Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2010 19:25 - Духът на Рейки - част II
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 1556 Коментари: 0 Гласове:
2



ЕДНА ЯПОНСКА СИСТЕМА ЗА ОПИСАНИЕ НА ЖИЗНЕНИТЕ ЕНЕРГИИ

Валтер Любек

Благодарение на заниманията ми с традиционни азиат­ски лечебни изкуства и макробиотика, създадени от японеца Джордж Ошава, в началото на 90-те години се натъкнах на една много полезна и информативна японска система за кла­сифициране на жизнените енергии. Тази система попълни голяма празнина в моята информация. Не можех да си пред­ставя, че Микао Усуи е създал рейки "от нищото". Корените на всичко, което хората създават, се крие в работата, прежи­вяванията и възприятията на другите хора. Следователно, трябва да са съществували определен тип обстоятелства, благодарение на които Микао Усуи е създал своята рейки система за естествено лечение. Беше ми много интересно да установя колко по-лесно е да се разбере рейки на базата на описанията на функциите и характеристиките на другите видове жизнена енергия, които заедно с рейки образуват една система.

Системата на жизнената енергия, представена в тази глава, е заимствала отчасти от китайския модел за петте елемента. Не е чудно, че много от идеите, които днес се счи­тат за "чисто японски", в действителност идват от Китай.

Една голяма част от системата вероятно води началото си от първоначалния, шаманистично ориентиран китайски

63


П. Енергийната основа на Рейки

даоизъм. Основните връзки на шаманизма с рейки бяха раз­гледани в предишната глава.

Преди за се заемем с анализа на "новата" стара японска система за жизнените енергии, ще направим няколко същес­твени забележки за понятието ки.

В японския език Ки се разглежда като общ термин за всички жизнени енергии. Това е японският вариант на ки­тайския термин Ци, с който мнозина от нас са запознати от тайдзицюан, цигун и традиционната китайска медицина. Нещо повече, съществува аналогия между ки и понятието прана в индийската философия. Но ки не е, както често се твърди, същия тип жизнена сила, открит от Вилхелм Райх, която той нарича оргон. Заради ограниченото място, с което разполагам, не е възможно да обясня всички разлики. Със сигурност обаче си струва човек да се запознае със съчине­нията на Вилхелм Райх. В тях се съдържат подробни описа­ния на специфичните качества на оргона, които могат да се сравнят с характеристиките на ци, обяснени в настоящата книга и в много от съчиненията, посветени на традиционна­та китайска медицина. Това ще направи по-разбираеми раз­личията между двете понятия.

Оргон е само една от формите на проявление на жиз­нената енергия, а не общият термин, с който се наричат раз­личните типове фини жизнени сили като ци, ки и прана. Та­зи разлика е важна, тъй като законите, които важат за орго­на, често се прилагат към всички видове ки - но в практиката това не води до резултат.

Казано по-общо, жизнените енергии притежават опре­делени характеристики, които могат да се наблюдават при тяхното съвместно действие. Те си приличат по своите елек­тромагнитни полета, по характерната им особеност да пра­вят възможно съществуването на самостоятелно функцио­ниращи органични системи, противодействащи на ентропи-ята, както и различните начини, по които тези системи имат

64


7. Една японска система за описание на жизнените енергии

възможност да се стремят към единство и възпроизвеждане. Ки циркулира в човешкото тяло под формата на раз­лични качества, които се надграждат едно над друго.

1.  Кекки

2.  Шиоке

3.  Мидзуке

4.  Куки

5.  Денки

6.  Джики

7.  Рейки

Следователно, енергийната форма, наречена кекки, поставена под номер едно в горния списък, е формата с най-голяма сила, но с много малка способност да организира.

Формата на енергията, поставена под номер седем в същия списък (рейки), притежава най-голямата способност да организира потока на енергията на ума и тялото; в същото време, обаче, тя почти не е способна да окаже директно въз­действие. Затова последната форма на енергия в списъка е вид контролна програма, гарантираща, че всичко, което трябва да се направи в човешката система, е направено чрез подходящите сили, в подходящото съотношение, в подхо­дящото време, с най-подходящия ритъм и по най-смисления начин. Останалите енергии между 1 и 7 изпълняват различ­ни функции в процеса на взаимодействието помежду си, както ще покажем по-долу.

Не е нужно да описваме енергийни органи като чакрите на индийската йога. Тук ще се спрем на енергийни качес­тва с уникални характеристики. Различните сили се срещат във всеки енергиен орган на дадено същество. Те обаче са с най-голяма концентрация във функционалния носител, кой­то е най-близо до тях. Функционалните носители са енер­гийните органи, споменати в предното изречение.

65



Тагове:   оргон,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14869090
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава