Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2010 03:21 - Мисията на богомилството - Б.Боев
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 2817 Коментари: 1 Гласове:
6



Накратко

http://www.spiralata.net/kratko/

Мисията на богомилството във връзка с мисията на славянството

по най-новите изследвания, Боян Боев

подбрани откъси от книгата, издадена през 1937 година

                     ХИЛЯДОГОДИШНИНАТА НА БОГОМИЛСТВОТО

Една светла дата!

Години минават, изнизват се една след друга, но светлината, която излиза от богомилството, все още блести през вековете и буди у нас възторг, благоговение и подтик за светъл подвиг!

Една красива страница от българската история – една от най-светлите страници в досегашната ни история!

Гонени, преследвани, очернявани, охулвани, измъчвани, те възкръсват от историята тъй лъчезарни, с ореола на чистотата и идеализма, с авторитета на велики гении, чертаещи дълбоки бразди в мировата история.

Напълно предани на един велик идеал от общочовешки характер, те не трепваха пред опасност, пред никакви преследвания, винаги смели, решителни, безстрашни. Мъчнотиите не сломиха полета на тяхната мисъл, не строшиха крилата на тяхното вдъхновение!

Отде у тях този несломим дух, несъкрушимата им енергия, отде иде огънят в словото им, светлината, която грее в техните очи?

– От една велика идея, която е озарила съзнанието им – идея за пътя, по който се чертаят светли бъднини за човечеството;

– от едно дълбоко разбиране за нуждите на епохата и за законите, по които се развива човечеството.

И както казва д-р Михаил Геновски, нима би могло едно движение на невежи да прескочи границите на толкоз много държави и да тласне окования в Европа човешки дух към борба за освобождение?

Днес, хиляда години от раждането на богомилството, с радост констатираме, че името на богомилството е пак издигнато високо в съзнателните умове, защото учените го туриха отново на висотата, която му подобава!

Кое повдига един народ, кое му дава цена? Нали това, що е родил неговият гений в наука, философия, религия, изкуство и пр.? Ето защо, богомилството е едно от красивите цветя на българския, славянския и общочовешкия гений, защото богомилството не е едно движение с чисто национален, затворен характер. Родено и откърмено в България, то прекрачва границите й и става общочовешко! Па и по самия си характер това движение е общочовешко, понеже то надраства ограничените рамки на тесноразбрания шовинизъм и национализъм.

Величието на богомилството е в неговата общочовешка идея!

Величието на богомилството е, че то е изпреварило с векове нивото на своите съвременници. И то толкоз ги е изпреварило, че даже и досега далеч не е приложено онова, което богомилите са възвестили в най-тъмната епоха на европейската история, когато цяла Европа е потъвала в голям мрак и невежество! Но важното е, че колкото повече време минава, толкоз незрелото човешко съзнание почва по-правилно да разбира и преценява богомилските идеи. Раждането на това първо духовно славянско движение показва, че в славянството съществуват предразположения към възвишен идеен живот и дълбоки мистични заложби. Ще пожелаем те да разцъфтят във всичката си красота и да дадат изобилен плод!

Разпространение на богомилството

...Богомилството се е появило в България между 927 и 940 година.

Значи, в най-тъмната част на средните векове (10 век), когато в цяла Европа човешката личност е била подтисната, богомилите са издигнали факела на едно учение за премахване на неправдите, за издигането на потъпканата човешка личност и нареждане на човешкия живот на разумни основи...

Това движение е тясно свързано с българската история, понеже то е траело в България цели пет века (10-14 век). То се е разпространило между бедни и богати, селяни и висши кръгове, мъже и жени.

Възникналото в България движение бързо се разпространява и в другите страни на Балканския полуостров: във Византия, Сърбия, Босна, Далмация и после преминава и по-далеч: в Италия, Франция, Германия, Англия, Испания, Русия, Чехия и пр. Навсякъде то занася лъчите на новите идеи.

Богомилите в различните страни се наричали с разни имена: богомили, катари, патарени, албигойци, българи, бугри и пр. ...Богомилството, дето и да прониквало, считало за център на движението България, и оттам получавало упътвания и осветления. От България отивали пратеници във всички страни, дето имало богомилско движение, за да подкрепят и просветляват...

...Богомилското движение раздвижва широките народни маси, буди, съживява, просвещава, внася борчески дух, подем, идеен живот...

...В историята виждаме, че всяко ново движение, всяка нова идея среща противодействието на реакцията. В 1211 година се свиква в България първият събор против богомилите – носители на новите идеи. След туй се свикват още два събора. Богомилите се преследват, затварят, клеветят, охулват, изтезават. Най-идейните, най-будните хора в България, борците за нов живот, работещи за нова култура на общочовешко братство, борците против войната, против всяко насилие, борците за свободната човешка мисъл, изпълнени със симпатии към страдащите и угнетените, тия, които с най-голямо самоотричане пръскаха светлината на новите идеи в България и чужбина, бяха избивани, пращани на кладата, изгонвани.

продължава........


Тагове:   Мисията,   богомилство,


Гласувай:
6



1. panazea - Богомилите са свети!
26.04.2010 13:32
Те са разпространили своите идеи за връщането към началното християнство ! За тях са създали Инквизицията, специален СЪД за истинските християни! Когато са ги горели на кладата , хилядите на площада са ставали богомили! В Италия и Франция се наричат албигойци и катари! Те са носителите на Ренесанса в Западна Европа!
1111 година Василий Врач е изгорен на кладата в Константинопол , но неговите идеи достигат до цял свят!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14909652
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39058
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава