, но нямат доверие в собствената си държава. Защо? Затова, защото тази държава като модел не е българска и не отговаря на представите на българина за предназначението и функциите й. С други думи, някога държавата е слугувала на народа си, а сега е точно обратното.
Съсловието на обикновените българи е съставлявало преобладаващото мнозинство и то е било резервът, от който държавата е черпела управленски и изпълнителски кадри за държавната и военната йерархия. Трудът на всеки българин, независимо от съсловието, към което принадлежи, е бил полезен и признат.Гласувай:
7
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. barin - Здравей, bven. Може да сравниш т...
04.06.2017 06:31
Здравей, bven. Може да сравниш титлите и структурата на Първото Българско царства с това, което съм написал. Твоето е вярно. С някои титли се спекулира и не се представят по начин, каквито са били.
barin.blog/history/2017/02/07/titlite-v-pyrvoto-bylgarsko-carstvo.1508344
Поздрави!
цитирай
2. bven - На 1: Здравей, приятелю.
04.06.2017 19:45
Както и да четем титлите,както и да ги интерпретираме - важно е словото да стига до сърцата ни!Да разберем истината и да я носим в нас. Сигурна съм, че предстоят още и все по-нови данни за историята и същността на българския род. Амин!
Дерзай, barin!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 10444569
Постинги: 2245
Коментари: 12169
Гласове: 32144
Архив
Календар
«  Декември, 2019  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031