Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.06.2017 09:27 - бъдеще в миналото
Автор: bven Категория: Музика   
Прочетен: 1309 Коментари: 2 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 За съжаление враговете на българския род са тези, под чието въздействие е изопачена българската история. Този процес започва от Княз Борис I /Покръстител/ - унищожил 52  боилски рода и разрушил българския модел задържавност. Преминава през Възраждането, за да се стигне до днешния ден, в който нашите историци пишат българската история, мислейки по византийски.

Време е българската история да излезе от пепелището на забравата, а това могат да направят единствено историци, които мислят като българи, които да мислят, както е мислил хилендарският монах Паисий, пишейки историята на българския род.
Сега, в началото на третото хилядолетие, започва подем на националното самосъзнание. Българският дух се събужда, много българи започват да мислят като българи и от това се ражда едно движение, което ще роди един световен феномен - “Малка България ще стане център на огромния български свят, разпилян по Европа и Азия.”

Нашата задача в това изложение е да запишем известното за философията на българите изобщо и в частност социалната им философия. Проблемът е изключително труден и то не толкова от фактологическа недостатъчност, а по-скоро от човеколюбивите принципи на тази философия, която е създала още в древността държавни условия за свободно и равнопоставено положение на всички, живеещи на територията на държавата, и е създала алтернатива на сегашната световна уредба. Надменността на сегашната паристокрация                                            /капиталокрация и  нейната  алчност са препятствия, които възраждащият се български дух ще среща по пътя си. Мислейки по български, тези препятствия ще бъдат преодолени.
Приемаме условно, че в изложението по-долу ще пишем българи, българска държавност, българска културна идентичност, тъй като писаното е за българите, независимо кой как ги е наричал и нарича.
 
 
II. Социална структура на българското общество

Разглеждайки структурата на българското общество, не можем да минем без изясняване държавната система, която е чисто българско творение и няма аналози в други народи. Държавността на един народ в известна степен се определя от титлите на длъжностните лица в управлението  й.
В основата си българското общество се е делило на три съсловия, които са определяли и йерархията на участие в живота му, а те са: БОИЛИ, БАГАИНИ и ОБИКНОВЕНИ БЪЛГАРИ.
На върха на обществото е стоял върховен водач, който се е наричал КАН. Най-големият син на КАНА се е наричал КАНАРТИКИН.
Съсловието БОИЛИ е представлявало държавната йерархия. Знае се, че държавата се е управлявала от БОИЛСКИ СЪВЕТ /Съвет на старейшините/, съставен от 100 /сто/ боили. Начело на Боилския съвет, като първи сред равните, е стоят КАНЪТ. Боилският съвет е приемал закони и е определял вътрешната и външната уредба на държавата и взаимоотношението Ј с другите народи във война и мир. КАНЪТ е могъл да взема и самостоятелни решения, но много рядко и в изключителни моменти от живота на държавата.
В управляването на българската държава освен Боилският съвет е имало общо 37 вида управленски титли, което говори за една внушителна държавна пирамида. Не е възможно в това изложение да се изложат всички титли в държавното устройство, но имената на някои от тях звучат така: зиткои-ичиргу-боила; кана-боила-колобър; багатур-боила-колобър; зиткои-мир и други.
Ако се прибавят и военните титли, броят на държавните и военните титли надвишава четиридесет.

За съжаление много от титлите в държавната йерархия все още не са преведени и не се знае тяхното място в йерархията и изпълняваните функции. Това тепърва предстои да се изяснява и ние сме убедени, че и тази загадка ще бъде изяснена и ще се разкрие особеността на тази самородна българска държава, което ще покаже развитостта на нашия народ и високата му култура.
Българската държава е огледалото на българската културна идентичност, а от това, което вече се знае за нея, може да се каже, че там, където са били огнищата на най-старите човешки цивилизации, се откриват праобразите на особените български титли – боила, багаин, жупан, кавхан и др. Това означава, че българите стоят в центъра или поне около центъра на народите с най-развита цивилизация и култура. Не е случайно и това, че българите са пренесли в Европа една от най-старите дворцови и военни системи, съществували някога в света. Ето защо държавната система показва високото ниво на развитие на българския етнос и неговото влияние в човешкото развитие.

Военната йерархия на българите не повтаря, но отговаря на държавните традиции и е поставена така, че да съответства най-пълно на изискванията на времето. В основата на вертикалната военна субординация стоят званията КАНА, БОИЛА и БАГАИН. Те са едновременно административни и военни титли. Военната организация напълно е отговаряла на развитата държавна система и е била твърде ефикасна.
Военната организация на българите има завършен вид. Вертикалната военна субординация е в съответствие с хоризонталното деление на родове войски. Конните отряди са командвани от БИРИ-БАГАИН и БАГАТУР-БАГАИН.
Бири-багаинът е командир на конния лековъоръжен отряд, а багатур-багаинът е командир на тежковъоръжения конен отряд.
СЕТИТ-БАГАИН и ИЧИРГО-БАГАИН отговарят съответно на командирите на стрелковите отряди – лековъоръжени стрелци и тежковъоръжени пехотинци.
ЮК-БАГАИНИ са командирите на специалните войскови части, състоящи се от обковани в желязо волски коли /на съвременен език танковите и артилерийските части/.
Армията е имала разклонена структура и се е състояла от 5 /пет/ вида войскови подразделения – леко- и тежковъоръжени конни отряди, лековъоръжени стрелци, тежковъоръжени пехотинци и специални войскови части. Към тази структура, като неизменна част, са били специалните отряди от разузнавачи, наречени ХОНСАР.

Имайки предвид гореказаното, може с точност да се заяви, че българите са донесли в Европа освен нова държавност, но и нова военна организация, в т.ч. и защитни амуниции като: сабята, гъвкава ризница от халки, обкованите коли, два вида особени обсадни кули и конската сбруя юзди и стремената.
Военната организация също говори за високото културно равнище и техническата съоръженост на българите.
Както видяхме от изложеното дотук, държавната и военната системи взаимно са се допълвали и прониквали. Но това не е всичко, ръководните длъжности и в държавната, и във военната йерархии са заемани не по наследство, а по изявени способности. Да си припомним един от принципите на държавата на българите – “Всеобщо и задължително обучение и трудово възпитание на децата”, за да обясним особеното положение на способните и доказалите своята способност представители на трите съсловия – боили, багаини и обикновени българи. Животът в държавата е имал до такава степен демократичен характер, че всеки според способностите си е заемал място в държавната йерархия. Нещо повече, въпреки принадлежността им към отделни съсловия, всеки е бил равноправен и равнопоставен в държавата, в която живее, и това е голямата придобивка и достижение на българите. Именно това е играло особена роля за доверието на обикновените българи към държавата и готовността им да работят и да я защитават съобразно своите възможности.

Това дава отговор на въпроса защо сега, в началото на третото хилядолетие от Христа, българите обичат Родината си, но нямат доверие в собствената си държава. Защо? Затова, защото тази държава като модел не е българска и не отговаря на представите на българина за предназначението и функциите й. С други думи, някога държавата е слугувала на народа си, а сега е точно обратното.
Съсловието на обикновените българи е съставлявало преобладаващото мнозинство и то е било резервът, от който държавата е черпела управленски и изпълнителски кадри за държавната и военната йерархия. Трудът на всеки българин, независимо от съсловието, към което принадлежи, е бил полезен и признат.



Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. barin - Здравей, bven. Може да сравниш т...
04.06.2017 06:31
Здравей, bven. Може да сравниш титлите и структурата на Първото Българско царства с това, което съм написал. Твоето е вярно. С някои титли се спекулира и не се представят по начин, каквито са били.
barin.blog/history/2017/02/07/titlite-v-pyrvoto-bylgarsko-carstvo.1508344
Поздрави!
цитирай
2. bven - На 1: Здравей, приятелю.
04.06.2017 19:45
Както и да четем титлите,както и да ги интерпретираме - важно е словото да стига до сърцата ни!Да разберем истината и да я носим в нас. Сигурна съм, че предстоят още и все по-нови данни за историята и същността на българския род. Амин!
Дерзай, barin!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14908376
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39058
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава