Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2010 20:16 - Светите братя Кирил и Методий - покровители на Европа - продължение
Автор: bven Категория: Поезия   
Прочетен: 6197 Коментари: 7 Гласове:
7

Последна промяна: 14.06.2011 14:53


                                 Боно Шкодров
След смъртта на Кан Урус Айдар/855 г./, от род Дуло, държавната власт поема по-големият му син Джилки, привърженик на мюсюлманството. Брат му Лачин /Рюрик/ е ревностен защитник на старата българска религия. По тази причина те започват помежду си религиозни войни. Второто пратеничество на Константин и Методий в 860 г. е в разгара на тези междуособици и затова те пристигат в Хазария, където временно взелият надмощие Лачин, е провъзгласен за Кан на българите с помощта на Хазарският бек Иляс. Хазарските българи приели братята Константин и Методий като духовни спасители, назовайки ги синове на Борис. Вероятно братята Кирил и Методий са имали среща с Кан Лачин /Рюрик/. Той, като яростен привърженик на старата българска религия, разпоредил да бъде извършена наказателна операция срещу християнския Константинопол и изпратил 200 бойни кораба, ръководени от Ас-Джир /внук на Кан Крум/ и Асколд /скандинавец/. При такива обстоятелства, хазарската мисия на светите братя Кирил и Методий е имала значително по сложни цели, а не само диспут по междуверски религиозни въпроси!.При апостолическото си посещение в България, Папа Йоан Павел ІІ /23-26 май, 2002/ напомни, че в 1980 г. е провъзгласил светите Кирил и Методий за покровители на Европа и допълни за тяхната мисия : "Тук, благодарение на свети Климент Охридски...изникнаха центрове...в които намери развитие азбуката Кирилица. Също така от тук християнството...премина в други територии като достигна през съседна Румъния в старата Киевска Рус, разпространявайки се към Москва и останалите Източни области".Нашето изследване свързано със родословието на светите братя Кирил и Методий може да бъде представено чрез следната графична схема, от която следва, че Те са българи от родословието на Кубар, брат на Аспарух и син на Кубрат:

 

СХЕМА НА РОДОСЛОВИЕТО НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ

КУБАР (син на Кан КУБРАТ и брат на Кан АСПАРУХ)
БИЛИГ (син на Кубар)
ИДИК (син на Билиг)
КЕЛБИР (син на Идик)
САБИН (син на Келбир), Кан на Дунавска България в периода 764-765 г.
ЕГЕТ (син на Сабин), имал последователно две официални съпруги: Жена византийка и Жена хазарка.
ТАРХАН (син на Егет от жена византийка), управител на стратегическите северни черноморски области, назначен по взаимно споразумение между император Теофил-Византия, Кан Урус Айдар-Велика България и Каган Урус-Хазария.
Св. Св. МЕТОДИЙ И КИРИЛ/КОНСТАНТИН/, Синове на Тархан.Прадядото на двамата братя, Кан Сабин, е бил обвинен от българския КИНЕШ /Великото народно събрание/ по чл. 8 от закона ТОРЕ в измяна, в който се предвижда отнемането не само на неговия живот, но и на живота на неговите най-близки същества. Това го принудило, заедно с тях да бяга и да търси убежище в столицата на Византия, Константинопол. Там, при такива обстоятелства спасеният му син Егет се оженва за знатна византийка.
Застъпничеството на византийския император пред Българите за Сабин е отразено в гръцки извори: Теофан и Никифор и латински извори: Зигберт.

 

ОТ СЪЩОТО РОДОСЛОВИЕ, КАТО ПЕТО ПОКОЛЕНИЕ СЛЕД СВЕТИТЕ БРАТЯ Е ЦАРЯТ НА БЪЛГАРИТЕ САМУИЛ

От приложената схема правим следните изводи и заключения:
1. Общественият позор на дядо им Кан Сабин пред Българите, е причина да не се лицепредставя присъствието им в българската столица Плиска по времето на Кан Борис. Не са достатъчно изяснени мотивите за обвинението спрямо Кан Сабин и би могло да се допусне, че той е направил опит за промяна на религията /т.е. отричане на старата религия на българите и приемане на християнска религия/.

 

2. В срещата си с хазарския Каган Исхак/860г./, Константин философ прави внимателен намек за това, кой всъщност е техният дядо.
3. Родовата принадлежност и изживяната от две поколения болка, дават особени сили на двамата братя, които от старата, с хилядолетно съществувание българска писмена система, чрез реформиране, осъвременяване и обогатяване, създават нова писмена система и на нейна основа нова книжовност, обслужваща новоприетата християнска религия. За целта те подбират необходимия речников и езиков състав както и необходимата ритуалност. Те не само осъществяват преводи и адаптация на Светите писания от други езици, но и организират многобройните им преписи от грамотно обучени лица. Наред с това, те обучават учениците си за проповед на словото с речитатив и песнопения.
4. Двамата братя получили пълното доверие и държавна подкрепа не само на Борис, но и на неговата сестра и брат им Докс, както и на други доверени лица в държавното управление.
5. При смяната на религията, в държавата на Кан Урус Айдар са възникнали вътрешни войни на религиозна основа, с участието на повече от 100 000 обковани в брони войници. Подобни вътрешни войни на религиозна основа са възникнали и в държавата на Кан Борис. Особено ожесточено е било съпротивлението в западните и северозападни области на държавата.
6.
ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА РАВНОВЕСИЕТО В ТОЗИ РЕГИОН НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА, ОСВЕН СИЛАТА НА ОРЪЖИЕТО Е БИЛА НЕОБХОДИМА И СИЛАТА НА СЛОВОТО.
7. СВЕТИТЕ БРАТЯ КОНСТАНТИН И МЕТОДИЙ, ОТ РОД ДУЛО, СА ПОКРОВИТЕЛИ НЕ САМО НА БЪЛГАРИТЕ, А И НА ЕВРОПА
.

ВЪПРОСЪТ ЗА ЕЗИКА, НА
КОЙТО СВЕТИТЕ БРАТЯ СА ПРЕВЕЛИ СВЕТИТЕ ПИСАНИЯ
Е НАЙ-ПРОСТРАННО ДИСКУТИРАНИЯ  ВЪПРОС.

В най-общ вид становищата са следните: "СЛАВЯНСКИ", "СЛАВЯНОБЪЛГАРСКИ" , "БЪЛГАРСКИ" и др. модификации.
Още в началото на тази дискусия, в 1783 г. Добровски задава въпроса: "...ако ли Методий и Кирил най-много са се трудили за словенете и чесите/ т.е. моравците/, то как и защо да превеждат, Тия, зарад тях Светото Писание не на тяхно, а на съвсем чуждо БЪЛГАРСКО НАРЕЧИЕ...?". Подобен въпрос си задава и Юрий Венелин /"Критически издирвания за историята българска", превод Ботю Петков, Земун, 1853 г./ : "...от де се взе у нас този чужд неруски език, който от времето на Нестор с такова мъчителство притесняваше русите. Словестност, която и до сега владее църквите не само в просторната Российска империя, но и в Галиция...и в Североизточна Унгария /Маджарите не са Славяни?/...Дали това не е бил народен език и на някакъв народ /част І.стр.63/...Кирил и Методий преведоха Свещеното Писание не на някакъв друг език, а на Български, несъмнено на Български; или, все едно, Църковният език, който се употребява сега в Русия, Унгария, Сърбия, Далмация и истинска България е езикът Български, който в другите страни е мъртав, но е жив и народен език и до сега в България". /част І. стр.71/.

Тук трябва да отбележим и подчертаем, че Юрий Венелин, в 1830 година, е първият изследовател на характерните особености на българския език, българските обичаи и традиции и народни умотоворения. За тази негова научно-изследователска дейност, той е командирован от Руската Императорска Академия на науките. Венелин има особен интерес към своеобразието и особеностите на българския език, отразен в неиздадените и до сега негови изследвания : "Граматика на сегашното българско наречие". Нещо повече, заради цитираните по-горе констатации, той е почти напълно игнориран от съвременната българска историография.


ЗАКЛЮЧЕНИЯ:
1. ПИСМЕНИТЕ ЗНАЦИ НА КИРИЛИЦАТА И ГЛАГОЛИЦАТА СА БЪЛГАРСКИ, А НЕ ГРЪЦКИ, ЛАТИНСКИ, КОПТСКИ И Т. Н. КАКТО ГИ ОПРЕДЕЛЯТ НЯКОИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ.
2. СЪЗДАТЕЛИТЕ, БРАТЯТА КИРИЛ И МЕТОДИЙ, СА БЪЛГАРИ ОТ РОДОСЛОВИЕТО НА БРАТА НА АСПАРУХ, КУБАР И СА ВНУЦИ НА БЪЛГАРСКИЯТ КАН САБИН /764-765/, НАПРАВИЛ ОПИТ ДА ПОКРЪСТИ БЪЛГАРИТЕ В ХРИСТИЯНСКА ВЯРА.
3. ЕЗИКЪТ НА СВЕЩЕНИТЕ ПИСАНИЯ, ИЗПОЛЗВАН ЗА СВЕЩЕНОСЛУЖЕНИЕ В ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ВПОСЛЕДСТВИЕ СЛАВЯНСКИ СТРАНИ Е БЪЛГАРСКИ И ИМЕННО ТОЗИ ЕЗИК, ВЪПЛАТЕН В ХРИСТИЯНСКАТА ВЯРА, Е ОБЕДИНИЛ ТЕЗИ СТРАНИ В СЛАВЯНСКА ОБЩНОСТ.

ВЕЛИКОТО ТВОРЧЕСКО, ОРГАНИЗАТОРСКО, ПРОСВЕТИТЕЛСКО И ХУМАННО ДЕЛО НА СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ Е БЪЛГАРСКИЯТ ПРИНОС, КОЙТО ИМА ЗНАЧЕНИЕ, НЕ САМО КАТО ПОКРОВИТЕЛСТВО НА ЕВРОПА, А И ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА КУЛТУРАТА И ИСТОРИЯТА НА СЪВРЕМЕННАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ

 




Тагове:   език,   Методий,   Глаголица,


Гласувай:
7



1. panazea - Българи родом:
13.05.2010 16:45
В “Кратко житие на Кирил” техният пръв ученик, съгражданин, сподвижник и духовен наследник Климент Охридски пише: “Родното място на преподобния наш отец Кирил е ... град Солун. По род и рождение е българин.”
цитирай
2. panazea - Превели са за БЪЛГАРИТЕ на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК Свещеното писание
13.05.2010 16:47
В “Пространното житие на Кирил” се чете, че “солунските братя” превеждали “боговдъхновените писания от гръцки на български език”.
Изследователи като Цонев, Гълъбов и др. Доказват, че братята не са писали на солунския старобългарски диалект, а – на наречие, използвано много по на север, следи от което днес съществуват в Родопските диалекти. Плеяда други учени виждат в това наречие пълна идентичност с това на придворния кръг на Кардам, Крум, Борис. През 1980 г. двама българисти аргументирано доказват, че Кирил и Методий са внуци на прогонен при Кан Кардам негов високопоставен сановник.
цитирай
3. panazea - Внуците довършват своят ЗАВЕТ , чрез БЪЛГАРИТЕ да предадат християнството на вси СЛАВЯНИ
13.05.2010 16:51
Константин Философ е извикан в хазарската столица на двудневен диспут с араби, юдеи и тангристи. Преди знаменития обяд у кагана му е зададен въпросът: “Какъв е твоят сан, за да те поставим на съответното място?” Последвал многозначителен отговор: “Имах дядо, много велик и славен, който стоеше близо до царя. Когато отхвърли дадената му чест, той бе прогонен в чужда земя, където обедня и там съм роден. Потърсих някогашната дядова чест, но не можах да я постигна, защото съм Адамов внук.” Тези три изречения описват алегорично драмата на три поколения от изпадналия в немилост български велможа, емигрантството му в чуждата земя и стремежа на внуците да възвърнат дядовата чест като работят за родината си. Това и правят.
http://forum.all.bg/showflat.php?Cat=0&Board=history&Number=566030&Searchpage=1&Main=566030&Words=+Sticky&topic=&Search=true
цитирай
4. bojo12345 - Статията ме кара да съм горд -
30.05.2010 12:49
братята Св.св. Кирил и Методий са наистина велики българи!
цитирай
5. анонимен - MACEDONIA
03.10.2011 03:23
KAKVI BUGARI BE NELI GLEDAS DEKA SE E MONTIRANO I LAZENO BILE SE KOLKU SO HITLER E BIL EVREIN TOLKU BRAKATA SE BILE BUGARI
цитирай
6. анонимен - СловЬньскаiа братра iеста велиiа чьловЬка:
27.12.2011 16:08
Аште не мЯжа быста сиiа дъва сътворила писмена. убо не бЬхомъ устьнЬ ни же писменьмъ глаголали iединъ къ другу беспрЬштениiа, нъ бо бЬхомъ вьсьдЬ глаголали iягльньскы, или нЬмьчьскы, или паче римьскы: Да николи же сиiе сице бЯдетъ: Да не отъвръжемъ ся iязыка матерьнiаiего въ вЬкы вЬкомъ:
цитирай
7. kudran - За "макето"...
08.08.2012 22:45
анонимен написа:
KAKVI BUGARI BE NELI GLEDAS DEKA SE E MONTIRANO I LAZENO BILE SE KOLKU SO HITLER E BIL EVREIN TOLKU BRAKATA SE BILE BUGARI

Що е маке се е юна, що е юна се е ла.но.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14868798
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава