Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.04.2010 21:56 - Гробът на кан Аспарух - продължение
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 4704 Коментари: 4 Гласове:
8

Последна промяна: 28.06.2011 14:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
         Анализът на предметите показва, че това са български находки от края на VII век. Такова е заключението и на проф. Димитър Овчаров (5)и на Рашев (9, 10). В първоначалния спор, някои руски учени като Б.А. Рибаков и други се опитват да изкарат съкровището “славянско”. Това обаче е категорично отхвърлено от М.И. Артамонов, С.А. Плетньова, Г.Ф. Корзухина, А.К. Амброз и А.И. Семьонов, които причисляват находката към конните народи, стеснявайки фокуса върху авари, българи, угри и хазари (5). Корзухина директно посочва българите, а Плетньова доказва общите черти на съкровището с тези от паметниците на салтово-маяцката култура, които са български. 

            Датировката на съкровището и другите находки от VII век убедително доказват, че те няма как да бъдат свързани с княз Светослав, който се появява на историческата сцена два века и половина по-късно!
Независимо от това ще посочим и други доказателства и факти в полза на тезата, че находките от Вознесенска са свързани с погребението на кан Аспарух и с древните българи.

 



image

 


Погребалният обред

            Шаповалов и други автори, опитвайки се да изкарат Вознесенското съкровище “славянско”, изтъкват като аргумент погребалния обряд с трупоизгаряне, който според тях е изключителен приоритет на славяните. При находката обаче имаме два вида погребения чрез трупоизгаряне (приложено за владетеля) и трупополагане (за загиналите войни и знатни пълководци).
            И двата вида са познати на древните българи, плюс един трети вид, прилаган предимно за изтъкнати водачи и духовни личности (жреци, колобри, шамани и пр.), които се погребвали в клоните на голямо дърво или в дънера на дърво (7). Прилагането на трупоизгаряне и погребване заедно с бойните коне и оръжието (какъвто е случаят във Вознесенска) за владетел или пълководец се потвърждава и от Овчаров (5) и от Ваклинов (6). Овчаров изтъква, че колективното погребение (в случая 31 души) е също характерно за древните българи и дава пример с аналогични български находки ­ некропола в Нови пазар, погребението при с. Кюлевча, Шуменско и др. (5).
            Сравнявайки погребението на кан Аспарух с това на баща му кан Кубрат в Малая Перешчепина, се вижда, че те са идентични като обряд. Кан Кубрат също е погребан с трупоизгаряне, като прахът и останалите кости са поставени в дървено ковчеже, обковано със златни плочки и апликации (2). По подобен начин е погребан и трако-македонския цар Филип II (359-336 г. пр.Хр.) в гробницата от Вергина (Южна Тракия).
При последното погребение на Филип II обаче ковчежето-урна е изработено от масивно злато, с характерната за тракийската античност богатство и разточителство. Някои фалшификатори на историята от Гърция обявиха това съкровище за “гръцко”!...
           Опирайки се на свидетелствата на Михаил Милер за намерени няколко “корабни гвоздеи” при Вознесенското погребение ­ изгаряне, Шаповалов твърди, че княз Светослав бил погребан там, като го изгорили в речна ладия или кораб. Според него това бил славянски обичай ­ обред изгаряне в кораби и бил извършен от славяните, намиращи се в “околните многобройни славянски селища”.
           В тази теза има няколко слаби пункта:
           1. Обичаят за погребение с изгаряне в ладия или речен кораб (дракар) е характерен за викингите (варягите), които са се подвизавали през IХ-Х век по Днепър и другите големи реки в областта. Този обичай се е прилагал от тях само за знатен пълководец или благородник.
            2. В находката има гвоздеи (не знам по какъв критерий са определени като “корабни”), но те са само 2 броя. Едва ли някой може да сглоби кораб или лодка само с два пирона.
           3. В хрониките обаче се твърди, че войниците на Светослав са се придвижвали по реките с лодки еднодръвки (т.е. издълбани по примитивен и архаичен начин от ствола на цяло дърво), при които липсват пирони в конструкцията (11).
               следва продължение..........



          


Тагове:   кан,   Аспарух,   гроб,   обреди,


Гласувай:
8



1. divna8 - Браво, момиче младо!!! :):):)
13.04.2010 22:41
Важна е не възраста на тялото, а Духът, нали?!
Постингът е чудесен и показва искрена загриженост за опазване на световните паметници за българска идентичност.
Благодаря, от името на една българка :):):) / не съм, баба Илийца, де :))) /
цитирай
2. bven - Благодаря, дивна българко,
13.04.2010 23:02
Надявам се да не си една и единствена в този постинг! Приятно четене!
цитирай
3. saradiva - Поздравявам те, Мария!
14.04.2010 13:04
Не, не е единствена и никога не са малко читателите ти, Мария.
И ти благодаря, че употребяваш израза "древните българи", а не грозното "прабългари".
Друг е въпросът обаче, че руските "учени", като архео-ложката" Плетньова, като не могат нещо да го изкарат задължително "славянско", се изтрепват да доказват, че е детайл от някоя преселническа теория за българи от Азия. Факти наистина има много - и в Пересчепина, и по други места - въпросът е че базисът и изводите са натъкмени към мошенически спекулации с произхода на българите - монголци от орда на ханове и канове и т.н
Титлата е канас ювиги, Мария и нито един свестен съвременен учен не смее да се усъмни в това. Само нашите още пишат за ханове и прочее Златарски и Бешевлиевски стъкмистики в угода на славянстото и гръцките византийски лъжи.

Та много е важно да оправим първо терминологията и после постепенно да си подредим българската история на българите в България на Балканите. Пък после учените да потърсят накъде са се разселвали след първата ни държава - която НЕ Е създадена в измислената 681, а 300 г. по-рано и по-назапад от днешната...

И още един детайл - в първата част на тази статия бе отбелязана съдбата на съкровището. Сред него има един сребърен орел - какво пише на гърдите на птицата, Мария - това име ли е или популярна абревиатура.
Ако искаш го добави.

Иначе си се захванла с писане на полза роду и те поздравявам! От цялото си сърце! Българско!

Да си жива и здрава!
цитирай
4. bven - Благодаря, Сарадива!
16.04.2010 20:47
Много добре зареждаш с енергия - просто си вулкан ! Хубавите думи са приятни за всеки и дават стимул за нови и нови действия. Ще давам още и още и се надявам да има интерес - това е за всеки от нас, а най- вече за тези след нас - какво ще им оставим. Дано са снизходителни към нашето овчедушие и на простят!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14868562
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава