Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2013 08:00 - 4 октомври - ден за защита на животните
Автор: bven Категория: Новини   
Прочетен: 3617 Коментари: 6 Гласове:
12

Последна промяна: 11.10.2013 11:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
 image

“Вече няма да е възможно да се каже: ние не знаехме.”
- Philip Low

ЖИВОТНИТЕ ИМАТ СЪЗНАНИЕ

Видни учени от различни клонове на неврологията се събраха в университета на Кеймбридж, за да вземат участие в годишната конференция, която се провежда в чест на Франсис Крик– 2012.
Учените поставиха фокуса върху заключенията си от изследванията върху “Съзнанието в човека и животните”. Бяха изнесени данни, които са постигнати с помощта на най-новите техники за измерване и мониторинг на съзнанието, функциите на невроните и глобалните мозъчни функции. Изследваните организми обхващат широк спектър видове от мухи до гризачи, от хора до птици, слонове и делфини. Всички те са разглеждани от трите клона в биологията – анатомия, физиология и поведение. Според изнесените данни учените направиха заключение, че не само хората имат съзнание, както се смяташе до сега.
В края на конференцията, всички участници подписаха:
"Декларация на Кеймбридж за съзнанието"
която обобщи основните изводи направени от изложеното и обсъдено проучване. Световно известният учен физик професор Стивън Хокинг също присъстваше на тази среща, като почетен гост.

Свалете копие от декларацията:
Download a copy of the Declaration

http://fcmconference.org/img/CambridgeDeclarationOnConsciousness.pdf

image

Декларацията на Кеймбридж за съзнанието не може да остави никого безразличен, както Филип Лоу обяви при нейното представяне:
"Решихме да се постигне консенсус и да направим едно изявление пред обществеността. На всички присъстващи в този салон е ясно, че животните имат съзнание, но е очевидно, че това не е ясно на останалата част от света. Това не е ясно на останалата част от западния свят и Далечния Изток. Не се знае от обществото."

По този начин, наред с други неща, декларацията гласи по недвусмислен начин някои научни факти:

Проучванията при животни са показали, че невронните вериги, отнасящи се към съзнателен опит и възприятие, са еднакво чувствителни към външна манипулация както при хората, така и при животните.
Чрез изкуствено възбуждане на едни и същи региони на мозъка, се генерира поведение и емоционални състояния, които са подобни при хората и животните.

Невронните вериги, които са отговорни за състояния на съзнанието като внимание, сън и взимане на решения, изглежда, че са възникнали много рано в процеса на еволюцията. Те са очевидни при безгръбначните, насекомите и мекотелите главоноги (напр. октопод).

При неврофизиологията и невроанатомията на птиците и тяхното поведение, ясно виждаме един забележителен случай на паралелна еволюция на съзнанието.

При бозайниците и птиците, емоционалните връзки, когнитивните модели и микроневронните мрежи изглеждат много по-сходни, отколкото се смяташе досега.

Някои видове птици проявяват невронни модели на сън, подобни на тези на бозайниците, включително и REMсън.
Неврофизиологичните модели, за които по-рано се смяташе, че е необходим неокортекс, както при бозайниците, сега знаем че съществуват и при птиците, като например при зебра спика

Свраките, човекоподобните маймуни, делфините и слоновете, по-специално, имат доста прилики с хората, в изследванията за разпознаване в огледало.

Емоционални чувства, както при хората, така и при животните възникват от субкортикалните мозъчни мрежи.


image

Учените заявяват, че:

"Липсата на неокортекс не лишава един организъм от възможността да изпитва афективни състояния.Доказателствата показват, че животните имат невро-анатомия, невро-химия и невро-физиологични субстрати на състояния на съзнанието, заедно с възможността за показване на умишлено поведение.

Следователно, доказателствата показват, че хората не са единствените, които имат неврологичните основи, които генерират съзнание. Животните, включително всички бозайници и птици, както и много други същества, като октоподите, също притежават тези неврологичните основи.”

Тази декларация е от основно значение за тези, които защитават правата на животните, бележи крайъгълен камък в знанието, доказано и прието от официалната съвременна наука.

Вече не е спорен въпроса дали животните имат съзнание или не. Техните мозъчни структури са показали, че те имат съзнание, както при човешките същества, животните са в състояние да живеят съзнателен живот и да изживяват съзнателно емоционални състояния.

"Вече няма да бъде възможно да се каже, че ние не знаехме", каза Филип Лоу, невролог.

Сега знаем, че всички бозайници, всички птици, и много други същества, подобно на октоподите имат невронни структури, които произвеждат съзнание. Това означава, че тези животни страдат."

ТОВА Е ЕДНА МНОГО НЕУДОБНА ИСТИНА:

Винаги е било лесно да се каже, че животните нямат съзнание. Сега група уважавани учени, които изучават феномена на съзнанието, поведението на животните, невронните мрежи, генетична анатомия и мозъка доказаха, че животните имат съзнание .

Както е обяснено в интервюто: "Когато кученцето е уплашено, щастливо или чувства болка, в неговият мозък се активират мозъчните структури, подобни на тези при човека, когато ние чувстваме страх, болка или удоволствие." (Във видеото, изследовател Jaak Panksepp показва, че плъхове се радват, когато ги гъделичкат:

Това е част от интервюто, което Филип Лоу даде пред медиите:


-Какви ползи можем да имаме от разбирането, че животните имат съзнание?

-Тук има известна ирония, защото ние като раса изразходваме много пари, за проекти, с които се опитваме да намерим интелигентен живот извън планетата,а в същото време тук на собствената ни планета сме заобиколени от интелигентни видове, които ние не искаме да видим. Ако вземем предвид, че един октопод, който има 500 милиони неврони, (хората имат 100 трилиона) - успява да демонстрира съзнание, това означава, че сме много по-близко до възможността да произведем синтетично съзнание, отколкото си мислехме. Много по-лесно е да се създаде модел с 500 милиарда отколкото модел от 100 милиарда неврони.

-Каква е целта на този манифест?

-Това е много деликатен въпрос. Нашата роля като учени е да направим публични достояние, това което сме открили. Но нямаме намерение да казваме на обществото какво трябва да направи. Обществото сега трябва да направи една дискусия върху фактите, които изнасяме и може да реши дали да бъдат въведени нови закони, да се направят още изследвания за да се разбере повече за съзнанието на животните или да ги защити по някакъв начин. Ролята на учените е да предоставят данните.

-Заключението от този манифест ще окажат ли някакво въздействие върху вашето поведение?
-Мисля, че ще стана вегетарианец. Невъзможно е да остана незасегнат от това ново разбиране, че животните в действителност страдат.

"Фактите са смущаващи, но са много важни", заяви още Low. "В един дългосрочен план, мисля, че общество, все по-малко ще е зависимо от животните. Така ще бъде най–добре за всички ни. Един пример:В световен мащаб се изразходват 20 милиарда долара годишно за убиването на 100 милиона гръбначни с цел медицински изследвания Вероятността едно лекарство, което идва от тези проучвания да се тества при хора (само на тест, защото може и да не е ефикасно) е 6%. -една отвратителна статистика, но е истинска.

Първата стъпка ще бъде разработване на неинвазивни техники. Не е необходимо да унищожаваме живота, за да го изучим по-добре. Мисля, че трябва да се обърнем към собствената си изобретателност и да разработим по-добри технологии, които да зачитат живота на животните. Трябва да поставим технологиите в състояние да служат на нашите идеи, а не да се конкурират с тях."

В това кратко видео, Джоузеф Диал, изпълнителен директор на “Mind Science Foundation” обяснява защо това изявление е историческо и революционно.


Превод:

“Това е ден, който ще влезе в историята. Най–накрая ние хората стигнахме до заключението, че начина, по който сме разбирали до сега съзнанието и поведението на животните, е бил твърде примитивен и назадничав. Тази нощ, всички ние казахме, каквото мислим и знаем, подписахме една декларация за пред обществеността и пред камерите на медиите, заявихме, че съзнанието на хората и съзнанието на животните са подобни. Сега трябва да се замислим за начина, по който се отнасяме към животните и защо се отнасяме с тях така. Нашето откритие е историческо и революционно.”

-Какво представлява съзнанието?

-Има важно различие между интелекта и съзнанието. Интелигентността се измерва според капацитета на обучение, аргументацията, разбирането и други подобни форми на психическа дейност; възможността за разбиране на истината, взаимоотношенията, фактите, значения и т.н. Основателно ли е да се каже, че хората са по-умни от животните? Животните със сигурност да имат възможност да научават. Речникът дефинира съзнанието като "Осъзнаване на собственото съществуване, усещанията, мислите и средата." Погледнете едно куче, един слон в зоологическата градина или елен в гората. Те са в съзнание за тяхното собствено съществуване. Те чувстват болка и други усещания. Вашето куче със сигурност усеща умора, страх или радост. Слоновете оплакват смъртта на близките си.

-Какво означава за бъдещето?

-Хиляди години хората са вярвали в собственото си превъзходство на тази планета. Надяваме се и вярваме, че декларацията от Кеймбридж ще накара хората да променят отношението си към животните. Това е едно предизвикателство за тези, които смятат, че водят съзнателен начин на живот.

Източник и снимки: Франсис Крик Мемориал конференция, Publicenergy.
Страница на конференцията. http://fcmconference.org/#

Пълната програма на конференцията: http://fcmconference.org/img/FCMCProgram.pdf


“Истинският морален тест за човечеството, неговият основен изпит, се състои в отношението му към тези, които зависят от неговата милост: животните. И в това отношение човечеството е претърпяло огромен неуспех, един толкова фундаментален провал, че всички останали провали са само следствие от това ".
Милан Кундера













Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bven - Текстът към материала не излиза - нямам обяснения защо?!
04.10.2013 09:37
Моля прочетете за важните открития на учените ТУК : http://blogzaserioznihora.blogspot.com.es/2012/09/7-2012.html
Макар че отдавна, преди тридесетина години излезе книгата Душата на животните, на Жан Приор, която много убедително доказва посоченото откритие на учените:)))
Апелът на тази книга (която може да свалите и четете от библиотека Спиралата) е, че ние дължим много на тези наши безмълвни приятели и трябва да се отнасяме към тях така, както изискват Божествените закони - с разбиране, уважение и любов!
цитирай
2. malchaniaotnadejda7 - :) И ден на усмивката!
04.10.2013 21:37
Прекрасен постинг, благодаря ти! Много усмивки и радости мила Бвен! :)
цитирай
3. inel379 - Поздрав за постинга!
05.10.2013 00:38
Всички заедно сме част от природата,
а в нея няма нищо случайно!
Втората сигнална система ни дава предимство,
но това май се оказва недостатъчно.
При животните няма егоизъм.
Той съсипва всичко добро
и ни прави нещастни.
В деня на усмивката нека погледнем отново на света
с оня поглед, който вижда красотата на света и живота!
Светли мисли и цветни емоции ти желая!:)
цитирай
4. bven - На 2 и 3: Благодаря ви за отзивите, мили Надежда и Инел!
06.10.2013 19:27
Аз винаги съм смятала, че животните и дърветата принадлежат към нашия свят, макар и по друг начин, не с нашите измерения. Как другояче да обясним, че едно малко кученце ще събуди стопанката си при изтичане на газ от бутилка? Или че ще следи с поглед вратата - докато се прибере стопанинът? Примерите са много и всеки може да каже много:))) Все пак е важно да останем хора и в отношенията си към всичко около нас дори когато ни е много трудно! Затова има и интуиция и възход - за нас и всички те - нашите приятели!
цитирай
5. metlichina - който не обича животните...
06.10.2013 20:03
той не обича и хората... не е беда, че текстът не е излязъл...
снимчицата и клиповете казват всичко.. благородна душа си ти...
цитирай
6. bven - На 5: Съгласна съм с теб, мила : който не обича животните... той не обича и хората!
06.10.2013 20:32
Всичко полека си идва на мястото и истините излизат една след друга. Нека имаме търпение да чуем и видим всичко, за което само сме си мечтали (или очаквали)!
Сърдечна благодарност за хубавите стихове, с които ни пренасяш в друг свят, с чисти и нежни чувства, metlichina:)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14870537
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава