Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2013 13:22 - Годишният залез или граничната зона в човека
Автор: bven Категория: Новини   
Прочетен: 2154 Коментари: 5 Гласове:
18

Последна промяна: 25.09.2013 10:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


в Астрология

Есенното равноденствие (22.09) е онзи космически миг, в който денят и нощта отново се изравняват по продължителност, но веднага след него тъмният Ин (нощта) започва да надвива над светлия Ян (деня) и това продължава точно половин година. Едновременно с това всички активни процеси в природата пренастройват посоките си от навън и нагоре, към навътре и надолу.

Например в растителния свят енергиите се отдръпват към семената и корените, много скоро листата и тревите започват да пожълтяват, увяхват и накрая окапват. Защото именно на тях е отредена ролята успешно да преодолеят брода на идващата зима, като предадат щафетата на живота, та напролет отново всичко да избуи навън и нагоре в нови цветове, зеленина и движение.

Подобно е онова, което става и в животинското царство. Там всяка твар неуморно трупа запаси от храни, тлъстини, топлина и гориво. Отново подготвя своята дупка, бърлога или хралупа, а непригодените да устоят на задаващите се студове, започват усилена подготовка за дългото си пътешествие на юг.

Есенното равноденствие е нещо като годишен залез, когато по подобие на залеза в денонощието всичко живо търси да се свре в закътано и уютно местенце преди да замръкне. В унисон с тези природни приготовления и хората пренасочват своите мисли, вълнения и сили като пред залез – надолу и навътре; към своите домове, родове и семейства; към партньорите и другари в живота; към надеждите за идващите поколения и най-вече – към „корените и семената“ на своите тела и души.

В астрологически смисъл, от същата дата 22.09 Слънцето навлиза в първия есенен зодиакален знак Везни.

image

Телесно съответствие на Везни са задстомашната жлеза, бъбреци и надбъбречни жлези и отговарят за отношенията между миналото и бъдещето на душата, горната и долната половина на тялото; така също и за отношенията с партньори от различно естество, за да се постигне взаимност и ефективно взаимодействие с тях.

До този момент от Овен (главата – първа пролет) до Везни е минало половин година. За същото време Слънцето е преминало през шест психофизични области на проявление у човека, свързани главно с неговата слънчева (дневна, видима) същност. Чрез своето влияние то е пресякло от главата до пъпа половината тяло и половината психологическа същност на всеки човек, отдало е там от своята енергия. И ето то е достигнало онази гранична зона, след която надолу започват да се приявяват предимно инстинктите, страстите и подсъзнанието (нощта, невидимата или лунната човешка същност). А нали когато не виждаме, ние се придвижваме напред в пространството като опипваме всичко околно, като разчитаме повече на своите сетива и си служим с тях максимално.

Нощта в годината (22.09 – 22.03), също както и нощта в денонощието събужда човешката сетивност, като активират контактите ни с невидимия свят – в нас и извън нас самите.

Женската половина на човечеството, за разлика от мъжката, се чувства по-удобно и е в стихията си в споменатите нощи. Затова думата, волята и ролята на жените по това време има или би трябвало да има първостепенно значение за постигане на хармония в семейството и обществото.

Това е най-общо за полугодието от Първа есен (22.09) до Първа пролет (22.03). Ала всеки отделен отрязък от време, наречен зодиакелен месец, има своята специфична задача и изява в рамките на това полугодие. В трите зодиакални месеца Везни, Скорпион и Стрелец най-обшо те са.

Както споменах, докато Слънцето преминава през Везни (22.09 -22.10), се активират онези жлези, органи, системи и състояния, физиологични и психични функции, които имат отношение към телесното и психичното равновесие у хората – вътре и извън тях.

Например един от конкретните резултати е, че човек максимално избистря и активира отношенията си с хората и с всичко околно. Ако е семеен, се замисля сериозно за своята брачна „половинка“, ако ли не – най-усилено започва да я търси; същото той прави и в сферата на професионалните, приятелските и пр. отношения. Точно сега вътрешното му „жури“ и усетът му за красота и хармония започват да работят най-добре и безотказно, лесно може да разбере своето лично несъвършенство и как с допълване да го преодолее. Това е така, защото сега той най-резултатно може да преодолее и своето его, за да погледне на себе си и на света от различни зрителни ъгли и дори – през различни очи, та да постигне многоизмерност и реалистична представа за онова, което вижда.

Един от най-ефективните начини да се свържем и хармонизираме с външния свят и да придобием там късмет и щастие, а в своя вътрешен свят – здраве и сила, мир, хармония  е като употребяваме много храни, давани ни от родната земя точно в този момент. Защото именно Везни, със своята господарка Венера, имат вибрационно единство с повечето плодове. Везни е времето на гроздето, на ябълките и на дюлите, на крушите и мушмулите, на орехите, бадемите и лешниците … и т.н. Добре би било точно сега да вземаме от природата още и достатъчно количество диви плодове – шипки и трънки, глогинки, киселици, плодове от офика, калина, от бъз и хвойна … – да ги употребяваме пресни, във вид на отвари и компоти, сокове или сиропи. Същото се отнася и за всички други билки, брани сега. Например имелът, бран във Везни има максимално действие против кръвно налягане, помага много и за брачни проблеми от всевъзможен характер.

Ако не успеем да постигнем достатъчно ефективен контакт с природата (вън и вътре в нас) и с всичко идващо с нея и чрез нея в дните на Везни, то почти сигурно е, че до една година след това ще ни сполети поне едно от следните неща: сериозна брачна криза или партньорско стълкновение, разтрогване на договор, повсеместна грозота и безвкусица. Или: бъбречно заболяване, диабет, хронично отравяне, дископатия, общ хормонален дисбаланс.

А най-често посочените болести идват едновременно или след някое от останалите изпитания. Наблюдателният човек може би отдавна е разбрал, че става точно така, защото въпреки различните на пръв поглед проявления, в основата си като първопричина те имат един и същи планетарен енергиен недостиг.

image

От 23.10 Слънцето навлиза в следващия зодиакален сектор или месец Скорпион. Много скоро след това от приятното и топло време на Везни не остава почти „нищо“. Сланите, дъждовете и ветровете, редувайки се непрекъснато, прогресивно „скапват“ околния пейзаж, докато един ден виждаме, че всичко зелено е изчезнало, като се е сменило със сивота и мрачни настроения. Станали сме свидетели на агония, а накрая – и на самата годишна смърт на природата. И в унисон с всичко това, забелязваме, че у нас нещо умира или вече е умряло.

В същото време тайно и скрито, но повсеместно и неудържимо започва и нещо друго. Заедно с окапването на листата са паднали и последните семена и всички те, ведно с падналите отпреди и заравяни от ветровете, сега набъбват от дъждовете и едно по едно започват да покълват, пускайки коренчета в пръстта. Но и в хората също като че ли нещо набъбва и започва да покълва. Защото великият и всеобхватен процес на зачатие не знае прегради, той владее сега и навред. Кара всичко живо да се съвкуплява, той съединява телата и душите на мъжа и жената в енергийно единство, съединява и опложда в човешките глави нови идеи, за да се роди след време там нещо качествено ново, обновяващо и съживяващо.

Пък в Скорпион с съединяват в едно както никъде другаде смъртта и зачатието, разрушението и съзиданието – две уж противоположни една на друга сили, но всъщност преливащи една в друга и взаимно подрепящи се. Както денят преминава в нощ и обратно, както вдишването е необходимо за издишването. И никак не е случайно, че в древната келтска (друидска) традиция е било възприето годината да свършва и започва в този месец.

В Скорпион (22.10 до 22.11) твърде добре би ни се отразило, ако си дадем сметка за силите, които ни привличат към другия пол – да се опитаме да ги облагородим и да не се опитваме да им пречим, като ги „кастрираме“ цялостно или частично. Защото всъщност всичко и навсякъде в най-малкото и в най-голямото, в микро и в макросветовете се крепи и подчинява на тези две сили, наречени в източната култура – Ин и Ян. Без всеобхватните полюси Ин и Ян не би имало привличане и колебателен процес, не би имало движение и съзидание, не би имало живот. Можем да си дадем сметка, че любовта е, която облагородява сексуалните отношения и че сексът без любов по един или друг начин, в една или друга степен, води до смъртта. При животните сексът и зачатието са неразделни, при хората обаче не е така и затова Бог ни е дал любовта – за да просъществуваме.

В това време можем да хармонизираме взаимодействие си с природата (вън и вътре в нас), ако употребяваме храни и билки, които ни дава в този момент родната земя. Сега е времето на корените и кореноплодните; на семената, ядките и зародишите от всякакъв вид. Например една отлична храна и същевременно лекарство за всичко в тези дни е покълнато жито. Моркови, ряпа, гулия, целина – кореноплод, както и бял и чер оман и всички други коренови билки, извадени сега, ще свършат най-доброто дело, за което са създадени. Отново ще спомена за имела. Но набрания имел, особено в първата десетдневка на ноември, има вече друга сила, която действа много благотворно например при безплодие, както и много други заболявания на половата система, дори и злокачествени.

Всестранният и ефективн контакт с природата и природното в месец Скорпион би ни предпазил от много настоящи и бъдещи беди и нещастия; болести на половата система, СПИН и венерически болести, разврат и проституция, импотентност и фригидност, бандитизъм, убийства и самоубийства, липса на личностно обаяние, страст и енергия или злоупотреба с тях, всевъзможни разочарования в интимността, липса на умствена проникновеност и на творческа мощ. Добре би било да имаме предвид всичко това.

След като заедно със Слънцето сме минали през най-дълбинния и буйно горящ вътрешен огън на Скорпион, на 22.11 навлизаме и в следващия зодиакален знак – Стрелец. А тъкмо Стрелец е времето, когато е нужно сериозно укрепване „комина“ на този огън.

image

Защото тъй както на всяка печка й трябва комин, за да гори, така и на всеки човек му трябва вяра в бъдещето и в непреходното, за да живее. Та именно тази вяра е коминът на човешкия вътрешен огън. Няма ли го него, започваме „да димим и пушим“ отвсякъде, докато се самозапалим или изгаснем завинаги.

Ако Скорпион е времето на най-буйния вътрешен огън, то в Стрелец сме свидетели на най-ярката вътрешна светлина; на факела в ума и сърцето, осветяващ магистралния път напред и нагоре и даващ яснота и увереност в утрешния ден.

Както винаги и сега природата е в синхрон с нас или по-точно – ние сме в синхрон с нея. Тъй че бързо забелязваме: вътрешната светлина е получила подобаваща външна изява, защото дъждовете, ветровете, мрачното и студеното време са се сменили със слънце и светлина, с приятно време и бързо растящо въодушевление.

В Стрелец слънчевата енергия е слязла в бедрата и в черния дроб и във всичко, за което те служат. Бедрените мускули например, са най-големите и най-главни мускули на краката, имащи най-първостепенно значение за придвижването ни в пространството – не само във физическото и психическото пространство, защото те винаги и навсякъде са неразделни.

Черният дроб е пък орган на нашето вътрешно очистване – на физическо, психическо и духовно равнище. А вътрешната чистота води до вътрешна видимост, до вътрешна светлина и подем и до вътрешна перспектива, ще рече – и до неизмеримото щастие вследствие намирането им в нас самите. И никак не е случайно, че големият християнски предколеден пост почти точно съвпада с времето на Стрелец. Създателите на този пост отлично са знаели какво и как да го направят, за разлика от повечето днешни християнски духовници, за всеобщо съжаление.

Тъй че постенето сега – в месец Стрелец – е наистина наложително, а и лихвите от него по-късно многократно ни се връщат в почти всички сфери на живота. Нека не се противопоставяме и на естествено възникналия сега вътрешен подем, а да му съдействаме по всевъзможни начини и да го усилваме.

Добро съдействие би било например, ако вземем от природата всичко онова, което тя ни дава сега или да употребяваме онова, което сме съхранили (изсушено или по друг някакъв начин) от противоположния месец Близнаци. Отново ще се върна към имела – той, бран сега, премахва световъртежа и всякакви наслоявания в артериите, подобрява обмяната и кръвообращението, носи вътрешна сила и оптимизъм, премахва депресията, очиства токсини и вмешателство в аурата.

Трикратно споменах за едно необикновено растение – белият имел – като добър пример за това, как една и съща билка, но брана в различно време на годината, има и твърде различно енергийно и лечебно действие. Главно защото всяко растение е жив организъм, бързо реагиращ на всяка промяна в Космическия и в земния ритъм. Древните келтски жреци (друидите) отлично са знаели това и тъй като имелът се събира в протежение на почти половин година, считали са го с основание за свещено растение, което може да ги избави от всяка болест и от всяка друга беда.

Същият пример е показателен и за друго: когато се раждаме, Бог предварително е създал около нас всичко необходимо, за да поддържаме жизнеността си и да живеем. Ние се появяваме на този свят във вибрационно единство с всичко околно. И когато се движим във времето – през месеците и годините – когато се движим и в пространството от едно място на друго, то също е продиктувано от необходимостта за такова единство, въпреки че не го съзнаваме. Природата, с всичките свои сили и възможности , непрекъснато ни следва навсякъде в жизнения ни път, както майката следва своето непослушно дете. На нас ни остава само да се вслушваме в нейния повик и да се опитваме да го разберем. Правим ли го това добре, всичко останало ще се нарежда като от само себе си.

12 Дванадесет астрологични правила за щастие и за успех в живота:

Първо правило – Избирай точното време, място и хора, сред които можеш да покажеш своята сила и стойност, за да изявиш себе си и да получиш съответното внимание.
Второ правило – Научи се да даваш от себе си – тъй както се сеят добре семена, за да вземаш от другите – тъй както се прибира богата реколта.
Трето правило – Постигни яснота и вяра в своето бъдеще и постави пред себе си високи и благородни цели и задачи, за да е бистър умът ти и за да е непогрешим твой водач.
Четвърто правило – Започни професионалната кариера, която те удолетворява, за да си създадеш домашно огнище, което топли.
Пето правило – Опитай вкуса на вътрешната свобода и си създай свой собствен стил на живот, за да обичаш и за да бъдеш обичан(-а) истински.
Шесто правило – Познай естественото опиянение от възвишените емоции и тяхната вдъхновяваща и възкресяваща сила, за да си здрав, енергичен, разумен и работоспособен.
Седмо правило – Изявявай непрекъснато най-ценното и най-отличителното у себе си, за да откриеш красотата и за да имаш идеалната допълваща „половинка“ до себе си.
Осмо правило – Изпитвай от всяко свое дело удолетворение, което да те поддържа, за да имаш лъчезарно излъчване, което дава и владее.
Девето правило – Опознай своето настояще, внимавай за всяка крачка, за да бъдат бъдещето и хоризонтът пред теб видими и достижими.
Десето правило – Създай много уют, топлина и мекота в дома и семейството си, за да си достатъчно амбициозен, твърд и пробивен в кариерата си.
Единадесето правило – Обичай и сам предизвиквай обич, за да откриеш истинската свобода и истинската воля на духа и на тялото.
Дванадесето правило – Опознай частното и полагай много усилия и труд в делника, за да зачиташ и за да изпиташ възторг и опиянение в празника.


                                                                                            копирано от: bina.bg/astrology/1/



Гласувай:
18



1. malchaniaotnadejda7 - Здравей, мила Бвен! :)
22.09.2013 15:41
Здраве, закрила и благоденствие на теб и семейството ти!
Аз съм везна и ми бе изключително интересно да прочета, благодаря ти! Есента е любимият ми сезон! :) Светла, вдъхновена и жизнерадостна есен ти желая! Да дари теб и близките ти хора с вечни плодове - извор на щастие, хармония и любов! :)
цитирай
2. bven - на 1: Добре си дошла, Надежда:))
23.09.2013 11:12
Есента е много хубав сезон и според мен малко подрани - виж какъв избор на плодове и зеленчуци има у нас! Дай Боже да е за добро и за благоденствие на всички във всичко! Пък и се задават много хубави зодии за празнуване - който си знае - нека е щастлив и богат с мисли, думи и дела!!!
Честита да си и ти и дъщеричката - нека светлината и Любовта ви помага винаги!
Специално за трите дни около есенното равноденствие е тази мантра:

Завъртам 11 пъти по 11 матрицата на Водолея в структурата на моята душа, за да активирам енергията на позитивната и полезна промяна за моето висше Аз и за света, в който живея сега. Нека връзката ми с Майката Земя да бъде стабилна и хармонична, за да изцелява със силата на Любовта и Светлината всички рани вън и вътре, в моите енергийни обвивки и по физическото ми тяло, както и от моя космически дом - планетата Земя. Присъединявам се съзнателно и с любов към енергията на Светлината и Любовта.
Намасте!
цитирай
3. malchaniaotnadejda7 - 2. bven - на 1: Добре си дошла, Надежда:))
23.09.2013 15:32
bven написа:
Есента е много хубав сезон и според мен малко подрани - виж какъв избор на плодове и зеленчуци има у нас! Дай Боже да е за добро и за благоденствие на всички във всичко! Пък и се задават много хубави зодии за празнуване - който си знае - нека е щастлив и богат с мисли, думи и дела!!!
Честита да си и ти и дъщеричката - нека светлината и Любовта ви помага винаги!
Специално за трите дни около есенното равноденствие е тази мантра:

Завъртам 11 пъти по 11 матрицата на Водолея в структурата на моята душа, за да активирам енергията на позитивната и полезна промяна за моето висше Аз и за света, в който живея сега. Нека връзката ми с Майката Земя да бъде стабилна и хармонична, за да изцелява със силата на Любовта и Светлината всички рани вън и вътре, в моите енергийни обвивки и по физическото ми тяло, както и от моя космически дом - планетата Земя. Присъединявам се съзнателно и с любов към енергията на Светлината и Любовта.
Намасте!

Намасте, мила Бвен! Прегръщам те!:)
цитирай
4. metlichina - сега разбирам...
23.09.2013 21:37
защо толкова много обичам есента... красивата, топла и дъждовна есен...
присъединявам се и аз с любов в душата към енергията на светлината и любовта..
прегръщам те, мила Татяна... топло, топло..
цитирай
5. bven - На 4: както казваше някога Андрей Гуляшки - в една дъждовна есен:)))
25.09.2013 10:47
но винаги можем да намерим красотата във всеки миг, нали, metlichina?
Сезон на хубави зодии, чудесни плодове и зеленчуци и време за пречистване и зареждане на тялото, душата и Духа с вечните добродетели..
Топлина и обич за теб, приятелко мила. Продължавай с чудесните стихове да ни даваш щастие и любов:)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14869374
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава