Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2013 08:00 - Още за Тангра
Автор: bven Категория: Новини   
Прочетен: 7071 Коментари: 10 Гласове:
18

Последна промяна: 13.02.2013 20:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


  Степените на посвещение в Тангризма
Доклад, изнесен на научната конференция “България в световната история и цивилизации – дух и култура” – Варна, 2008 г.


През последните години в живота на българите масово навлязоха редица чужди учения, характерни, но нетипични за нашето съзнание. Много от тях са представени от Учители или Последователи, преминали различни нива на обучение и представящи се за посветени духовно хора.

С особена настойчивост се практикуват редица духовни практики. В тях най-често се среща е така наречената медитация. Един неизяснен процес на самовнушението, при който много хора събуждат центрове в Дясното си полукълбо, което прожектира свои лични представи в екранния център, а нерядко се представя и за Бог.

Тук искам да кажа, че медитации, които не са започнали в ранна възраст, преди 14-та година, и не са под прякото ръководство на Учител с много дълга практика и на когото да са разрешили други Учители да практикува с ученици, са изключително вредни. Това важи най-вече за западния човек. Установено е, че почти 40% от медитиращите европейци имат след време психични проблеми.

Все повече и повече се чуват дори претенции за посвещения, което вече е тревожно. Тази съвременна и тъжна картина ме накара да припомня отново старото духовно правило на СЪДБАТА, (а и от някои източни учители като Кришнамурти, Лобсанг Рампа и т.н.):

ДУШАТА СЕ РАЖДА ТАМ, КЪДЕТО НЕЙНИЯТ ЕСТЕСТВЕН ПЪТ НА РАЗВИТИЕ ИМА НУЖДА ОТ СЪОТВЕТНАТА СОЦИАЛНА, ДУХОВНА И СЕМЕЙНА ОБСТАНОВКА.

Това правило в Тангризма е било спазвано стриктно от всички колобри. То не забранява изучаването на други духовни практики, но регламентира основния принцип на прераждането – СЪДБАТА определя Мястото, Средата и Пътя на изпитанията.

В Тангризма ВСИЧКИ ПОСВЕЩЕНИЯ СЕ ДАВАТ ОТ НЕБЕТО! САМО И ЕДИНСТВЕНО ОТ НЕГО!

Сегашният ми коментар върху посвещенията в Тангризма е именно в тази посока. Всички, които са чели книгата ми „Колобър”, знаят за Трите степени на посвещение, както и техните вътрешни Три нива. Така всички посвещения имат Девет нива на отработване на духовни задачи и постижения, които представят ученика в собствената му естествена светлина. Небето наблюдава и решава.

Ако имам някаква основателна претенция за Качество и Истинност в посвещенията на Тангризма, то е защото Небето Само решава кого да приобщи към определено ниво.

Аз не приемам земен човек, от плът и кръв, с неясно колко добре овладени страсти, да полага ръце и да обявява посвещения.

В Тангризма понятието Посветен не означава нищо друго, освен “Човек, преодоляващ своя личностен аспект и стремящ се да развие и усъвършенства духовното си развитие така, че да се превърне в Безличностен ученик."

Тъй като еволюцията на съзнанието има три последователни степени: Подсъзнателна (инстинктивна) дейност, Съзнание и Свръхсъзнание, посвещенията съответстват на тези Три разширения на съзнанието и носят имената на три свещени птици: Гарван, Орел и Сокол.

Степента Гарван регистрира началния процес на излизане на съзнанието от Масовото съзнание, от почти безсъзнателното битуване на душите в живота. Да получи човек степента Гарван означава да е положил нужните усилия под ръководството на обучен колобър за разширение на съзнанието си, когато умът му отделя своето преобладаващо внимание към собствената си персона и дава възможност на душата да се прояви.

Когато Небето прати знак на такъв ученик, наблюдаващият колобър разбира, че Душата на ученика се е пробудила и изпитва вътрешно желание да върви по Пътя на пробудените души, на Посветените. Тогава ученикът става Гарван или Шаман, тоест влиза в Първа степен. Обикновено в този период подсъзнателните процеси още са много силни. Така е докато ученикът, по-точно неговото съзнание, пребивава в нивото Гарван.
Степента Гарван има три нива на вътрешно посвещение: Гарван, Врана и Черна каня или Ястреб.

С тези нива се отбелязват времето и последователността на преодоляване на личностния аспект. Всяко ниво отбелязва напредъка на ученика.

В нивото Врана той вече има разбиране за своята задача и отговорност в личното си обучение.

В нивото Черна каня или Ястреб ученикът има ясно съзнание за процесите, които настъпват вътре в него, с неговото мислене, разбиране и роля в промяната на своята собствена природа.

В степента Гарван ученикът всъщност разширява своето съзнание предимно в разбирането на собствената си Личност и Съдба. Той схваща по-прогресивната роля на душата в неговия личен живот и започва да й дава преднина по отношение на дейностите, с които се занимава. Започва да се вслушва в нейния „глас” и следи следствията от работата над себе си.

Втората степен на посветеност в Тангризма се нарича Орел.

Тя съответства на такова разширение на личното съзнание на ученика, когато дейността му се ръководи от неговото пробудено и отговорно Съзнание.

Степента Орел е степен на отговорното съзнание. Тя също има три вътрешни нива: Орел, Лешояд и Бухал.

Всяка от тях отбелязва разширението на Съзнанието на ученика във възложената му работа. Колобърът Орел е вече служител с определени задачи. Качествен белег за неговата зрялост е Отговорното му съзнание. Той не допушща своеволия и безотговорност при изпълнение на възложените задачи. Орелът е Свещеник и Прорицател.
Нивото Лешояд отговаря на процесите на окончателното изгубване на претенциите му към своята персона. Той е в края на изграждането на своя Безличностен аспект, който се изразява в липсата на каквато и да е претенция към значимост и изява.

Лешоядът е чистач на природата, тоест той обира най-низко стоящата смет на природата – труповете. Колобърът в ниво Лешояд няма притенции към каквато и да е задача в името на запазването на продата в района, който му е поверен. В това ниво най-често се срещат колобрите, наричани от народа Змей горянин.

Степента Бухал е много специфична и разностранна. Удостоеният от Небето колобър трябва да приложи цялата си воля и съзнание, което вече е прераснало в една подчертана готовност да стане Свръхсъзнание, за да докаже, че е готов да служи на човечеството, без каквато и да е мисъл за лична изгода. Той навлиза в пределите на изпитания от страна на Светлата ложа, за неговата пригодност да работи за нея и на Тъмната ложа, която го проверява до каква степен е успял да осъществи своята лична еволюция на Съзнанието си.

В Християнството тази изключително важна и строга проверка е отбелязана, когато Иисус Христос се среща със Сатаната в пустинята. Трите предложения на Сатаната към Христос са трите изпитания, на които се подлага всяка душа от степента Орел. (Това е още едно доказателство, че Иисус е хунор, тоест Българин, защото само в Тангризма имаме този вид изпитания за нивото на Личното съзнание на посветените.)
Колобърът, достигнал и успешно преминал трите нива в степента Орел, може да получи знак от небето, че вече навлиза в нивата на степента Сокол.

Степента Сокол отговаря на тройните процеси на разширения на съзнанието на колобъра, когато той придобива разширение на своята разделителна способност в ниво Свръхсъзнание.

Степента Сокол е степен на Свръхсъзнанието. Тя също има три нива: Сокол, Бял сокол и Забулена сова.

Първото е Сокол – колобърът е допуснат до групата на посветените от най-висше ниво. Той притежава наченки на Свръхсъзнание и ще бъде подпомаган от Небето в своя труден път към окончателното си духовно развитие.

Второ ниво се нарича Бял сокол. Свръхсъзнанието е достигнало степен, когато Небето разчита на този колобър и поема по-специален начин да го ръководи в неговата дейност. В тази степен Небсният Учител влиза в пряка връзка със своя ученик чрез метода Мозък в Мозък.

Последното ниво на степента Сокол се нарича Забулена сова.

Забулената сова е изключително рядко срещана личност. Свръхсъзнанието е достигнало пълнотата на своите възможности в това прераждане. Колобърът е изгубил безвъзвратно и в пълна мяра своя личностен аспект и се е превърнал в предан служител на Танг-Ра. Той навлиза в изключително специфичната работа, изцяло подчинен на Закона на Мълчанието. Както Забулената сова няма образ, а само две очи, така и този колобър няма личност, а две очи съсредоточени в дейност, за която е много трудно да се говори, тъй като законът на Мълчанието е покрил с тайната на несподеленото тяхната дейност.

В това най-висше ниво на посвещението Колобърът владее Тайни и Мощ, с които заставя служителите и на Светлата, и на Тъмната ложа да му се подчиняват.

Накрая искам да отбележа същността на посвещението в Тангризма, чрез която ТО се отличава от всички други познати ми начини на посвещение:

В ТАНГРИЗМА ПОСВЕЩЕНИЕТО СТАВА В ПЪЛНО СЪЗНАНИЕ И ЯСНОТА ЗА ПОСТИГНАТОТО РАЗШИРЕНИЕ НА УМА И ДУШАТА.

В ТАНГРИЗМА СЕ РАЗЧИТА НА СЪЗНАНИЕТО. РАЗВИВАЩАТА СЕ ЛИЧНОСТ САМА ОСЪЗНАВА ПРОЦЕСИТЕ НА СВОЯ ЛИЧЕН ПЪТ.

А ФАКТЪТ, ЧЕ ТОВА ВЕЧЕ СЕ Е СЛУЧИЛО, СЕ УДОСТОВЕРЯВА ОТ НЕБЕТО, ЧРЕЗ РЕДИЦА ЗНАЦИ, КОИТО ОБУЧАВАЩИТЕ КОЛОБРИ ЗНАЯТ И ОТЧИТАТ.

Спас Мавров
Варна 2008 г.


копирано от сайта на писателя:  http://www.iskri.net/articles.php?lng=bg&pg=30


 





Гласувай:
18



Следващ постинг
Предишен постинг

1. yotovava - ...
12.02.2013 09:56
В Тангризма ВСИЧКИ ПОСВЕЩЕНИЯ СЕ ДАВАТ ОТ НЕБЕТО! САМО И ЕДИНСТВЕНО ОТ НЕГО!
.....
В ТАНГРИЗМА ПОСВЕЩЕНИЕТО СТАВА В ПЪЛНО СЪЗНАНИЕ И ЯСНОТА ЗА ПОСТИГНАТОТО РАЗШИРЕНИЕ НА УМА И ДУШАТА.

В ТАНГРИЗМА СЕ РАЗЧИТА НА СЪЗНАНИЕТО. РАЗВИВАЩАТА СЕ ЛИЧНОСТ САМА ОСЪЗНАВА ПРОЦЕСИТЕ НА СВОЯ ЛИЧЕН ПЪТ.
цитирай
2. stela50 - Колко мъдрост носи българският дух от векове...
12.02.2013 11:39
...ДУШАТА СЕ РАЖДА ТАМ, КЪДЕТО НЕЙНИЯТ ЕСТЕСТВЕН ПЪТ НА РАЗВИТИЕ ИМА НУЖДА ОТ СЪОТВЕТНАТА СОЦИАЛНА, ДУХОВНА И СЕМЕЙНА ОБСТАНОВКА.
СЪДБАТА определя Мястото, Средата и Пътя на изпитанията... и още ...
Поздрави, Бвен !
цитирай
3. anonimen65 - intresna statia
12.02.2013 17:49
no ot tolkova mnogo uchenia se chudia kak ima zapazeni danni za Tangrizma, a za Bogomilstvoto ne.na koi bulgari e religia Tangrizma.ima li preplitane v drevnite bulgarski religii?Isus bil bulgarin zaradi izpitaniata v pustiniata, ami to tsialoto hristiianstvo si e na baza bulgarskite viarvania po tezi zemi, v koito sme i dnes.Koloburut znael znaka ot nebeto?i go razchital ?.e pa nema edin primer.lipsva dori i za Isus tozi znak ot nebeto,koito kolobura razchita minal li e izpita ili ne.v hristiianstvoto spomenavat za gulub i glas,koito vsichki chuli.tam stava taka,che uchenika nadminava uchitelia.tova normalno li e v Tangrizma-po nizshia Kolobur da moje da prochete znaka ot nebeto? da razbiram li ,che Isus e bulgarin- Kolobur?do koi rang e stignal?
цитирай
4. bven - На 1: Привет, Валя!
12.02.2013 19:12
Малко знаем за Тангризма, защото всичко е било скрито-покрито от нас..
Но истината се носи в сърцето!
цитирай
5. bven - На 2: Стела50, да , наистина душата сама определя къде да се роди и какво да научи
12.02.2013 19:14
Пътят на това място е много специален за всеки, който живее тук:))
Поздрави!
цитирай
6. bven - На 3: Анонимен65, радвам се, че ти хареса материалът от 2008 година.
12.02.2013 19:16
Имаш много въпроси, но най-добре можеш да ги зададеш на автора в неговия сайт ( http://www.iskri.net/) и да четеш оттук:

http://www.spiralata.net/booklist.php?LangID=0&Letter=%CC
Радвам се на интереса ти към българската религия:)
цитирай
7. mariniki - изключително интересно...
13.02.2013 21:49
ми беше да прочета... пропуснах някои твои неща...
но ще наваксам... топла прегръдка, мила Татяна
и дъждовен поздрав за теб... от сърце..
цитирай
8. bven - На 7: Благодаря за дъждовния поздрав - днес цял ден вали:)
14.02.2013 19:29
А за историята ни винаги е полезно да научим нещо , нали мила?
Хубава вечер от мен..
цитирай
9. starkmaster - Само
01.03.2013 19:24
Само ми споделете КЪДЕ пише че сме имали и имаме нещо общо с Тангра, Тенгри и т.н. ?!
цитирай
10. bven - На 9: starkmaster, човекът се казва Спас Мавров!
14.03.2013 19:03
човекът се казва Спас Мавров!
Потърси го!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14867397
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава